Pages

Saturday, December 3, 2011

Mohon Share atau Mohon Copy Paste?


Mohon Share adalah satu perkataan yang agak sinonim di kalangan pengguna facebook yang ingin menge'share' status facebook atau post yang dirasakannya menarik untuk dikongsi dbersama rakan-rakan. Sehingga kadang-kadang menimbulkan rasa 'anoyying' bagi sesetengah pihak akibat terlalu banyak perkataan mohon share di serata pelosok facebook.

Tetapi, timbul sedikit kekeliruan. Yang sebenarnya, mereka ingin 'mohon share' atau 'mohon copy paste'? Ada beza sebenarnya tu.

MOHON SHARE
Anda cuma perlu klik button SHARE yang sememangnya sudah disediakan oleh Mark Zuckenberg di facebook tanpa perlu meminta izin. Dan apabila anda share, secara automatik, link owner tersebut akan terpapar. Jadi, bagi aku, tak perlu nak mohon share. Just SHARE it!


COPY PASTE
Anda copy kemudian anda paste. Anda bagi credit atau tidak, itu tetap dinamakan copy paste. Bukannya share. Tapi, aku tengok ada yang mohon share, tapi sebenarnya dia copy paste. Tulis jela mohon copy paste. Heheh..

**********************

Budak Tak Puas Hati : Eleh.. Itu pun nak jadi isu? Kedekut betul la. Berkira nak mampus. Kau ingat kau siapa? Macam bagus sangat!

Err.. Rilek. Jangan cepat sangka buruk. Aku bukannya nak marah. Aku ada reason lain. Ini cuma intro. Nanti aku kupas dalam entry akan datang. InsyaAllah.

p/s : Lain orang, lain pendapat. Luahkan pendapat anda di ruangan komen.

SZ : Mohon Share sebenarnya dah jadi ayat gurauan sekarang ni.

34 360 juta komen:

Syafiq Ahadin said...

mohon share....hahahahahahaha!!!

Fendy said...

mohon share!..haha

Siti Safiyyah said...

mohon share bila diringkaskan menjadi MOSH. bak kata arcx13. muehehe

Yatie Awang said...

sebab tu akak tak komen apa2 lagi di fb tadi...pada akak, kalau copy paste tu macam nak jadikan hak milik sendirikan...sbb kadang2 macam SZ katakanlah, nak bagi kredit atau tidak terpulang...tapi sebaliknya dengan share...otomatik
panjang pulak komen akak

Niza Romli said...

yaTakya jugak. Tak terpikir pulak sblm ni...kena mintak copy paste la lenkali. :)

Wyna Nubies said...

As Salam,

ouh..mohon copy paste,ayat betulnya ya..? haha.

pasni xpyh la guna mohon share padahal nak copy paste..huhu!

ayiel said...

ohh ada beza eh kalau share ngan copy paste?????

Muhammad Syahmi said...

copy paste ye... hehehe... :)

Aretikz said...

Memandangkan drimu kata ada en3 sterusnya.. aku tungu dulu.. haha.. baru leh view yg lg luas tuk dikomen.. keh keh keh..

cantekk said...

Mohon Share 'p/s : Lain orang, lain pendapat. Luahkan pendapat anda di ruangan komen.'

=D ekeke...

Faridah said...

Errr...mohon share...

Nur Hazlin said...

haa betul2. mohon tendang budak tak puas hati tu. muehehe :P

Cik MataKuyu said...

mohon share ya pak!! =)

Farah Hanim said...

waiting for the next entry ~ agak geram bila orang komen "mohon share" tapi hakikatnya dia copy and paste je. lembu punya susu sapi dapat nama =__=" ok la yang tu, yang tak mintak izin ? brr..

LiFe KaMi said...

makna hampir sama tapi perbuatan lain..
memang elok kena minta izin dulu,takut ada orang tu taknak kita share dia punya post kan..:)

Kumbang Jingga said...

mohon share dan copy paste ini entry boleh hehehe...

entry aku dh byk org copy paste..aku wat dunno je haha..

Panglima Muda said...

share tak pa tapi copy paste tu mencuri namanya

deen azmee said...

aku nak mohon copy paste gak la.. hohoho.. ;)

Wanita Bertudung Hitam said...

tapi klu sy copy paste sy akan tulis quoted from who, dipetik dari mana, maka sy tidak bersalah..hakhakhak

aishahzin said...

plagarism ttp plagrism.

tekan je button share.mudahkan :)

Kodet said...

Mohon Share Entry ini... HAHAHA

eira said...

agak susah nak kasi komen..sume bergantung pda pandangan masing2..hahaha...

^_^

delarocha said...

huuuuuuuu

bawak bawak bersabar

Gadis mutiara said...

Em,maybe diaorang guna ayat tu sebab nak sedap kan ayat dan tak mahu digelar copy cat? em,saya pun selalu cakap mohon share tapi saya creditkan,hehe=)

Mr.A and Ms.M said...

mohon share + coppyy paste...=)

diana said...

wah..intro nye je
dah boleh buat satu entry ye??
ekekek

visitme@FaTiN cOrNeR said...

mohon share=nak kongsi ilmu, tp klu copy paste=org mls cari idea, tau nak ciplak je..hehe..

aniki said...

no copy no share..ahaks

Sunah Sakura said...

gurauan macam mana tu solihin?

HujanMenjerit said...

hihi. ada jugak orang rasa annoyed. pelik pelik. lain orang, lain perangai XD

Norashiqin Kamaruzaman said...

mohon share tu dah jadi satu trend dr dulu lag rasenye....huhu kan sebab dulu status takde button share.....erkk yeke?? O_o rasenyelahh....hohoho...


so, walopom diorng nak copy paste, tp word "share" tu dah sinonim dgn depa....huhuhu.....penat mark buat button share tu kan?? hahah...




alaaaa mcam kita punye info gak...penat2 duk letak info kita kat atas FB tu haa.....alih2....org yg nk berkenalan duk pi tanya gakk....awk asal mane?? keje mane?? study lg ke?? ==" heheh tak gitu??

Akif said...

mohon share dr fb letak kt blog xde butang share. kuang3.

Solihin Zubir said...

@Sunah Sakura : gurauan mcm kat komen2 atas ni la.. sebut mohon share tak kira masa..
mohon share, mohon sedar, mohon tidur.. word MOHON tu dh jd mcm lawak.. heheh..

Solihin Zubir said...

@Norashiqin Kamaruzaman : hhhmmm.. ada logik jugak.. keh3.. mungkin perlu dikikis budaya tu.. :D