Pages

Friday, June 10, 2011

10 Sebab Pekida Tak Perlu Saman Filem Kongsi dan KL Gangster!

Pekida mahu menyaman penerbit dan pengarah filem Kongsi dan KL Gangster kerana didakwa mendedahkan perkara sulit yang digunakan dalam pertubuhan tersebut melalui filem mereka. Antaranya, dialog dalam kedua-dua filem berkenaan telah menggunakan kata kunci serta kod rahsia pertubuhan tersebut yang selama ini dianggap rahsia. [klik mStar Online]

Apa komen anda?

1- Jika difikirkan secara logik, jika Pekida sendiri tak highlightkan bahawa ada unsur-unsur Pekida dalam tu, masyarakat takkan tahu. Jadi apa guna publisiti ini? Nak bagitahu bahawa Pekida ada benda-benda tu semua?

2- Nak saman kerana malukan orang melayu bila tunjuk unsur pergaduhan? Kenapa? Sebab terkena hidung sendiri?

3- Lebih baik saman filem-filem yang mempunyai unsur tahyul dan kelucahan melampau. Sesuai dengan motto perjuangan, "Amar Ma'aruf Nahi Mungkar".

4- Rasanya, kongsi gelap cina lagi banyak benda kalau diorang nak bangkitkan soal kata kunci dan kod rahsia ni. Tapi, kenapa diorang tak melatah?

5- Pekida sekarang bukan lagi satu gerakan rahsia macam dulu. Budak-budak pun dah tahu pasal buah-buah ni. Ini kerana ada ahli pekida sendiri yang membuka rahsia tersebut.

6- Kat facebook pun banyak ahli-ahlinya yang terlalu taksub menjadikan logo Pekida sebagai default pic. Dan ada yang upload gambar 'buka buah'. Macam mana tu?

7- Masa bai'ah, janji dan sumpah macam-macam. Taknak buat maksiat, taknak dedahkan rahsia pada orang bukan ahli. Tapi tetap jugak langgar sumpah. Buat maksiat, buka buah merata-rata. Taksub!

8- Sticker Pekida megah melekat di kereta dan motosikal. Tapi, ada segelintir ahlinya yang buat maksiat dalam kereta, merempit bawak bohsia. Lepas tu, banyak kereta yang parking dekat kelab-kelab malam. Apakah?

9- Me'rekrut' ahli baru secara membabi buta sekadar mahu meramaikan ahli. Itu punca sebenar nama Pekida sudah buruk. Kerana wujudnya budak-budak hingusan yang terlalu taksub dan berlagak gangster kononnya kabel besar.

10- Pekida ni memang bagus untuk keselamatan dan permuafakatan orang melayu supaya bersatu. Tapi ahli-ahlinya dah salahguna kuasa untuk ambil kesempatan cari makan, gaduh tak tentu pasal. Tak hairanlah kalau Pekida dilabel Gangster Melayu.

* Lihat lain-lain komen dan pendapat orang ramai.. [ KLIK SINI! ] Ataupun hangpa ada komen dan pendapat hangpa sendiri. Boleh kemukakan di ruangan komen blog ini.

ini logo Bob Marley.. tak ada kena mengena ngan Pekida.. Heheh..

Ok. Jangan saman aku plak. Heheh.. Itu adalah apa yang orang cakap dan apa yang aku nampak. Diakui, bukan semua ahli Pekida macam tu. Tapi, apa salahnya hangpa tarbiah adik-adik, abang-abang serta ayah-ayah hangpa supaya kembali ke landasan sebenar perjuangan pertubuhan. Lakukan post-mortem kenapa nama Pekida sudah busuk dan pejuangan Pekida dianggap sudah tidak relevan oleh kebanyakan orang.

Usah terlalu berlagak dengan pangkat yang ada di dunia ini. Walau sekuat mana kamu di muka bumi ini, orang-orang yang beruntung adalah orang yang bertaqwa.

SZ : Kalau betul-betul nak jadi gangster sangat, joinlah kongsi gelap Tiger Sapiens! KLIK SINI untuk pendaftaran! Hahaha...

82 360 juta komen:

qasehraihan said...

uiii nk sama2 lak..
pekida tu yg awie slh sorg anggotanya tu ke ek???


