Pages

Monday, October 10, 2011

Halo Bulan Hanya Fenomena Biasa

Kebanyakan umat di facebook telah menge'post' dan menge'share' gambar-gambar bulan yang dikatakan luar biasa kerana dikelilingi lingkaran cahaya seperti cincin. Hingga ada yang berkata itu petanda buruk bahawa Bumi akan ditimpa malapetaka. Heheh... Itu mungkin kata-kata seorang hamba Allah yang kali pertama melihat fenomena tersebut dan terus jadi paranoid.

Fenomena 'Moon Halo'

Beberapa tahun lepas, aku pun pelik bila kali pertama aku tengok bulan macam tu. Aku tertanya-tanya, fenomena apakah ini? Sebenarnya, fenomena seperti itu berlaku setiap lima atau enam bulan sekali. Ini bermakna, semalam bukannya kali pertama aku tengok keadaan bulan sebegitu. Rasanya dah banyak kali aku tengok. So, aku merasa hairan bila ramai yang kecoh dan memberi reaksi karut.

Errr.. Bunyi macam berlagak kan. Haha.. Gurau saja. Tak salah nak sebar gambar fenomena yang jarang berlaku tu. Tapi, memberi reaksi negatif yang tidak masuk akal itu yang jadi tak betulnya. Cakaplah, Subhanallah...

Ada yang cakap nampak kalimah Allah. Ada yang cakap nampak tangan nak pegang bulan. Wallahu'alam..
credit : Khai Artzfar

Apa itu Fenomena "Moon Halo" atau Halo Bulan?

Fenomena "Moon Halo" atau Halo Bulan bukanlah sesuatu yang luar biasa tetapi sering berlaku apabila bulan melalui fenomena tertentu. Fenomena bulan yang kelihatan seolah-olah dikelilingi cincin itu berlaku disebabkan pembiasan cahaya bulan yang melalui kristal ais (ketulan ais) pada awan jenis sirus yang terletak kira-kira lima hingga 10 kilometer dari permukaan bumi.

Cahaya bulan itu akan dibias dan dipantulkan oleh kristal ais maka cincin yang kelihatan di sekiling bulan itu adalah cahaya bulan yang terserak. Cincin tersebut sepatutnya berwarna pelangi namun disebabkan bulan tidak mempunyai cahayanya sendiri  (kerana bulan hanya memantulkan cahaya dari matahari), maka kesan warna itu amat terhad dan tidak kelihatan.

Fenomena itu juga berlaku bergantung kepada ketulan awan sirus yang berada di atmosfera selain terhasil dalam sudut dan bentuk yang berbeza dalam kristal ais. Moon Halo yang terhasil bergantung kepada bentuk kristal ais. Ada yang berbentuk heksagon namun malam tadi ia terhasil pada bentuk cincin, sudut 22 darjah.

*maklumat lanjut : wikipedia

Fenomena yang berlaku kira-kira lima atau enam bulan sekali itu turut berlaku pada matahari dan dikenali sebagai "Sun Halo".

Ini adalah Fenomena 'Sun Halo'.

SZ : Ada yang cakap Raja Naga nak keluar yang tak tahan tu. Taksub betul dengan DragonBall. Heheh...

35 360 juta komen:

atiqsalleh said...

tuela pelik. rasanya banyak kali da tgk bulan halo nie. hehe

cintatulip said...

hoho.. tu la.. ada y post pasal tanah jerlus.. wallahu.. smuanya ketentuan Allah :)

Diana @ bilakukatacinta said...

entah kenapa//baru tau pasal halo moon ni..serius ketinggalan zaman betol aku ni

Cik Ladies said...

Bila dah nampak tu, jgn lupa solat sunat. Betul tak? Hoho

diana said...

ada jugak ye orang yang tafsir dengan benda2 karut..mungkin dia tak minat sains kot..heheheh

nurdani said...

raja naga? wowowo....peminat dragon ball sungguh.hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mereka tak pernah tgk..bila ada yg post berlumba2 lh nak share dan mulalah kluar kenyataan pelik dan karut.biasalah tu SZ..org kiter

Mawar said...

hehe..setuju2..mcm2 pendapat ade..kecoh semua kt fb..padahal bende ni penah blaku sbnrnye..cume bile ade sorg yg post tu..masing2 pn sume nk post n besar2kn cerita..hehe..

hafiz hafizol said...

Hahaha.. aku pun sempat tengok malam tadi.. nice.. chumel bulan 2.. haha... pagi nie ramai lak yg share kat FB sal TSUNAMI la ape la.. haha..

dark said...

