Pages

Friday, June 17, 2011

Tips Menegur Lelaki Yang Suka Ponteng Solat Jumaat

Salam A'laik.. Hari ni Hari Jumaat. Semua kaum lelaki diwajibkan ke masjid menunaikan Solat Jumaat. Tapi, mesti ada muka-muka yang kerap ponteng solat jumaat kan. Harrr.. Kepada kaum perempuan, ini ada tips yang hangpa boleh guna untuk tegur lelaki di sekeliling hangpa yang tak pergi sembahyang. Heheh..

1) Cakap dengan agak kuat, “Aku teringinlah nak merasa nikmatnya sembahyang Jumaat. Kalaulah aku jadi lelaki, akan aku manfaatkannya.

2) Buka surat khabar, berpura-pura baca dengan kuat dan nada terkejut, “Seorang lelaki mati tercekik ketika makan di kedai mamak sewaktu orang sedang Sembahyang Jumaat?”.

3) Jika bersama adik lelaki yang masih kecil, bila lalu sebelah kumpulan lelaki yang tak sembayang Jumaat, pura-pura memujuk adik anda dengan mengatakan “Adik, jangan merajuk tau, nanti dah besar mesti ayah bawak adik ikut ayah pergi sembahyang jumaat tu”.

4) Pergi kat lelaki tersebut dan berpura-pura tanya, "Sebenarnya hari ni hari apa? Nampak macam bukan Hari Jumaat je. Saya silap tengok kalendar ke?”.

5) Pura-pura cakap kat kawan sebelah, “Eh, aku kan, suka sangat tengok lelaki pergi sembahyang Jumaat, nampak cool. Memang calon suami idaman la".

6) Berkata dengan nada tinggi kepada rakan di hadapan, “Eh!, tu JAIS ke tu, dia nak tangkap sapa?”.

7) Kalau anda jenis berani, pura-pura mengumpat dengan kawan anda, “Eh kau tau, si Polan tu liat betul nak sembahyang Jumaat, dah besar panjang dah, orang cakap hukumnya berdosa besar”.

8 ) Kalau korang jenis yang berani mati, tegur direct je, “Abang dah masuk waktu ni. Abang tak pergi sembahyang Jumaat ke?”.

credit : Mr Kerro

Amacam kaum perempuan? Ada bran? Haha.. Jangan amek serius sangat. Sekadar suka-suka. Tapi kalau nak praktikkan, apa salahnya. Heheh..

63 360 juta komen:

habsahharun said...

hahaha..best2...

adrinaqamarina said...

salu yang orang buat, yang nombor 4 tu!

Umar Faruq said...

bagus entri nie.. same2 kita tegur ya.. hehe.. like sekali.. share kat fb.. ehhe

♥yaya budak suka embun♥ said...

bagus jugak ni..hehe

Hanim Mahali said...

teguran secara sindiran yang nombor 5 tu pernah jugak buat.... hehehe.... tapi paling suka cara nombor 4. sangat cool and sempoi...

naqiah said...

boleh la cuba pasni kalau dpt kwn or future bf.. or future suami.. huhuhu

Mrs.Yie said...

hehehe..kelakar.. :)

dhilla nazli said...

ahahha... dhilla prnah try one of de tips la... =p it works.. =)

Siti Hajar Masri said...

idea yg bagus..nk trylah..;p

::blog anak jawer:: said...

kalau lelaki nk tegur lelaki cmne ek...dgn pompuan diorg tak brani lawan..kalau lelaki tegur mau kene halau..hehe

-Yok mampir diluk = tiada yang sempurna...ALLAH itu maha adil...

Aretikz said...

Uikz.. Jais nak tangkap orang solat jumaat? Jais pun xsolat Jumaat juga ka? haha..

chemay said...

if lelaki tu ada depan tv masa orang tengah solat jumaat.
chemay ambil remote tv.
tukar tv1
sembahyang jumaat live.
biar dia malu.
lepas tu chemay cakap.
"eh. orang sembahyang jumaat la arini. kau tak pergi? oh lupaa.. ko bukan lelaki"
ghhahahaha

Solihin Zubir said...

