Pages

Saturday, April 30, 2011

Cakap Kuat Macam Duduk Sebatu

Bila korang tengah berbual-bual, pernah tak berdepan dengan situasi orang yang bercakap dengan nada kuat melebihi had sepatutnya? Padahal duduk sebelah-menyebelah saja. Orang kata, "cakap macam duduk sebatu". Kalau boleh, nak semua orang dengar apa yang dibualkan. Apa pendapat anda dengan orang macam ni?


Bila duduk berdekatan tu, cakap slow-slow ala kadar dah la. Bukannya kawan kita tu pekak ataupun sound trouble. Nanti, silap haribulan pecah pulak gegendang telinga dia dengar suara lantang kita tu. Lagipun, bila yang muda meninggi suara daripada yang tua, nampak macam kurang ajar. Silap-silap makan pelempang. Tambahan pulak kalau perempuan. Meninggi suara daripada lelaki kan tak elok. Suara kan aurat bagi perempuan.

Aku cukup pantang kalau orang cakap kuat-kuat macam duduk sebatu. Control la sikit volume tu. Aku bukannya pekak lagi. Ini sampai satu dewan dengar suara dia saja. Tak pasal-pasal semua mata memandang. Dan aku rasa orang yang cakap menengking ni adalah biadap dan sangat menyakitkan hati. Sory to say.

Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang. -Wasiat Imam Hassan Al-Banna

Kawallah nada suaramu setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu. Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakitkan hati orang lain pula! Luqman Al-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai! Surah al-Isra' ada menyebut... Jangan keraskan suaramu dalam solat. Tapi jangan pula merendahkannya. Carilah jalan tengah di antara keduanya.

SZ : Nak cakap menjerit, cakap dalam air! 

Friday, April 29, 2011

Tempahan Baju Kalis Peluru

Salam.. Ada sesiapa yang nak tempah baju kalis peluru tak? Banyak kegunaannya.. Bukan apa.. Untuk keselamatan kita jugak. Contohnya untuk yang kerja bank, kedai emas, pak guard, mak guard, dan lain-lain. Dan yang terbaru, kalau nak angkat sumpah kena pakai baju kalis peluru. Hahaha... Aduyai..

Jom tengok baju kalis peluru yang sesuai untuk anda.. Kalau yang bawah ni, rekaannya dalam bentuk vest. Biasanya dipakai oleh golongan VVIP, ahli politik dan bisnesman dalam kot diorang..


Ataupun nak pilih yang mana-mana saja yang anda rasa sesuai..




Kalau nak beli kat pasar malam, aku tak sure plak ada ke tak. Tapi kalau nak tempah, boleh ke website engardemalaysia.com. Dijamin original dan mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pengeluar. Not made in Thailand. Perlu ditempah dan diambil ukuran saiz pengguna. Jangkaan siap antara 15 hari. Biasanya untuk kelas VVIP. Sila KLIK SINI!

SZ : Tapi, kalau kena headshot macam mana pulak? Hehehe.. Jika ajal dah sampai, kehendak Allah tiada siapa yang mampu menghalang. Kalau duduk dalam kereta kebal sekalipun, tetap mati bila tiba masanya. Semoga kita semua mati dalam keadaan yang mulia di sisi Allah. InsyaAllah.. Amin..

Thursday, April 28, 2011

Hukum Minum Air Kencing Unta

Kencing unta sekitar 250ml dijual dengan harga 100 riyal atau sekitar RM82

Salam A'laik.. Dua hari lepas, aku ada published post bertajuk Air Kencing Unta Boleh Rawat Kanser dan Mencegah Radiasi Nuklear. Jadi, timbul persoalan dan keraguan beberapa orang pembaca yang tertanya-tanya adakah air kencing unta halal diminum? Bolehkah najis dijadikan ubat? Kak Diana ada request supaya aku buat entry susulan mengenai kemusykilan tersebut.

Atas rasa tanggungjawab, aku pun buat research, tanya ustaz-ustaz terdekat dan pada yang pakar dalam soal jawab agama bagi memastikan maklumat yang bakal disampaikan ini adalah sahih.


Hukum Minum Air Kencing Unta

Rasulullah SAW sebagai Nabi akhir zaman telah menunjukkan beberapa teladan yang berguna kepada umatnya termasuklah dalam bidang perubatan. Nabi SAW sendiri pernah menyarankan supaya meminum air kencing unta sebagai penawar kepada penyakit yang mereka alami. Hal ini tercatit dalam Hadis Sahih Bukhari yang berbunyi :
Maksudnya : Bahawa serombongan suku Ukal seramai lapan orang datang menemui Rasulullah SAW, lalu mereka berikrar kepada Nabi untuk masuk Islam. Kemudian, cuaca Kota Madinah merimaskan mereka dan mengakibatkan tubuh mereka sakit-sakit. Lalu mereka mengadukan hal itu kepada Rasulullah SAW. Baginda bersabda kepada mereka : "Barangkali elok kamu pergi bersama tukang gembala kami kepada untanya kemudian kamu dapatkan air kencing dan susunya." Mereka menjawab "Baiklah". Mereka pun pergi dan meminum susu dan kencing unta itu, setelah itu mereka pun sihat. Tetapi kemudian mereka membunuh tukang gembala Rasulullah SAW dan merampas unta-untanya." (Hadis Riwayat Bukhari)

Dalam hadis di atas, Nabi SAW mengarahkan supaya air kencing unta diminum sebagai rawatan kepada penyakit suku kaum tersebut. Jelasnya air kencing adalah najis namun dibenarkan oleh Nabi SAW untuk diminum sebagai penawar penyakit.

Ulama khilaf berkenaan dengan hukum kesucian air kencing unta. Bagi Mazhab Syafie, air kencing binatang yang halal dimakan tetap najis, akan tetapi mereka mengharuskannya bagi tujuan perubatan. Berkata al-‘Izz bin Abdussalam ra. “Harus berubat dengan najis apabila tidak ada ubat yang suci yang boleh menggantikannya, kerana maslahat kesihatan dan kesejahteraan itu lebih sempurna berbanding dengan maslahat menjauhi najis. Dan tidak harus berubat dengan arak mengikut pendapat yang lebih benar.” Walaubagaimana pun, Jumhur fuqaha’ pula mengatakan bahawa air kencing binatang yang halal dimakan adalah suci, termasuk unta.

Selain daripada kisah minum air kencing unta dan susunya dijadikan sebagai ubat semasa hayat Nabi SAW, terdapat juga penggunaan elemen yang haram tapi bukan najis dalam perubatan Nabi SAW. Sebagai contohnya, Nabi membenarkan Abdul Rahman Auf dan Zubair Al-awwam memakai sutera kerana sakit yang dialami oleh kedua-duanya, dan ini dikiaskan dengan penggunaan najis dalam keadaan darurat. Juga Nabi SAW membenarkan Arfajah bin Asad memakai hidung yang diperbuat dari emas kerana darurat.

Mungkin kebanyakan orang merasa jijik bila mendengar air kecing. Rasanya ramai yang tak sanggup nak minumnya secara direct. Tapi, aku rasa tak jadi masalah jika air kencing unta tersebut diproses menjadi kapsul atau syampu seperti dalam artikel ini. [KLIK SINI]

Wallahua'lam...


Jika ingin tahu dan membaca ulasan lanjut yang lebih panjang lebar mengenai hukum penggunaan najis dalam perubatan, boleh klik link kat bawah ni :

SZ : Jika ada pendapat serta hujah lain, sila kemukakan.. Sama-samalah kita berkongsi dan menambah ilmu.. Syukran.. =)

Saya Tahu Saya Tak Cantik


Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..

*facebook

SZ : Biaq muka tak cun.. Tapi perangai biaq cun..

Wednesday, April 27, 2011

Video Seks Part 2 : Terbukti Bukan Anwar Ibrahim!

Hari ini kita dapat melihat sambungan seterusnya video seks lelaki mirip Anwar Ibrahim yang heboh sejak 31 Mac yang lalu. Apa yang jelas, video kedua ini telah membongkar lagi penipuan Datuk T. Video seks bahagian kedua yang didakwa melibatkan pemimpin pembangkang itu tersebar di internet petang tadi.


Rakaman video hitam putih berkenaan memaparkan aksi seseorang lelaki bertuala dan seorang wanita tanpa seurat benang dalam sebuah bilik dipercayai selepas melakukan aksi seks. Lelaki berkenaan kemudian pada minit ke 39 dilihat menanggalkan tualanya di hujung katil sebelah kiri video sebelum berjalan dalam keadaan bogel mengambil baju dalam nipis yang terdapat di atas katil.

