Pages

Friday, May 6, 2011

Dia Kaki Kipas, Kaki Ampu, Kaki Bodek!

Kaki kipas, kaki ampu, kaki bodek, kaki aircond.. Apakebenda semua tu?

Bayangkan hangpa bekerja dalam satu company. Lepas tu ada seorang rakan sekerja hangpa yang kerjanya mengampu bos sahaja. 24 jam asyik nak berkepit dengan bos. Tambah meloyakan jika si kaki ampu dan bos tu kaum sejenis. Sampaikan orang bawahan macam kita ni pun dia dah taknak bergaul dan bertegur sapa dah. Sedangkan taraf kita sama saja. Kalau kita kutuk-kutuk bos, dengan pantas dia datang back-up bos walaupun sudah terang lagi bersuluh yang bos tu tak betul. Lepas tu, report pulak kat bos. Dan secara automatik, kita dipecat. Apa perasaan hangpa?


Kalau nak kipas pun, biarlah ikhlas dan bertempat. Janganlah membodek hanya untuk kepentingan diri sendiri. Sehinggakan apa saja kesalahan dia jadi betul di mata hangpa. Aku tau la hangpa nak cepat naik pangkat dan gaji. Ini sampai hari-hari dok cerita pasal dia, orang pun dah naik menyampah.

Begitulah juga dalam dunia blog. Nak kipas blogger femes saja kerjanya. Sampai kawan sendiri yang selalu berkunjung ke 'rumah' pun dia buat tak tahu. Aku tak kisah sebenarnya. Hang nak kipas, kipas la sampai lebam. Tapi jangan lupa kawan dan orang kat bawah ni. Pesanan ini adalah bersifat umum. Siapa yang makan wasabi, dia lah terasa pedasnya ok.

Dan itulah tujuan sebenar aku join Segmen Jom Kipas Blogger anjuran Fariq petang semalam. Nak sindir kaki kipas ni. Tapi, ter'menang' la pulak. Heheh.. Aku menang weyy..

Siti Safiyyah
nak tengok apa dan siapa yang aku dan Siti Safiyyah kipas tu,
klik la kat nama kitorang..

Terima kasih kepada pihak penganjur iaitu Fariq kerana sudi menerima penyertaan aku pada saat akhir. Tahniah diucapkan buat diri sendiri. Tahniah diucapkan buat Siti Safiyyah. Jutaan tahniah diucapkan buat semua yang join segmen ni sebab kita semua adalah pemenang dan berjaya membuktikan kita mampu mengipas walaupun kita bukan kaki kipas. Heheh..

Sekian, salah silap terlanjur kata, terover excited, harap dimaafi.

SZ : Kalu nak bodek sangat, lebih baik bodek Allah Ta'ala. Banyakkan amalan dan berdoa kepada-Nya.

43 360 juta komen:

nub said...

ala x smpat masuk. baru nak kipas abang sz. auww auwww...

Fariq said...

grr... grr...
memang pedas kalo termakan wasabi..
suruh kipas terang2 takmo..
nak gak kipas dalam gelap.. grr
papepon tahniah utk abg yun.. kehkeh

MamaEma said...

ya..betul tu...kalau nak kipas sangat..jangan pakai kipas tangan..terus pakai kipas letrik besar tu...biar terbang rambut bos...ahaks..

setakat ini Alhamdulillah tempat kerja aka okey jer...kipas tak laku kat sini..cuma elak dr buat kerja tu adalah....

~nsar~ said...

kalau saya... bakaq ja orang tu.. puas hati haa...

wath said...

walaweiii//... tahniah!!! jom blanje weekend ni :D

Jejaka Terhangat said...

kehkeh, tahniah sebab menang. gaya penulisan ko memang best, aku pon suka baca. memang layak menang. congrats kerna jadi kaki kipas yang berfaedah dan berjaya. hehe..

azwa amani said...

huhuhuhuhu..lwk jerrrr....xnk lh kipas2 org ni..bek kipas dri sndri..

sarah-najwan said...

kalu kita ada tgjwb dan sedar akn tgjwb itu..xperlu kipas2..dgn kata mudah..buat aje keje kita tu demi Allah taala..dah mmg tgjwb kita kan..

pesen2 kipas ni..org yg pemalas buat keje..xreti ape..tu je carnya dia dpt "dilihat" elok...

btw..tahniah deh...monang segmen fariq tu..

cik heroin said...

sy xkeja lgi, kipas cikgu pernah la, wahahaha ^^,

efa said...

TAK SUKA ORANG YANG DUK KAKI KIPAS NI GRR...

