Pages

Thursday, May 19, 2011

Berdebat dengan Tiz Zaqyah di Twitter

Assalamu'alaikum.. Tiz Zaqyah lagi? Adoii.. Mesti hangpa rasa muak kan sebab aku ni asyik-asyik TizTizTiz saja sejak dua menjak ni? Heheh.. Rileks dulu.. Ini aku nak kongsi pengalaman aku berdebat dengan Tiz Zaqyah di Twitter minggu lepas. Berdebat mengenai aurat. Mula-mula aku rasa malas nak ulas pasal ni dalam blog. Tapi memandangkan ada kaki kipas Tiz yang melahirkan rasa tidak puas hati terhadap aku, ini aku nak jelaskan. Bagaimana perdebatan tersebut boleh tercetus. Sila lihat kronologi tweet antara aku, SyedGraphix dan Tiz yang aku printscreen kat bawah ni..






Banyak lagi sebenarnya.. Nak baca semua, boleh lawati laman Twitter kitorang. Bukan senang nak printscreen dengan susun balik ikut turutan. Pening aku. Boleh nampak tak? Mungkin cara aku menegur tu kelihatan agak keterlaluan bagi sesetengah orang. Nak menegur kena ada cara. Ye tak? Tapi, ada ke aku maki dia? Sebenarnya aku pun tak sangka dia nak balas tweet aku dengan Syed tu. Tiba-tiba dia balas. Balas dengan soalan yang ntah apa-apa. Ada ke pulak dia tanya, mak aku start pakai tudung bila? Apa motif dia? Itu yang membuatkan aku attack dia secara bertubi-tubi. Macam-macam dalil aku bawa keluar.

Tujuan aku bukan nak mengaibkan dia. Jauh sekali untuk berbangga. Lagipun dia sendiri yang buka aib dia. Tak tutup aurat tu, buka aib secara tidak langsung la kan? Kenapa mesti ada peminat dia yang nak marah aku? Takut nanti dah tak boleh tengok dia pakai seksi-meksi? Aku tau, aku juga bukan seorang yang sempurna. Sebab aku bukannya maksum, yang terpelihara daripada segala dosa. Tetapi, aku sekadar cuba untuk berubah dan belajar untuk menegur orang lain daripada terus terjerumus ke lembah hina.

Kalau ada yang tak puas hati dan cakap aku bajet bagus tu, terpulanglah. Sebab, tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah tu tuntutan. Selagi hang Islam, dakwah tu wajib walaupun hang sendiri tak berapa nak betul. Disebabkan kes ni jugak aku dapat idea nak buat entry 13 Alasan Tipikal Wanita Yang Enggan Menutup Aurat.

Nama pun teguran. Mana ada yang sedap didengar. Kalau nak yang sedap didengar, itu bukan teguran, tapi PUJIAN. Jadikanlah diri kita orang yang selalu sanggup terima teguran. [klik JejakaTerhangat.com]

Bayangkanlah.. Suatu masa nanti, Tiz berubah hasil nasihat aku tu. Alhamdulillah.. Bertambah indah andai tiba-tiba dia melamar aku untuk dijadikan suaminya. Wahhhhh..... Cuba bayangkan kejap. Ehem-ehem.. Tiz sekarang sudah insaf hasil nasihat dan teguran aku. Dia bukan lagi kaki clubbing. Dah tak pakai seksi-meksi yang menyeksakan mata. Kami sekarang sudah berkahwin dan Tiz sedang mengandungkan cahaya mata kami yang pertama.

Heheh.. Jangan marah. Dalam nasihat, ada sedikit gurauan. Errr.. Woit! Jangan cakap aku ni gila desperate angau dekat Tiz pulak. Aku bukannya obses dekat dia sangat pun. Aku cuma sangat tertarik dengan watak Nur Amina dalam Nur Kasih tu. Err.. Demam Nur Kasih agaknya. Heheh.. Kalaulah dapat isteri macam Nur.. Hhhmmmm....

UPDATE!
Tiz Zaqyah telah membaca entry ini dan melihat gambar super-impose aku dan Nur Amina (watak Nur Kasih). Gambar tersebut terpaksa di'remove' dan digantikan dengan gambar yang baru atas permintaan. Beliau juga memberi respon dan maklum balas berkenaan entry ini. Nak tengok gambar baru dan komen Tiz Zaqyah, klik link di bawah :
Kontroversi : Tiz Zaqyah Baca dan Komen Blog Aku!


