Pages

Saturday, September 17, 2011

Jangan Berikan Cinta Sepenuh Hati Pada Kekasih

Pernah bercinta? Ada awek atau pakwe? Mesti korang sayang dia ketat-ketat kan? Mesti korang serah sepenuh jiwa korang kat dia hingga tiada satu pun ruang kosong dalam hati korang untuk orang lain. Andai Asyraff Muslim melutut nak jadikan korang bini nombor dua dia pun, korang lempang dia. Tiz Zaqyah lalu tepi telinga pun korang buat bodoh je. (Errr.. Kenapa mesti Tiz? Cis..) Facebook dan blog korang pun penuh gambar dengan dia. Pendek kata, 'I tak boleh hidup tanpa u".



Cer try tengok jalan cerita kartun bisu kat bawah ni. Fahami maksud tersirat yang ingin disampaikan..




Apa yang korang faham? Aku mula-mula tengok, natang mende ni. Tak faham langsung. Aku ingat dia bagi mentol torchlight kat awek dia. Dan aku ingat dari awal sampai akhir tu perempuan yang sama. Last-last baru aku perasan tu bukan perempuan yang sama sebab perbezaan gaya rambut. Jadi, aku faham la sikit-sikit apa yang ingin di sampaikan..

Maksud Tersirat Plot Cerita

1. Si lelaki jatuh cinta pada seorang gadis. Lalu dia memberi sepenuh hati dia kat gadis tersebut kerana terlalu mencintainya. Si gadis terima cintanya. Mereka pun kapel dan jadi pasangan romantik.

2. Suatu hari, diorang gaduh dan putus. Si gadis pergi meninggalkan si lelaki dengan membawa bersama hati yang diberi lelaki tersebut.

3. Si lelaki merasakan jiwanya kosong sebab telah memberikan seluruh cintanya pada gadis tersebut. Lalu dia berasa sangat frust dan kesunyian.

4. Di saat tekanan semakin memuncak, datang seorang gadis lain. Dia datang memberi harapan baru kepada lelaki tersebut. Dia cuba menyelami hatinya. Dan si gadis berkongsi hatinya dengan lelaki jiwa kosong tersebut. Cinta pun mula berputik.

Kesimpulannya : Berkongsilah hati dengan pasangan anda dan saling mencintai. Itu lebih baik daripada sebelah pihak sahaja yang mencintai sepenuh hati.

Err.. Betul ke? Haha.. Aku hentam kromo je. Ada tak Dr. Love yang dapat memberi konklusi yang lebih tepat tentang kartun bisu tu? Heheh..

Jangan berikan cinta kita pada seseorang dengan sepenuh hati. Kelak diri sendiri akan merana. Tapi, simpanlah sedikit ruang di hati kita untuk ibu bapa kita, family kita, kawan-kawan kita, dan yang paling penting cinta kepada Allah dan Rasul. InsyaAllah bahagia dunia akhirat. Siries!

Kalau ada kapel, jangan melampau sangat macam dah bernikah. Tiada istilah couple dalam Islam. Ber'couple'lah selepas kahwin. Nak buat apa pun tak ada yang larang. Kan lebih indah. Baru syiokkk.. Ada fight.. Eh..

SZ : Aku pernah frust menonggeng.. Itu pengajaran buat aku supaya tak terlalu obses pada cinta manusia.

43 360 juta komen:

call me cat said...

betul2.. cinta tak boleh sebelah pihak jak..
tp skrg couple tak tahu la nk ckp cmne.. bila dah break bunuh diri la ape la.. sbbnye tak dpt kwal perasaan..
nasib baik ai ganster tau yu, ai tk pndai bercinta hahaha!

Iffah Afeefah said...

Erm betol

layak jd dr love

Er ai nmpk tiz je lam blog ni. Ehek

GamUHU said...

frust menonggeng memberi pengajaran berguna.

kembatolo™ said...

wahaha.. katun makan dalam. haha

I.Z said...

Yup... Stuju sepenuh kentang dgn entri SZ kali nih...

Dah byk kali dgr org ckp, "if x jadi kawen dgn u, i x nk dah kawen dgn sesape"... Seriously statement tersebut mmg bull****...