Individu yang mempunyai fizikal perut buncit berkenaan kemudiannya dilihat mengambil seluar dalamnya dan membongkokkan badan pada durasi 1 minit 9 saat sehingga melihatkan wajahnya di hadapan kamera. Namun pada jam 6.45 petang tadi, video berkenaan telah dikeluarkan kerna didakwa melanggar syarat-syarat penggunaan Youtube kerana memaparkan bahan lucah dan gambar bogel.


Terbukti ia konspirasi untuk menjatuhkan karier Anwar Ibrahim. Terbukti politik Malaysia semakin kotor dan menjijikkan. Kita lihatlah lepas ni. Adakah pihak polis dan mahkamah akan bertindak adil dan telus? Adakah geng Datuk T akan dihumban ke penjara atau tidak?

Nak tengok lagi gambar-gambar eksklusif serta berita lanjut yang lebih terperinci? Klik link di bawah :
-greenboc.blogspot.com
-milosuam.blogspot.com
-malaysiakini.com

SZ : Sory kepada pembaca yang benci politik. Tujuan entry ini sekadar untuk mendedahkan kebenaran. Keadilan mesti ditegakkan. Jangan jadi anjing politik yang hanya tahu menyalak.

Man United Sebelah Kaki Ke Final Tumpaskan Schalke 2-0


Manchester United hampir melayakkan diri ke final Liga Juara-Juara Eropah selepas menang selesa 2-0 ke atas kelab Jerman, Schalke 04 pada pertemuan separuh akhir pertama di Stadium Arena AufSchalke, awal pagi tadi. Kemenangan di tempat lawan itu amat berharga sebelum United melayan kunjungan Schalke di Old Trafford, mingggu depan dengan kelebihan dua gol di tempat lawan.

United membuka jaringan menerusi Ryan Giggs pada minit ke-67 manakala Wayne Rooney dua minit kemudian. Man United mendominasi hampir keseluruhan permainan terutama pada separuh masa pertama tetapi gagal memperoleh jaringan.


SZ : Terbaeklah! Dah sebelah kaki kat final.. Tunggu nak jumpa samada Real Madrid atau Barcelona ja kat final nanti. Glory-glory Man United!

Tuesday, April 26, 2011

UCL Semi Final 2011 : Man United vs Schalke 04

Pukul 2.45 awal pagi nanti, akan berlangsungnya perlawanan separuh akhir pertama Liga Juara-Juara Eropah antara Manchester United vs Schalke 04. Perlawanan separuh akhir pertama akan berlangsung di Jerman. Manakala separuh akhir kedua pula akan berlangsung di Old Trafford pada 4 Mei nanti. Sebagai peminat tegar MU, pastinya aku mengharapkan kemenangan mereka.


Schalke 04 vs Man United
UCL Semi Final 1st Leg
Rabu, 27 April 2011
Kick Off : 2.45 am
Astro 812/832

Besok pula pertembungan separuh akhir antara Real Madrid vs Barcelona. Dan aku mengharapakan Real Madrid menang. Boleh jumpa Cristiano Ronaldo kat final nanti. Haha.. Glory-Glory Man United!

Air Kencing Unta Boleh Rawat Kanser dan Mencegah Radiasi Nuklear?

Jeddah : Ketua Jabatan Implan Tisu di Pusat Penyelidikan Raja Fahd berkata, dia dihubungi Kedutaan Jepun di Malaysia yang ingin mengetahui mengenai kegunaan air kencing unta untuk merawat kanser dan mencegah radiasi nuklear.

Dr Fatin Khoursheed (gambar) yang juga penyelia Kerusi Al-Zamil untuk Kanser memberitahu akhbar berbahasa Arab Al-Hayat, panggilan telefon itu diterimanya ketika krisis nuklear di Jepun semakin bertambah buruk.

“Ia dibuat selepas letupan di loji Fukushima 1,” katanya.

“Pihak berkuasa Jepun mahu mencuba kesan air kencing unta secara santifik dalam merawat individu yang terdedah kepada radiasi nuklear bagi mencegah mereka daripada mendapat penyakit kanser.” Dr Fatin berkata, dia sudah menjalankan penyelidikan mulai 2004 selepas berjaya memulihkan berpuluh-puluh kes pelbagai penyakit kanser dengan air kencing unta yang diambil secara meminumnya, dalam bentuk kapsul, salap atau syampu. Pesakit yang sudah menjalani rawatan itu di Arab Saudi dan negara lain menunjukkan penyembuhan 98 peratus.

Menurutnya, pertanyaan daripada pihak berkuasa Jepun itu cukup aneh kerana Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi gagal untuk mengiktiraf keputusan penyelidikan saintifik itu.

“Walaupun penyelidikan itu secara teori dan amali menunjukkan keberkesanan tetapi gagal diiktiraf Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi.

“Minat ditunjukkan pihak berkuasa Jepun itu meningkatkan semangat saya untuk membuktikan keberkesanan penyelidikan itu,” katanya lagi. - [sumber]

SZ : Tertarik dengan penampilan Dr Fatin Khoursheed tu sebagai seorang doktor muslimah..

Monday, April 25, 2011

Bila Guru Mentafsir Cinta



Cinta.. Apa maksud cinta? Apa itu cinta? Nak tau? Cuba kita tanya guru-guru kat bawah ni.. Apa agaknya yang diorang akan tafsir makna cinta mengikut bidang yang mereka ajar. Heheh..

GURU FIZIK
Cinta adalah merupakan daya tarik – menarik antara kutub positif (lelaki) ke kutub yang tak sejenisnya (tentulah si dia).

GURU BIOLOGI
Cinta merupakan cara mempelajari hubungan antara makhluk hidupan dengan lingkungannya.

GURU KIMIA
Cinta merupakan tindakbalas kimia yang tidak diketahui unsurnya.

GURU MATEMATIK
Cinta adalah satu cara untuk menentukan daerah ketidaksamaan antara dua garis yang tidak sejajar.

GURU PENDIDIKAN ISLAM
Jangan sekali-kali meninggalkan cinta tetapi jangan terlalu dekat padanya kerana hidup ini penuh dengan iblis dan syaitan yang sanggup menggoda manusia untuk membuat dosa dan cinta adalah sasaran dosa.

GURU PENDIDIKAN MUZIK
Cinta adalah ibarat irama dan lagu yang tidak dapat dipisahkan.

GURU EKONOMI
Cinta merupakan keperluan manusia yang harus dipenuhi sama ada secara langsung atau tidak langsung.

GURU SEJARAH
Cinta akan hanya akan menjadi cinta sekiranya ianya tepat dan benar. Tapi jangan lupa jika ada sebab, pasti ada akibatnya.

GURU GEOGRAFI
Cinta adalah seperti 4 musim yang melanda kebanyakan Negara Eropah…. kadangkala berbunga, kadangkala panas, kadangkala dingin dan kadangkalanya luruh.

GURU BAHASA
Cinta dianggap indah kerana di dalamnya ada satu kesatuan yang harmonis antara bentuk bahasa dan isinya.

Yang pasti, tafsirlah cinta mengikut kehendak Allah yang satu… Bertemu dan berpisah semua kerana Allah..
Indahnya cinta kalau agama disertakan bersama… Cinta Allah dan Rasul yang paling utama dan wajib diutamakan. Jangan terpedaya dengan cinta dunia yang sementara..

SZ : Kalau Doktor Cinta itu Qaseh Dalia.. Guru Cinta pulak sapa? Amira Atiya sesuai kot... Sebab dia nak jadi cikgu.. Tak pun, Fara Aina yang memang dah cikgu.. Lagipun depa dua memang jiwang.. Heheh... :D

Sunday, April 24, 2011

Aku Tampaq Hang Mau Dak?

Ngek! Ngeng! Tampo nak? Tampaq mau? Taboh satgi har! Lempang? Cubit nak?

Ok, apa perasaan hangpa kalau kawan-kawan hangpa cakap camtu kat hangpa? Tak kira la samada kawan laki atau perempuan, pakwe makwe, atau laki bini. Sentap tak? Rasa bengang tak walaupun hangpa tau yang dia hanya bergurau dengan ungkapan-ungkapan tersebut?

Aku? Aku dah biasa dengan gurauan kasar macam tu. Selalu jugak aku melawak kasar dengan kawan-kawan aku. Tapi, berpada-padalah jugak. Dengan kawan lelaki, mungkin tak kisah. Kalau perempuan, terasa tak? Marah tak kalau aku cakap "Tampo nak?" dengan nada lembut dan bergurau?