@Aretikz JAIS perempuan.. heheh.. err.. sudahku bilang, jgn amek siyes sgt.. skadar suka2..

liyana said...

haha..nice.....
bleh gune pkai..
tp kne brani la..huhu

sobri yaacob said...

perr..ni kalu kaki x smbg jumaat ni..baca ni mkn dalam gak ni rasanya..
sungguh berdouble2 meaning...he..he..

GamUHU said...

HAHAHA! ada jugak macam nih.

Amirah Adnan said...

torbaik! haha.. mira salu guna yg no 8 tuh.. tkebil2 dyeorang.. hehe

yatie Awang said...

maaf...kakak tak beranilah..

azwa amani said...

amani pernah tegur budak tu kat kae kampus, selamba jer die dating, pastu tak gi solat jumaat,...adehh, makwe die tu tak seidh ke tengok...

semoga kita semua ni berusaha tuk jalankan amanah ALlah iaitu amar makrif nahi mungkar...

bagus jugak cadangan2 tuuu...hehehe...

ahsfantasy24 said...

hahaha..
yg bace paper tu la best ket,
jgn t awex lak briye xbg laki
smayg jumaat.. haiyyyaa~

hana said...

hhaha..
dah bese buat..
selalu gak la perli2..
=D

yui92 said...

semoga kita2 yang lelaki tidak melalaikan solat jumaat....

if u r free do visit here too =p

http://sesedaporen.blogspot.com/2011/06/hujan-pun-tahu-berhenti.html

Farah Shamsudin said...

hahaha.. saya selalu tanye direct jee.

WaNnY said...

haha. memang geram tengok lelaki yang tak gi solat jumaat ni.

tapi aku pernah cakap camni, time lepak kat kedai;

"aku benci betol lelaki yang tak pergi solat jumaat ni"

nasib baek kawan aku backup gak;

"memang tak leh wat calon suami r..."

then lelaki tu trus blah dari kedai tuh, haha :P

Fika Rozaidi said...

teringin nak buat ni. biar terasa sikit. haha

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

hehe..

tambah lagi 1 tips

kalo kat shopping complex, minta depa wat pengumuman, dah masuk waktu solat jumaat...

hehe

cik nisa said...

suka2..
pas nii ada chance la Nisa nk tegor orang lelaki yang x reti2 nk p sembahyang Jumaat..
Thanks 4 da info.. =)

GILAKAN KENTANG said...

HOHOHO....GILA KENTANG!!!
suka yh no.3 tu..
kalau xphm gak, atau la..

Nzyrahun said...

hhehe i will : D

puteri ain said...

hahaha.. terbaek . tapi agak2 nya kan lelaki tu akan mengamuk x ? haha

FariehanIbrahim [LBC] said...

kalu degil gak, lempang jer laju2. kahkah =P

*gns giler. okbai.

EZAN IDMA said...

haha terbaik. kalo taknak jugak, ugut cmni, kalau awk taknak smayang jumaat, kita clash. haha

ciknabil-a said...

ada x kaum adam yg terasa ngn entry solihin nie? hehee..

yg nabilah x paham betul napa laki skunk mls nak g solat jumaat. bknnya tiap hari pn kna g sminggu skali jew an? cm nabilah mmg pntg lau laki x g solat jumaat nie. ag2 time awi jumaat terserempk ngn laki2 kat shopping mall. mmg x tahu malu drg nie. org g smyg drg g lepak kat mall. huhu..

nurdani said...

hahahaha. nice sarcasm! akanku praktikkan

Nur Misnan said...

hahaha... terkono
memang terbaek soalan2 itu

utk semua lelaki kalau dah tak pegi
solat jumaat wajiblah solat zuhur
selepas azan..

cucu umie said...

