Pages

Wednesday, March 20, 2013

Ayat-Ayat Penyedap Hati Bila Kantoi SPM

Tahniah kepada adik-adik SPM yang bakal berjaya memperoleh result yang cemerlang dalam SPM. Dan takziah diucapkan buat yang bakal gagal. Bak kata Ustazah Siti Nor Bahyah, "anda buat, anda dapat". Tapi, jangan risau. Ini abam ada senaraikan ayat-ayat penyedap hati buat adik-adik yang resultnya kurang cemerlang dan tidak lupa juga buat yang kantoi hancur lebur resultnya. Juga boleh digunakan sebagai alasan untuk menyedapkan hati sendiri atau member-member, nak cover malu dan bagi menggalakkan pelempang hinggap di muka.

Selamat mencuba!


**************************

1. "Insan yang cemerlang datangnya dari akal, jiwa yang tenang, jiwa yang mantap. Bukannya SPM!" -Dr Fadzilah Kamtumi.

2. Aku baca buku "if you want to be rich and happy, don't go to school".

3. Idola aku Syed Mukhtar Al-Bukhari, Bill Gates, dan Boon Siew. Diorang tak pandai pun boleh kaya.

Who's the boss?

4. Neil Amstrong tak ambik SPM pun steady ja dia pi bulan. Albert Einstein ada ambik SPM? Takde kan?

5. Kalau semua orang cemerlang SPM, siapa nak kerja kilang, Tesco, Giant, jadi nelayan, buruh, penoreh getah, driver lori, mekanik?

6. Walaupun IQ aku rendah, tapi EQ aku bagus. Kemahiran lebih penting la.

7. Apa ada hal? SPM boleh di'repeat' seberapa banyak yang kau nak. Paper Julai pun ada.

8. Result SPM teruk pun boleh masuk ipt la sekarang ni. U bersepah kat Malaysia ni. Swasta lagi ler berlambak.

9. Biasanya yang SPM kantoi tu lah yang akan skor cemerlang pointer CGPA kat ipt nanti.

10. Aku belajar ikhlas. Bukan semata-mata kerana nak exam. Sengaja aku pura-pura gagal sebagai bukti keiikhlasan aku.

11. Aku sengaja taknak dapat result cantik. Aku taknak kena culture shock kat U nanti. Terutamanya kalau belajar kat oversea macam..... (if you know who i mean)

12. Takpe. Yang penting ada rupa, ada bakat. Boleh jadi artis. Boleh jadi popular walaupun SPM hampeh. Nak masuk Mentor, Pilih Kasih, Raja Lawak tu bukannya diorang mintak sijil SPM pun.

13. Ramli tu tak skor 9A macam anak jiran sebelah pun boleh skor gol untuk Manchester United. Baik aku jadi football player je. Kaya hape. Boleh kahwin dengan retis lagi.

14. Perempuan takpe takde SPM pun. Besok-besok ada la tu orang masuk minang.

15. Bukan boleh bawak masuk kubur pun sijil SPM tu. SPM tu duniawi semata-mata. Yang penting sebenarnya Soalan Padang Mahsyar (SPM jugak).

16. Masuk je sekolah pondok. Jadi Huffaz, hafal Al-Quran. Tak pun ambik STAM, boleh pergi Mesir.

17. Jadi orang yang berjaya tapi tak berguna pun tak boleh pakai jugak.

18. SPM bukanlah penentu masa depan. Tapi, anda sendiri yang menentukan masa depan anda.

19. Spm is something. Not everything. Gagal sekali bukan gagal selamanya. Jadikan kegagalan sebagai batu loncatan untuk menjana yang negatif to positif.

20. Lagi? Ada lagi nak tambah?


p/s: Ini adalah entry repost yang tahun lepas punya. Itulah antara ayat-ayat penyedap hati yang sentiasa kedengaran bila result SPM keluar. Yang baik, jadikan motivasi. Yang loyar buruk tu, tak payah praktik. Heheh.




SZ : Sijil yang paling berharga adalah diri anda.

Monday, March 18, 2013

Lelaki Berjanggut dan Berjambang Lebih Awesome

Bagi sesiapa yang mengenali aku, aku sekarang ni tampil dengan imej baru. Berjambang. Aku juga sekarang ini tengah ciwi dan poyo menjaja jambang aku yang mengundang rasa cemburu lelaki yang tidak mempunyai hormon jambang dan beberapa wanita yang berkeinginan berjambang. Antara kritikan yang aku terima dengan imej terbaru ni ialah, macam wolverine, macho (ehem2..), nampak gangster, serabut tak terurus, nampak alim, macam pak arab, pakistan, tak ada duit nak beli shaver, sibuk sampai tak sempat bercukur dan pelbagai lagi persepsi dari segenap lapisan masyarakat.



