Pages

Saturday, June 25, 2011

Terapi Lubang Hidung

Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas? Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya.

bahagian-bahagian hidung

1. Lubang hidung sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin).

2. Jika sakit kepala, cuba tutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.

3. Jika anda merasa penat, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan bergilir-gilir. Tak lama kemudian, anda akan merasa segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga paling panas. Lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin.

4. Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sekali dingin. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah sekali marah.

5. Ketika bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat lelah. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih sesuai kepada orang dewasa.

credit : dhilla nazli

SZ : Lobang hidongmu tetap menjadi pojaan hatikuuu...

17 360 juta komen:

Bella Bell said...

waahh.. baru tahu la.. tQ SZ :)


sambil baca entry sambil tutup2 hidung.. hehehhe!!~



^^

zarazueyin said...

good info
baru tahu psl hidung ni
bole buat lepas ni ;)

anah samsudin said...

uih , baru tau ni..lepas ni kalau rasa penat ,,boleh la try terapi hidung ni.HAHA =P

yatie Awang said...

ada juga tips untuk lubang hidung...memang tak pernah tahu pun...haha

hidayahjamal said...

oh..baru tau, tq SZ

Aretikz said...

yezza.. tips yg aku tahu tp xda buat.. haha..

shahjiehan said...

style gile entri hg ni weih....

Nur said...

ok baru tahu pasal nhi, thanks for the info

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

nice tipss...
lubang idung kiri dan kanan pn ade function nya tersendiri..

f_aRa_aINa989 said...

lepasni kalau rasa nak marah tutup hidung kanan, ;p

NURUL NADIAH MAMAT said...

nice info....
tetiba tangan tutup hidung dan bernafas macam yang dibaca...ekeke..

Cik Mun said...

wah menarik tips ini. terima kasih. :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

info bagus ni solihin..sangat2 suka :)

: husna : said...

ini ilmu baru...waaahhhh :)


lepas ni praktik... btw, thanks

YOUsoF said...

Hehhe simple dan kali pertama aku tebaca info macam ni Lihin..

*Baru lepas tutup hidung kiri pastu kanan pastu kiri balik.. ;D

azwa amani said...

setiap kejadian ada sebabnya kan...amani puas pikir, kenapa lubang hidung ada dua...kalau satu jer tak cukup ke kita sedut oksigen...tap dah jumpa jawapan...toche2.. :)

..seputih salju said...

subhanaallah.. setiap kejadian-Nya pasti ada keistimewaannya.. saya baru tahu pasal hidung ni..perkongsian yang sangat menarik dan bermanfaat. terima kasih! ^^