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/06/boikot-je-la-konsert-final-af-tu.html

cantekk said...

;-D benar belaka..

main2 plak sumpah ea,, lau dia tak bgtau, xde nye kita tau kan,, ha kan dah kecoh..

Ain Zulaikha said...

tau takpe, dia orang tu mesti terasa je lebih ,, apa orang kata, menggelabah, kalau dia orang diam je mesti tak de sape nak tau..

MasZuber said...

x perasan pula ada isu ini.

Izamir Ridzwan said...

sokong entri ni. tgk geng pekida yang muda2 tuh. yg remaja, sesetengahnya nak tunjuk mereka hebat, gaduh sana gaduh sini.

Kemalangan Jalan Raya said...

biarrrrr kan

Aretikz said...

Secara jujurnya.. aku tak tahu apa2.. oh tidak!

iwan_dextrous said...

hihihi.ntah ap2 je lah dorg tu..mls nk ckp...

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

sudah sudahla.. filem pon jadi hal.. it just for entertainment purpose je pon..

: SKMM/MCMC bakal sekat 10 website filesharing
: TEKAN SAMPAI PENAT!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

pendek kata..aku setuju komen yg no 1 tu..

Kamarul Azri™ said...

ada apa dgn nama tu? gengster? kaki pukul kaki sex? sbb hal sikit je panggl geng... pui... mana perginya slogan amar ma'ruf nahi mungkar??

KA sendiri pernah tengok depan mata, sebab hal parempuan bawa geng 3 line... pukul budak tu smpai lembik, bila tanya siapa, "aku budak PEKIDA".. macam mama masyarakat nak pndang secara +ve....?

bab² saman ni, rasanya tak masuk dek akal pun, hanya picisan...

najwa's said...

hehe a'ah. kalo diorang tak bukak mulut, weols tak tau pun segala kod bagai tuh. ;p

diana said...

join pekida untuk belagak je..:)

habsahharun said...

pasal kod-kod bagai tu, kalau ahli sendiri tak buka mulut, takdenya orang lain tahu..

ahli2 dorang ni selalu buat perkara2 negative, dah tak tau nak tngok mana +venya..

hana said...

part mana yg de pekida nye tu??
tp kan..saye sndiri pun tak tahu pekida tu perjuangan tentang pe..
huhu

CikAizA said...

alahai... guna dailog lu ayahda ker, abang long ker... tentu lah orang tahu...

honestly.. Mydad abang long.. mmg nampak remeh...

kalau rasa nak hebat sgt dedahkan keganasan kat malaysia ni... baik buat cter pasal najib ngan rosmah... tu baru betu...

tgk kena saman or x...

shahjiehan said...

lu mmg brani la bro... ahahha..


kabel cekang nih... hahahha

jom baca dan komen Jom uji kelajuan blog kita.

Hazwan Arif said...

Pekida kdg2 mcm samseng melayu tp ade organisasi tersusun..aku tau sikit2 dr org trtentu..

AMARAN KERAS : Untuk Bacaan Lelaki Sahaja

Mrs.Yie said...

banyak orang salah erti pasal pertubuhan pekida ni sebenarnya..dulu asalnya pekida ni memang le sangat bagus memperjuangkan perkara tertentu tapi kebanyakan orang2 dalam pekida tu sendiri sudah menyalahgunakan nama pekida tu..konon la nak bagi orang gerun ke takut ke bila sebut pasal pekida..budu tahap seratos je diaorang ni..sekarang nak saman menyaman lak dah..hurmmmm pigidah..!!

: husna : said...

err...xtahu menahu langsung!

erniemusliana said...

tatau plak pasal isu ni. ada gak mmber lekat je sticker tu kat kete. tapi tapi. hahaha. skadar tampal n blgak.

CutieIntan said...

sangat setuju dengan entri u solihin....aper jer yang ada dengan buah besi paku semua tu??? kita hanya berpatah balik pada yang asas jer kan...

Ayuni said...

hm, mcm2....

midOri's said...

nak buah tembikai ado?? hakhakhak..ok..dtg sini sajew nak gelak...haha...bai

Dawa said...

geng 3 calit ni mmg terkenal dgn gangster. awal2 kenal pekida ni pasal gangster, bukan psl amal makruf nahi mungkar pon.