Laki mrh2 bile si pompuan x kasi sepenuh perhatian... X beria-ia dlm hbgn... Ambil x kesah dgn hbgn... Tp taukah si lelaki tu yg hati si pompuan dah tersimpan rapi.. Sampai siap berangan2 nk jd isteri yg boleh membahagiakan si suami... Yg nk sujud dikakinyer kalau ley sujud kat manusia...

Alamak... Mcm terpanjang plak komen nih... Sori la ye... :P

Mawar berduri said...

nice nice !!

belajar mencintai plus menghargai diri sebelum mmberikan cinta pada org lain ^_^ .. pecase !

Amna.Qadeeja said...

bercinta boleh tp jgn terlalu memberi harapan. pengalaman yg lampau byk mengajar saya eceh ceh ceh ;D

nabByla said...

yup setuju...

yg dalam entry tue, laki tue beri peluang kat org lain juga untuk mncintainya walaupn dah frust giler ngn first kaple.

bila sama2 syg, bahagia la rasa. hehe.. :)

kembara mukmin said...

cintakn bunga..bunga akan layu..cintakan manusia...manusia kan mati..tetapi jika cintakan Ilahi..insyaAllah kekal abadi..^_^

Faez Rusni said...

btoy tu ss..aku stuju kerana aku da pernag bagi sepenuh hati..hancur trus luluh bile putus..now just half2 je..hahaha

Yatie Awang said...

secara jujur kakak memang tak faham langsung apa yang nak disampaikan oleh kartun bisu tu hahaha...tapi setelah baca sedikit huraian tu, baru nampak ceritanya...

memang betullah kita tak boleh taksub sangat dengan cinta sesama manusia ni, kalau kecewa memang parah..

Terbang Bersamaku said...

Setuju dgn entry nie..=)


Cinta manusia boleh bertukar ganti, cinta Allah adlah cinta yang abadi..
Cintailah Allah sblum mencitai manusia, kelak akan di temuai cinta sejati..

ctk said...

hehe..sO sweet...mOral dalam cter neh..jangan bagi hati sepenuhnya kt org..nanti kamu sengsara...n sesungguhnye masih adew lagi org yang sanggup bersama ngan kita :D


haha..merepek sudaa..

diana said...

tak paham langsung katun tu..
kalau kamu menipu jalan cerita dalam katun tu pun akak percaya...
hahahahha..
tapi akak paham la yang dia dah tidur dengan kekasih pertama dia tu..
ekekekek

Hashira Yusoff said...

mula2 tgok sedih pulak kena tinggal..bila ade prmpuan lain bg hati utk laki 2 mcm sweet plak. hehehe..

AliaNajwa said...

i'm sooo agree with u..pernah mengalami..n dari situ baru belajar..sometimes peoples need to learn fm their mistakes..

nadya said...

btl2...jika cinta dgn sepenuh hati..lama2..cinta 2 jgk akan bt kita mati secara perlahan2...ngee..~peace~

cintatulip said...

suke sgt gmbar bisu 2.. ingatkan duit.. pastu duit die dh abes.. hehehehe... hurmm.. best3

Aretikz said...

Ingat kuih pau tadi.. wakaka.. rupanya..

kalau hati memang kita berkongsi, tapi rasa cinta, semua kita bg 100%, biarpun perasaan tu kita bg dekat family, dekat bini, dekat kawan, tetap 100% jumlahnya..

Pergh ~ aku pula yang mcm nak jd Dr. Love ho? haha..

Muhammad Syahmi said...

Cintailah Allah yang mencipta kita, insya-Allah, Dia akan 'memberikan' yang terbaik buat kita.

hidayahjamal said...

aku pon tapaham masa tgk kartun tu sampai abis ingtkan perempuan sama haha :D

thx sharing

Jejaka Terhangat said...

owh..ye la..kartun tu mula2 dia kati sepenuh hati...sampai hati dia kosong..ahaks, aku pon tak prasan mula2..dalam berkasih, boleh je nak kasi sepenuh hati kat pasangan..tp pastikan pasangan tersebut adalah suami/isteri kita..dan pastikan suami/isteri kita tu orang yg beriman, yg tak mudah mengkhianati cinta kita..bak kata nabi, pilihlah pasangan yg beragama, nescaya kamu akan beruntung..=)

Halimatun Sa'adiah said...

betul tu sebab da cinta sepenuh hati kt seseorg la menyebabkan sy telah frust guling2...
skang da susah trima org laen...