SZ : Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua agar mendapat keredhaan-Nya di dunia dan di akhirat. Salah dan silap aku, harap ada yang sudi menegur. Syukran..

175 360 juta komen:

Miss Ran said...

errr tak suka pelakon

ske watak nur je

em biasalah org tak ley trime tguran

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

waahhhhhh...


pic bawah sekali tu memang terbaik kih3..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

TERBAIK!
Sis kagum dengan solihin . Tu lah , kadangkala bkn artis saja melenting . rakan disekeliling kita pun jika terbaca entri kita yg ada iras2 kisah mereka pun rasa cam nak bom blog kita tau.sebab tu akak cam dah mls nak menulis lagi.betul kita bukan baik sgt,tp tak salah klu kita cuba nak jd baikkan?huhu

liyana said...

nice entry..hmm..nak gk tizjwb persoalan psl tdg tu..
hmm..sama2 doa agr sama2 berubah ke arah kebaikan

Cik Cammy Lia said...

adatlah org yg salah dia memang mcm tu..cube tegakkan benang yg basah :-)

Fariq said...

pergghhh.. terbaik la sz.. pihak yg benar sentiasa mng jgn risau... hehehe.. aku tak tau la kalo aku plak camne.. mungkin aku maki2 kot.. tak bley la kalo tegur elok2 pastu org nak bising2, mesti hyper punya.. grr..

papepon syabas bete.. :p

naqiah said...

cool gila gmbar solihin ngn tiz!!

yatie Awang said...

wah...sampai ke situ berangannya...hahah...takpe2 beranganlah...tak rugi pun

Izamir Ridzwan said...

perghhh tabik sama SZ sb berani tgkkn kbnran

MamaEma said...

INSYAALLAH satu hari akan terbuka hatinya...

si macho said...

ta tgk pon cite tu .

dye da kawen kan ? err laki dye tak nasihat ke ek ?

qyqa mokhtar said...

ingatkan tweet ni rekaan jer..hehehe

wah kot btol tiz zakiah bertudung kan.. mesti manis jer beliau.. ^^

pena rozie said...

amin,.....

♥yaya budak suka embun♥ said...

nur...alangkah indahnya kalau dapat jadi macam nur dlm nur kasih tu...

insyaallah...slow2...aminnn :)

UNA budak BAEQ said...

phewwww terbaik lah . rasa mcm lembut je perdebatan hampa .hikhik tapi tiz ckp mcm err mcm tak da motip dia ckp. mengakkan yg batil .

*teruskan usaha anda

rara pinkmafia said...

fuh...terbaek lah bro.sy salute!

SyedGraphiX said...

arghh... mencik gmbar last tuu! aaaaaaaa.. benci ko solihin! grrr.

~nsar~ said...

ish tizz orang jauh tu..haha.. kan nak cari orang sekampung.. tettt... huhu

zarra nazura said...

best nye kalau tiz spt lam nur kasih kan....huuu smga Allah beri hidayah dan petunjuk utk tiz. yg pic bdua tu sy tak thn tgok...wakakakk 'suami isteri;' ekkkk

Zee.Zee™ said...

emmm..
berdebat dengan tiz zaqyah betul ke tipu punya??

=.=''
hmmm..
bagus2..
memang tak ada kot nasihat yang
sedap didengar..~~~

Jejaka Terhangat said...

mak kau start pakai tudung masa bila? kahkah, soalan apekah?

grr, tak puas ati ngn solihin zubir, pasal berdebat ngn dia tak ajak aku. haha..aritu aku berdebat ngn die hard fan Lisa Surihani kat youtube. tp lisa tak turun padang la..=p

Abdul Farique said...

dasyat . respek debat ni .. ni la artis pandai bermain rupa dan cara , realitinya hancur dan melenting bila ditegur .. apakah ini yang dipanggil role model nur kasih ? grrr . apepun respect to u bro SZ ! :bagus

Haz said...

teguran tu dah bagus..
yg part tiz melamar anda tu dah lain..
hehe...
anyway,good job :)

►AdamXis◄ said...

assalam...wahhh dah kahwin...semoga bahagia dunia akhirat,amin...terbaik laa yg dekat twitter tuu...

Aisumi Chan Kawa'i said...

amboiI~ siap edit gambo lagi..? haha..

iniialahaku said...

hahahaha...masa ni aku juz tgk je timeline aku....aku xleh nk tgur baik2 ni, japgi trus mlenting je...sush...

