Pages

Wednesday, June 8, 2011

Apa Itu Wordless Wednesday?

Wordless Wednesday atau dalam Bahasa Melayu 'Hari Rabu Tanpa Perkataan'? Heheh.. Pada mulanya, aku pelik jugak. Apa menatang Wordless Wednesday ni? Aku tengok ramai blogger yang update pasal ni sejak minggu lepas. Kempen apakah? Aku tertanya-tanya. Setelah diselidiki, rupa-rupanya.....

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Wordless Wednesday ialah satu culture di mana pada hari rabu, kebanyakan blogger seluruh dunia akan post gambar sahaja tanpa perlu menaip panjang berjela. Gambar tu tak kiralah hangpa search kat google ataupun gambar yang ada dalam simpanan hangpa sendiri. Yang penting gambar tu ada maksud yang tak perlu diterangkan dengan ayat. Wordless Wednesday melatih kreativiti kita menerangkan sesuatu situasi tanpa menggunakan ayat. Cukup dengan gambarnya sahaja, kita dah boleh sampaikan mesej. Lebih kurang macam hangpa tengok silent comedy la. [klik maklumat lanjut]
Hangpa semua boleh LIKE page Wordless Wednesday #WW kat facebook. Support la depa! Dengan hanya klik gambar di atas. =)
SZ : Yang mana selalu rasa merungut tak ada idea tu, mungkin ini dapat membantu.. =)

38 360 juta komen:

FasiHaH SupiaN said...

dah like siang td :)

Amna.Qadeeja said...

heheh jom rmai2 kt join

kalo boleh tajuk pn xyh letak n pic itu seboleh2nya snap sndri :)

Budak Giler Cadbury said...

wahh thanks 4 d info :)

saya bukan tomato said...

hihi same gak minggu lepas trpinga2 nmpk dorg buat . then baru tau pe tu wordless wed.. hehre

chemay said...

hehe tapi chemay tulis entry tuh bukan sebab tak ada idea nak tulis.
just untuk fun.
and buat reader berfikir
:)

cucu umie said...

hehe..memang ramai pon yang bt wordless wednesday..ayie mcm nak bt tpy mybe minggu depan kot..hehe klik2 fanpage fb dia..

zaMir said...

aku baru start buat entry nih mggu lpas...mggu nih yg ke-2 dah aku buat...

habsahharun said...

hari ni tengok ramai pulak yg buat wordless wednesday..

EZAN IDMA said...

oho. comel

Cik Ungu Kamila said...

ooo gitu rupe citenyeee. heheh :)

nursyamime said...

baru ku tahu apa tu wordless wednesday..:D

cantekk said...

owhhhh...
patot la, ttnye2 jgk, apsal la kan...
tp wat diam jek...
mekasih la SZ da terangkan...
ada lg beberapa jam ni sebelum khamis..hihi

hana said...

baru tahu...
nak 'like' la..
huhu

QN said...

begitu rupanya.ingtkn menatang apa tah

sesegar said...

best ke? macam nonsense jek :P

diana said...

tak reti nak berblog gitu..:p
banyak sangt entry gitu sampai hari ni akak rasa sapa yang buat entry gitu rasa nak buang je dari bloglist..
wakakakak..
tak la kejam sanagt..:)

QaRr JaliL said...

tanx 4 the info ...:) baru tahu

Aretikz said...

ahakz.. nak wat.. tp.. hmm.. perlu kreativiti tinggi.. slalu org msih wat description lg.. biarpun hari tu satu patah describe pun xleh.. haha..

AliaNajwa said...

kreatif betol la korg ni..haha

shahjiehan said...

mcm ni pon ada ka.. hahhaa...


thanks.. aku baru la taw

pena said...

wordless wednesday..

macam unik pun ada,
1001 cerita disebalik satu gambar..

Budak Botak said...

Makin ramai yg buat camni, he3...

Entry terbaru -> Cara Buka Blog Di Telefon Bimbit Dengan Pantas... (",)

qudwa said...

tq for the info...tp saye da terlepas la...haha

Siti Mashitah Saidin said...

patot la ri nih ramai wat entry cam tuh...
thanxs...
baru tau... :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

laa tu kaa ? haha . pelik juga kenapa banyak entri macam tu Tia jumpa . sekarang dah faham . heheh . thanks SZ ;)

Tia Nak Letak Gambar Boleh?

Gayahspears said...

owh.. baru gayah paham >_< hahaha

NANA said...

kenapa hari rabu?

iekasub said...

baru tau. tapi dah terlambat. next week lah pulak :)

azana said...

menarik..tertarik..

Nur Hawa Mohd Zin said...

tapi kan nape hari rabu je ek? heheh

Kamarul Azri™ said...

KA tak sempat buat, mnggu depan boleh buat lagi tak bro?

macam menarik je ni nak turut serta...

sarah-najwan said...

dulu akak xfhm gak..mende la byk sgt blogger buat..rupanya mmg gini..hehe

saje2 test buat gtu tapi nk jugak ada ayatnya..gmbr saje tak umpphhh la..hehe

azwa amani said...

macam best jerr.. :) nak try jugakk

Mrs.Yie said...

sekrang baru faham apa itu maksud betul2 wordless wednesday..tapi kenapa hari rabu je?hari lain x leh ke?ermm..minggu depan nak try la.. :)

exora said...

tm ksh la kgci info..org baru mcm sy meme tak tahu pun..

decader said...

aku pun baru je tau pasal #WW ni minggu lepas. Ok gak sekurang-kurangnya boleh melapangkan fikiran.

bighagenjo said...

oooooooooooooooooooooo, baru tau ha. :P

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

br harini join ww...heheh

light|shadow