Pages

Sunday, December 11, 2011

Rantai Burung Hantu Haram BUKAN Sebab Freemason

Aku suka burung hantu. Sebab aku rasa burung hantu seekor burung yang comel dan cool. Tetapi, tiba-tiba muncul segelintir manusia yang mengatakan rantai burung hantu haram dipakai disebabkan adanya unsur-unsur Freemason. Secara tidak langsung, ini bermakna burung hantu menjadi penyebab rantai tersebut haram dipakai. Jadi, adakah burung hantu haram di sisi Islam? Selepas ini, kita sebagai umat Islam wajib menyekat pembiakan burung hantu diseluruh dunia kerana burung hantu ada unsur-unsur freemason. Begitu?

burung hantu dalam freemason

Tidak wajar mengaitkan haram sebab Freemason

Tidak dinafikan, pergerakan Freemason ini memang wujud. Hukum memakai pakaian atau perhiasan yang memaparkan lambang persatuan dan simbol agama lain adalah haram. Tetapi, untuk mengaitkan rantai burung hantu itu haram disebabkan Freemason adalah tidak wajar. Jika rantai burung hantu haram disebabkan ada unsur freemason, adakah ini bermakna memakai rantai naga, cicak tokek atau binatang yang lain adalah halal? Dan jika selepas ini Freemason menyelitkan gambar ayam, adakah ayam haram dimakan dan Radix Fried Chicken terpaksa ditukar kepada Radix Fried Duck? Ayamas ditukar kepada Itikmas?

Haram dipakai sebab dilarang dalam Islam

Bagi lelaki, segala jenis rantai adalah haram dipakai. Bagi wanita, bukan setakat rantai burung hantu yang haram dipakai. Segala jenis perhiasan yang terdapat padanya gambar atau ukiran sesuatu yang bernyawa seperti binatang adalah haram dipakai kerana ia diletakkan pada tempat yang dimuliakan yakni di tubuh badan kita. Sedangkan teddy bear pun haram disimpan di dalam rumah. Tapi, berapa ramai awek-awek yang simpan di atas almari dan di hujung katil? Apabila patung-patung tersebut diletakkan sebagai perhiasan, perbuatan tersebut adalah haram. Malah, Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung.

Rasulullah SAW bersabda : Maksudnya: “Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung-patung atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa)” (Hadis riwayat Muslim)

Tetapi, untuk dijadikan sebagai alat pembelajaran atau mainan kanak-kanak, hukumnya harus. Soalnya sekarang ialah bab perhiasan.


Apa tujuan pakai hiasan macam tu?

Nabi SAW bersabda. Maksudnya: “Makanlah kamu dan bersedekahlah serta berpakaianlah dengan tidak berlebih-lebihan dan tidak bermegah-megah.” (Hadis riwayat An-Nasai’e)
“Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang), dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.” (Surah al-‘Araf, ayat 31)

Jadi, apa tujuan anda memakai perhiasan dengan ukiran macam tu jika bukan untuk menunjuk-nunjuk? Berhiaslah secara ala kadar. Orang yang suka berhias secara berlebihan ni biasanya orang yang tidak menutup aurat dan tidak bersolat. Kalau pakai tudung dengan sempurna, macam mana nak tayang rantai tu kan? Kalau warnakan kuku dan rambut, macam mana nak solat kan? Bukan setakat wuduk, mandi wajib pun tak sah.

Ini aku tengok, yang tak tutup aurat pun sibuk sebarkan artikel 'haram pakai rantai burung hantu sebab ada unsur Freemason' tu. Artikel suruh tutup aurat taknak ambil peduli pulak? Tidak menutup aurat  dan memakai perhiasan secara berlebihan itu bukan setakat ada unsur Freemason. Malah SAMA dengan orang kafir. Itu fakta! Yang sudah jelas haram pun orang tak ambil kisah. Inikan pula nak dikaji semua benda dan kaitkan dengan unsur Freemason. Bakteria seberang laut kau nampak. Dinosaur depan hidung kau buat tak tahu.

Apa salah burung comel ni? :-(

p/s : Sekali lagi diingatkan. Rantai burung hantu haram dipakai bukan sebab ada unsur Freemason. Tetapi haram sebab Islam melarang segala jenis perhiasan yang berunsurkan makhluk bernyawa. Ngerti lo?

Rujukan :
- feryco.com
- en.netlog.com

SZ : Blog aku warna hitam putih. Alamak.. Ada unsur Freemason. Maka, blog aku haram dibaca? LOL

53 360 juta komen:

Mialia said...

yup.. at last ade jugak org yg buat pnjelasan. boikot owl, tp lpas 2 pkai bnatang lain plak

Siti Fatimah Fuzz said...

ala, comel nya burung hantuu tuu....mata dia besar....heheh

Akulah Pak Lan said...

mana la dtg teori freemason ni. Zaman 2011 nak masuk 2012 pun ada lagi org yg berfikiran mcm ni. payah. Ops! boxer aku warna hitam, mungkin aku tak patut pakai boxer. haha

ARC™ said...

