Pages

Saturday, April 14, 2012

Keputusan Penuh Anugerah Nasyid 2012



SZ : Tak ada yang layan Anugerah Nasyid kat TV Al-Hijrah ke? Tak ada blogger nak buat entry pasal ni ke? Upsss.. Lupa! Anugerah ni tak ada artis seksi macam Anugerah Bintang Popular. Manalah orang nak tengok. Manalah traffic nak mencanak. XD


Ini adalah Anugerah Nasyid yang pertama kali dianjurkan oleh Nasyeed.com. Berikut adalah keputusan penuh Anugerah Nasyeed.com 2012. Pemenang di'highlight'kan dengan warna merah dan disertakan link video.


Nasyeed Cinta

1. Cuba Berikan – Ammar Hamdan
2. Kerana Cinta – Mestica & Inteam
3. Lagu Cinta – Varianz
4. Saat Lafaz Sakinah – Far East
5. Setia Seorang Isteri – Wildan

Nasyeed Amar

1. Berjalan Tanpa Henti – Devotees
2. HambaMu – Akhil Hayy & Mawi
3. Menuju Wawasan – UNIC
4. Patah Hati – Saujana
5. Syahadah – Rabbani

Nasyeed Munajat

1. Layar Keinsafan – Mestica
2. Mahabbah – Rabbani
3. Menanti Di Barzakh – Far East
4. Pergilah Dunia – Varianz
5. Sahaja Aku MencintaiMu – Du’a feat Ustaz Amal

Nasyeed Perjuangan

1. Kembali Gemilang – Mestica
2. Yang Benar Tetap Benar – AlGebra
3. Inikah Petanda – Rabbani
4. Bebas Palestin – Rabbani, Inteam, Saujana & Nowseeheart
5. Mungkinkah – Asyraf

Nasyeed Sirah

1. Salahuddin Al-Ayyubi – Mestica
2. Sumayyah – Hijjaz
3. Balqis – UNIC
4. Ansar Muhajirin – Mu’adz
5. Bilal Bin Rabah – All One

Nasyeed Selawat

1. Binnabil Huda – UNIC
2. Cahaya Seluruh Alam – AlMawlid
3. Dia Muhammad – Inteam
4. Insan Terulung – R-iF
5. Nur Muhammad – Inteam & UNIC

Lagu Terbaik

1. Saat Lafaz Sakinah – Far East (Komposer: Hafiz Hamidun. Lirik: Fadzli Far East)
2. Dia Muhammad – Inteam (Komposer & Lirik: Frizdan)
3. Pedoman – Nora feat Voice Of Ummi (Komposer: Johan Nawawi. Lirik: Johan Nawawi, Shah Mohamed& Hafiz Tarmizi)
4. HambaMu – Akhil Hayy & Mawi (Komposer & Lirik: Edry Abdul Halim KRU)
5. Bicara Hijrah – Rabbani (Komposer: Dakmie. Lirik: B.Nury)
6. Pejuang Agama – Imam Muda 2 (Komposer & Lirik: Edry Abdul Halim KRU)

Susunan Muzik Terbaik

1. Pedoman – Nora feat Voice Of Ummi
2. Mahabbah – Rabbani
3. Dia Muhammad – Inteam
4. Jauh – Mirwana
5. Salamun Salam – Nazrey Johani, Inteam, Far East & Akhil Hayy

Vokal Terbaik

1. Mahabbah – Rabbani
2. Inikah Petanda – Almarhum Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani) & Mawi
3. Pedoman – Nora feat Voice Of Ummi
4. Derita Hati Seorang Bonda – Aishah
5. Nurul Iman – Rabbani

Lirik Terbaik

1. Menanti Di Barzakh – Far East (Ito Lara)
2. Saat Lafaz Sakinah – Far East (Fadzli Far East)
3. Mahabbah – Rabbani (B.Nury)
4. Cuba – Aidil (Hafiz Hamidun)
5. Patah Hati – Saujana (Fedtri Yahya)

Video Klip Terbaik

1. Patah Hati – Saujana
2. Jauh – Mirwana
3. Sahaja Aku MencintaiMu – Du’a feat Ustaz Amal
4. Pedoman – Nora feat Voice Of Ummi
5. Layar Keinsafan – Mestica

Anugerah Khas : Khalifah Nasyid

Ustaz Sohibul Fadhil Sabikin
Beliau adalah antara tulang belakang kepada Kumpulan Nada Murni yang pernah popular sekitar awal tahun 90-an yang kini berpecah menjadi dua kumpulan iaitu Hijjaz dan Rabbani.

Anugerah Juara Carta Nasyeed.com

Lagu : BEBAS PALESTIN
Artis : RABBANI, INTEAM, SAUJANA, NOWSEEHEART

*sumber : TV Al-Hijrah

18 360 juta komen:

Wani Syara said...

saya layan..dri sek ren lg mnt nasyid..

Aien Zainal said...

npe ade yg di highlight kn kaler merah 2..???

bai baizura said...

lagu pedoman tu best:D

keri ikhwan said...

woha! terbaik ni... update la skali gambar artis2 seksi time terima anugerah tu haha
*tersangat suka lagu menanti di barzakh tu. itu salah satu lagu yang baik. mengingatkan mati, mendekatkan hati kepada Allah.
*Dia Muhammad itu nasyid cinta. cinta pada Rasulullah :D

Solihin Zubir said...

@Aien Zainal : yg highlight merah tu pemenang..

z0-0L said...

Alhamdulillah... proud of my brother n others. Semoga perjuangan ini berterusan dan berpanjangan... Amin...

infoserius™ said...

Camana pun lagu nasyid tetap di hatiku.

Aretikz said...

Nada murni bukan ada Raihan juga ker? Mcm bnyk bekas Raihan juga tu.. ahakz..

Syafiq Ahadin said...

hoho!!! kawan donlod lagu binnabil huda ngan bebas palestin. huuu~~ syokkk!! dah jarang2 dengaq lagu nasyid baru. still ngan hijjaz raihan rabbani. huhu!

azri johan said...

suka lagu menanti di barzakh :3

PeRmAtA bIrU said...

hurm memang terbaiklah... baru jer aim nak tgk hari tu tapi x sempat... thanks yer update pemenang...

Anonymous said...

kurang promosi la rasanye..tu yang x dpt sambutan tu.from my sense:)

akhiyy said...

tak tahu pulak ade rancangan neyh..hehe

imantizz_truper said...

memang x tengok la sebab rumah x ada astro..huhuhu...tv al-hijrah mana sampai dekat SP lg..

imantizz_truper said...
This comment has been removed by the author.
adanaberkat said...

Assalam.Teriama kasih Bro.kerana menguar-uarkannya,Ana pun dah lama tak tengok Tv...

azwa amani said...

tau ada..tapi xpat tengok.. thanks ek, sebab review keputusan dia.. binabil huda -unic memng best

Itminaan said...

Salam, I'm going to check out all these nasyeeds NOW! Dulu mmg minat sangat nasyid Malaysia, tapi sekarang kualitinya dah tak sehebat yang dulu. Lebih kurang macam lagu-lagu biasa. But there's still some yang masih ada 'aura keinsafan'...