Siti Mashitah Saidin said...

uih... cita tuh besh tak?

Hanim Mahali said...

sebab sesetengah ahli yang salahguna kuasa menyebabkan orang lain berfikir yang pekida ni umpama kumpulan gangster... Rosak...

Cik Miera said...

masyarakat sekarang cepat melatah. kalau bende yg besar xpe..cuma hal kecil yg mcm ni je..hmm

AlifMimYaNun FaAlifDalZaiLamAlifNun said...

Salam Jumaat Penuh Berkat.

Hnagpa Baca Info Yang Ada Dalam Link yang hamba Attachkan Di Sini.

http://www.keriswarisan.com/live/public/forum/posts/id_359/title_pekida-30-36-360/page_14/

Salam Selamat Kaya Manfaat.

darxniq said...

diorang dah xder isu kot...adoiii...
lepas nih xleh pggl ayahanda ngn abg long..nanti kena saman...copyright pekida...

QaRr JaliL said...

ni lagi satu..menyampah aku..
da jadi baru nak meraban..

Miss Ran said...

sje nk pemeskan group tu...

npe tak dr dlu sman

punye byk cte

rempit
evolusi drift
bohsia


knp skarg br nk bersuara?????????

Siti Hajar Masri said...

mcm2lah..x nk komen apa2..nnti aku plak kena saman..;p

tp aku suka ayat last sekali..aku curik share kat fb ye..

miaa spungen said...

hmm toksah la dok bngge sgt dgn pekida.. mkin lame mkin songsang.. smpai letak default pic.. ape gunanya bermegah2. btul tak? bile gado pgl puak pukul ramai2.. bukan nk sttle cre slowtalk.. blum ape2 da pgl puak.. skrg join pekida sng. isi borang je tak mcm dulu.. ape lah nk megah sgt huhuhu.. dunia2

aLya maNip said...

klaka la..aci x cakap cmtu?
betul tu, lau diorg x cakap, takdenye org taw tu seme rhsia.lgpun, pekida ni memang samseng. sebut pekida org takut n tbayang pukul2, so takyah la nak saman2 bagai..huhu

cucu umie said...

ayie tak thu sgt pasal pakida nie tpy yg ayie nampak orng bwhan dia lg menonjol and menunjuk2 dripada orng atas..same jer bt mslh juga..

Puteri Iqa Izyan said...

sentap lettew~

kalau tak, mesti buat xtau je. ^_^

♥cmª shIemª♥ said...

maleh den nk masuk campur hal2 pekida bagai ni..
>_<

Anonymous said...

caya la bro.... ini mcm baru ada sennggaattt!!!!

Mohamadazhan hjDesa said...

malu? haha...memang merapu puak2 ni...rahsia?

Nzyrahun said...

Lol aku sorang je ke tak tahu pekida tu pekeebendaaaa? /malu
hahahaha

k e y r i said...

camni lah org melayu sekarang, tau nk kondem org je, diri sendiri xnk cermin.. haih...

RedVixen said...

hahaha... apeasl pekida nak terasa pulak? seriesli lawak!

aku ada member-member yang ahli pekida ni jugak. dulu yang sorang ni baik gila. sangat baik. alim pulak tu. Tapi skang ni dah lain gila. maklumlah dah jadi abang long. ada adik2 tolong backup.

memang point2 ko cakap tu betul. semua aku nampak kat diorang ni. tulah. sedih.

hikari said...

pekida??hrap pnah dgar nama je
tp xtau pun pe bnd..first dgar rse lbh kurg mcm risda..rpenye slh..ha3 sgt truk lah perihal current issues ni

ciknabil-a said...

pakida tue bagus kew? bella rasa tak pown... dga citer dari bf bella pn cam susah jew lau nak jadi ahli dia. dah la byk pntang larang.. drg yg join tue sajew jew kot nak bagi org takut kat drg.

pena said...

emm... secara jujurnya, pena tak tahu pekida ni apa.. sebab tu tak berapa nak faham sangat isu ni. err..

EZAN IDMA said...

pernah gak dgr cite pasl pekida, tp more too gaduh2 je. seram lak

Syuxer said...

aku adalah tiger long..;p..teringat komik jejak wira..heheh

aku dulu pernah dengar,baca PEKIDA neh..malangnya ia sudah tercemar dengan serpihan2 kumpulan yang mempergunakan PEKIDA sebagai batu loncatan untuk dikenali sebagai kumpulan digeruni dalam era dunia gengster..apapun diharapkan PEKIDA mengadakan pembasmian yang menyeluruh..

