Pages

Tuesday, May 15, 2012

Simbolik Avatar "Solidarity With Palestinian Prisoners On Hunger Strike"

Sekarang ni di facebook tengah rancak dengan penukaran default picture menggunakan avatar "Solidarity with the Palestinian Prisoners on Hunger Strike" sebagai tanda sokongan terhadap tahanan Palestin yang sedang mogok lapar di penjara Israel. Dan ada orang yang mempersoalkan apa manfaat yang diperolehi dengan menukar avatar tersebut. Tidak kurang ada jugak yang memperlekehkannya. Taknak tukar, diam sudah. Tak perlu perlekeh usaha orang lain. Takut-takut nanti anda pula yang berada di tempat mereka.

Sebelum ini, adakah anda ambil kisah mengenai Hari Nakbah dan mogok lapar di Palestin? Apabila melihat ramai rakan-rakan facebook anda menukar avatar tersebut, pasti anda akan tertanya-tanya apakebenda tu? apakehal yang terjadi sekarang ni? Yaa.. Sekurang-kurangnya sekarang anda dah tahu.  It's called awareness!


Simbolik Penukaran Default Picture (DP)

1. Gambar di atas adalah simbolik kepada tahanan Palestine yang dipenjara.

2. Coklat adalah warna pakaian yang dikuatkuasakan oleh Perkhidmatan Penjara Israel ke atas tahanan Palestin.

3. Logo di sebelah kanan bermaksud "Shabas" dan ia adalah singkatan bagi Perkhidmatan Penjara Israel.

4. Tujuan kita menukar DP menggunakan avatar tersebut adalah untuk memberi kesedaran dan peringatan kepada orang ramai tentang nasib saudara Islam kita yang kini sedang dipenjara di Israel dan sedang mogok lapar. Mogok lapar terbesar dalam sejarah.

5. Memang benar penukaran DP ini tidak dapat membantu mereka secara langsung. Tapi yang pastinya akan membuat semua orang tahu apa yang sedang berlaku dan mungkin semua orang Islam akan mendoakan mereka. Doa adalah senjata kita sebagai umat Islam.

6. Anda tak tahukan pasal ni sebelum ni? Sekarang anda sudah tahu. Ini membuktikan motif penukaran DP kami telah berjaya mencapai matlamatnya.


Apa hukum mogok lapar?

Pilihan yang ada bagi seorang muslim untuk menentang kezaliman ialah puasa bukan mogok lapar. Mogok lapar adalah salah disisi syara' bagi ummat Islam. Akan tetapi, dalam hal  mogok lapar oleh tahanan ummat Islam di dalam penjara Israel, Prof Dr. Yusuf al Qaradhawi ada menjelaskan :


“ Mereka adalah pejuang keadilan! Mogok (lapar) adalah hak mereka yang telah diiktiraf yang bertujuan untuk membongkar segala bentuk kezaliman dan kejahatan yang dilakukan ke atas mereka!

Oleh itu menjadi kewajipan ke atas setiap orang Islam untuk memberikan sokongan padu kepada mereka mengikut kemampuan masing-masing samada secara sokongan aman, demontrasi atau sokongan moral termasuklah secara mogok lapar atau menghantar telegram dan mengeluarkan kenyataan rasmi untuk merasakan dan menzahirkan bahawa kita adalah senantiasa bersama-sama dengan mereka!"


Jadi, mogok lapar dibolehkan dalam hal tersebut kerana mogok lapar mungkin satu-satunya pilihan yang ada pada mereka disebabkan keterbatasan ruang dan keupayaan yang dimiliki oleh seorang tahanan untuk membebaskan dirinya. Hanya itu pilihan yang mereka ada bagi mendesak Israel membebaskan mereka sekaligus memberitahu dunia tentang kekejaman Israel laknatullah.


p/s : KLIK Memperingati 64 Tahun Hari Nakbah Palestin

p/s : Sila Pilih Avatar Kegemaran Anda.. KLIK SINI!

p/s : klik Mogok Lapar Berjaya Tundukkan Israel



SZ : Kalau tukar default picture tapi tak berdoa pun tak jadi jugak..

28 360 juta komen:

Fyra said...

Thanks for the info. Exactly, kita tak membantu secara fizikal, but after we knew about this, kita akan mendoakan mereka. So we help them spiritly.

