Pages

Monday, July 29, 2013

Tips Nak Handle Rasa Sedih Bila Tengah Frust Menonggeng

Mungkin kau dan aku, terlalu berbeza..
Cintamu di hati, hanya sandiwara..
Kata dan janjimu, mudah kau persia..
Di balik senyum aku sengsara..

Kebanyakkan kita kalau tengah frust bercinta, mesti nak melayan lagu jiwang ja 24jam kan. Kadang-kadang tu keluar drive kereta tanpa arah tujuan sambil buka radio feeling sorang-sorang dengar bait-bait lirik yang kononnya kena dengan masalah hangpa masa tu.

Siksanya mengakui kau teman biasa.. 
Terpaksa ku terima itu hakikatnya..

Tinggalkanku, perlahan-lahanku terima..
Semakinku sakit, semakin kau bahgia..

*Creetttt.. Creetttt..*
(Bunyi kaset lekat. Err.. Gitu ke bunyinya?)




Amboih! Kemain kau feeling kan. Meh sini aku nak bagi tips sikit cara nak handle perasaan hangpa bila tengah frust bercinta.

1. Jangan dengar lagu-lagu jiwang. Nanti lagi bertambah kesedihan di hati tu. Budak tengah nangis, kau pergi tampar dia, lagi kuat la dia meraung sakit. Macam tu jugak dengan hati kita yang terluka. Yang pergi tabur garam dengan perah limau atas luka tu, lagi la pedih oi.

Cuba taruk plaster kat hati yang terluka tu. Dengarlah lagu-lagu yang berkonsepkan ketuhanan dan islamik sikit. Sedikit sebanyak jadi penawar hati. Contohnya, kau dengar lagu zikir taubat ke. InsyaAllah akan rasa tenang je jiwa tu. Ataupun dengar lagu Negaraku ke, lagu kebangsaan Nigeria ke. Asalkan bukan lagu tangkap leleh macam New Boyz dan Anuar Zain. Blerghhh...


2. Kau baca berita dan ambil tahu mengenai penderitaan orang lain. Contohnya kisah saudara seIslam yang ditindas di Palestin, Syria dan lain-lain yang berkenaan. Selami perasaan dan hayati kesusahan dan kesengsaraan hidup mereka. Kau rasa diorang ada masa nak bercinta feeling-feeling bagai? Kau rasa diorang ada masa nak baring dengar lagu-lagu jiwang tu. Hari-hari dengar bunyi letupan je. Diorang kahwin pun sebab nak lahirkan lebih ramai para mujahid. Alahai.. Penderitaan yang diorang lalui lebih menyayat hati la dari kisah cinta kau tu.


3. Istighfar banyak-banyak. Bisik dalam hati, cakap "Dunia ja semua ni. Tak payah nak frust sangat sebab manusia. Nanti mati jugak natang tu." Ok, kurang sopan sebut natang. Ya, lebih baik kita kejar kebahagiaan di akhirat nanti. Dah dia bukan jodoh kita kat dunia ni, nak buat macam mana. Ajal maut dan jodoh kan di tangan Tuhan. Tu kan qada dan qadar. Redha je la. Takkan nak salahkan Tuhan.

Dekatkan diri dengan Tuhan. Bukannya terus jauh dengan Tuhan. Banyakkan solat sunat, berdoa, berzikir, dan baca Al-Quran. InsyaAllah hati kau akan rasa tenang je bila bercinta dengan Tuhan. Sebab Allah takkan pernah sesekali bagi harapan palsu dan kecewakan hamba-Nya. Allah kan Maha Mencintai. Jadilah orang yang soleh dan solehah. InsyaAllah jodoh yang lebih baik akan datang bergolek. Bersangka baik dengan Allah.


4. Jangan menyendiri. Kadang-kadang bila menyendiri akan menjerumuskan kau buat benda-benda bodoh. Keluar bersosial dengan kawan-kawan. Buat aktiviti yang lebih berfaedah daripada melayan perasaan sedih tu. Keluar bermain futsal, mendaki Bukit Broga dan menangkap rama-rama misalnya. Keluar hayati keindahan alam. Jangan keluar merempit atau pergi konsert Metalicca plak. Atau kau sibukkan diri dengan kerjaya.


5. Last sekali, kau buka blog aku. Kau ulang baca tips ni. Jika kau seorang gadis, bisik dalam hati, "Owner blog ni belum kahwin." Sekurang-kurangnya kau akan rasa, rupanya masih ada lelaki single kacak di dunia ni. Jadi, tanpa melengahkan masa, cepat-cepatlah isi borang di SINI!


Sekian dari saya, Dr Love anda. Choy~~




SZ: Aku faham. Its really hurttttt.. But, rilek brader, brader rilek. Play safe.

Monday, July 22, 2013

Jangan Swastakan Kebaikan

Selalu kan kita dengar ayat-ayat yang lebih kurang begini bunyinya...

"Bulan puasa ni, tak baik menipu."

