Pages

Tuesday, May 17, 2011

Grafik Menarik : Betapa Tingginya Langit dan Dalamnya Lautan

Dalam Al-Quran banyak ayat yang menggesa manusia supaya merenung kejadian alam ciptaan-Nya, moga-moga dengan cara itu akan mendekatkan diri kepada Tuhan yang Maha Pencipta. Dialah Allah Tuhan yang mencipta alam maya yang indah supaya manusia mengkaji dan menyingkap rahsianya. [credit]

Ini aku nak kongsi satu illustrasi atau grafik menarik mengenai jarak ketinggian antara langit dan bumi serta kedalaman lautan hingga ke perut bumi. Subhanallah.. Hangpa scroll la sendiri tengok. Ini kalau aku tak letak gambar ni dalam scrollbox, memang memanjang la blog aku. Ke laut la jawabnya. Heheh..


SZ : Teka-teki.. Antara Langit dan Bumi, ada apa? heheh..

29 360 juta komen:

sarah-najwan said...

subhanallah..

antara langit dgn bumi
ada manusia/hidupan..

hehe..xtau la solihin..akak main teka ajo..

HAJAR hasan said...

errkk!! sungguh! jauhnya langit dan bumi. jauh gilerrr!!! errkk! ciptaan Allah kan. sempurna je walau jauh macam mana sekalipun. :)

pssttt: jwpn teka-teki= dan.

Pijahh' de-Arr said...

mcm belajr geogrfi

cOnfuSeME said...

good info bro...thanx...:)

diana said...

gambo beso sangt..
keluar gambo memula je..

liyana said...

nice..

rara pinkmafia said...

ish takut pulak tgk gmbr tu.knp ntah....ikan yg dekat dasar laut tu lagik menyeramkan....

antara bumi n langit ada awan,udara.kapal terbang.betul x?hehehe ><

cik heroin said...

Saya rasa mcm ade lagi. Lg dalam & lagi tinggi. Hihihihi. Hnya Allah yang tahu.

qyqa mokhtar said...

ada dan.

iniialahaku said...

subhanallah...hebat2....aku dok cari gak mna KLCC...xdak pon..haha...xckup top lagi mlaysia ni..patut krajaan nak buat menara lagi tinggi...ops...


teka teki hg mudah sgt tu...mlas jawab..haha

Mohamadazhan hjDesa said...

subhanallah, kuasa Allah mencipta =)

cucu umie said...

sungguh indah ciptaan Allah cuma manusia shje yang tidak tahu untuk menghayti dan sellu melakukan kerosakan didunia..and then kalau tak silap ayie, ad fakta yang mengatkan setiap tahun air laut akan nek sbnyk 4inci... disebabkan oleh kutub ketulan ais mula cair..kalau lama2 cair..fikirlah apa yg terjadi..

Siti Mashitah Saidin said...

wow! siap ada titanic karam.. hahaha

qasehraihan said...

subhanallah..
rasa nk kopi je..
izinkan tak Sz??hukhuk

Solihin Zubir said...

terima kasih pd yg komen..
jwpn teka-teki.. adalah "DAN"...
tak faham? tnya dkt org yg jwb dgn betul tu.. heheh..
teka-teki sengal zmn kanak2.. :D

Nim Yorza said...

ada DAN

najihah sahami said...

subhanallah. ciptaan Allah yang luas. :)

NURUL NADIAH MAMAT said...

satu info yg menarik.....tq.....

dah agak dah jwpan tue....*wlpon x tau....ahhaa....

cek chun said...

hebatnya...
subhanallah..

alaaa.. awat p habaq jawapan awai-awai nih..

Haryz Khairuddin said...

kalau ikut kajian tu, jarak atr langit-bumi n bumi-dasar laut hampir sama. bukan ke Allah kata semua ciptaanNya adalah seimbang. subhanallah.

puteri ain said...

antara langit dan bumi adalah DAN ..hehe

nelly said...

hebatnya !!!
sangat cantik ...
satu info yang bagus sz !
=)

zarazueyin said...

kihkihkih..
baru je nk try jwb teka teki tu
rupa2nya dah bagi jwpn...hehe
btw salam kenal :)

ct kamila said...

br nk jwb teka teki.. dah ade jwpn laa..


hehehe

zacky ~786~ said...

Subhanallah..

nice entri bro.. :)

Solihin Zubir said...

haha.. silap plak pi habaq awai2 jwapan tu..
ingatkan suma org dh tau teka-teki zmn kanak2 tu.. heheh..

Izamir Ridzwan said...

indahnya ciptaan Allah.. rupanya dalam juga dasar lautan tuh jer..

err antara langit dan bumi ada apa?? ada dan kot... kih3

Aretikz said...

Terkesima.. dan memang cantik.. terbayang kalau dalam kapl selam di marina.. pergh~ kalau rosak.. xda jalan blik.. haha..

f_aRa_aINa989 said...

subhanallah...

jawapan teka teki...ada dan..tgk kt atas.. :P