Amna.Qadeeja said...

eh,caner leh menang ni inchik? xlogik tol, mmg kaki kipas ah bwahahhaha.. keh3 btw tahniah oke ! :D

BuDaK PeGheLiH said...

tahniah yer sbb menang :) sejuk jer jalan2 kt blog ni.. sbb ade kipas :p

anah samsudin said...

tak berbakat nak kipas laju2 kot..haha..nak kipas lecturer mintak markah lebih pon macam segan je..haha =P

pape pon tahniah SZ menang !

cek chun said...

fariq oiii
macam mana lihin boleh menang nih
aku protes!!!

dia mengorat je banyak kat entry tu!!!


:p


sebenarnya k chun pun dah muak dengan kipas bloger pemes nih. apehal la depa dok buat gitu. komen pun ntah apa-apa. sikit-sikit tulis 'ya betul tu,sokong abg/kakak, bro/sis memang benar'

came on peole.. give yourself some respect.

diana said...

kipas kawan2 baik untuk naik kan semangat dia ok la..tapi kalau kipas2 bos untuk kepentingan diri sendiri sangat tak elok..
kipas blogger otai untuk himpit2 lagi la sangat buruk..macam la tak de blogger baru2 ni yang bagus.ye dak?

yatie Awang said...

biasalah dunia, masih ramai manusia yg mcm tu

dan buat solihin. tahniah...

Nulia said...

lorh ~~ ada juga upenyer kegiatan ni kat tempat kerja ??? ish3~~~~

Nulia said...

lorh ~~ ada juga upenyer kegiatan ni kat tempat kerja ??? ish3~~~~

SitiSafiyyah said...

tahniah SZ! kite menang wei. kite menang! haha :p

patutlah menang. memang patut menang pon. =)

Siti Mashitah Saidin said...

hahaha.. kipas pengantin la, senang.... taniah menang segmen tuh~

Ayie said...

dah berlambak manusia kaki kipas yang aku jumpa.. rasa nak sepak je.. ^^

ciknabil-a said...

byknya kaki?? lau org yg xda kaki cmna? kcian drg. huhu.. *juz kidding.

Ain Zulaikha said...

hahahha kalau nak kipas solihin leh ke? orang yang kaki kipas ni kalau hati busuk ni mmg nak kena hempoke.. hahaa

Puteri Iqa Izyan said...

tahniah2.

boleh jadi kaki kipas yang berkaliber pasnih. haha

Nafisa81 said...

kat opis akak skang ni ade sorang kaki kipas...dan pd masa yang sama kaki busuk...bukak je kasut macam nak pengsan semua org dalam opis...

The Crow Empire said...

sy xkeja lgi, kipas cikgu pernah la, wahahaha ^^, <-- comel je komen die kan solihin? muahaha...

Woo taniah keran menang! kipas biar berfaedah. Jangan kipas untuk kepentingan diri sehingga orang lain terasa panas. koh3..

(^___^)

khairunnisa ♥ said...

tak suka kaki bodek especially kerja =.="

and sape sape jadi bos, mestila seorang yang adil.

kita semua sama je di sisi Allah. Allah Maha Adil. cuma membezakan, terpulang dengan diri kita ^_^

Nur Misnan said...

kipas2 tak reti ler der.. he3

aliarosli said...

hahhahha, bace entri nie pun memang ''sejuk''

kalau baca entri lagi satu mesti ''beku'' terus

Far8 budak baik said...

aku kipas blog kau ni..ahahaha
mendalam gakk ehhh..
haha..

aLya maNip said...

nnt alya nak pi beli kipas satu nak kipas tuan blog ni plak..hihi

Fyqa said...

betuii tu..

sokong.

Cikgu Nurin said...

Waaa..tahniah,tahniah...kipas satey jer.....

syzwnsrwk said...

setuju ayat last tu ;D

puteri ain said...

kipas lipas ..haha

pena said...

wah.. tahniah2x.. teruskan menjadi kaki kipas yang berwibawa... hehe..

orang yang kaki bodek lebih2x ni kawan jauhkan diri sebab menyampah..

Amirrah Zawani said...

weewitt menang.. tahniah.. betul2 jgn nak kipas yg popular saja.. :)

Woofer Storm said...

terasa nak je kipas bro sz ni..heheeeee

h A n Y S said...

laaaa..ingat kes btl2 ngipas dlm dunia blog niii..haha

btw, congrates lah ye sbb monang..errr..encik solihin yangperasanrupamacamasyrafmuslim.. hadiah tu blh share 2 kan... *kenyit2 mata*
haha~
;p

f_aRa_aINa989 said...

woo..tahniah.. =D

Pemerhati masyarakat said...

Ikutkn hati ak klu kta sume brada d zaman jahiliah sdh ak bunuh sume kaum musyrikin n laknatullah...Mpersndakn Islam tu mg ak xdpt nk sabar...

c.i.k.a.m.i.e.a said...

@diana
geli aku kipas2 ni.. hahaha.. =)

Tulips said...

if me, xnk la kipas2..
x sejuk pun.
aircond br main~ hakhakhak!
biar u terpaku , terdiam membisu , kaget , nebes , terkilan sbb sejuk sgt dek aircond yg i supply. :P