"Hari jumaat ni, tak baik mengumpat orang."

"Dah macam ustazah je aku tengok bila kau pakai tudung."

"Berjubah berserban, dah macam tabligh."

"Kat Mekah ni, tunjuklah akhlak yang baik."


Errr.. Adakah selain bulan puasa, menipu itu baik? Selain hari jumaat kita boleh mengumpat? Peguam, kerani bank, selebriti, makcik cleaner tak perlu tutup aurat? Jubah dan serban itu uniform eksklusif untuk jemaah tabligh sahaja? Keluar dari tanah haram kita boleh amalkan akhlak yang buruk?

Adakah dosa hanya berbuah pada bulan Ramadhan? Adakah malaikat Raqib dan Atid bercuti pada hari Jumaat? Adakah menutup aurat hanya diwajibkan untuk golongan ustazah? Bukankah jubah dan serban itu pakaian sunnah Rasulullah? Adakah Allah hanya ada di Mekah dan Madinah?


Ehem. Apakata.. Ye, apakata kita...

Jangan swastakan kebaikan pada mana-mana bulan, mana-mana hari, mana-mana jemaah, mana-mana pangkat atau bidang, dan mana-mana tempat sekalipun.

Nak jadi taat, kena tunggu Ramadhan.

Nak jadi baik, kena tunggu Jumaat.

Nak ikut sunnah nabi, kena masuk tabligh.

Nak pakai tudung labuh, kena jadi ustazah.

Memang tak dinafikan semua itu boleh dijadikan modal permulaan untuk kita jadi lebih baik.

Memang bagus bila ada yang niat mahu khatam Al-Quran dalam masa sebulan di bulan Ramadhan, sentiasa bersujud di sejadah, dan mula bertudung menutup aurat. Tapi yang tak bagusnya, bila menjelang Syawal, Al-Quran kembali berhabuk di rak, sejadah jadi alas iron baju, tudung mula jadi kain buruk.

Tunggu Ramadhan tahun depan pulak baru nak start insaf dan jadi baik semula?


Yang sebaiknya,

Jadilah hamba Allah yang bersifat Rabbani. Jangan jadi hamba yang ramadhoni, makki dan madani. Yang taat kepada Allah hanya pada bulan Ramadhan sahaja, jadi telus ketika ketika berada di Mekah sahaja atau jadi baik kerana berada di Madinah. Jadi baik berjuzuk, berwaktu, bertempat.

Jangan swastakan kebaikan. Dosa pahala bukan bermusim. Allah itu sentiasa ada setiap masa dan ketika di mana sahaja. Muhasabah diri.

Fafirru Ilallah.. Berlari pulang kepada Allah.




SZ: Aku juga. Konon nampak baik di sini. Hakikatnya masih mencari ruang keluar dari kegelapan dan kejahilan.

Thursday, July 18, 2013

Bayangkan Jika Perempuan Dibenarkan Poligami



Topik hot di facebook hari ini. Poligami.

Ramai yang melahirkan rasa terkilan terutamanya kaum hawa apabila mendengar berita Ashraf Muslim berkahwin lagi satu di Thailand. Sehinggakan aku yang seiras Ashraf Muslim turun merasa tempias kecaman tersebut. Ok. Sila jangan muntah dengan sengaja di siang hari. Batal puasa.

Terbaca satu nukilan luahan hati Noor Dayana, isteri pertama Ashraf Muslim yang mungkin agak kecewa dengan tindakan suaminya. Aku tertarik pada rangkap berikut:

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand.


Agak pedih dan menusuk di situ.

Memang poligami tu tak haram. Tapi, cara tu mungkin agak tak kena. Tambahan majoriti perempuan tidak suka dimadukan. Apatah lagi dengan cara begitu. Terasa seperti ditipu dan dikhianati.

Ok. Kepada para suami dan bakal suami sekalian. Meh kita semua pakat-pakat bayangkan. Andaikata perempuan dibenarkan poligami. Apa agaknya perasaan lelaki terpaksa bermadu berkongsi isteri dengan lelaki lain?

Ohoi! Tobat aku tak mau. Tengok orang yang aku minat mention nama laki lain kat facebook pun jeles nak mampoih dah. Tu baru crush. Tak jadi bini atau awek lagi. Ini tiba-tiba kalau dapat berita bini kita kawen lagi satu kat Siam. Gila. Mesti menyirap punya la.

Ok. Kita masuk sikit hal dalam kelambu. Bayangkan malam tu giliran madu kita bersama dengan isteri kita. Tiba giliran kita tidur sorang-sorang dalam bilik malam tu. Mesti rasa sunyi tak ada 'bantal peluk'. Mesti terbayang-bayang, apa agaknya isteri aku tengah dok buat dengan madu aku tu. Ohoi. Bayangkan kita terpaksa kongsi isteri? Bayangkan! Mampukah kita? Kalau wanita sampai boleh gaduh tarik rambut. Silap haribulan kita boleh bertumbuk beb dalam hal ni. Haha.