Ye inilah fikiran aku! Dulu masa sekolah agama memang inilah yang ustaz aku ajar

tp aku xberani tulis kt blog aku sbb nature blog aku bertentangan dengan tujuan entry ni hehe

Thanks wey!

Syafiq Ahadin said...

burung hantu tu comel. haha!
semua benda la nak dikaitkan ngan freemason. huk3!

Solihin Zubir said...

@ARC™ : sama2.. makaseh sbb request.. skurang2nya ada jugak idea nk update blog.. haha..

Pateh Adnan said...

damn! aku suke cite harry potter, fanatik gila, tapi banyak burung hantu.
homaaiii! freemason!
dah tak boley nak tengok harry potter lepas ni.

kahkahkah, lawak gila sape yang tertipu pasal freemason ni. hakhak

fatt said...

dorg ni sume benda nak freemason..nak tergelak aku. suka mengkhinzir buta tanpa usul peksa. tahape2..

pasni apa pulak...sama2 lah kita tunggu :)

TiraPengemis said...

owh...baru taw..heehe....tq2...

amier azrul alias said...

mantap..
haha
yang penting ukiran yang menyerupai benda hidup memang haram dipakai atau dibuat perhiasan.

Siti Safiyyah said...

patutlah ss rasa pelik sikit dgn entri blogger tu pasal burung hantu ni. okay, entri ni menjelaskannya. ^^


p/s: kesian org yg tak tido mlm yg dipanggil burung hantu tu.. tak pasal cop haram.. lol

hana said...

haish..
semua bnde freemason...
naseb baek de org bg pnerangn...
tq..

♛ NazirahMoktar ♛ said...

yg ini yg terbaik penjelasan..bukan psl freemason..muak dah freemason xhbis..rase tersekat segala mende nak buat.tpi kalo bab agama,takpe,kalo kate xblh pkai,xblh la kan.

naziyatul fatihah said...

thanx for info :)

HujanMenjerit said...

comel burung tu pakai topi. nakkkkkk~

bankrap bisnes orang jual rantai tu. hihihihi*gelak jahat

Mazni said...

Nice sharing.

CETUSAN SEIKHLAS RASA said...

N3 yang berinformasi... Terima kasih kerana maklumat yang patut kita sebar-sebarkan.
"Bakteria seberang laut kau nampak. Dinosaur depan hidung kau buat tak tahu".... hahahaha. Suka3...

Cahaya said...

nk share buleh ke?

Norashiqin Kamaruzaman said...

ahahahahhhaa....memang hohoho....memang pon cumil burung tuh.... ~.~ hohoho....

cian dia kena kaitkan dgn freemason.....urmm, beselah klu boleh sume benda pon boleh kata berkait dgn freemason ni...heheh, laju je bila sebut pasal ni..


bab solat =p tutup aurat?? =p siapa peduli?? ngeh ngeh....mmg tak patut...semoga terjauh dari benda2 camtu... amin2~

Halimatun Sa'adiah said...

sy x ske teddy bear...
comel burung antu tu..

syaz rini said...

susah la nk hidup.. smua nk kait dengan freemason..

Solihin Zubir said...

@Cahaya : boleh2.. share je..

qasehraihan said...

inilah dia ustaz sebenar..
ilmu yg sgt bagus..
saya suka dtg membaca ilmu di sini solihin..

Sufisky Lass said...

alolo comey pic yg last tu :)

Anonymous said...

x dpt nafikan r pasal hadis uh..tp bende ny an fashion je..abes law kain batik uh an bnyk gmbr2 burung2..so x ley pakai?..fshion je pown...animal print best dowh..ikot niat masing2 r...x de mende r bg aku...mungkin info yg dtrime kurg sahih kot???pape pown fashion is future guys...

Mohamadazhan.com said...

haru sungguh...banyak lagi benda boleh pakai....tak rugi pun tak pakai rantai...hehe

Solihin Zubir said...

@Anonymous : kt akhirat nnt xkan ditanya kau pakai fesyen apa masa kt dunia..

aniki said...

moto aku hitam putih,haram naik tokk...hahaha..always cool..ayat last paling cool bro..salute..haha

p/s aku pun suka burung hantu.dulu bela sekor tapi dah lari time nak bagi makan..hahaha

Gadis mutiara_Solehah said...

Setuju sangat entry ni,terbaik=)

sergeant keroro said...

pakai burung hantu terus la, haha

Nur said...