Sebenarnya, aku menyimpan jambang bukan sekadar fesyen dan menukar imej semata-mata. Nak tahu apa kelebihan lelaki berjanggut dan berjambang berbanding mat-mat jambu?


1. Sunnah

Berjanggut dan berjambang amalan yang tidak pernah ditinggalkan oleh para sahabat, para tabiin dan Salaf as-Soleh. Rasulullah saw telah menegah para sahabatnya daripada mencukur janggut dengan beberapa alasan. Baginda telah mengisyaratkan setiap lelaki beriman supaya memelihara janggut atau jambang mereka. Terdapat banyak hadis sahih mengenai saranan tersebut.

Sabda Rasulullah SAW, ”Cukurlah kumis dan peliharalah janggut.” (HR. Muslim)

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:- "Di antara fitrah Islam ialah mengerat misai dan memanjangkan janggut kerana sesungguhnya orang-orang Majusi memanjangkan misai mereka dan mengerat janggut, berbezalah kamu daripada mereka dengan mengerat misai kamu dan memanjangkan janggut-janggut kamu” (Ibnu Hibban)


2. Malaikat Menadah Air Wuduk Yang Jatuh Dari Janggut

Pada zaman Rasulullah s.a.w. ada seorang sahabat yang berjanggut nipis atau jarang-jarang sekadar sehelai dua. Semasa beliau mengambil wuduk untuk bersembahyang di masjid, Rasulullah tersenyum dan memalingkan mukanya.

Sahabat itu pun merasa hairan dan dia menyangka Rasulullah s.a.w. senyum kerana janggutnya yang nipis itu dan memalingkan mukanya kerana tidak suka kepada janggutnya yang jarang itu.

Keesokkan harinya sahabat lelaki tersebut datang ke masjid setelah mencukur janggutnya. Apabila terserempak dengan Rasulullah s.a.w, lelaki itu melemparkan senyuman tetapi Rasulullah tidak memandang langsung kepada lelaki tersebut.

Bertambah hairanlah beliau lalu diajukan pertanyaan kepada Baginda.

“Wahai Rasulullah mengapa hari ini kamu tidak senyum kepadaku seperti sebelum ini?”

Lalu Baginda menjawab..

” Sebelum ini aku nampak malaikat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak ada lagi malaikat yang menunggu dijanggutmu wahai sahabat”.


3. Membelai Janggut Lelaki Dapat Menyuburkan Wanita

Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita. Subhanallah!

Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang bersama dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.

Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.


4. Menyerlahkan Sifat Kelakian

Responden yang ditemui menyifatkan lelaki dengan jambang pendek sebagai gagah, matang, agresif, menonjol, sasa, seksi dan lebih menyerlahkan sifat kelakiannya. Lelaki dari kategori ini dianggap paling sesuai dijadikan pasangan romantik. Hasil kajian itu dijalankan ke atas wanita Britain berusia 18 hingga 44 tahun, mungkin menjelaskan tarikan yang dimiliki selebriti terkenal seperti George Clooney, Brad Pitt dan David Beckham yang menawan ramai wanita dengan membiarkan wajah mereka tidak dicukur bersih.


5. Jimat dan Memudakan

Simpan jambang dapat menjimatkan duit daripada membeli shaver dengan kerap. Masa bercukur di dalam toilet juga dapat dijimatkan sebab hanya perlu mencukur misai dan merapi bahagian yang tertentu. Dan anda akan terasa sangat muda apabila anda tiba-tiba mencukur licin jambang anda. Heheh. Ini teori aku.

Rujukan:-




SZ: Semoga entry ini dapat mengubah persepsi negatif terhadap lelaki berjambang dan menaikkan lagi saham aku. Dear jodoh-jodoh! Come to papa! I'm awesome. Heh. =.='

Tuesday, March 5, 2013

Sejarah Penubuhan Komando VAT 69

Sejak krisis pencerobohan pihak Kesultanan Sulu di Lahad Datu, nama unit Komando VAT 69 sering diperkatakan di mana sahaja. Tapi, tahukan anda apa itu Komando VAT 69 dan sejarah penubuhannya? Pasti ramai di antara kita yang fikir bahawa Komando VAT 69 ini dari unit tentera. Sebenarnya komando VAT 69 ini asalnya anggota polis hutan pada zaman komunis dahulu.



