Pages

Sunday, July 3, 2011

Moral Of The Story : Gelagat Banduan di Rel Keretapi

Entry ini adalah kesinambungan daripada entry Komik : Gelagat Banduan di Rel Keretapi..

Ada antara hangpa yang faham dan dapat bagi jawapan yang betul maksud tersirat dan kesimpulan daripada komik tersebut. Tapi, memandangkan ada yang tidak faham langsung apa yang cuba  disampaikan melalui komik tu, maka aku tampil untuk memberi penjelasan. Chewah.. Haha..

Ok, adik-adik.. Tengok dulu gambar di bawah.. Aku ambil gambar yang last sekali tu. Gambar yang mencetuskan kekeliruan.. Harrr.. Aku dah siap buat bulatan lagi tu. Punyalah nak bagi faham.


Dua orang sahabat banduan ni nak putuskan gari tu. Jadi mereka dapat idea untuk guna rel keretapi. Mereka fikir bila keretapi tu lalu, akan memutuskan rantai gari tersebut. Tetapi salah seorang daripada mereka terpaksa berkorban duduk di tengah-tengah landasan. Tiba-tiba, bila keretapi sudah hampir melanggar banduan yang berada di tengah landasan tu, si banduan tu ternampak ada dua orang banduan lain berambut kuning juga mahu memutuskan rantai gari yang membelenggu mereka. Mereka juga menggunakan rel keretapi tapi dengan cara yang berbeza tanpa perlu mengorbankan nyawa salah seorang dari mereka. Tapi pada masa tu, sudah terlambat untuk mengubah fikiran. Maka nyawa pun melayang..

Moral of da story :

1- Guna akal fikiran dengan sebaik-baiknya.
2- Lihat keadaan sekeliling dan belajarlah sesuatu daripada mereka kerana melalui pemerhatian ada ilmu dan pengajaran yang boleh kita perolehi.
3- Jangan terburu-buru dalam membuat keputusan. Sentiasa berfikir panjang sebelum mengambil kata putus.
4- Setiap masalah, ada banyak jalan penyelesaiannya. Bukan hanya ada satu cara.
5- Jangan ambil jalan mudah dengan menggadai nyawa. (bunuh diri)
6- Kawan sejati, takkan biar kawannya mati dengan begitu saja. Lebih rela hidup susah senang bersama.
7- Jangan 'dye' rambut kaler kuning. Nanti masuk lokap!
8- Yang no-7 tu aku merepek. Haha..
9- Dah faham tu, pandai-pandaila tambah sendiri moral of da story ni.. heheh..

Dan orang pertama yang dapat 'berfikir di luar kotak' dengan memberikan jawapan yang tepat, adalah saudari Permata Biru <---- KLIK la..

Yang lain tu, ada jugak yang jawab betul. Tapi, dia orang yang 1st dapat berfikir di luar kotak. Heheh.. Tahniah2.. Nanti cuba lagi.. :D

SZ : Ada lagi yang tak faham cerita tu? Mai sini aku nak tomoi hidung hangpa.. Amboihh.. Biasa nih!

31 360 juta komen:

Siti Mashitah Saidin said...

pakai agry bird kaler kuning pon masuk lokap ka bro? :P
hahahaha

Miscellaneous Smiles said...

ahh ak jwb betull

asal tak betull..argg nih y mls nk jwb nihh..ahhh~~

De Mois said...

Amboi..kau ni, aku bergurau jela. Saja je taknak bagi jawapan straight.

Menarik di SuaraSendiri
Sana kuning..tangkap dia

Undi disini
Adakah wajar perhimpunan diteruskan?

Beeha B. said...

hahaha..pernah baca la sebelum ni,...

iniialahaku said...

tapi aku pling suka yg no 7 tu...

tadi aku ada bca kat mna xtaw...ada org buat gotong royong...tema dia : negara bersih, rakyat sejahtera (xslah aku) banner wana kuning..kna tahan...hahahaha

hana said...

phm je..
hahaha..

FasiHaH SupiaN said...

owhhh baru faham. tu tak komen semalam sebab tgk sekali imbas je.hehehe

Siti Safiyyah said...

haa itulah yg nak cakap semalam..keh keh

PeRmAtA bIrU said...

hahhah...thanks solihin.... :)

ainina jelani said...

aloooo, permata jawab lagi awal, tapi jawapan saya satu je betul. ngehngeh

Night Walker said...

ha3...ak ske yg no 7 tu...ha3..
Kuning....

Siti Arfah said...

Ya, akal fikiran perlu digunakan sebaiknya . Perlu berfikir dgn bijak sblum mmbuat ssuatu tindakan . Then masih adakah kawan sejati? huhu .

Hans said...

jawapan aku kira betoi juga la kan
kan?
baik hang check balik bro
:-)

Review Filem Transformers: Dark Of The Moon 3D

delarocha said...

oooo, kena berfikir diluar kotak yeeee

belog amiyo said...

Jangan terburu-buru dalam membuat keputusan. Sentiasa berfikir panjang sebelum mengambil kata putus. <--moral yang paling tepat kot. hehe.

cik ciput said...

ooo..baru paham... ;p

azwa amani said...

oooo...mmm.. gitu rupenya... hehehehee

azwa amani said...

permata biru tu budak u amani laaa... hehehehe.. dok 1 kolej lagi... :) baru tauuuu

Zaidi Toha said...

tak jawab plak soklannya..
skadar pikir je.

RedVixen said...

orang rambut afro memang mulia... hahaha

amy syahirah said...

yela2.. saya ni kan sloww . =(

hikari said...

ala tak sempat nk bg moral of the story dh keluar pun entry ntk moral komik ni...
nak fikir di luar kotak tu yang susah..kdg2 akibat terburu-buru jd lah buat bnd bodoh mcm tu...harap dijauhkan...=)

qasehraihan said...

kakakaka...suka yg no 7 tu..panas tu

EZAN IDMA said...

peh snguup dy nak mati demi kawn hehe

cantekk said...

jgn kaler2 rambut, solat tak sah

liyana said...

haha..nice..
thniahla yg berjaya jwb tu

diana said...

eh!!kenapa jawapan akak salah..??
tal masuk point langsung nih!!
ni yang nak marah ni..

Hans said...

salam
bro
leh minta tak code n gambar untuk keluarga puan norma tu
ingat nak letak dkt blog

Nur Hazlin said...

ohhhh. hahahaha, mmg tak terlintas pun dlm otak jawapan dia cmnie T.T

zarazueyin said...

nape yg rambut kuning jer cerdik,
yg rambut mcm negro kurang cerdik?
terpikir sekejap...

Aretikz said...

Aikz.. ada xfaham pula ho? ahakz.. xpa2.. mmahami sesuatu perlu berfikir.. maka, mari kita fikir lg napa dia buat bgitu biarpun sudah terlmbt tuk berfikir.. wakaka..