Pages

Wednesday, February 22, 2012

Bukti Menutup Aurat Bukan Penghalang Muslimah Bersukan

Siapa cakap muslimah tak boleh bersukan? Islam tidak melarang wanita dari bersukan. Wanita bertudung masih boleh melakukan banyak pergerakan atau aktiviti selagi tidak melanggar syariat agama. Rasulullah s.a.w. sendiri pernah berlumba lari dengan isterinya Saidatina Aisyah r.a.

Di dalam sebuah hadis Aishah pernah menceritakan yang bermaksud : “Dia bersama Rasulullah saw di dalam satu perjalanan lalu Rasulullah saw berlumba dengan Aishah maka Aishah mendahului Rasulullah dan mengalahkan Baginda. Maka tatakala Aishah naik gemuk sedikit badannya di waktu itu Rasulullah saw mengalahkan Aishah pula di dalam perlumbaan itu. Maka bersabdalah Rasulullah saw : Ini adalah balasan dari yang lalu “. -Riwayat Ahmad dan Abu Daud

Dan siapa cakap kalau nak bersukan atau beriadah kena buka aurat, kena pakai spender, kena telanjang? Gambar di bawah adalah buktinya...


Siapa cakap berkuda kena pakai seluar ketat?
Ruqaya al-Ghasara tak perlu pakai spender sewaktu berlumba lari untuk meraih pingat emas di sukan Asia.  
Tinju..
angkat berat? seriously?
wushu.. (psssttt.. comey..)
main basketball pakai jubah.. apa ada hal..
main bola sepak..
ragbi!
tak pakai bikini pun still boleh berenang..
tak pakai skirt pun boleh buat tarian ballet..
lawan pedang
tahik kwando..
Ini paling awesome! ninja muslimah..
err.. ni bersukan ke? tapi still hebat!

*Gambar-gambar disedut melalui google images. Ada banyak lagi... Boleh cari sendiri..


Dah nampak? Tiada sebab dan alasan untuk tidak menutup aurat. Aurat itu hak Allah, bukan hak manusia. Siapa kita untuk kata 'belum bersedia' atau 'belum sampai seru' sedangkan arahan tu datang daripada ALLAH. Sudah-sudahlah memberi alasan tipikal tu.

SZ : Lelaki pun sama.. Malu la sikit.. Perempuan pun boleh tutup aurat ketika bersukan walaupun aurat diorang lebih berat daripada kita..

12 360 juta komen:

wanie_mn said...

Rs malu plk pd diri sndr.. Huk huk
Nice entri bro!

ash_mza said...

Allahu...
Hebatnya mereka~

blog-tips-kurus said...

baiklah...

nak cari swim' suit macam tu. biasanya jumpa yg masih seksi, walaupun swim suit muslimah..

Yatie Awang said...

setuju....tak perlu dedah aurat unutk bersukan

blog-tips-kurus said...

agenda Yahudi. mereka memang bijak untuk melalaikan umat manusia..

diana said...

ninja pun ada ye//
kagum..:)

Smiley Lavender said...

paling syok tengok mase jadi ninja muslimah..hehe.terima kasih kerana memberi peringatan kpd kami kaum muslimah..moga sama2 dpt menjaga aurat masing2..

Smiley Lavender said...

paling syok tengok mase jadi ninja muslimah..hehe.terima kasih kerana memberi peringatan kpd kami kaum muslimah..moga sama2 dpt menjaga aurat masing2..

Smiley Lavender said...

paling syok tengok mase jadi ninja muslimah..hehe.terima kasih kerana memberi peringatan kpd kami kaum muslimah..moga sama2 dpt menjaga aurat masing2..

Hafizah Haruno said...

yang naik kuda tu nampak smart! Kuda pun suka kalau tuan dia lawa cam tuh!

pha is said...

betol2... bersukan bukan alasan untuk mengingkari arahan Allah....

Fz27 said...

ramai orang dok anggap bila tak pakai seluaq pendek tak reti men bola.. aduyai.....