Ada seorang awek ni. Aku komen-komen dengan dia kat facebook. Aku saja gurau dengan dia. Aku cakap, "tampo nak?". Then, dia tegur aku dia cakap dia tak suka aku cakap macam tu. Padahal dia tau niat aku hanya bergurau. Lepas tu, ada jugak sorang awek ni tegur aku. Jangan sebut BINI. Tapi sebutlah ISTERI. Katanya bini dengar macam kasar.

Ok. Orang Kedah memang kadang-kadang cakap dia kedengaran macam kasar, tapi sebenarnya memang itu cara dia cakap. Langsung takdak niat nak lukakan hati mana-mana pihak. Aku ni plak, mungkin kadang-kadang percakapan atau penulisan aku nampak kasar. Ada jugak yang cakap aku mulut jahat bila melawak. Tapi, nak buat macam mana. Kadang-kadang terlepas cakap dengan gurauan kasar macam tu.

Aku tau, tak semua orang boleh terima gurauan kasar. So, kalau ada yang terasa tu, harap maaflah ye. Tak ada niat pun nak menyinggung hati mana-mana pihak. Aku tau, budi bahasa budaya kita. Terima kasih kerana menegur. Sekian, wassalam..

SZ : Aku pun tak pasti. Adakah ungkapan "tampo nak?" adalah kurang ajar atau tak. Tolong jelaskan pendapat anda. Please..

Tolong Sampaikan Pesananku Pada Si Dia

Tolong laa..... Tolongggg...

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..

Tolong nasihati si dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..

Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..

Tolong ingatkan si dia, aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia, aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia, aku kasihinya kerana santunnya..

Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..

Tolong sedarkan si dia, aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia, aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..

Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya..

Tolong pesan padanya, aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya, aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya, aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..

Tolong khabarkan pada si dia, aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia, aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..

Tolong sampaikan pada si dia, aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia, cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia, kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri...

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..
Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan di mana si dia..
Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..
Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti...



SZ : Jodoh oh Jodoh.. Di manakah engkau wahai jodoh...?

Saturday, April 23, 2011

Aku Nak Tayang Baju Kami Blogger Utagha

Salam A'laik.. Ok, entry ini di'update' sebaik sahaja MU mencatatkan kemenangan dramatik ke atas Everton menerusi jaringan tunggal Chicharito sekaligus membuatkan makhluk-makhluk anti MU makin panas hati. Heheh.. Glory-Glory Man United!

Tujuan sebenar entry ni di'update' sekadar nak menayang baju group KAMI BLOGGER UTAGHA (KBU) yang aku baru dapat. Aku pi ambik sendiri kat umah pengasas KBU, kat Aloq Staq. Siapa lagi kalau bukan Gadis Kampung Separa Bandar. First time pi umah dia. Orang lain dapat melalui pos laju. Ada yang GKSB pi hantaq sendiri kat depa. Spesel woo depa.. Heheh..

Cer tengok skit kat bawah ni. Ecewahhh.. :D

bahagian depan baju
bahagian belakang baju..
tu yg bulat tu sebenarnya badge button.. saja aku tempek sekali..

Amacam? Group lain adooo??? Heheh.. Bukan takat baju ngan badge button ja ada. Sticker kereta pun ada. Ada sesiapa yang rasa dirinya orang Utara, jom la join group Kami Blogger Utagha. Yang belajar n kerja kat area utara pun boleh join. Meriah beb group ni.

Nak join? Pi la skodeng n tanya GKSB.. KLIK SINI!

SZ : Ada sapa yang nak hantaq rombongan meminang GKSB tu, boleh la mintak alamat kat aku.. Heheh.. :D

Bayangkan Jika Allah Tidur

Dalam ayat Kursi disebutkan bahawa Allah tidak pernah mengantuk dan tidur. Hal inilah yang juga pernah ditanyakan umat Nabi Musa kepada nabinya.

"Dalam kitab Taurat disebutkan Allah tidak pernah mengantuk dan tidak pernah tidur. Benarkah itu?" tanya kaumnya.

Kemudian Nabi Musa menjelaskan maksud ayat itu kepada kaumnya sebagaimana yang juga dijelaskan dalam Taurat, walaupun sudah dijelaskan, kaumnya masih bertanya lagi "Bagaimana Tuhan tidak perlu tidur?"

Maka Allah menyuruh Nabi Musa memegang dua botol yang diisi penuh air. Ketika botol sedang berada ditangannya, Allah lalu menidurkan Nabi Musa, tentu saja botol jatuh dan pecah.

Kemudian Allah menyuruh Nabi Musa as. "Hai Musa, katakanlah kepada umatmu, jika Allah tidur, nescaya akan rosaklah dunia ini"..

Kerana Seekor Arnab


Seorang lelaki datang menziarahi seorang lebai dengan membawa seekor arnab. Dia menghadiahkan kepada Pak Lebai arnab itu. Pak Lebai pun melayan tetamunya itu dengan baik dan menjamu makanan dan minuman. Selepas makan, lelaki itu pun beredar pulang. Pak Lebai mengalu-alukan kedatangan orang itu pada masa yang lain pula.

Minggu berikutnya, datanglah lelaki tersebut ke rumah Pak Lebai tanpa membawa apa-apa buah tangan. Pak Lebai sudah terlupa tentang orang itu lalu terpaksalah dia memperkenalkan diri bahawa dia adalah tuan punya arnab yang dihadiahkan minggu lepas. Setelah itu mereka pun berbual panjang sambil makan dan minum.

Minggu berikutnya pula, datanglah empat orang lelaki ke rumah Pak Lebai. Mereka memberitahu bahawa mereka adalah jiran kepada tuan arnab. Mereka datang dengan tangan kosong tanpa membawa apa-apa buah tangan. Setelah itu, Pak Lebai pun melayan tetamu dengan baik.

Minggu berikutnya datang pula lapan orang lagi. Mereka memperkenalkan diri bahawa mereka jiran kepada jiran tuan arnab. Mereka juga datang dengan tangan kosong sahaja. Tahulah Pak Lebai bahawa golongan ini hanya mengambil kesempatan dan perlu diajar. Pak Lebai memasak air panas lalu menjamu mereka dengan air panas sahaja. Apabila mereka mula minum, mereka terasa panas. Pak Lebai pun berkata, " Itulah sup kepada sup arnab wahai jiran kepada jiran tuan arnab. "

Moral cerita : " Buat baik berpada-pada " dan " Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa "

*facebook

SZ : Agak-agak la kalau nak makan free pun.. Heheh.. Tapi kan, kenapa arnab? Bukan ayam atau itik? Hmmm... =_='

Friday, April 22, 2011

10 Sebab Perempuan Tak Respect Lelaki

1. Dah ada awek kau nak pegang-pegang.. Elok-elok awek kau pakai tudung kau sibuk nak tengok rambut dia.. Konon special untuk kau seorang.. Bila awek kau tak nak kasi semua tu, kau cakap bye-bye.. Wah, KAU LELAKI GATAL.

2. Bila keluar dengan awek, kau sanggup jemput hantar awek kau. Berhabis duit kasi hadiah kat awek bila awek merajuk pun tak pe.. Konon kau penyabar.. Tapi bila mak kau suruh pergi kedai beli bawang, macam-macam alasan kau kasi. Pastu siap minta duit lagi kat mak. Wei, KAU LELAKI TAK BOLEH HARAP.

3. Kalau ada awek cun beratur belakang kau masa nak cucuk duit kat atm, dengan segala hormat kau kasi dia beratur depan kau.. Konon kaulah lelaki paling gentleman.. Tapi, bila ada mak cik pregnant berdiri depan kau dalam monorail, kau buat bodoh je. Siap pura-pura tidur sebab taknak bersesak-sesak berdiri.. Sah, KAU LELAKI TAK BERTIMBANG RASA.

4. Tiap kali lepas makan, kau hisap rokok sebatang dua.. Nampak je ada awek cun, makin semangat kau.. Kau rasa hisap rokok tu sangat cool dan macho.. Alahai, sebenarnya ramai perempuan dah 'reject' kau sebab diorang taknak cepat jadi janda. KAU LELAKI YANG TAK PEKA.

5. Bila kau bawak kereta, ada je awek baik dengan kau, kau tuduh perempuan tu gila harta.. Padahal perempuan tu tau kau punya kereta tu duit mak bapak kau..Bukan harta kau tapi harta bapak kau. Aduh, KAU LELAKI PERASAN.