Di sini, aku bukannya nak pertikai pasal poligami. Aku pun tahu tak boleh pertikai sesuatu yang menjadi sunnah Nabi dan dibenarkan dalam Islam. Aku pun tahu antara hikmah perempuan tidak dibenarkan berpoligami sebab nanti kita tak dapat nak trace anak dalam kandungan tu nak ber'bin'kan suami yang mana.

Tapi sekadar ingin mengajak kaum lelaki sekalian menyelami perasaan wanita andai kita di tempat mereka. Jangan kemaruk nak pasang lagi satu sehingga mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira hati dan perasaan mereka.

Dan sebelum kita kata mahu berpoligami kerana ingin mengikut sunnah Nabi, adakah sunnah Baginda yang lain kita dah laksanakan? Adakah yang wajib sudah ditunaikan? Dan pernahkah kita terfikir, kenapa Nabi berpoligami? Sila baca Kenapa Nabi Muhammad Boleh Berpoligami Lebih Dari Empat Isteri?

Kalau kau rasa kau mampu berlaku adil terhadap isteri-isteri kau. Kalau kau rasa isteri kau sememangnya mengimpikan payung emas, teruskan niat kau nak berpoligami itu. Tiada siapa menghalang. Sesungguhnya kau insan bertuah. Dan kepada wanita yang tidak suka poligami, jangan pertikai lebih-lebih pasal poligami. Takut lari akidah. Bahaya.

Sekian, dari saya pejuang hak wanita. Jodoh-jodoh sekalian, sila undi saya sebagai calon suami pilihan. Kehkehkeh..


p/s: Apa-apapun, doakan yang terbaik sudahla buat mereka. Tap payah nak emo dan kutuk lebih-lebih. Jadikan sebagai pengajaran.


SZ: Dengan serius aku nyatakan, aku tak berhajat nak madukan isteri aku nanti. InsyaAllah.. Aku ni pesen setia teghok kalau dah betoi sayang. Cewah.. Up saham. Up saham. lol.

Monday, July 15, 2013

Anjakan Paradigma Sempena Ramadhan



Assalamualaikum wbt. Salam Ramadhan 1434H.

Dah hampir 3 bulan blog aku berhibernasi. Serius aku sebenarnya rasa agak sangap (baca: gian) nak menaip. Bila ada saja isu baru, nak sangat aku bagi komen dan kupasan dalam blog macam dulu-dulu. Pergh.. Bunyi macam lejen. Konon. Tapi, bila aku taip separuh jalan, aku tiba-tiba jadi blur lantas entry tersebut tersadai di pinggiran. Tersimpan basi dalam draft. Mood blogging ke laut.

Jadi, sempena Ramadhan ni aku berazam untuk kembali aktif berblogging. Dan aku juga ingin membuat satu anjakan paradigma dalam intipati entry aku selepas ini. InsyaAllah selepas ini aku akan update apa saja yang aku rasa nak update termasuklah life story aku. Asalkan blog ini bernyawa. Selain tujuan aku nak jadikan blog ni sebagai arkib kenangan hidup aku. Nama pun personal blog kan. Kau ade? Tapi takdela sampai benda common macam minum teh petang-petang pun aku nak update dalam blog. Loser gila camtu.

Dan aku akan terus berkongsi apa sahaja ilmu yang bermanfaat hasil pembacaan dan rujukan dari sumber yang sahih. Kadang-kadang, bila kita tulis dan olah semula ilmu baru yang kita dapat membuat kita lebih ingat dan hadam. Dan itu juga cara aku nak cari saham akhirat. Entry politik? Ermmm.. Ntahla. Rasa macam dah bosan dengan mainan politik sekular ni. Sebab tak semua orang matang berpolitik dan boleh terima perbezaan pendapat. Jadi, eloklah rasanya aku neutralkan diri buat masa ini. Mengikut terma dan syarat. Haha.

Anjakan paradigma dalam hidup? Nak berubah jadi lebih baik dari sebelumnya. Menjadi seorang yang lebih positif. Aku mahu lebih serius membina kerjaya dan kestabilan hidup biar seiring di dunia dan di akhirat. Umur pun dah makin meningkat. Bila nak kahwin? Entah. Kadang-kadang bila terlalu mengharap sangat pun, kita boleh jadi terlalu lalu lalu lalu kecewa. Gitu. Sehebat mana pun kita merancang, hebat lagi perancangan Dia. Dia juga yang Maha Kuasa membolak-balik hati kita. Biar hendak seribu daya ke, biar hendak seribu dalih ke, jika Dia kata Kun Fayakun. Siapalah kita nak melawan ketentuan-Nya.

Jadi, maafkan aku andai pernah sakitkan hati kalian semua sebelum ini. Get ready untuk entry-entry yang lebih poyo dan bajet lepas ni. Heheh. Selamat berpuasa.



SZ: Harap semangat berblogging ni tak hot-hot chicken shit ler.. heheh.