Pages

Thursday, May 12, 2011

Rahsia Tersembunyi Di Sebalik Nama Muhammad

1. Kalimah Muhammad, jika kita gabungkan dalam bentuk mim-ha-mim-dal, maka akan menjadi sebuah sketsa seorang manusia. Anda tentu sudah maklum bahawa sebaik-baik makhluk yang pernah dicipta oleh Allah di muka bumi ini adalah MANUSIA. Dengan segala kelebihan mereka, sementara mahluk lain hanyalah haiwan, tumbuhan dan planet-planet yang penuh rahsia.



2. Kalimah Ahmad, jika kita teliti satu-persatu hurufnya, maka huruf-huruf itu akan menggambarkan seseorang yang sedang melakukan solat. Tahukah kamu bahawa SOLAT merupakan sebaik-baik doa dan ibadah yang diperintahkanNya.


3. Kalimah Muhammad, jika digabungkan huruf-hurufnya maka akan berbentuk layaknya manusia yang sedang sujud dalam solat. Dalam gerakan SUJUD dalam Solat merupakan inti dari semua rukun-rukunnya, kerana pada saat sujud manusia menundukkan 8 bahagian tubuhnya di bumi bukti kepasrahan kepada sang pencipta.


Subhanallah.. Allahu Akbar.. Betapa rahsia Allah sangat menggetarkan hati. Mungkin masih banyak tersirat rahsia-rahsia lain di sebalik susuk, nama dan semua yang berkaitan dengan kekasih Allah, Muhammad SAW.

[sumber]

SZ : Nama aku Mohd Solihin bin Mohd Zubir..

42 360 juta komen:

hana said...

uish..
sungguh kagum..
mmmg kuasa Allah sgt besar..

cucu umie said...

betol lh ap yg bro cakapkan tu..nice sharing bro.. penuh dengan keajaiban ciptaan Allah..

Izamir Ridzwan said...

untungnya spa2 yg ada nma muhammad dan ahmad.. saya muhammad izamir... hihih

AMIRA ATIYA said...

Subahanallah.....

Mohd solihin Mohd Zubir~~

efa said...

good this one SZ :)subhanallah sungguh byk yg tersirat rahsia dari Allah ni tanpa kita sedar kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mohd solihin...makna yg baik.anak akak mohd azhad .azhad bermakna zuhud,warak..moga dia taat pd ajaran islam

sarah-najwan said...

subhanallah..maha besar Allah taala..

aliarosli said...

banyak rahsia alam yang belum diterokai

apabila diterokai, kita lebih dekat kepadaNya

zarra nazura said...

kdg2 kta tak sedar apa yg tsirat 2...tQ 4 sharing..terbaik...

*sy suka baca blog awak..tahniah..teruskan...TQ

sharoshah said...

subhanaAllah..tu je dapat ku ucapkan
nama saya mohamad shahrul bin shaharim hehe. ada ke makna disebalik nama ni..huhu.wallahualam..hanya Allah sahaja yang tahu..sbb Dia yang telah tentukan nya.amin

iniialahaku said...

subhnallah....kagum aku

liyana said...

subhanallah..
thanks for sharing..

Fyqa said...

thanks for share :)

~nsar~ said...

memang sangat kagum... allah..

toyolkiut said...

subhanallah..
bnyk rahsia yg tidak kita ketahui..

Abang Zam said...

awesome!
baru tahu..thangs

Nor Suhaiza said...

subhanallah...
thx kongsi info ni...

ALLAH MAHA BESAR...

:)

diana said...

apa beza mohd dam muhammad??

Solihin Zubir said...

@diana : mohd dan muhammad hanya berbeza dlm ejaan rumi.. tapi kalau eja jawi, mksud dan bentuk tetap sama kak.. mohd tu hanya singkatan xnk bg surat beranak penuh kot.. heheh..

cik heroin said...

Subhannalllah. Byk rhsia yg kita tak tahu.
nama saya nur heroin binti hero.

khairunnisa ♥ said...

Allahu alim, terima kasih share.

kembatolo™ said...

nama aku mohamad izuddin bin rahim. ^^

ibu hidayahamin said...

maka kenalilah lebih dalam siapa itu 'AHMAD' dan 'MUHAMMAD' agar tidak menyesal di dunia dan di akhirat...

nunui Joe said...

terima kasih share :)

Siti Mashitah Saidin said...

aaa... x pernah tau... hebatnya.. subahannallah!

senyumSOYA said...

subhanallah.. allah itu maha besar..
smoga kita sentiasa bersyukur dgn nikmat islam dan iman yang kita ada.. insyaALLAh.. (^^!

cantekk said...

subhanallah...

thanx kongsi ;)

Norsha said...

MasyaAllah.....SubhanaAllah....

fadhdeela said...

xpernah tau pun..bgs la info kamu..thanks :)

Meh sini: Saida (Akak Ct Nurhaliza) Ada Teman Lelaki??!!

sini jugak: Salih Yaakob Nak Kahwin 4??

Solihin Zubir said...

semua komen2 kt post ni hilang????
arghhhh... apakes blogger oiii...
tak sempat pun aku nk balas jejak2 n komen diorg...
sgt terkilan....

Fadah said...

info ini fadah suka...
amat menarik

qyqa mokhtar said...

blog ada masalah hari tu SZ,
ni baru dah ok..


Subhanallah!!
baru tahu ni..
^^
Wajik lah cam ni letak nama Muhammad kat depan nama anak nanti.. ^^

@in k@tie said...

good entry

Norsha said...

yelah solihin, ari tu akak dah komen, tapi takpelah...komen lagi ari ni....cuma nak cakap SubhanaALLah....

Fyqa said...

tu la pasal.. sme jugak kne mcm ni. dh susah kan. huhu

aida said...

wow..subhanallah

Puteri Iqa Izyan said...

tak faham sgt lah.. =P

diana said...

akak komen lagi ye..
bukan komen la..nak tanya je..

apa beza mohd dan muhammmad..
ke sama je???

Solihin Zubir said...

@Puteri Iqa Izyan : apa yg x fhm?

Solihin Zubir said...

@diana : mohd dan muhammad hanyalah beza dari segi ejaan rumi..
tp kalau dlm jawi, ejaannya tetap sama.. mim ha mim dal..

diana said...

@Solihin Zubir

mekasih menjawab..
nak ringkas gamaknye kan??
tapi lagi sedap bunyi nye kalau Muhammad berbanding mohd atau mohamad

ahmad kamil said...

@diana

mohd or mohamad bkn ejaan org melayu ker..hehe