Pages

Wednesday, July 20, 2011

Jangan Kahwin Dengan 6 Jenis Perempuan Ini

Jika nak cari isteri, carilah isteri yang beragama dan berakhlak. Dan jangan berkahwin dengan 6 golongan wanita yang mempunyai sifat-sifat di bawah :

1. Al-Ananah
Wanita yang banyak mengeluh. Contohnya, apa saja yang diberi, tidak pernah mencukupi. Bagi kereta tak cukup, rumah tak cukup dan barang kemas menimbun pun still tak cukup.

2. Al-Mananah
Perempuan yang banyak mengungkit pada suaminya. Contohnya, "Selama ni, duit belanja anak-anak, saya yang bagi". "Mesin basuh tu beli pakai duit saya!"

3. Al-Hunanah
Perempuan yang ingin kepada suami yang lain. Contohnya, dia berkenan bila tengok lelaki lain dan inginkannya.

4. Al-Hudaqah
Perempuan yang gemar terhadap sesuatu lalu memaksa suaminya melakukannya.
Contoh, jika dia nak kereta baru, dia paksa suaminya belikan walau apa cara sekalipun.

5. Al-Buraqah
Perempuan yang sibuk bersolek tanpa mempedulikan amalan-amalan yang lain.
Contohnya, asyik mekap, mengilat kuku, sapu losyen sampai tak solat, tak buat kerja rumah dan tidak mempedulikan suami.

6. Al-Salaqah
Wanita yang banyak bercakap. Asyik nak berleter saja 24 jam. Sikit-sikit nak memekak. Dahla cakap kuat macam duduk sebatu.

*Cuba dengar video ceramah Ustaz Kazim Elias kat bawah tentang tips memilih calon suami dan isteri. Best! Lawak..


SZ : Aku harap bakal isteri aku dijauhkan daripada 6 golongan tersebut.. Cewahh..

30 360 juta komen:

namaakulynn said...

pkongsian yg bguna ni. ;)

dreamygirl said...

thanq

Spanar Buruk said...

entry terbaik abg solihin..spanar mtk izin utk kongsi dgn kawan2 ye..spanar akan tunggu lgi entry trbaik dari abg..sila2 lah singgah blog spanar..hehehe..ilmu yg brmnfaat dari abg solihin utk di share..

adanhayad said...

"jangan kahwin dgn 6 golongan ni"

tapi, point 1-4 merujuk kpd pompuan dan suami, which means dah kawen baru tau perangai pompuan mcm tu. jadi bagaimana nak elak?

atau, rasenye entry patot tuju khas utk kaum wanita ni instead of kaum lelaki (tajuk entry menunjukkan post ni nasihat utk kaum lelaki)

"wanita!-jangan jadi 6 golongan ini"

tetttt. pandangan sahaje :D

diana said...

aminnn....:)

shahjiehan said...

insyaAllah.. mudah2han hang dapat isteri solehah.. hehehe


adik hg pon solehah jugak kan.. ngeh3

ub3y said...

hehe. memenuhi 3/6. kene tegur awal2 ni. aduhai

pengemis Cinta~ said...

Alhamdulillah..bgus bangat perkongsiannya..^_^syukran.

EedaFizZ said...

xnk jd mcm tu..
Semoga en.solihin dpt yg terbaik ye..perempuan yg baik untuk lelaki yg baik...:)

GreenAppleKu.com said...

Ceramah Ustaz ni, hari-hari dengar pun tak bosan.

Atiqah Wadiah said...

tanx sudi share ^^..hope sy x jd cmni..amin..

cik ciput said...

semoga aku juga tak tergolong dlm golongan wanita berkenaan..

*insyaAllah SZ, lelaki yg baik untuk perempuan yg baik.. =)

zoe said...

nak pinjam untuk republish k.. TQ..

MM said...

Harap dijauhkan juga dari sifat-sifat itu.

h A n Y S said...

harap tak tergolong dalam golongan tersebut..

blog-tips-kurus said...

Aamiiinnnn... :-)

cucu umie said...

perkongsian yg berguna bro..incya-Allah dpt dimanfaatkan pleh lelaki mahupon wanita itu sendiri

Siti Mashitah Saidin said...

ada tak ciri lelaki yg tak boleh dikahwin? :P

Cinderella said...

nice post..suka..boleh dijadikan iktibar dan panduan...tapi tulah balik kepada basics...lelaki yg baik untuk perempuan yg baik

Mohamadazhan.com said...

bagus! peringatan juga utk kaum adam =)

pena said...

mintak dijauhkan dari semua sifat ni..


terima kasih atas perkongsian.. =)

hidayahjamal said...

bolela sy nasihat kan abg sy ntuk baca entry ini.

kata org wanita solehah, ntuk lelaki yg soleh jugk, apa kata buat entry cari lelaki baik pulak heh

RuSyDi said...

Aku harap bakal isteri aku bkn drpd golongan tue.

jgn kahwin dengan lelaki pulak takde ker???yg pompuan nie slalo baca dh..huhu

azwa amani said...

Aminnn.. semoga solihin dapat jodoh yg baik...

semoga amani juga jauh daripada sifat2 ini dan dapt menjadi isteri yg menenangkan hati suami.. InsyaAllah

f_aRa_aINa989 said...

Kalau saya jadi lelaki memang saya x nak semua ciri2 macam ni..heheheh

Nadira Abdul said...

@adanhayad

saya dh terkomen, adakah saya akn kene tembak? :'(

dila bahar said...

alamak terasa yang last tu... pasni kene cakap pelan2 jer... stop dari membebel...

khairunnisa ♥ said...

^_^

Nor Abdullah said...

saya nak salin.. tulih pakai tangan,, tampal besar2 dalam bilik ..Suami saya tak paham BM hehe ada can la.. ni boleh jadi peringatan buat saye .. mane la tahu esok luse .. iman turun naik.. hari-hari bukan baik.. kan.. so ambillah langkah2 pencegahan sebelum saya terkena virus 6 ni.. =)insyaAllah.. cube hindari.. ya rabb

Sarah said...

assalamualaikum mohon share :D