MasZuber said...

bagus cara u tegur dia. keep it up, i suggest u kluarkan dalil2 yg lagi kuat yea.

sama2 kita blajar menambah ilmu dan berubah ke arah kebaikan.

h A n Y S said...

dah d tegur dgn cara baik, tp jawab mcm nak cari gaduh..siap babitkan mak awak pulak..? alahaaii.. artis..

hana said...

watak die dalam nur kasih mmg terbaik..
mmg solehah habes..
=D

Amirrah Zawani said...

realiti dgn watak dalam nur kasih tu mmg berbeza.. dia tak puas hati dgn kamu tu siap tny mak kamu bertudung bila.. erkk =_=

darxniq said...

terbaik la bro..hahahhaha..

Hisyam Nozi said...

Hahaha, aku penah tengok kot syedgraphix kena sound kat tiz pasal tegur dia tak pakai tudung. dapat gelaran #betis dah sekarang ni.

Liyana Aziz said...

semoga Allah buka hati kita semua untuk berubah ke arah yang lebih baik..

respect dengan kamu sebab berani..

Nazim Nasri said...

entry yang sangat LOL. hahaha sumpah gelak dulu baru baca ;p

Halimatun Sa'adiah said...

panahan nur kasih ek...
gmbar ngn cerita yg last tu moga2 menjd kenyataanla ek...
insyaallah..

AiDa AzRyN said...

yeke ni?entah2 memang ada perasaan tersurat dalam hati tu kan.. ngeeeeeeeeeee.. ;D

d_tieah said...

Perghhh.. Mantap lah solihin.. Ape lah tiz,, siap babitkan mak plak.. Ni la golongan artis.. Cakap seperti orang tak terpelajar.. Aku suka statement Fizz Fairuz.. Dia cakap dia tak bukan tak nak warnakan rambut, tapi dia sembahyang.. Jawapan ringkas dan padat.. :)

*Tizz ni tak dapat hidayah lagi kot.. Sayang sangat..

Entry Terbaru : Nur Kasih The Movie ; Tonton Bersama Fizz Fairuz

ARC™ said...

pehhh ego shiyal. cakap dah abes baik dah tu xnak terima gak...kalau aku yang sound mau kena saman dek bahase aku haha

Ecah Ecot said...

stuju!patutnye tiz x perlu melatah..cukup la sekadar die terima teguran tu n cakap akn berubah satu masa nnt...

diana said...

hehehe..
biasalah tu solihin...
bak kata ustaz lan,
manusia ni kalau hati dia gelap,
nasihat lembut berdodoi2 pun dia kata kasaq..
dia kata tak kena gaya..
nak nasihat lagu mana entah..
sebenarnye depa tak suka orang nasihat.depa suka di puji saja..

Liyana Lunia. said...

eee kenapa ada dua butang like? terus tatau mana satu nak like ;p

lavenderbiru said...

kehkehkeh..dari kate2 kita mampu mnilai cara pmikiran dier..sm0ga sama2 diberi hdayah oleh ALLAH..gud job en.solihin,,tguran anda sungguh bernas...

cik heroin said...

Hahahahahah, nk tglak tgok gmbr, haha


JOIN CONTEST & MENANG ROOM MAKEOVER WORTH RM5000

syafeika edora said...

terpulang pd individu utk berubah.. awk da tgur bek2, hrp2 jela dia amk iktibar,hehe

AyuE SurihanyOt said...

aku suka cara kau tegur..sesetengah lelaki nak tegur je maki-maki..apehal??nnt nak tegur bini pon nak maki jugak ke...

btw mgkin dia tak dapat terima kot org tegur dia..huhu

syahirul said...

http://syahirul.com/dedah-aurat-alasan-yang-biasa-didengar/ :)

Jue said...

mak awak start pakai tudung bila eh? <--- klu awk jwb ms umo 30 ke, maybe dia pun akan kate akan start pakai masa umo 30 kot, maybe la..

ssh nk jumpa org yg berani memberi pendapat dan teguran secara berdepan. gud2. mane nak tau esk Tiz berubah :D

hana nabihah said...

berani membuat teguran ! suke >.<

hana nabihah said...

berani membuat teguran ! suke >.<

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nampak benarr dia xleh terima teguran.. konpem hati dia panas kan...