HIDUP TIGER LONG..GAYA TENDANGAN MENUNDUKKAN NAGA EMAS

SYAF said...

Aku suka entry nie.....

saya bukan tomato said...

waaa , dari dulu sampai skrg tak fhm PEKIDA . wuuu

tia @ Ini Kisah Tia said...

perghh . Tia ketinggalan kot sebab Tia tak tau pun pasal pekida ni . or maybe sebab Tia dekat Sabah dan pekida ni tak sampai sabah ..

cik ciput said...

macam2 hal..xyah main saman2 la..pnjg cerita nnti..lgipun xde hal pon..

Shafique said...

Saya amat bersetuju dengan apa yang ada kat entry anda. Kat Hong Kong, berapa banyak kisah Kongsi Gelap.

Saya sayang ayahanda saya. BApak aku daaa...

YOUsoF said...

Kalau dah terkena tepat kat batang hidung ofkoz la gelabah lebih² lagi ahli yang jenis taksub dan tak paham apa niat diorang join pekida tu sendiri..

Betul ko cakap baik lah kita menggelabah tengok filem yang kononnya dah makin advance dari segi kebaratan.. sikit pun aku tak bangga, siap ada filem Malaysia dibeli 10 juta la.. 'BANGGA' la sangattt.

Everlasting Eternity said...

yg dpa dok kta geng2 3line 2...
perkida ka dpa mksdkan?

Mr. A said...

Mak aku kata Faizal Tahir dengan Mawi pun Pekida jugak. HAHA

http://chaptersofthelife.blogspot.com

Nyssa Nuar said...

pekida...knp NN tak penah tau ni sume???

ahsfantasy24 said...

huhuhu..
kte pn bru thu lam paper td
yg dorg gne ayhnda, long2 sume tu,
huhuhu~

e-in said...

lau mcm tu,mari kite tubuhkan geng kite sndiri..kite tubuhkan geng kuat ibadat..sape nk join sy???hehe

ishiko said...

tiba2 bob marley.. keh3x..

De'din said...

kalo x dak angin
x kan pokok bergoyang !
kalo x dak ribut,,
x kan pokok nyok depan rumah aku tumbang,, haha

Depa rasa dah kena atas kepala depa lah nih,,

puteri ain said...

xyah la main saman2 ..adoi .. tak faham lahh

sarah-najwan said...

akak ni xamik port mane bab2 ni..hehee

GreenAppleKu.com said...

Good artikel..

Jgn terlalu taksub dan bangga sesama manusia.

GreenAppleKu.com said...

Good artikel..

Jgn terlalu taksub dan bangga sesama manusia.

chemay said...

sibuk nak terasa siapa suruh.
kannn
:)

Raden said...

takde sape leh kaco abam camcul yusof saye!! haha..ini Key iLL saye lahir..haha

Raden said...

sile bace ini
entry untuk syamsul yusof

Dexx said...

ceh tak pandai rupenye org pekida nih..ko nak saman atas sbb ape?terms "ayahanda" dgn "abang long" tu mmg dah dipaten utk pekida ke?tu la,len kali jgn tunjuk pandai tang gaduh je,tunjuk le pandai gune otak same..
Maaf ye org pekida,blajar rajin2,majukan agama & bangsa,baru nampak gunanya..jgn dok jadi samseng,nampak lekeh sgt.

ahmad kamil said...

Mmg x patut pun Pekida ni nak saman syamsul yusuf tu.... buat malu bangsa maelayu btl..

dhilla nazli said...

ntah hape2 la dunia sekarang..
malaysia un..==.'

cik Twinkle Away said...

ada gak dak pekida nie slah gune kuasa tah pape . aku penah gak kena ugut ngan geng diorang nie atas alasan aku tak trime cinta dak pekida nie laa . kate nak tegakkan islam tpi siap nk ugut2 org . sohaiii ~

Anonymous said...

ske hati drg la nk wat filem ape!yg psal kod2 rahsia tue,ko nk saman drg pesal ko ade copyright ke psal kod2 tue??huh!! ske hati drg ar nk wat filem cmne!dripda nk berahsia ape bagai! ckp ade perjuangan konon!puih! perjuangan ape??gangsterisme? klau brani ckp lar ape perjuagan yg korang wat??wahh rasa tercabar sbb kod rahsia konon korang dh terdedah?? pdan la muker! biar rakyat Malaysia tahu spe pekida sebenarnye!

azwa amani said...

errmmm..mcm2 hal org melayu ni....eh, bob marley tu sape???

mUm_tAz said...