6. Bila kau lepak dengan kawan-kawan kau, kau suka gelak kuat-kuat. Mencarut pun kuat-kuat.. Semua f**k, s**t, macam-macam lagi semua kau nak sebut. Kau rasa kau sempoi bila mencarut. Tapi perempuan pandang KAU LELAKI TAK BERADAB.

7. Pergi tengok bola, tengok konsert, berapa mahal harga tiket pun kau sanggup.. Konon untuk kepuasan diri.. Tapi pergi masjid Hari Jumaat seminggu sekali, masuk pun free, kau liat.. Bab agama kau aci mengelat. herm... KAU LELAKI TAK BOLEH BUAT SUAMI.

8. Kau suka kutuk-kutuk dan gelak-gelak kat gambar perempuan gedik kat fb.. Kau kata konon bajet cun.. Abih yangg kau amik gambar jelir-jelir lidah yang konon rock sangat tuh, kau rasa cool? Haishh... KAU LELAKI YANG TAK CERMIN DIRI..

9. Time awek kau merajuk, berbakul-bakul kau kutuk. Konon modal perempuan merajuk dan air mata.. Tapi bila kau mogok tak nak cakap dengan awek kau sebab sakit hati, tu kes apa plak.. Wei, KAU LELAKI EGO.

10. Kau hisap rokok kau rasa kau handsome. Lepas tu puntung rokok kau buang merata-rata.. Kadang-kadang bila kau rasa nak meludah, dekat mana-mana pun kau tak ambil peduli. alahai, KAU LELAKI PENGOTOR.

[credit]


SZ: Aku bukan nak kutuk kaum sendiri atau suruh benci lelaki. Ni untuk renungan buat yang terasa pedasnya.. Tak semua lelaki macam ni.. Dan bukan semua lelaki ada semua ciri-ciri di atas. Harap maklum.. Sama-samalah kita saling hormat menghormati.. =)

Thursday, April 21, 2011

Kamu Bermaksiat di Punggungku, Kamu Diseksa di Perutku!

Imam Anas bin Malik ra berkata, "Bahawa tanah perkuburan tempat manusia yang bakal dikuburkan ini setiap hari memanggil manusia dengan sepuluh macam panggilan. Cuma sangat disayangkan manusia tidak dapat mendengarnya." Tanah perkuburan itu berkata :

1. Wahai anak cucu Adam, kamu berjalan di atas punggungku, tetapi tempat kembalimu adalah dalam perutku.

2. Wahai anak cucu Adam, kamu berbuat maksiat di atas punggungku dan kamu akan diseksa di dalam perutku.

3. Wahai anak cucu Adam, kamu tertawa di atas punggungku, tetapi kau akan menangis di dalam perutku.

4. Wahai anak cucu Adam, kamu memakan barang yang haram di atas punggungku, dan berbagai macam binatang akan memakan dagingmu di dalam perutku.

5. Wahai anak cucu Adam, kamu bergembira ria di atas punggungku, dan kamu akan merasakan kesusahan dalam perutku.

6. Wahai anak cucu Adam, kamu mengumpul harta yang haram di atas punggungku dan kamu akan hancur dalam perutku.

7. Wahai anak cucu Adam, kamu berbuat sombong di atas punggungku dan kamu akan menjadi hina di dalam perutku.

8. Wahai anak cucu Adam, kamu berjalan dengan merasa senang di atas punggungku, dan kamu akan merasa susah di dalam perutku.

9. Wahai anak cucu Adam, kamu berjalan dalam keadaan terang benderang di atas punggungku, dan kamu akan duduk dalam keadaan gelap gelita di dalam perutku.

10. Wahai anak cucu Adam, kamu berjalan beramai-ramai di atas punggungku dan kamu akan duduk sendirian di dalam perutku.

** punggung = permukaan bumi, perut = perut bumi


SZ : Diplagiat sepenuhnya dari facebook sebagai peringatan buat semua..

Wednesday, April 20, 2011

Debat Lelaki dan Perempuan Berkaitan Fesyen

Salam A'laik.. Bayangkan kalau hangpa keluar ke mall atau mana-mana saja, and then terjumpa lelaki bersinglet nampak bulu ketiak dengan gadis cantik sopan ala-ala gadis melayu terakhir macam kat gambar bawah ni, apa yang hangpa nak kata kat depa? Mesti hangpa akan kutuk dan maki hamun lelaki tu kan. "Gila selekeh. Jijik. Ingat elok kot tayang ketiak hitam." Lepas tu, mesti hangpa puji si gadis ayu tu kan. "Ala comeynya.. Anak sapa lani.." Tapi, hangpa rasa la kan.. Antara lelaki dan gadis macam gambar bawah ni, siapa yang lebih mulia akhlaknya?


Ok jawapannya, kedua-duanya tidak mulia. Sebab kalau lelaki tu mulia, tak kan dia nak tayang bulu ketiak dia kat orang ramai kan. Tetapi bagi aku, sekurang-kurangnya martabat lelaki tu jauh lebih tinggi daripada gadis ayu tu. Sebab apa? Sekurang-kurangnya lelaki tu menutup aurat, sedangkan gadis tu mendedahkan mahkotanya yakni rambutnya kepada orang ramai. Ini bermakna gadis tersebut bukan saja tidak mulia akhlaknya malah lebih hina daripada lelaki bersinglet nampak bulu ketiak tu kerana dia melanggar perintah dan hukum Allah.

Kenapa tiba-tiba aku cakap macam tu? Sebab, beberapa hari lepas aku ada terbaca tweet-tweet perempuan yang berdebat mengenai penampilan fesyen lelaki yang selekeh. Sangat annoying tahu! Mereka tak sedar yang sebenarnya mereka lebih selekeh di sisi Allah walaupun indah di mata dunia. Kerana yang mempersoalkan tu kebanyakkannya gadis yang tidak menutup aurat berdasarkan profile pic mereka.


Persoalan ini pada mulanya dicetuskan oleh seorang gadis yang agak popular.. Bukan agak la.. Memang popular pun.. Sapa yang tau, tau la..

Kemudian dibalas oleh mereka-mereka ini.. Ini je yang aku sempat printscreen.. Banyak lagi sebenarnya..




Alahai... Cek Mek Molek.. Tolonglahh.. Bila lelaki mempersoalkan cara pemakaian perempuan, hangpa nak melenting. Bila lelaki cakap perempuan pakai legging buruk, pakai tudung tapi baju lengan pendek hodoh, sanggul tinggi macam menara KLCC, hangpa nak mengamuk.

Lelaki pakai kasut tak pakai stokin hangpa amek kisah. Sedangkan perempuan yang wajib pakai stokin. Lelaki pakai minyak wangi kuat, hangpa sakit hati sedangkan perempuan tak boleh pakai minyak wangi yang bau kuat. Dan aku rasa lelaki pakai slipper pergi wedding lagi bagus daripada perempuan yang pakai gaun macam cinderella.

Tolonglah! Jangan bergaduh lelaki dan perempuan dalam mempersoalkan fesyen. Cuba terima teguran dengan hati terbuka. Bukan melenting dengan membalas dengan point-point yang annoying. Aku akui, ada yang hangpa cakap pasal lelaki tu btoi. Baguslah. Kita sama-samalah terima teguran bagi memperbaiki diri masing-masing.
p/s : Bukan aku sorang ja yang marah. Ada kaum perempuan sendiri yang marah pun ada. Marah btol dia kat pompuan-pompuan kat atas tu. Nak tengok bebelan dia yang dahsyat tu, KLIK SINI!
SZ : Salah silap, terkasar bahasa harap dimaafi. Ada bantahan, pendapat atau teguran, sila kemukakan. Aku bukan nak bajet bagus. Aku juga seorang yang jahil. Aku sedar aku tak layak nak menegur. Tapi, sama-samalah kita memperbaiki diri kita ke arah jalan yang diredhai Allah SWT. InsyaAllah.. Senyum.. =)

Gempar! Imam Mahdi Telah Muncul di Mekah?