Siti Mashitah Saidin said...

wua... tiz agak panas disitu... hahaha....

nabilah_2908 said...

TizTizTiz....nampaknya cerita Nur Kasih tu..tk mampu menyedarkan dia..

moga hatinya terbuka satu hari nanti tuk berubah.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
NAK TUTUP BLOG

! syifa lovera said...

semoga allah buka pintu hati tiz nanti.aminnn :)
artis skrg bnyk betul yg pkai seksi2 nih Y.Y

Myra ^^ said...

ganahnye solihin ni . men serang2 , takut2 ,

aslann said...

aku follow ko kt twitter sbb nampak Tiz asyik reply tweet korg..jeles! hehe..semoga die berubah nnt..InsyaAllah :)

nama.aku.lynn said...

part yg imaginasi tu sgt takleh bla.siap gmbar tuuuu.hahahhah.tbaik laa..
anyway,good job!^__^

shahjiehan said...

tahniah... kawen x jmput pon..

gmbar siap pgg2 tgn lagi... hehehhe

wannurfazrini said...

nampak sgt Tiz terasa dgn teguran you. sbb tu dia bangkang habis2 tu. tapi anda mmg terbaik. berani tegur artis. phewwww

Chenal said...

kurang berangan hang nie! Sma2 doakan yg terbaik utk dia.

De'din said...

ajak lah dia pakai bikini,,
buat photoshot khas kat dia,,
hehe

maen2 ja bro !

nak nasihat owg ssh kan,,
tmbah2 kalo bab tudung,,
bnyk ja alasan dia,,
kdng2 tu siap persoal kan balik,,

manusia2 oh manusia

semoga satu hari nnti dia berubah,,

p/s :awat len ja gambar tu ? haha

sarah-najwan said...

wow..hebat kamu solihin..boleh bertwit ngan tiz tu..

kamu dah jlnkn tggjwb kamu dah..dia nk ikut atau tak terpulang pada dia...

ye ye or je gambau kamu ngan dia itew...nmpk cam betulkan...

KELI OH KELI said...

huhu...awat hang x panggil aku mai kenduri???uwaaaaaaaaaaaa....x pa..aku doa hang bahagia dengan si dia....jaga ex gf aku tu elok2....pastikan dia sentiasa tutup aurat..amin...")

nelly said...

kalau betul dia berubah , kan bagus ..comel !

kembatolo™ said...

perghh.. tegur artis tu.. aku pon ank tegur juliana evans lah kalo ceni. gahaha.

ko brani lah! aku bangga! haha

Hanim Mahali said...

tabik spring la kat solihin berani tegur kat tweet tu n berani buat entri ni...dua kali tabik spring.... ^_^

EmanTheHalia said...

#tabikspring heheh!

azwa amani said...

Amar makruf nahi mungkar....bagus SZ...keep it up...teruskan usaha... :) kalo ade jodoh kawin dnegan tiz jgn lpe jemput amani :)

Hafriz Mohamad said...

dlm citer nur kasih mmg sjuk ati aku tgok tiz ni..
tp bila tgok cter laen..huhu~
pkaian die.. ~_~

tp.. aku suka foto tu. cute2. hehe

Mohamadazhan hjDesa said...

aku memang tak minat nur kasih sebab pelakonnya hipokrit...haha. macam bagus ja....jangan sampai Allah menguji dengan istidraj.

zahidah dihaz said...

amin...semoga kita sentiasa berubah ke arah kebaikan....

New Entry: Sibuk

NURUL NADIAH MAMAT said...

tabik spring la kat hang....!!!!

Aretikz said...

Ha? Ko tegur bini aku? Sedangkan aku pun xda twitter dia.. dan.. kenapa kmu berdua pnya gmbr brpgang tgn? aaarrrggghhh~ haha..

thumbs up berani mnyatakan sesuatu.. aku pun pernah tgur direct sorang artis yg watak mcm cite nurkasih, cuma drama lain la.. cuma.. aku thu satu ksilapan aku dsna..

tahu x yg aku tgur pun mlenting mulanya, lpas tu diam.. xmelawan lg.. dan aku tahu sebab dia mlenting.. sbab banyak org view fb dia dan bnyk yg tgur dia slepas aku tgur dia woo.. ykni, dia malu disitu, dats y aku ckp aku silap..

memang benar apa yg dikatakan, tetapi ada btasnya juga.. memang nyata dia membuka aibnya sndiri.. tp apa yg solihin lkukan skrg, rsanya xelok..