Semua benda nak ada kaitan dengan freemason. Tak gfaham betul.

nurdani said...

penjelasan yang jelas.hehe. suka dengan itikmas and radix fried duck tu.hahaha

diana said...

ada kedai online yang jual rantai burung hantu ni..blogger pun ada beli..
jeng..jeng..jeng...

mungkin dia beli je..
tak pakai...

eh!tapi dalam post dia tu dia kata dia pakai..
heheheh

Muslimah Optimis said...

aiyokkk.. baru perasan rumet MO ada rantai burung hantu tapi dia pakai kadang2 je.. huhuhu... kena tunjukkan artike ni kat dia lor.. hurmm.. thax 4 sharing

k e y r i said...

huarghhhhh! blog sz ade unsur free mesen. harem3! :p

nice entry btw, anda berjaya meng-outline-kan sebab sebenar xleh pakai rantai tu :)

APi said...

keluar pun entry pasal ni..
aku mula2 dengar dah gelak..
apa punya pemikiran la mereka ni..

dayah said...

kau punya entry mmg aku suka bila explain..ada entry lain kata freemason da mmg aku sendiri ada confuse..thx abg SZ..nk ngorat la haha ayt je just kidding ;)

ps- ada je teddy kat ruma ak tp bukan ak nk simpan sbb org da bagi acane..

Azlan Hasan said...

kalau ade yang tak paham lg tak tau laa abg..hehehe..lengkap suma info kat sini..hehehe

p/s: sy backlink entry nie kat blog sy..

Regards,
-Strider-

FariehanIbrahim [LBC] said...

nice info! :)

Muhammad Syahmi said...

Radix Fried Duck
Itikmas

Suka dengan nama baru nih...

CIK MIN - MIN said...

SAYA MINAT SANGAT NGN RANTAI DIA

NASIB X BELI LAGI

THQ FOR THE INFO

saveqmm said...

thanks and good explaination..hehe

Nur -al- Ain said...

tp dulu pernah dgr, kalau kite letak hiasan bentuk binatang dlm rumah, takpe, tp kene tidak-cukup-sifatkan binatang tersenut.. eg : patahkan kaki dier sebelah ke (hiasan) . so macam rantai ni, dier tak la berbentuk sebijik burung hantu, mcm ala2 replica je.. tak boleh ke bang? sbb cntk dan unik la.. huhuuuu ;)

ahchong said...

just to be clear, bukan ke laki mmg haram pakai rantai, gelang, melainkan sbb yg valid spt soal2 kesihatan...tak kira la benda tu benda hidup ke, logo ke...

Akmal Khalidah said...

Minat gilaa dekat rantai burung hantu tu :( Sekarang dah jadi trend pakai rantai tu kan?

Puteri Iqa Izyan said...

uishh.. kecoh jugak pasal ni.
aku no komen. sbb aku tak suke rantai. tp ade je kwn aku pakai rantai burung hantu ni.

Anonymous said...

assalamualaikum.
pasal rntai tu x nk komen la tpi klau da dikaitkn dgn freemason tu saye mmg nk komen skit. skdar share. masih ade rmai lgi yg x prcaye freemason tu wujud. sbnarnye freemason mmg wujud. dn saye kurang gemar apabile org brkate yg zaman moden kite ni x ade freemason. abg saye bljr di university al-azhar,mesir. dn para ulama disne mngatakn yg freemason ni mmg wujud dn hnye org yg trpilih oleh Allah mmprcyainye dn mnntang prkre yg brkait dgn freemason. tpi niat tu msti ade la. iman msti kuat. abg saye sedang mndalami ilmu brknaan sama ade ye atau x. trnyate ye freemason mmg bnar wjud. buktinye abg saye pnyokong kuat anti-freemason. 2 bulan lpas lappy abg saye dihacked oleh pihak mreka. slame sbulan abg saye x bole on lappy dye. slpas sbulan abg saye diwarning. hbis smue file abg saye diblock. yg ade hnyela file desktop brunsurkn freemason,simbol pmujaan trmsuk lambang brung hntu. saye tau klau org lain bce pn nk trgelak pn ade sbb x prcye. tpi hkikatnye inilah yg trjdi dkt abg saye. saye jujur awlnye saye x prcye ape yg abg saye kate psal freemason ni. pde saye ianya hnye la mngrut. itu je la ape yg bole saye bicara kn. wassalam.

Ebell Lee Syasya said...

ade pertanyaan
# ape2 ukiran menyerupai binatang diharamkan pemakaiannya oleh kaum perempuan?
-Jadi xkesahlah semua binatang pon xboley? gitu eh?
#ouh baru faham..in fo ynag menarik (Y)..

Solihin Zubir said...

@Ebell Lee Syasya yeee.. bak kata ustaz azhar, bentuk hati xpe.. hehe..

Solihin Zubir said...

@ahchong : yess.. sudah dijelaskan dlm artikel di atas.. lelaki mmg haram memakai sbrg bentuk perhiasan wanita..

tira azhar said...

perhiasan berbentuk makhluk bernyawa haram dipakai? i'm not a prejudice person, but can you show me some ayyah or hadith ?

Solihin Zubir said...

@tira azhar

hadis tu ada dlm artikel di atas..

Hani Liyana said...

nak share boleh ? boleh eh boleh eh :D