abg solihin..haha kalau lh jalan ayie guna semua bnde tu xper juga.. nie langsung xjalan kot..bt bodoh jer and then boleh lg time orng pergi solt jumaat dia cabut uban dekat rumah... and then tye anak dia pacal xpergi solat.. alasan sebb penat.. tak thu ah nak ckap apa lg..ad any advise??

diana said...

akak pernah terbaca kat satu blog tu kan kata nya peserta akademi fantasia yang nama amir tu tak pi sembahyang jumaat.siap duduk tepi jalan main gitar lagi..heheh..

eh!!terajak solihin mengumpat pulak..heheh

zarazueyin said...

gud tips
boleh cuba ni...hehe

NuR 'aQiLaH said...

no 2 tu lawak gilaaaa. HAHA

k e y r i said...

hahha yg nombor 3 tu mmg makan dalam. haha :D

ezzu said...

bgus lh tu..hehehe

Aman Ibrahim said...

mantap! suke semua tips tuh..
pedas..

GreenAppleKu.com said...

membalas singgahan rakan-rakan..

Kalamhati said...

akak berani je..hehe

Ayuni said...

hikhik, idea bagus, nnti minggu dpn nk praktikkan....

sarah-najwan said...

seb baik tmpat keje akak..seme soleh..jd xle nk prektik mende ni..

AliaNajwa said...

ala setakat ni xjumpe lg la kwn cmni..so xbleh nk sound..haha

Siti Mashitah Saidin said...

yang 8 tuh selalu cakap kat ex dulu....

yang nombor 2 tuh lawak... "seorang mati tercekik ketika makan di kedai mamak sewaktu org sembahyang jumaat"... rasanya org yg dengar tuh kot tercekik? hahahaha

SpaQue said...

aku jenis yg xmkn saman sket.. spe2 tnye direct "Weh Que, hang xpi solat jumaat ke?"

Jwpn selambe aku, "Minggu lepas aku dah gi ;P"

tapi aku gi gak akhirnya..Cume aku xsuke org busy body..Hahaha

Entri bes kat sini Kerja Itu Satu Amanah | Berubahlah Demi Mencari Keberkatan Ilahi

bunga said...

suka buat no 4..hahaha..tak pun terus ke no 8 lau orang laki itu bunga kenal..hehehe..

cik ciput said...

nak buat no 5!heeee.. =)

Ar-Rasyid said...

Ada certain laki ambil prinsip nie
"Seorang lelaki tak boleh tinggal solat Jumaat 3 kali berturut-turut"
Diorang tinggl solat sampai 2 kali,kali ke-3 diorg pergi.
Tp yang sedihnya kali ke4 diorang tinggal..
Hampehh..

Zizie Zizot. said...

Point nombor dua best haha.

Entri Terkini : Senarai Kanak-Kanak Popular.

fatin syahirah :) said...

mintak share ye :) hihi

QueenImah said...

sesuai nie tuk kawan ima...hehehe

erniemusliana said...

penah tego abg kat kafe. haha. cakap "asal ade laki lagi ni?takkan ta reti lagi" sebelum kawan kat sebelah tepuk sy. hahaha. kate kalo kene hambat mcm mane.

eh eh. mereka laa salah :)

wath said...

haha. tapi kn. meh tolong sini

bos aku tak solat jumaat. camne nk tegur? sllu awl je dia g lunch. tp hr jumaat je dia akn ttp pintu bilik dia. nnt kul 2 lbih camtu baru dia kuar. carik makanan kot.

ha~ cecte camne aku nk tarbiyah kn dia

aLya maNip said...

kalau org lam umah sndiri wat cmtu kene apply no 8 je..hihi

azana said...

hehe..kelaka lak...

x pom cakap kat laki 2"kamu datang bulan ek??" hehe

nadzirahusna said...

semua best..haha nak apply semua tips la :p

NuSaNa NoSa 91 said...

klu wat cara ni, agak2 kena lari jauh2 x sbb dikejar?? hihiii~ ^_^

Qaseh dalia adelia said...

haha besttt

f_aRa_aINa989 said...

kalau saya senang ckp, eee x solat jumaat. X tau dosake??