Pages

Thursday, April 11, 2013

Raja Hiburan dan Hedonisme

HEDONISME ialah satu pola pemikiran dan budaya hidup yang terlalu sukakan kepada hiburan semata-mata. Menurut kamus dewan, hedonisme ialah pegangan atau pandangan hidup yang mementingkan keseronokan atau kesenangan hidup.

Salah satu faktor penting menyumbang kepada berlakunya fenomena ini ialah :

1. Hiburan menjadi agenda utama media massa apabila kebanyakan promosi diberikan media kepada artis melebihi tokoh ilmuwan. Tokoh akademik, ulama, negarawan kurang ditonjolkan pencapaian atas apa yang mereka lakukan untuk pembangunan umat, agama, bangsa dan negara. Sebaliknya, artis diberi anugerah dan dijulang namanya dengan hadiah lumayan bernilai jutaan ringgit. Artis disanjung, ulama dihina?

Program hiburan sama ada di televisyen, radio atau pun atas pentas terbuka dilambakkan kepada masyarakat dengan begitu banyak mengatasi program lain. Ada yang membuat 'roadshow' dari satu negeri ke satu negeri yang lain sambil mengajak masyarakat untuk berhibur bersama artis. Pelbagai program realiti tv diwujudkan bagi melahirkan penyanyi dan pelakon pasang siap. Berita hiburan juga memonopoli sebahagian akhbar tabloid dan juga majalah. Kisah kehidupan artis dalam dan luar negara, diberikan liputan yang berleluasa.

2. Sokongan yang padu dari pihak pemerintah yang telah lama berkuasa sejak 55 tahun. Kerajaan Umno/BN tidak pernah rasa bersalah menghalalkan konsert-konsert artis Barat yang terkenal dengan budaya moral dan akhlak yang bercanggah dengan nila-nilai Islam dan Timur.

Antaranya konsert Elton John seorang artis gay di Genting Highland pada 2011. Artis K-pop dari Korea yang berpakaian seksi menjolok mata pada Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya dengan alasan mengisi rohani para belia. Sanggup membayar RM2 Juta kepada artis k-pop, Psy yang popular dengan Gangnam Style hanya untuk persembahan 5 minit di atas pentas majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Barisan Nasional di Pulau Pinang. Sedangkan lagu Gangnam Style tidak akan mengenyangkan perut fakir miskin yang lapar.

Itu belum dikira anak-anak menteri yang terlibat dalam dunia hiburan. Belum tengok video pak dan mak menteri berjoget lagi. Alahai. Macam mana nak memimpin ni? Setakat pakai baju yang tertera tulisan kalimah Allah belum cukup membuktikan anda nak pertahankan Islam.Jadi, maaf nak cakap la. Antara sebab saya wajib tolak UMNO/BN ketika PRU-13 nanti kerana terbukti UMNO/BN adalah raja hiburan dan hedonisme.

Harapan saya jika Pakatan Rakyat diberi peluang memerintah Malaysia selepas PRU-13 nanti, gejala ini dapat dibendung. Semoga program-program hiburan yang melalaikan dimansuhkan. Dan diperbanyakkan program bercorakkan keagamaan seperti yang sudah dilaksanakan contohnya program ceramah ketika sambutan ambang tahun baru di Selangor.

Hiburan pada dasarnya bukanlah suatu yang dilarang Islam, asalkan ia dihidangkan berlandaskan syariat. Fitrah manusia secara umumnya memang perlukan kepada hiburan. Tuntutan fitrah ini seharusnya diberikan haknya dan ditunaikan dengan adil. Adil dalam erti kata memilih hiburan yang betul dan mengikut kadar yang diperlukan sahaja tanpa melampaui batas.
SZ: Aku juga pernah muda. Aku juga pernah gilakan hiburan dan cakna tentang artis suatu ketika. Dan aku sudah pastinya tidak mahu anak cucu aku terjebak dengan hedonisme sama seperti aku. Cewah. Bajet macam tua sangat.

2 360 juta komen:

Nurzakiah Hanum said...

layaaaaaaaaaan

Kakzakie said...

Harap adalah perubahan selepas PRU13 ini dik. Sama-sama kita solat hajat dan mencari pencerahan dan perubahan tersebut..