Gempar!!! Begitulah suasana yang dapat digambarkan pada petang 12 April semasa solat Asar.Menurut sumber yang dipercayai, seorang lelaki warganegara Mesir telah merampas mikrofon semasa permulaan solat Asar yang diimamkan oleh Syeikh Abdullah Al-Juhany lalu mangatakan dirinya “Akulah Mahdi yang ditunggu-tungukan….. Akulah Mahdi yang ditunggu-tunggukan…”

Suaranya dapat didengari oleh seluruh jemaah yang sedang solat Asar di Masjidil Haram pada ketika itu. Polis yang menjaga Masjid Haram telah menahannya untuk disoal siasat. Lelaki tersebut dipercayai datang untuk menunaikan umrah atau merupakan pendatang secara haram di Arab Saudi dan dipercayai mempunyai msalah mental. Solat Asar pada hari tersebut dapat ditunaikan seperti biasa kerana kecekapan polis Masjidil Haram menyelesaikan masalah tersebut.

*Kalau terer B.Arab, dan nak baca sumber asal berita, KLIK SINI! 
-credit Milo Ais

Kalau mengikut Kitab... Imam Mahdi akan mengisytiharkan dirinya ketika Khutbah Jumaat setelah 3 orang khatib berdarah hidungnya akibat cuaca panas... sehingga diganti dengan khatib yang akhirnya mengisyitiharkan dirinya sebagai Imam Mahdi.

SZ : Wat saspen saja. Tapi bagus jugak.. Sekurang-kurang sebagai peringatan.. Jangan seronok sangat dengan duniawi. Tau pun cuak?

Jom Terapkan Nilai Murni ABC Dalam Diri Kita


Salam A'laik.. Apa khabar murid-murid tua dan muda sekalian.. Heheh.. Apa kata hari ni kita belajar ABC.. Jom, kita tengok apa nilai murni yang ada pada huruf A - Z yang patut kita terapkan dalam diri kita. Ok, jom ikut cikgu sebut ramai-ramai :

A  : Adil pada dirimu
B  : Beranikan dirimu
C  : Cekalkan hatimu
D  : Derma selalu
E  : Elakkan pertelingkahan sesama kita
F  : Fikir sebelum bertindak terburu-buru
G  : Gembira selalu
H  : Hormat orang tua
: Ingat akan Allah
: Jangan berdusta
K  : Kasih akan Rasulullah
: Lemah lembut amalan semua
M  : Makan makanan seimbang
N  : Nafsu jangan dituruti
O  : Onak dan duri kita redahi
: Pentingkan kesihatanmu
Q  : Qualiti dalam kerjaya dan tugasmu
: Rajin berusaha
S  : Solat jangan ditinggalkan
T  : Tanamkan sifat bekerjasama
U  : Utamakan kebersihan alam sekitar
: Variasikan pengalamanmu
W  : Wajibkan amalan membaca Al-Quran
X  : X-ray diri sendiri
Y  : Yakin pada diri sendiri
Z  : Zalim jangan sekali

Oh yaa.. Cikgu cilok ni dari facebook.. Kalau ada anak-anak sekalian nak share dengan budak sekolah sebelah, silakan. Ok lah, setakat ni saja ye murid-murid.. Cikgu keluar dulu.. Ada mesyuarat PIBG.. Bangun semuaa... Assalamualaikum.. =)

SZ : Feeling jadi cikgu la plak.. Heheh.. ;-p

Tuesday, April 19, 2011

Nombor Plat Besar Gedabak Sindir Saman Ekor?

Pernah tengok tak no plat motosikal paling besar di dunia? Mai aku nak tunjuk kat hangpa semua kat bawah ni. Hahaha.. Amacam? Besaq gila tak? Macam nak sindir saman ekor ja.. Heheh..



Dan kat bawah ni ada gambar seorang pak cik tua yang menjadi mangsa saman ekor. Disaman kerana memandu melebihi had laju. Padahal motorsikal honda C70 ja pon. Pakai enjin turbo kot.. Heheh.. Kesian pok cik.. Ni mesti kes salah guna no plat la ni..


SZ : Jangan beli nombor ekor pulak lepas tengok plat kat atas. Heheh..

Kejam! Mangsa Dirogol Bergilir-gilir di Tepi Jalan (Gambar)


AMARAN : ENTRY INI MEMERLUKAN PENGAWASAN IBU BAPA!

Jenayah rogol semakin menjadi-jadi sekarang ini. Dan yang terbaru, seorang mangsa rogol telah dirogol secara serentak dan bergilir-gilir oleh sekumpulan jantan tak guna di tepi jalan. Sekumpulan perogol tersebut bertindak ganas tanpa langsung menunjukkan belas kasihan. Memang DASAR BINATANG! Lihat gambar-gambar di bawah ini yang berjaya dirakam di tempat kejadian.







Moral : Jangan pandang serong terhadap kucing.. :D

Motif entry : Saja bosan.. Sekadar untuk bersantai..

SZ : Sapa terer cepat teka tu kucing warganegara mana?

Monday, April 18, 2011

Perhatian! Blog Yang Tidak Menggunakan Akaun Google Akan Dihapuskan!

Blogger.com merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google. Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma tersebut, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun 2011 nanti. Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun lama tersebut.

** untuk maklumat lanjut, klik : buzz.blogger.com , kujie.com , dan kancilbiru.com


Setahu aku, ramai yang menggunakan Blogger.com sebagai platform kan? Mesti kebanyakannya menggunakan akaun Yahoo. Bagi pengguna blogger/blogspot yang menggunakan akaun selain akaun Google untuk log-in ke blog, wajib menukarnya dengan kadar segera bagi mengelakkan blog anda dihapuskan.

Contoh : pakpandir@yahoo.com ditukarkan ke pakpandir@gmail.com!

Bagaimana nak tukar email login ke blog? Ikuti langkah-langkah di bawah!


1. Create akaun gmail

Mula-mula, create akaun gmail dulu. Kalau dah ada, ikuti langkah seterusnya.

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan. Ada notis "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions >ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

Kalau ada 3-4 blog lain, ulanglah langkah di atas sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.

credit : kujie.com


Bagi yang belum tahu, bertindaklah segera jika anda menggunakan akaun selain akaun google untuk log-in ke blogger. Bagi yang menggunakan wordpress, hosting sendiri atau atau apa saja selain blogger.com sebagai platform, anda selamat! Heheh..

UPDATE : PEMBETULAN

Ada sedikit penambahan...sila rujuk artikel di buzz.blogger.com...dalam artikel tersebut Google telah mengatakan bahawa mereka tidak akan support sebarang Akaun Blogger baru yang tidak menggunakan Google Account selepas 25 Jun 2011... Dan bagi pengguna yang menggunakan akaun selain Google tetapi tidak aktif selepas 2007, maka blog mereka akan diremove/dipadamkan... Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka yang menggunakan akaun Yahoo untuk log in ke dalam akaun Blogger mereka asalkan mereka aktif selepas tahun 2007. 

Tapi, better tukar je la untuk keselamatan jangkamasa panjang. Bukan apa.. Kalau korang mati? Takkan nak biar blog korang pun terkubur jugak dengan korang kalau blog korang boleh memberi manfaat kepada orang lain. Dapat jugak pahala walau dah mati? Ye tak? Sebab itu harta Google. Tak mustahil nanti dia akan paksa semua blogger daftar akaun Gmail nanti.

SZ : Aku pakai platform blogger n log-in pakai akaun yahoo.. So, nak kena tukar jugaklah nampak gayanya.. Demi keselamatan..

Misteri : Lady Gaga Tumbuh Tanduk dan Menjelma Jadi Setan?

“Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak-anak Adam, Kami angkut mereka di daratan dan di lautan, Kami beri mereka rezeki dari yang baik-baik dan Kami lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna atas kebanyakan makhluk yang telah Kami ciptakan”. -Surah Al Isra’ : ayat 70

Ini menunjukkan bahawa manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang paling mulia jika hendak dibandingkan dengan makhluk lainnya seperti Malaikat, Iblis, Haiwan dan sebagainya. Sedangkan Iblis adalah makhluk Allah yang paling hina, kerana matlamat hidupnya tertumpu pada kerosakan dan penyesatan manusia dari jalan yang lurus. Kemuliaan Malaikat adalah kerana mereka tidak putus-putus bertasbih dan memuji kebesaran Tuhan-Nya. Haiwan pula adalah makhluk yang tidak punya akal dan perasaan seperti manusia. [sumber rujukan]

Namun begitu, masih ada manusia yang ingin merubah kemuliaan dan darjat yang Allah kurniakan. Ada manusia yang sanggup merubah kejadian Allah yang sudah begitu indah dengan ingin bertukar wajah menjadi rupa binatang, syaitan dan jin. Lihat gambar di bawah. Sangat huduh! Dia ingat hensem ke operate buat muka macam tu? Mujurla kapir.. Kalau Islam? Nauzubillah.. Nak tgok lagi gambar, [KLIK SINI]


Cuba pulak tengok gambar Lady Gagap yang aku cilok dari blog Cik Bulat ni.Nampak tak tanduk-tanduk dalam bulatan tu?