Lindungilah semua umat Islam ya Allah, sesungguhnya Kau Maha Besar, Kau Maha Kuasa. Aminnn

Zida said...

Moga usaha kita sedikit sebanyak akan meringankan beban mereka. Who knows kan. Allah itu Maha Adil.

Allahuakbar!

In Solidarity with Palestinian Prisoners

nurdani said...

perjuangan kecil dengan harapan orang lain sedar akan hal ni.

diana said...

o..akak pun baru tahu,,..
maklum la tak buka facebook pun sejak kena hack.ni dah boleh buka ,nak tukar jugak la..

Kakzakie said...

Kakak memang sudah tak berFB sejak tahun lepas anak-anak periksa. Tapi hal ini kakak tahu. Doa jemaah surau kakak setiap kali selepas solat maghrib dan isyak (waktu lain kakak tak ada)...

^ FA NORIZAN ^ said...

Salam. Mohon nak share dekat blog saya boleh tak??

Yuu Hidayu said...

ohhh.. baru tau.. nak tuka dp sekarang jugak!! hee

Anum said...

anum pun sama
baru tahu

azwa amani said...

thanks..

Fariz Reza said...

Ada yang perlekeh jgua sebenarnya....
sebagai umat islam ..kita tak berbuat apa-apa pun...kita tak mengangkat pedang pun...apa salahnya kita memberi sumbangan kecil dengan menukar DP itu..Alhamdullilah "perang media" berjaya dihasilkan......

(^_^) Hidup Palestinian...

RealNS said...

terima ksih pasal info ni ! :)

haney said...

baru tahu. ni yg nk tukar gak ni

Solihin Zubir said...

@^ FA NORIZAN ^ : boleh2.. jap nk send via message..

f i k r i f a d z i l said...

Hmm, kenapa perlu support pengganas??

Solihin Zubir said...

@f i k r i f a d z i l : buat lawak ka apa ni?

hang ingat kalau dh nama tahanan penjara, mesti pengganas ka? *facepalm*

mohon rajinkan membaca n ambil tahu dunia umat Islam di luar sana sama..

izzati said...

allahuakbar!!! semoga allah memberkati umat islam di akhir zaman!!! allahuakbar!!! samada siapa tahanan itu tidak penting , bukankah islam itu bersaudara??

Sunah Sakura said...

hidup solihin!!! eh, mentibe-tibekan diri jugak kat sini.. :p

Abang Zam said...

lain orang lain perspektif

Syafiq Ahadin said...

semalam tengok DP camni, rase smart, trus tukaq..... tapi time tu aku tak tau pun pasal bende ni, then orang post kat fb pasal mogok lapar, baru aku tau.. huhuhu!

nak gune sampai bile2 laa DP ni.... hehehe!

btw, nak minta tolong ang buatkan DP cam ang boleh? hehehehhehehehe! *melutut*

Ahmad Haziq Azlan said...

bagus dp ni

Fz27 said...

memang rasa sangat sayu bila tgk kat home FB semua coklat klu FB leh tukar kale sanggup tukar kale coklat..


notakecik::yang tak bestnya ada juga yang dok ajak g makan mcD.. anak ayam tui

Woofer Storm said...

tak slh penukaran dp itu sebagai tanda skongan kita..namun agak kecewa bila ada yang menggunakkan dp kaler coklat tapi image bukan2..kan dah lari dari apa yang cuba kita sampaikan?

#skdr pndpat yang hina dari sy bro..slmt mlm

[wani_mn] said...

kalau SZ tak tukar avatar twitter, mmg sampai kesudah saya taktau pape. btw, terima kasih SZ! *sujud kaki ang* :DD

Anonymous said...

bijak...menggunakan altenatif yg lain drpd yg lain.tahniah.sekurang-kurangnya klu x dpt bantu secara terus pun dpt memberikan kesedaran kpd org lain,yg mungkin boleh membantu.semoga usaha n niat ikhlas anda membantu agama allah mendpt rahmat drpd allah.

Makbed said...

bagus info ni. mohon sgare buleh?

evalovevo said...

eva mintak share ye..maceh..

Anonymous said...

insyaallah...ameen...<3

sissyira said...

salam..

x ikut perkembangan semasa betul lah, patut pun perasan ada y guna avatar ni..