Nak jdik gengster sgt, xphm tol, dapat apa tah la, dah tua nnt dpt lagi tak nak jdik gengster,

pssskundangjohol said...

takde mendenye pekida tu de.....semua ahli budak2 hingusan....xde otak....sok nak mati sok sape lai gangster...abang long ke,ayahnda atau malaikat maut lagi ganster.....

Anonymous said...

Dok berlagak apa sangat dengan pakeda.
Zaman dah jauh berubah dah.Hanya orang2 bangang saja yang masih dok bangga dengan benda ni semua. Kalau hero sangat pi la lawan dengan yahudi kat Plestin sana nu.!!. Dok kira nak saman orang tu kes duit takada lah tu. Kalau pakeda miskin sangat mai la tolong kutip getah sekerap aku. Kalau rasa nak glamour minta aja dengan Syamsul jadi pelakon tambahan atau buat iklan dalam surat khabar letak aja muka ketua2 pakeda dan tulis aja "Lihatlah MAlaysia kamilah Ketua pakeda merangkap ketua samseng semalaysia"

Anonymous said...

apelah ade pertubuhan "NGO" ni nak main saman2 pengarah filem KONGSI ngan KL GANGSTER pulak ni. sensitif sangat ke. kate nak perjuangkan orang Melayu. ni bile orang Melayu buat benda bagus sket ade je orang Melayu sendiri yang tak puas hati. cerita je pun.. orang putih buat cerita pasal kerajaan USA sendiri tu jahat ade pulak nak kena saman2. adoi melayu... melayu..

Anonymous said...

pekida ni suka cari publisiti
dulu perjuangan kata nk tegak agama
tp skang tgk dak2 diorg,guna pekida utk glamor
cari awek
cari pasal
huhuhu
rosak2....
dak2 diorg cm apa je..
kalo bab nk glamor,cepat je
nk saman filem sbb guna nama diorg...
tp bab agama?
cite hantu bonceng???
main isu agama lg??
diorg ada kata apa ker??
kalo diorg ramai2,sembang cm berapi..
kalo sorg?? pijak semut pun xmati.
nk tenyeh2 kpala pun boleh.

wajib tayang said...

assalammualaikum, msia ni aman lagi mmg korang x nampak function majlis2 bangsa korang sendiri nie.. contoh mcm kes kg medan dulu.. sebelum polis kawal sape yg nak mengadap.? percayalah wlaupun ada segelintir yg teruk tapi bila mereka matang esok mereka la akan jadi perisai bangsa.. silap2 korang join sekali.. silap nya bukan persatuan tapi kematangan ahli2 dlm persatuan.. apa yg penting 1 hati

Halimah said...

Aku tk suka sgt pekida ni brlagak semcm,ala2 gengster konon...aku pernah lepak ngan diaorg tk tau pla diaorg pekida tp mmg brlagak lh siap crita lg kes dia mengepau org n gduh besar...mmg menyampah lh.tp herannya knpa tk d pantau aktiviti diaorg ni?ni dh kira gangster patut d haramkn

Anonymous said...

Patut biar pekida saman jer..coz yang akan malu pekida sendiri, KERANA BILA G MAHKAMAH, HAKIM akan tanya, adakah tertulis dalam peraturan pekida yang ahli-ahlinya yang berdaftar tak boleh dedah kod rahsia pekida? So then pengerusi pekida yang hadir di mahkamah akan menunjukkan polisi dan peraturan pekida...ok..katakan kalau memang ada syarat sebegitu...diterima....so next question, ADAKAH FARID KAMIL DAN SYAMSOL YUSOF AHLI BERDAFTAR? so..pas tue anda faham la sendiri the next step..Siapa yang menag dan kalah dalam kes itu nanti.......