Pages

Sunday, August 18, 2013

R4BIA : Maksud Simbol 4 Jari


Mungkin ada di antara kita yang masih tertanya-tanya kenapa ramai pengguna media sosial mula menukar avatar simbol 4 jari seperti di atas dan mula menggunakan hashtag #R4BIA? Apakebenda R4BIA tu?

1. Dalam bahasa Arab, Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Rab'ah (angka 4) dijadikan sebagai simbol keteguhan, kekuatan, perlawanan dan persatuan untuk seluruh dunia yang mencintai kebebasan.

2. Simbol 4 jari sebagai simbol untuk mengenang markas demonstran Pro Mursi di Rabi'ah yang telah dihancurkan oleh tentera junta. Simbol 4 jari untuk menunjuk ikon Rabi'ah. 

3. Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayip Erdogan mulai Sabtu semalam (17 Ogos 2013) setelah mengecam keras pembantaian yang dilakukan tentera junta Mesir yang terjadi pada hari Jumat dan Sabtu di Ramses Square dan Masjid Fatih yang dikepung tentera junta.

4. Tujuan avatar simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Morsi di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir. Selain menimbulkan kesedaran orang ramai supaya lebih cakna mengenai krisis di Mesir sekarang ini.



Berikut antara isi pidato Erdogan dihadapan demnstran pro Mursi di Turki

1. Mereka yang menggulingkan pemerintah sah di Mesir & telah mengabaikan suara rakyat, kini mulai membantai rakyat mereka sendiri.

2. Ribuan warga Mesir berjalan menuju syahid berhadapan dengan tank para pelaku kudeta militer.

3. Anda dapat melihat di kaca tv secara live, seorang rakyat Mesir berdiri di depan tank, tanpa ada batu di tangannya. Tapi dia tetap ditembak.

4. Tidak ada yang membantu pemerintah Mesir saat Morsi berkuasa selama setahun. Baik Barat mahupun negara Teluk Arab.

5. Kini. $16 billion bantuan dikirim segera oleh negara-negara Teluk Arab bagi pemerintah kudeta. Kenapa semunafik itu? Sampai bila?

6. Mereka (negara-negara Teluk Arab) yang mengirim bantuan $ 16 billion kepada pemerintah kudeta di Mesir adalah sekutu kudeta.

7. Jumlah para syuhada yang dibantai kelmarin & hari ini (di Ramses Square) sudah 600 jiwa. Mereka menembak di tempat ibadah selama berminggu-minggu.

8. Mereka membunuh 53 saudara Mesir kami saat mereka melakukan solat subuh. Muslim apakah ini?

9. Mereka tanpa belas kasihan membunuh kanak-kanak, perempuan, dan membakar hospital.

10. Saya mengutuk semua serangan (tentera) terhadap masjid dan gereja.

11. Muslim Brotherhood is protecting churches. But those "well-known Gezi media" (Western media) say 30 churches were burned.

12. They also burned our mosques in Syria and Egypt. Bashar or Sisi, they have no difference.

13. Kekejaman di Mesir mungkin juga dilakukan di negara lain, mungkin "mereka" inginkan kekacauan di Turki juga.

14. Sebab mereka tak ingin Turki digdaya di kawasan ini. Saudara-saudaraku, kita akan gagalkan semua rencana itu dengan kesabaran.

15. Mari do'akan Syria & Mesir. 100000 rakyat Syria juga telah dibunuh kejam pemerintah diktator mereka.

sumber: Mesir Kini





SZ: Pejuang DP bermusim? Yang penting, niat. Bukan hanya ikut-ikutan.

9 360 juta komen:

Sya_Merpati Putih 88 said...

sedih dengan perkara yang terjadi kat mesir ni..lebih terkilan bila yang membunuh juga saudara se-Islam...
Masjid pun nak dimusnahkan , hospital juga..
kadang-kadang kuasa dan duit boleh buat manusia jadi gila, sanggup buat apa saja..

kita sama-sama doakan buat saudara kita di mesir..semoga keadaan disana kembali pulih...

Anonymous said...

kawin 4 ahhhh

Firdaus Abdullah said...

semoga As-sisi dilaknat! Allahu Akbar!

Firdaus Abdullah said...

semoga as-sisi dilaknat! Allahu Akbar!

umroh alhabsyi said...

Kami, umrohalhabsyi.com group Mengutuk keras segala bentuk penyerangan, pembantaian, dan pembunuhan terhadap saudara2 kami sesama kamu muslim, termasuk terhadap apa yang dilakukan kepada saudara2 kami di Mesir... Allahu akbar!!!!

Anonymous said...

Allahuakbar .!!

Anonymous said...

La haula wala kuwata illah billah hil alim hil azim....Allah u Akbar !!!!!!

riswantoro said...

@Sya_Merpati Putih 88
Saya pun tadinya berpikir kenapa orang islam ada yg setega itu, ternyata menurut Ust. Ihsan Tanjung, As Sisi adalah syiah.... makanya kejam begitu...

GT-T3R80 said...

1. Allah matlamat kami.
2. Rasul ikutan kami.
3. Al-Quran panduan kami.
4. Mati dijalan Allah cita-cita tertinggi kami!

Allahu akbar!