FaKArePa!n said...

kena buat hati saya jadi 2 bhgian la kalau camni.. sape doktor y bat operation ni bro?? hehe

h A n Y S said...

yeah..aku juga pernah frust menonggeng nonggeng, dah pengalaman tu aku jadikan pengajaran utk cinta yang akan datang, eceeeewah! ;p

lecturer aku juga pernah advice pasal ni, dont give ur special one 100% love, just give him 10, and the rest simpan untuk diri.. =)

A.s.t.i.n.a said...

Andai cinta boleh dikawal rasa semudah itu.... Secara praktisnya, cinta itu dr medula oblongata.. Luar kawal.. ' ok darling, i cinta you 55.91% only... Make sure u cinta i dlm range itu juga' baiklah..

exora said...

dah lama org2 tua selalu berpesan...
jgn syg n percaya kekasih atau suami/isteri pun dgn sepenuh hati..agar bila ditinggalkan nanti...kita x la teruk sgt frustnyer. Perlu tinggalkan sedikit utk diri sendiri...

visitme@FaTiN cOrNeR said...

ngehehe..sy tak ponah kapel. so xtau nk komen ape..

cuma, selalu ambik pngajaran dari sekeliling je..

aniki said...

bai..kita sama sebab pernah kecewa..hahaha..tapi aku takde la cam orang lain frust smpai nak bunuh diri..single lagi syok..hahaha

teratai said...

betul tu,jgn obses pd cinta sesama manusia,obseslah cinta pd Yang Satu!Pasti x frust menonggeng!

cart kartika said...

sangat menarik.. ika suka..
cintakan manusia,manusia kan mati..
cintakan illahi kekal abadi.itu yg sebaiknya. sama2 kita muhasabah diri

syieda_joy said...

cinta kepada Allah adalah cinta yang hakiki..^_^

p/s: DR LOVE xfm..hihihi kompom die dpt jelaskan.. hihihi

shazwanazizan / wanblur said...

ini entri terbaik wanblur pernah baca... Thumb Up !!!

azwa amani said...

menarik sz.. amani suka entry ini, betul tu, kita kena simpan sedikit untuk org lain di dalam hati ini...

Alin said...

mcm cte kuch kuch hota hai pula. hehe :D

cik ciput said...

betul tu SZ..kalau terlampau mencintai seseorang, andainya berlaku sesuatu yg x diduga, sakitnya parah!

chemay said...

nice.
kena bagi half je.
baru boleh bahagia.
if dah putus pun.
still boleh move on.
:)

yad'z said...

hahhaa.. tengok katun pon dah faham.. hehehe,.. betul2.. bcinta sesama manusia tak perlu lah berlebih2an... =)

kaklong said...

Assalamualaikum wbt..bace entry ni t'igt sorang member lelaki ni yg mmg peras menonggeng 'break off' dgn awek die..mse ex-awek die kawen member bg hadiah cerek air dgn sekeping note 'nnt bile jerang air igtla die slalu yg ibarat air sedang m'didih sbb tinggalkn die' hehe..

Wanita Bertudung Hitam said...

haha sy tengok skali je komik bisu tersebut sy da phm...sgt menarik!! sgt betul!

Hansyirah Takezur said...

2x tengok baru paham pasal apa katun bisu tu.. ehhe.. mcm dalam lagu a7x la pulak.

yup betul..kapel la lepas kawin.. :D

adrinaqamarina said...

haa kte paham macam tu jugak. last tu orang lain yang datang~



bab bab frust menonggeng tertonggeng ni, tak tahu la pernah ke tidak. heheh

SyazwanSarawak said...

gambar pertama tu pun dah memberi maksud mendalam