sya stuju solihin mngurnya, tp apabila solihin brcrita tntg apa yg brlaku, scra xdak lgsung bnyk yg mula mempersoalkan tiz.. bukankah itu membuka aib tiz?

kalau kena marah tu, hehe.. biasalah.. sabar jak.. kan dalam al-quran "berpesan-pesanlah kamu dalam kesabaran"..

kalau aku ada salah, sila tegurin juga, mgkin ada yg terlepas pndg.. sebab aku pun ada kurangnya.. hehe.. ^_^

cucu umie said...

biaselah tu bro, orang maner ad yg nak dgr nasihat dgn baik yer..pasti mereka rase diri mereka sudah sempurna dgn apa yg mereka lakukan tetapi adkah mereka melihat apa yg telah mereka lakukan. kita hanya mampu menegur, harap dia berubh.. amar makruf nahi mungkar..

De Mois said...

Perghh..terbaik lah dapat tegur. Bukan calang2 nak tegur orang tau. Well done, bro. Moga dijodohkan dengan beliau. haha..


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

khairunnisa ♥ said...

saksi kejadian.
haha ^_^
senyum jap tengok foto tu.

Miza Yusof said...

tahniah kerana berani menegur dan mencegah kemungkaran. miza pun suka tiz dalam nurkasih :)

cek chun said...

hahahahahaha...
2-3 hari ni aku keja nak gelak jer tengok nama solihin kat twitter.
hebak mung! lawak2 pun ada isi.

pic last yang tak bleh blah tu.. akak aminkan jer la. kot2 menjadi. ehhh.. nak sign kat laptop nih. bakal laki artiss!!!

AMIRA ATIYA said...

=.=

tiz lagi ka?
Baguslah nasihat dia mcam tu.

Miss Meen said...

Wah !!! ^_^
Best laa tue ada 0rg reply balik ..
Tapi ...biasalaa perempuan kan ...
Cepat terasa dan terusik ..

Mungkin teguran yang dianggap lembut pada kita sebenarnya tidak pada orang itu ...

^_^ hihihi kena kaji dem0grafi kita laa pulak kann hehhe ^_^

NiLaM sUhAnA oThMaN said...

memang terbaik la...huhu..
amin...

shahjiehan said...

jom baca dan komen Review Nur kasih The Movie. | ! !shahjiehan [dot] com ! !


aku da tgkkk

haahaha

Kumbang Jingga said...

sama lah..cuma suka watak je..anyway pic last terbaikkkkkkkkkkk

alynn M said...

dulu masa tgk nur kasih suka jugak lah tizz ni. then bila dapat tahu dia kaki pool, minum, smoke and bla bla bla. terus langsung tak minat even sikit pun. pernah jumpa dekat mid,seksi. smoke lagiiii ramai2. *peace

forever love said...

takpe.. tegur mula-mula tapi takde la keterlaluan sangat..

satu hari nanti.. mata hati die akan terbuka...

insyaAllah..

Syafiq Rosli said...

terbaik bro..nice one..tegur direct pnye..:)

Faziera193 said...

setuju..
kalau tak tegur,
sampai bila orang nak tau kesalahan yang di buat? kita kan kena saling ingat-mengingati..

GamUHU said...

perghhh! terbaik bro. wa tabik spring sama lu.

KyêrulL said...

apa lagi masukkan lah dlm MELODI.. org menegur cara baik, tapi cara balas teguran org seakan-akan xtahu hukum agama.. teruk betul!!! aku suka cara ko bro.. biar terbukak sikit mata hati dia :D

Erra Kyra said...

sama2 berubah kearah kebaikan..





merasa kan diri baik adalah yang bukan lagi terbaik...




suke TIZ tapi sayang....nape dia balas tweet tu camtu..tweet ngan perasaan..bukan ngan hati..



tq owner..NICE ENTRY!<3

eyjalukman said...

fuhh,mmmg tabik spring berganda-ganda lahh !
haha

Chybee said...

siapa yg tak nak berkahwin dgn org yg soleh kan....baik lelaki mahupun perempuan. dah elok la angan2 tu :)

HAJAR hasan said...

insyaALLAH. semoga tiz sedar dan boleh terima teguran yg diberikan. sama-sama kita mendoakan yg terbaik. :)

The Crow said...

wakaka! lawak habes. koh3.. adeh.. nampak sengal2 je jawapan TizTizTiz kat tweet tu. ahaha..