Dalam satu temubual akhbar kat sana, Lady Gagap ini mengatakan tulang itu akan muncul apabila dia merangsangkannya (lebih kurang mengawal). Dia juga mengeluarkan statement seperti di bawah :

Tulang tu bukan palsu, ia memang ada dalam badan saya,saya menunggu masa untuk mendedahkan kepada masyarakat siapa sebenarnya saya.

Errrr... Siapakah sebenarnya Lady Gaga? Adakah dia memang syaitan bertopeng manusia?

credit : Cik Bulat dan [klik sini]

SZ : Memang btoi la.. Di kalangan binatang dan setan, takdak manusia.. Tapi, di kalangan manusia, ada binatang dan setan!

Sunday, April 17, 2011

Entry SEO = Saya Ekot Orang?

Ramai pembaca akan berasa sangat menyampah dan bosan jika semua blogger asyik update benda yang sama dalam sehari. Sorang buat, semua nak ikut dan tiru. Maka jadilah Saya Ekot Orang. SEO la tu.. Heheh.. Contohnya, ketika bahang Anugerah Juara Lagu dan ABP, kes panas video skandal seks, dan yang terbaru berkenaan Pilihanraya Sarawak. Semua berlumba-lumba update isu yang sama.

Entry berkonsepkan SEO sememangnya sering digunapakai oleh blogger yang gila traffic. Bagi blogger yang bijak bermain keyword SEO, jumlah users mampu cecah ratusan orang. Traffic takyah cakapla.. Kompom pecah panggung. Itulah kelebihan entry SEO. Tak payah susah-susah blogwalking dan ping entry pun traffic akan mencanak.

Blogger yang anti SEO pulak, tak habis-habis nak mengecam dan melahirkan rasa menyampah terhadap Blogger SEO. Tahukah anda? Tak semua yang create entry SEO adalah blogger yang gila traffic semata-semata. Kenapa? Macam blog aku, semua aku sumbat. Personal, Keagamaan, Sukan, Info, Isu Semasa, Politik, Hiburan, semua aku update jika bersesuaian dengan kehendak aku. Pendek kata, blog aku All in One. SEO ke, tak SEO ke.

Aku pun ada jugak buat entry SEO. Tapi tak selalu sangat. Aku hanya buat jika aku rasakan isu itu sesuai untuk dijadikan simpanan dalam blog aku. Kalau aku buat entry SEO, takdenye aku nak promote sangat entry tu. Sebab aku hanya ingin jadikannya sebagai koleksi. Boleh beza tengok berapa jumlah komen pembaca pada entry SEO dan entry biasa yang aku dapat. Jurangnya sangat tinggi.

Aku suka share info-info dan ilmu bermanfaat untuk tatapan semua blogger. Kadang-kadang aku update berkenaan isu semasa, contohnya Tsunami dan Krisis Mesir. Tujuaannya, bagi memudahkan aku membuat rujukan pada suatu masa nanti. Anak cucu aku pun boleh godek-godek blog aku jika diorang ingin tahu apa isu semasa dan isu panas yang berlaku ketika zaman kita sekarang ni. Senang! Blog aku boleh jadi sumber rujukan. Tak payah susah-susah nak meng'google'.

Aku akui, entry SEO kadang-kadang agak membosankan, tapi ada juga pro dan kontranya. Semua tu terpulang pada hak dan cara masing-masing. Citarasa manusia tak sama. Nak puaskan hati semua orang, memang mustahil. So, tak payahla nak mengecam sesama blogger. Melainkan blog tu memainkan isu sensitif seperti menghina agama dan blog lucah!

Memang blog kita hak kita. Dan blog kita untuk tatapan pembaca. Pembaca memang layak mengkritik. Tetapi, jangan sampai menyakitkan hati. Bayangkan jika blog ibarat rumah, tuan blog sebagai tuan rumah dan pembaca adalah tetamu. Tak semua yang dihidangkan tuan rumah akan digemari tetamu. Contohnya, kalau tuan rumah hidang 3 jenis kuih, ada salah satu kuih yang kita tak suka. Takkan kita nak cakap depan dia kuih tu tak sedap, perli atau marah tuan rumah tu? Tak payah la makan kuih tu. Makan kuih lain yang ada. Mungkin kawan kita suka kuih yang kita tak suka tu. Faham maksud tersirat aku? Lu pikirlah sindri!

**Maksud sebenar SEO : Search Engine Optimization

SZ : Peliharalah ukhuwah yang terjalin antara kita. Ukhuwah itu indah.. Senyummm.. =)

Saturday, April 16, 2011

FA Cup 2011 Semi Final : Man United vs Man City


Pukul 12.15 tgh malam sebentar lagi, Manchester United akan berentap dengan Manchester City di Stadium Wembley bagi menentukan siapa yang layak ke Final Piala FA 2011. Man United yang memburu kejuaraan treble bakal turun tanpa kelibat tonggak Wayne Rooney yang digantung dan Man City pula bakal turun tanpa Carlos Tevez yang cedera.

Barisan Kemungkinan

Rekod Pertemuan

UPDATE!
Man United 0 - 1 Man City

SZ : Kecewa MU tak dapat ke final! Musnah sudah impian nak rangkul treble!

Keputusan Terkini Pilihanraya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak 2011


Keputusan Rasmi Pilihan Raya DUN Sarawak 2011

Klik link-link di bawah untuk mengikuti laporan langsung keputusan undian :
malaysiakini.com
sarawakresults.wordpress.com
sarawak.pas.org

klik link di bawah untuk ikuti secara Live
Keputusan Terkini Secara Live

Klik link di bawah untuk melihat analisa :
Analisis Keputusan Pilihanraya DUN Sarawak


  UPDATE!

BN kekal majoriti 2/3, tapi hilang 8 kerusi

Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. DAP dan PKR juga menyapu bersih semua lima kerusi di Kuching.


LAPORAN LANGSUNG

9.30pm Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. DAP dan PKR juga menyapu bersih kesemua lima di Kuching.

9.21pm: Keputusan rasmi

N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)..............6,927
2. DAVID WONG KEE WOAN (DAP).....................13,318

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,336
Peratus/Percentage................................70.74%
Undi rosak/Spoilt votes..............................91
Majoriti/Majority.................................6,391

Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337

1. Ling Kie King (BN-SUPP)........................4,197
2. TING TZE FUI (DAP).............................6,884

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,188
Peratus/Percentage................................73.06%
Undi rosak/Spoilt votes.............................107
Majoriti/Majority.................................2,687

Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. SHARIFAH HASIDAH SAYEED AMAN GHAZALI (BN-PBB)......8,008
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR).........................2,577

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................10,729
Peratus/Percentage....................................67.55%
Undi rosak/Spoilt votes.................................144
Majoriti/Majority.....................................5,431

Penyandang/Incumbent: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,365
Majoriti/Majority: 2,488

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. SYLVESTER ENTRIE AK MURAN (BN-SPDP)...........4,578
2. Michael Ding Tuah (Bebas).......................122
3. Gerang ak Dagom (PKR).........................1,376
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)...................281

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,443
Peratus/Percentage...............................49.21%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority................................3,202

Penyandang/Incumbent: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,954
Majoriti/Majority: 4,284

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623

1. Harrison Ngau Laing (PKR).....................2,752
2. Kebing Wan (SNAP)...............................705
3. Jok Ding (Bebas)................................623
4. DENNIS NGAU (BN-PBB)..........................3,597

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,763
Peratus/Percentage...............................57.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................86
Majoriti/Majority..................................845

Penyandang/Incumbent: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,593
Majoriti/Majority: 2,771

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)......2,903
2. GEORGE AK LAGONG (BEBAS)......................5,740
3. Edward Sumbang ak Asun (PKR)..................1,171

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,986
Peratus/Percentage...............................65.36%
Undi rosak/Spoilt votes............................172
Majoriti/Majority................................2,837

Penyandang/Incumbent: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,965
Majoriti/Majority: 3,239

N010: PENDING: SARAWAK: 29,488

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP).................6,780
2. VIOLET YONG (DAP).............................14,375

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................21,274
Peratus/Percentage................................72.27%
Undi rosak/Spoilt votes.............................119
Majoriti/Majority.................................7,595

Penyandang/Incumbent: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 11,632
Majoriti/Majority: 4,372