Sejarah Penubuhan

Pada bulan Oktober 1969, lebih kurang 60 daripada 1600 pegawai dan anggota Pasukan Polis Hutan (sekarang Pasukan Gerakan Am, PGA) telah dipilih dalam sesi latihan Komando 69 dan akan menjalani latihan asas komando. Sepasukan jurulatih dari United Kingdom Special Air Service Regiment (SAS) telah dihantar ke Fort Kemar, Perak untuk melatih platun percubaan Komando 69. Di akhir latihan ini, hanya 30 orang sahaja yang berjaya dan merupakan trup nukleus pertama Komando 69. Kalau nak tahu, British SAS ni merupakan komando terbaik di dunia. Sesiapa yang minat game Modern Warfare- Call Of Duty mesti tahu pasal SAS nie.

Objektif penubuhan pada zaman darurat tu disebabkan keperluan pasukan polis perlu untuk mempunyai sebuah pasukan kecil yang berupaya untuk bekerjasama dengan pihak Cawangan Khas dalam menjalankan operasi di negeri-negeri yang diancam oleh PKM.



Sebagai pasukan elit PPH, VAT 69 memiliki kecekapan dalam selok belok peperangan hutan, gerakan ofensif dan operasi sulit. Apa yang menarik, VAT 69 telah mengekalkan pemakaian beret berwarna coklat keperangan (sand colour) yang dianugerahkan oleh pasukan British Air Service (SAS) yang bertanggung jawab melatih group awal VAT 69 pada 23 Oktober tahun yang sama iaitu 1969 bertempat di Fort Kemar di kawasan pendalaman Hulu Kinta Perak.

Pasukan ini satu-satunya unit pasukan khas di negara ini yang diberikan penghormatan untuk menyarung beret yang sama warnanya dengan beret SAS. Secara asasnya VAT 69 boleh disamakan sebagaimana anggota GGK yang merupakan pasukan elit daripada cabang unit infantry dalam tentera darat.


Pada tahun 1970an, unit ini memulakan operasi komandonya dan telah dihantar untuk menghapuskan pengganas komunis di hutan. Keputusannya, ramai di antara pengganas komunis telah dibunuh, dicederakan dan lain-lain berjaya ditangkap serta jumlah senjata dan kelengkapan komunis berjaya dirampas. Pada tahun 1977, skuadron Komando 69 telah pertingkatkan kepada 3 pasukan dan telah dilatih oleh New Zealand Special Air Service serta mengadakan kursus khas untuk melatih para jurulatih Komando 69 yang terdiri daripada anak watan Malaysia sendiri. Program ini berjaya pada tahun 1980 dan unit ini mempunyai sebarang kelengkapan khas dan keperluan logistiknya sendiri.

Pada peringkat permulaan, unit ini pernah dikenali dengan pelbagai nama diantaranya Charlie Force, Special Project Unit (SPU) dan Very Able Troop 69 (VAT 69). Pada 20 hb Oktober 1997, pasukan Komando 69 dan Unit Tindakan Khas digabungkan dalam satu unit dikenali sebagai Pasukan Gerakan Khas. Unit ini dilancarkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri (B) Rahim Noor. Namun, nama Pasukan Gerakan Khas ini dikekalkan dan kedua-dua unit ini dipisahkan semula dan diberikan gelaran baru. Unit Tindakan Khas digelar sebagai Pasukan Gerakan Khas A dan Pasukan Gerakan Khas B merupakan gelaran kepada Komando 69.

Berpusat di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur dan diletakkan dibawah tanggungjawab Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri / Ketenteraman Awam yang dipertanggungjawabkan terhadap tugas dan fungsi-fungsi PGK kepada KPN. Ianya dipimpin oleh seorang Komander berpangkat Senior Assisten Commissioner II dan juga merangkap Timbalan Pengarah Bahagian Keselamatan Dalam Negeri / Ketenteraman Awam (KDN/KA).



Jadi, dengan sejarah di atas, kita rakyat Malaysia patut berbangga sebab anggota komando kita merupakan salah satunya komando yang dapat memakai beret yang sama warna dengan beret anggota komando SAS yang mana SAS ni merupakan anggota komando terbaik dunia. Satu lagi, komando VAT 69 nie pernah di dokumentarikan dalam Asia Channel. Bak kata orang, komando ni merupakan satu pasukan elit yang tak takut mati. Seperti mana trade mark anggota SAS kat logo diorang "Who Dares Wins", Siapa yang berani menang.

Commando Rest.
Aku penah kena buat ni ramai2 masa kat kolej dulu gara2 kes curi kt hostel, semua kena.. Siksa woi. haha..



Rujukan: http://spkl.webs.com , pensildotcom




SZ: Takziah diucapkan buat wira-wira negara yang terkorban dalam insiden Lahad Datu. AL-FATIHAH. Bagi yang ingin membeli tshirt sambil menderma, boleh ke website MYLUBOK. Saya ada buat jualan amal bagi mengumpul dana untuk disalurkan ke Tabung Perajurit.