Pages

Sunday, April 28, 2013

Kenapa Ramai Alim Ulamak Menyokong Perjuangan PAS?

Pernah terfikir kenapa ramai para alim ulamak, ustaz, ustazah dan ilmuan agama turut bersama menyatakan sokongan kepada PAS dan Pakatan Rakyat? Kenapa mereka semua tak pilih UMNO/BN? Apa salah BN? Teruk sangatkan BN sehinggakan ramai alim ulamak tidak mahu menyebelahi mereka? Mesti ada sebab bukan?

Antara ustaz-ustaz terkenal yang menzahirkan pandangan dan kecenderungan politik mereka ke arah PAS atau Pakatan Rakyat ialah Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Zaharuddin, Ustaz Zahazan, Ust Hasrizal, Ust Haslin Bollywood dan ramai lagi. Tidak kurang juga Dr Maza yang dikatakan bersikap neutral tetapi lebih banyak mengkritik UMNO/BN walaupun dalam bahasa tersirat dan sindiran.

Itu belum disenaraikan lagi ulama-ulama senior dalam perjuangan Islam. Antaranya yang sudah pergi meninggalkan kita seperti Allahyarham Ustaz Fadzil Noor, TG Yusuf Rawa, Dr Burhanuddin Al-Helmi dan As-Syahid Ibrahim Libya. Tuan Guru Pondok yang terkenal dan diakui kewarakan mereka turut bersama PAS seperti TG Hj Salleh Musa di Sik, TG Hashim Pasir Tumboh. Tidak lupa juga yang sememangnya memimpin perjuangan PAS seperti TG Hj Hadi Awang, TG Nik Aziz, dan Ustaz Haron Din. Kesemua mereka itu disanjung kerana tingginya ilmu dan kewarakan mereka.


Malangnya, para alim ulamak tersebut dihentam semahunya oleh khadam Umno/BN seolah-olah para ulamak tersebut orang jahil yang tidak tahu isi Al Quran dan Hadis Rasulullah, tidak mampu berkhutbah dan menjadi imam solat jumaat. Tak bersetuju tak mengapa, tapi jangan dimaki dan dicerca. Kelak terkena racunnya hidup merana hati gelita.


Pesan Imam Ibnu Asakir yang dinaqalkan oelh Imam Nawawi Rahimahumallah "Ketahuilah daging ulama itu beracun. Allah akan menyingkap aib dan keburukan orang yang mengaibkan ulama. Barangsiapa yang melepaskan ucapannya terhadap para ulama dengan mencelanya, maka Allah akan timpakan sebelum kematiannya dengan mati hatinya.


1. Kenapa PAS memilih untuk bekerjasama dengan parti sekular seperti PKR dan DAP di bawah payung Pakatan Rakyat? Kenapa PAS tidak mahu bersama dengan BN buat kali kedua setelah pernah disingkirkan dari BN suatu ketika dulu? Apa yang teruk sangat BN berbanding DAP? DAP tolak negara Islam sebab mereka kafir. Umno yang katanya Islam, kenapa taknak laksanakan negara Islam? Dalam soal ini, siapa lebih teruk? Kafir yang tolak Islam atau orang Islam sendiri yang tolak Islam?

2. Ulamak atau tok guru pondok umno menjatuhkan hukum haram mengundi PAS kerana bersekongkol dengan DAP tapi pada masa yang sama menyatakan wajib undi BN yang turut menolak hukum Islam? Fahamkah anda apa itu Tahaluf Siyasi? Eh, Bukankah dalam BN juga ada non-muslim MCA dan MIC?

3. Alim ulamak PAS tak betul dan sesat? Jadi, adakah alim ulamak umno yang bisu tidak mampu menegur pemimpin mereka malah menuduh ulamak muktabar dunia, Yusuf al-Qardhawi sebagai khawarij itu lebih bagus?

4 Alim ulamak berjubah berserban tidak boleh memimpin negara? Adakah yang berkot bertali leher, bersongkok tinggi, mempunyai isteri seksi sahaja layak memimpin negara? Anda silap. Bukankah Rasulullah SAW yang berjubah dan berserban juga seorang pemimpin negara dan pemimpin seluruh umat Islam?

5. Jangan taksub dengan ulamak PAS? Jadi, taksub pada pemimpin korup tidak mengapa? Yang tidak mampu mendidik anak isteri patuh syariat Allah? Bukankah ulamak itu pewaris Nabi? Tak boleh kah kita ikut pandangan dan perjuangan mereka? Pada siapa lagi yang mahu kita rujuk? Pemimpin yang tidak tahu apa itu najis mughallazah?


Aku menyokong PAS bukan kerana namanya PAS. Aku sokong Pakatan Rakyat bukan sebab namanya lebih dekat dengan Rakyat. Aku tolak Umno/BN bukan sebab namanya Umno/BN. Ini soal apa yang diperjuangkan parti itu. Ini soal siapa yang bersama menyokong perjuangan parti tersebut. Jika majoriti golongan alim ulamak tersebut menyokong UMNO/BN, aku pasti akan turut sokong BN. Masalahnya, TAK! Sebab tu aku pilih PAS dan Pakatan Rakyat. Sebab aku nak ikut perjuangan ulamak!

Jika PAS parti ajaran sesat, ulamak yang menyokong PAS juga sesat. Jadi, bagitau aku apa yang islamiknya dengan Umno dan pemimpinnya?

SZ: Perjuangan Islam dapat menyatukan semua bangsa di dunia ini. Tapi, perjuangan bangsa hanyalah melayukan perkembangan Islam.

5 360 juta komen:

Embun Melati said...

Terbaikkkk...:)

Anonymous said...

selamat hari ahad

Anonymous said...

Assalam.. Setuju pendapat anda. Mohon share pandangan sdr. Tq.. :D

Anonymous said...

Mereka buta sejarah

Anonymous said...

ulamak ni manusia biasa gak.. akan dipengaruhi oleh suasana politik.