@Diana @ bilakukatacinta

samela kite...baru 1st time dgr nie...hehe

exora said...

thanx info...
tgk malam td kakcik ambik gambar letak kt n3 dia...

puanbee said...

hehe ada cakap2 yg macam2 lagi tp tidakla sampai nk percaya .. tp tetap takjub juga pertama kali tengok

charmyiex said...

ooo..kalo bulan / matahari yg tepi dia nampak cam lingkara tu, selalu jugak tgk..subhanallah..kebesaran Allah...cantik sangat..sbnrnya sy dulu sekolah asrama,sll tgk mende cenggini..dan sll dgr ulasan2 cenggitu..sy no komen...apa yg dinampak,tu je yg blh disimpulkan indahnya ciptaan Tuhan..selain tu, yg tersirat di sebalik nya, biar lah mereka yg ada ilmu dan bijaksana huraikan...mana2 yg ptt di ambik pengajaran, sy amik personally..

♥cmª shIemª♥ said...

yg lepas2 x sempat tgk..yg smlm dpt tgk..walau kabus2..maha suci allah..sgt cantik tau sz..terkesima jap..


yg pic ade kalimah allah & tgn nk pegang bulan tu pun nmpk..
:)

avocado said...

Mesti dorg xpenah tgk. Tu yang kata mcm2 tu ;)

:: Khai Artzfar :: said...

haha cakap pasal dragonball yang tak tahan tu..hahaahhaa

rozeeta rashid said...

subhanallah. cantik kan ciptaan Allah. =)

Kalamhati said...

huhu mmg fenomena biasa..
dragon ball?hehe mcm2

nawwar_hanifah said...

nmpk jugak smlm mse bersantai sambil mkn aiskrim dgn kwn2, tp semua buat dono je...

tapi skrg dah tahu =)

raja naga nk keluar? apakah?

Alin said...

selalu juga nampak. kuasa Allah :D

azwa amani said...

subhanaAllah

p/s : cter drgonball best ape.huhu

naqib faiz said...

hahaha.. tak boleh blah bab dragon ball tu.. semalam pun aku ada tengok bulan. lepak depan rumah. serius lawa. subhanallah

delarocha said...

kuasa Allah.

fa-in said...

subhanallah.
kengkawan sy pun excited smlm tgk bulan penuh,
realitinya setiap pertengahan bulan islam bulan pun penuh,heh..

syAfA said...

salam..

selalu kalo tak terjadi fenomone macam nie pun memang selalu ada dengar kat langit nampak kalimah ALLAH dan MUHAMMAD..

berbalik kepada yang saye pernah dengar dan faham.kenape manusia begitu teruja dengan tanda kalimah tersebut.

tak cukup lagi ke dengan ciptaan apa yang ada kat diri kita.anggota badan kita..kuasa kita menggerakkan anggota badan kita,aliran darah,denyutan jantung,nadi.dan semuanya..SUBHANALLAH!!!..

semuanya patot berbalik lihat ape yang ada Allah bagi kat diri kita.ini kalau nampak tulisan itu baru teruja.sepatutnya kita selalu teruja dan memuji SUBHANALLAH sentiasa.setiap saat insyallah.

saye cume nak buke pemikiran manusia ini yang baru nak cakap "subhanallah" bile nampak menda-menda macamnie.

tak salah memuji fenomena itu.cume nak luaskan sket skop itu..

akhir kate,ciptaan Allah banyak lagi yang boleh kite lihat..yang memang tiada tandingan..

SUBHANALLAH!!~

mintak maaf kalo tersalah cakap.saye cume meluahkan pandangan saye.tegur kalo silap..

mekaseh..=)

Norashiqin Kamaruzaman said...

time form 4 ari tu nmpak skali halo ni...huhu pastu dgr berita ni fenomena adelah scientifik dia terhasil dr titisan air camne tah..ta igt...huhu...


heheh....hello hello halo, u r beautiful....subhanallah ~~

a.samad jaafar said...

setuju dgn syafa..saya cuma senyum bila membaca ulasan dia orang.. biarlah, baca sajalah kan bro.. hihihi..

eiela said...

fenomena tuh biasa berlaku, cuma orang 2 yang taksub je kata mcam-macam.

shahjiehan said...

subhanallah.... kejadian ini Allah yang jadikan... segala puji bagi Allah...


bang long lihin ada baik ka? hehehhe

shahjiehan said...

subhanallah.... kejadian ini Allah yang jadikan... segala puji bagi Allah...


bang long lihin ada baik ka? hehehhe

aniki said...

aku tak jakun pun tengok bulan camni sebab selalu sangat tengok..tapi kalau raja naga betul2 keluar,aku jakun giler2 bro..hahaha

Sunah Sakura said...

sama la kita...pelik gak bila orang lain teruja...sebab da pernah tengok sebelum ni..hehehe...

apepun Allah Maha Berkuasa menjadikan sesuatu kan... ;)

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

eye la sorang kecoh semua nak kecoh... copy paste berlambak.. sedangkan biase je kot..

Puteri Iqa Izyan said...

pernah jugak tgk moon halo ni dulu. kecoh satu kolej sebab ada lingkaran keliling bulan. =)

Aku Conteng said...

nampak bulan halo ni time tengah camping minggu lepas..terpegun kejap...pastu siap baring2 lagi kt padang smbil tgok langit..haha...first time juga tgok..mmg cantik ciptaan Allah. ^__^