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. DATIN FATIMAH ABDULLAH @ TING SAI MING (BN-PBB)...6,288
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)...........1,298
3. Salleh Mahali (Bebas)...............................257

Jumlah mengundi/Votes Cast...........................8,038
Peratus/Percentage...................................68.05%
Undi rosak/Spoilt votes................................195
Majoriti/Majority....................................4,990

Penyandang/Incumbent: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N013: BATU KAWAH: SARAWAK: 20,664

1. CHRISTINA CHEW WANG SEE (DAP)..................7,439
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP).........................6,896

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,519
Peratus/Percentage................................70.68%
Undi rosak/Spoilt votes.............................184
Majoriti/Majority...................................543

Penyandang/Incumbent: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,755
Majoriti/Majority: 4,180

9.11pm: Berikut keputusan tidak rasmi yang dijangkakan:

BN: 55
DAP: 12
PKR: 3
Bebas: 1

9.10pm: Berikut adalah kedudukan rasmi kerusi yang dimenangi oleh parti yang bertanding pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10 setakat pukul 9 malam ini:

BN - 36
DAP - 5
PKR - 3
SNAP - 0
PAS - 0
Parti Cinta Malaysia - 0
Bebas - 1

9.01pm: Keputusan rasmi

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP).........................4,854
2. SEE CHEE HOW (PKR)............................13,235
3. Soo Lina (Bebas).................................290

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,440
Peratus/Percentage................................66.38%
Undi rosak/Spoilt votes..............................61
Majoriti/Majority.................................8,381

Penyandang/Incumbent: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,806
Majoriti/Majority: 3,407

9.01pm: Keputusan rasmi

N027: SIMANGGANG: SARAWAK: 10,488

1. Leon Jimat Donald (DAP).......................2,311
2. DATUK FRANCIS HARDEN AK HOLLIS (BN-SUPP)......4,758

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,136
Peratus/Percentage...............................68.37%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,447

Penyandang/Incumbent: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,144
Majoriti/Majority: 4,258

9.01pm: Keputusan rasmi

N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576

1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)......................439
2. WONG KING WEI (DAP)...........................11,957
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)......................4,073

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................16,538
Peratus/Percentage................................70.23%
Undi rosak/Spoilt votes..............................69
Majoriti/Majority.................................7,884

Penyandang/Incumbent: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,002
Majoriti/Majority: 1,417

N012: KOTA SENTOSA: SARAWAK: 27,301

1. CHONG CHIENG JEN (DAP)........................12,594
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)............7,770

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................20,559
Peratus/Percentage................................75.41%
Undi rosak/Spoilt votes.............................195
Majoriti/Majority.................................4,824

Penyandang/Incumbent: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled:6,579
Majoriti/Majority: 531

N03: TANJONG DATU: SARAWAK: 7,936

1. TAN SRI ADENAN SATEM (BN-PBB).................4,218
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas).................215
3. Nani Sahari (PAS).............................1,002

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,497
Peratus/Percentage...............................69.52%
Undi rosak/Spoilt votes.............................62
Majoriti/Majority................................3,216

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,545
Majoriti/Majority: 4,136

9.00pm: Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1).

8.55pm: Keputusan rasmi

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)............................567
2. ROLAND SAGEH WEE INN (BN-PBB)..................6,287
3. Peter Ato ak Mayau (PKR).......................4,292

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................11,355
Peratus/Percentage................................69.61%
Undi rosak/Spoilt votes.............................209
Majoriti/Majority.................................1,995

Penyandang/Incumbent: Roland Sageh Wee In (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,854
Majoriti/Majority: 3,256

N022: SEBUYAU: SARAWAK: 8,042

1. Ali bin Semsu (Bebas)............................67
2. Adam Ahid (PAS)...............................1,769
3. JULAIHI NARAWI (BN-PBB).......................4,045

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,968
Peratus/Percentage...............................74.35%
Undi rosak/Spoilt votes.............................87
Majoriti/Majority................................2,276

Penyandang/Incumbent: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,748
Majoriti/Majority: 2,448

8.46pm: Keputusan rasmi

N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas).....................1,665
2. ABDUL WAHAB AZIZ (BN-PBB)......................6,835
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)......................1,511

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,131
Peratus/Percentage................................72.01%
Undi rosak/Spoilt votes.............................120
Majoriti/Majority.................................5,170

Penyandang/Incumbent: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,396
Majoriti/Majority: 5,929

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)................1,719
2. MALCOM MUSSEN AK LAMOH (BN-PRS)...............4,460

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,262
Peratus/Percentage...............................71.96%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................2,741

Penyandang/Incumbent: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,907
Majoriti/Majority: 1,854

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. ABDULLAH SAIDOL (BN-PBB)......................4,814
2. Ong Chung Siew (PKR)............................564
3. Ajiji Fauzan (Bebas)............................419

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,911
Peratus/Percentage...............................66.55%
Undi rosak/Spoilt votes............................114
Majoriti/Majority................................4,250

Penyandang/Incumbent: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,479
Majoriti/Majority: 3,226

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. DR ANNUAR RAPAEE (BN-PBB)......................7,710
2. Norisham Mohamed Ali (PKR).....................2,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,270
Peratus/Percentage................................72.34%
Undi rosak/Spoilt votes.............................152
Majoriti/Majority.................................5,302

Penyandang/Incumbent: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,202
Majoriti/Majority: 4,815

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. ALEXANDER VINCENT (BN-PRS)....................2,361
2. Yakup Khalid (Bebas)............................278
3. Adeh ak Denong (PCM)..........................1,366
4. Michael ak Lias (SNAP)..........................577
5. Aris ak Alap (PKR)..............................650

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,324
Peratus/Percentage...............................66.13%
Undi rosak/Spoilt votes.............................92
Majoriti/Majority..................................995

Penyandang/Incumbent: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,582
Majoriti/Majority: 549

8.45pm Sehingga ini BN memenangi 30 kerusi - PBB (20), SUPP (3), SPDP (4). Pakatan Rakyat pula menang 15 kerusi - DAP (12) dan PKR (3).

8.23pm: DAP dan PKR memenangi kesemua lima kerusi di Kuching.

Analisis: SUPP ditolak sepenuhnya di Kuching. Batu Kawah dimenangi dengan sokongan pengundi bumiputera, yang menunjukkan DAP tidak bergantung sepenuhnya kepada pengundi Cina untuk menang.

8.26pm: Keputusan rasmi

N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926

1. Hii Tiong Huat (Bebas)...........................180
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)....................4,700
3. WONG HO LENG (DAP)............................13,527

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................18,504
Peratus/Percentage...............................68.77%
Undi rosak/Spoilt votes..............................97
Majoriti/Majority.................................8,827

Penyandang/Incumbent: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 10,380
Majoriti/Majority: 4,751

N064: PUJUT: SARAWAK: 22,577

1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)...................5,271
2. FONG PAU TECK (DAP)............................9,120

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................14,458
Peratus/Percentage................................64.17%
Undi rosak/Spoilt votes..............................67
Majoriti/Majority.................................3,849

Penyandang/Incumbent: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,493
Majoriti/Majority: 1,370

N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600

1. LING SIE KIONG (DAP)...........................5,998
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)...............4,408

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................10,479
Peratus/Percentage...............................63.13%
Undi rosak/Spoilt votes..............................73
Majoriti/Majority.................................1,590

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,573
Majoriti/Majority: 3,918

8.26pm: Keputusan rasmi

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)...........................260
2. DATUK SERI MICHAEL MANYIN AK JAWONG (BN-PBB)..6,196
3. Christopher ak Kiyui (PKR)....................2,130
4. Anthony ak Nais (SNAP)..........................468

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................9,203
Peratus/Percentage...............................73.77%
Undi rosak/Spoilt votes............................149
Majoriti/Majority................................4,066

Penyandang/Incumbent: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,107
Majoriti/Majority: 4,256

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)......2,973
2. WONG AK JUDAT (BN-SPDP).......................4,615
3. Labang ak Jamba (SNAP)..........................312

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,019
Peratus/Percentage...............................70.00%
Undi rosak/Spoilt votes.......................... 119
Majoriti/Majority................................1,642

Penyandang/Incumbent: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,086
Majoriti/Majority: 3,007

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (PKR)..........................871
2. TAN SRI ABDUL TAIB MAHMUD (BN-PBB)............6,210
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)...............1,056

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,253
Peratus/Percentage...............................70.22%
Undi rosak/Spoilt votes............................116
Majoriti/Majority................................5,154

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726

8.25pm Sehingga ini BN memenangi 21 kerusi - PBB (14), SUPP (3), SPDP (1) dan PRS (3).

Pakatan pula menang tujuh kerusi setakat ini - DAP (4) dan PKR (3). Buat masa ini, DAP dan PKR masing-masing mendahului kiraan undi di 11 kerusi lagi.

8.20pm Analisis: Paling banyak kerusi yang boleh dimenangi Pakatan Rakyat ialah 18 (12 DAP, 6 PKR). tetapi berdasarkan perkembangan semasa, jumlahnya dijangka 15 (12 DAP, 3 PKR)

8.16pm: Keputusan rasmi

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)...........................183
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR).............1,787
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)................170
4. TAN SRI DR ALFRED JABU AK NUMPANG (BN-PBB)....3,703

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,934
Peratus/Percentage...............................73.71%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................1,916

Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,767
Majoriti/Majority: 2,677

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (PKR)............................1,260
2. SNOWDAN LAWAN (BN-PRS)........................4,145
3. Dan ak Giang (SNAP).............................765
4. Lipeh ak Mawi (PCM).............................126
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas).........................85
6. Sujal ak Gansi (Bebas)...........................32

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,523
Peratus/Percentage...............................74.38%
Undi rosak/Spoilt votes............................110
Majoriti/Majority................................2,885

Penyandang/Incumbent: Snowdan Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,075
Majoriti/Majority: 1,516

8.15pm BN mengaku kalah di kerusi Batu Kawah, Padungan, Kota Sentosa dan Pending - kesemuanya dalam kawasan Kuching yang ditandingi DAP.

8.08pm: Keputusan rasmi

N020: SADONG JAYA: SARAWAK: 7,656

1. AIDEL LARIWOO (BN-PBB)........................4,008
2. Mahayudin Wahab (Bebas).........................402
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS).........1,074

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,573
Peratus/Percentage...............................73.00%
Undi rosak/Spoilt votes.............................89
Majoriti/Majority................................2,934

Penyandang/Incumbent: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,715
Majoriti/Majority: 858

N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Stephen ak Sagir (SNAP).....................674
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas).........475
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR).............1,354
4. RANUM AK MINA (BN-SUPP)...................3,360

Jumlah mengundi/Votes Cast...................5,931
Peratus/Percentage...........................73.47%
Undi rosak/Spoilt votes.........................68
Majoriti/Majority............................2,006

Penyandang/Incumbent: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,585
Majoriti/Majority: 2,183

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)......................618
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas).....................133
3. DATUK TALIF @ LEN SALLEH (BN-PBB).............5,164

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,006
Peratus/Percentage...............................70.15%
Undi rosak/Spoilt votes.............................91
Majoriti/Majority................................4,546

Penyandang/Incumbent: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,102
Majoriti/Majority: 3,316

8.00pm: Keputusan rasmi

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. DATUK AMAR AWANG TENGAH ALI HASSAN (BN-PBB)...6,018
2. Japar Suyut (PKR)...............................955

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,067
Peratus/Percentage...............................70.79%
Undi rosak/Spoilt votes.............................94
Majoriti/Majority................................5,063

Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,596
Majoriti/Majority: 5,275

N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274

1. DATUK SERI WILLIAM MAWAN (BN-SPDP)............3,938
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)...2,741

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,762
Peratus/Percentage...............................73.16%
Undi rosak/Spoilt votes.............................83
Majoriti/Majority................................1,197

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,138
Majoriti/Majority: 1,763

N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)...................5,508
2. DATUK SERI WONG SOON KOH (BN-SUPP)............7,316

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................12,930
Peratus/Percentage................................77.26%
Undi rosak/Spoilt votes.............................106
Majoriti/Majority.................................1,808

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

N034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)..........................216
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)........3,088
3. Banyi ak Beriak (Bebas).........................125
4. ALI AK BIJU (PKR).............................5,178

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................8,674
Peratus/Percentage...............................78.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................67
Majoriti/Majority................................2,090

Penyandang/Incumbent: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,784
Majoriti/Majority: 2,089

7.55pm: Keputusan rasmi


N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)..........338
2. Kong Tat Kim (PCM)..............................696
3. DATUK GRAMONG JUNA (BN-PBB)...................3,683
4. George Chen Nguk Fa (PKR).....................2,054

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,880
Peratus/Percentage...............................69.34%
Undi rosak/Spoilt votes............................109
Majoriti/Majority................................1,629

Penyandang/Incumbent: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,045
Majoriti/Majority: 2,289

7.40pm: Keputusan rasmi

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. MOHD NARODEN MAJAIS (BN-PBB)..................5,465
2. Mashor Hussen (PKR)...........................1,417
3. Zaini bin Le' (Bebas)...........................179
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM).....................237

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................7,383
Peratus/Percentage...............................73.29%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................4,048

Penyandang/Incumbent: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,786
Majoriti/Majority: 3,350

N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP).......................368
2. Matthew ak Munan (Bebas).........................27
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR).........1,046
4. Michael Jok (Bebas)..............................94
5. Kenneth Adan Silek (Bebas)......................330
6.LIWAN LAGANG (BN-PRS)..........................3,974

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,913
Peratus/Percentage...............................69.87%
Undi rosak/Spoilt votes.............................74
Majoriti/Majority................................2,928

Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Dr Lau Liak Koi (PKR).........................1,348
2. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)........140
3. PALU @ PAULUS AK GUMBANG (BN-SPDP)............3,667

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,227
Peratus/Percentage...............................68.45%
Undi rosak/Spoilt votes.............................72
Majoriti/Majority................................2,319

Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. BARU BIAN (PKR)...............................2,505
2. Willie Liau (BN-SPDP).........................2,032

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................4,574
Peratus/Percentage...............................65.90%
Undi rosak/Spoilt votes.............................37
Majoriti/Majority..................................473

Penyandang/Incumbent: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,064
Majoriti/Majority: 475

7.35pm: Satu lagi orang kuat SUPP Tiong Thai King, adik kepada raja balak, Hiew King, tewas di Dudong.

Beliau tewas kepada calon DAP Yap Hoi Liong DAP dengan majoriti kira-kira 200 undi.

King menerima kekalahannya itu ketika ditemui di ibupejabat SUPP di Sibu.

"Sudah kalah. Tak mahu cakap apa-apa," katanya.

Bila ditanya sama ada beliau akan meminta dilakukan pengiraan semula, beliau menjawab "No Lah".

7.34pm: Keputusan rasmi

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. DATUK SERI DR JAMES MASING (BN-PRS)..........5,242
2. Bendindang ak Manjah (PKR)...................1,344

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,684
Peratus/Percentage.............................. 59.22%
Undi rosak/Spoilt votes..............................0
Majoriti/Majority................................3,898

Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,330
Majoriti/Majority: 4,802

N055: KATIBAS: SARAWAK: 8,542

1. DATUK AMBROSE BLIKAU AK ENTURAN (BN-PBB)......3,326
2. Toh Heng San (SNAP).............................897
3. Munan ak Laja (PKR)...........................1,070

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,378
Peratus/Percentage...............................63.18%
Undi rosak/Spoilt votes.............................85
Majoriti/Majority................................2,256

Penyandang/Incumbent: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,887
Majoriti/Majority: 3,332

N024: BETING MARO: SARAWAK: 7,868

1. RAZAILI GAPOR (BN-PBB)........................3,069
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)........2,678

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,808
Peratus/Percentage...............................73.82%
Undi rosak/Spoilt votes.............................61
Majoriti/Majority..................................391

Penyandang/Incumbent: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,796
Majoriti/Majority: 895

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. MURNI SUHAILI (BN-PBB)........................3,867
2. Jamaludin Ibrahim (PKR).........................475
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)..................670
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)........129

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................5,246
Peratus/Percentage...............................72.07%
Undi rosak/Spoilt votes............................105
Majoriti/Majority................................3,197

Penyandang/Incumbent: Murni Suhaili (BN-PBB)
(Menang Tidak Bertanding/Won Unopposed)

N038: JEMORENG: SARAWAK: 8,635

1. Asbor Abdullah (Bebas)...........................77
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas).......................1,579
3. GANI @ ABU SEMAN JAHWIE (BN-PBB)..............4,505

Jumlah mengundi/Votes Cast.......................6,281
Peratus/Percentage...............................72.90%
Undi rosak/Spoilt votes............................120
Majoriti/Majority................................2,926

Penyandang/Incumbent: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,567
Majoriti/Majority: 1,710

[Berita penuh] KLIK SINI!


SZ : Tahniah! Ada peningkatan...Pelan-pelan kayuh..