Pic solihin tu boleh mendatangkan cemburu okeh. Wakaka..

(^___^) TizTizTiz!

Ujang9897 said...

silap besar la kalau kacau blogger..mmg tersebar la..=)

PutraRocker said...

hidop biar sedop..wakakakka

CIK HUJAN ;) said...

That's nice... menegur dengan baek... :) Semoga Tiz mendapat sesuatu dari teguran awak... :)

Hati AF said...

salam,watak tiz tu dah cukup bagus!masa menghayati watak tu tak kan tak de sangkut kat ati kut?rugi rasanye..buat solihin semoga bertemu jodoh dan menjadi suami pembimbing yg baik kepada bakal isterinye nanti...

asybedazzle said...

wehhh ada lagi yg aku tak baca habis, ingatkan habis dah. hahaha. sabar je lah, korang dah cuba. nak berdakwah ni memang ada halangannya, normal.

tapi gambar tu serius rasa nak nak edit photoshop jugak sekarang. hahaha

encHIx laNDax said...

styloo! #tabikspring! heheh!

ezasunflower said...

Bukan senang jadi perempuan. Kalau anda perempuan, belum tentu sekarang ni anda pakai tudung dgn sempurna. Kita hanya doakan sahaja hati Tiz terbuka dan berubah. Aminn..

f_aRa_aINa989 said...

Saya pun minat giler dgn watak dia dalam nur kasih. Tp realiti...errr....

Papepun tahniah kerana berani tegur tiz! =D

tokobakso said...

tiz pakai tudung nampak tua la..

n!cK said...

bahahaha...adoyai..dah name retis...retis la jgk..susah nak time pendapat org..:)

restu resort said...

janji dh tunaikan tanggungjawab sesama islam.. 2 terpulangla..

Kakzakie said...

Suka kakak dgn cara berhemah kamu sebenarnya. Ilmu yg ada dan disampaikan kepada yg perlu itu adalah tabligh namanya. Adik dah berjaya walau tidak diikut olehnya.

Kekuatan iman ada kalanya diuji berbagai cara. Moga Solihin akan beroleh isteri seperti Nur Amina....

milimilo said...

terbaik gila ah teguran direct macamnilah kita mau.tapi tapi part gambar edit dgn tiz tu nak gelak guling2 jugak tengok. LOL

Dauspozi said...

Aku pernah tegur Irma Hasmie dulu, bab2 aurat jugak... 2-3 bulan kemudian, dia bertudung... Terkejut aku... tapi aku tau, bukan aku sorang je kot yg tegur dia bab2 aurat ni... Alhamdulillah sebab dia menerima teguran dgn baik tanpa berdebat mcm Tiz tu... Serius menunjukkan akalnya cetek... babitkan mak pulak.. apakedehal?

Latest Post: Sinetron Cinta Melody Di Astro Ria

syahrilhafiz said...

biasa ar artis ni
tegur sikit macam dah..
so tak payah jadikan artis contoh ok
bukan apa sangat diorang tu..hehehehe

mijae said...

teringat lak scene..di mana adam menyuruh catrina pakai tudung masa balik kg miahahhha

masmurni said...

hidayah Allah tu akan datang pada sesiapa yg dikehendakiNya... doakan kebaikan utk dia.. :) kawin xjemput pun..ngeeeee

Nyssa Nuar said...

tabik spring kat tan sri...hehehe

Dawa said...

alhamdulillah. semoga dibuka pintu hidayah buat Tiz dan pahala berlipat kali ganda buat bro sbb menegur beliau

Ifti Larina said...

one word. TERRBAIK!

Faizal Fredley said...

terbaik bro...

cantekk said...

pelik kan, derang belakon jadi wanita bertudung,, perangai baik,, tp hakikatnye...
nama pon pelakon ye tak..
rasa2 mesti ada jgk tkesan kat ati,,
tp rasa ego, n takut tak laku mgkin buat derang tolak tepi.

*sama2 la muhasabah

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

nice bro..ko memang berani =)

Anonymous said...

tegur bagus, tapi kalau siap buat entry, macam memalukan dia pulak.

Minyak Man said...

En Solihin Zubir,

Mungkin tuan rasa yang tuan dah berjaya membuat amal, tapi saya rasa ini hanyalah satu perbuatan mengaibkan perempuan yang tak pernah kacau hidup tuan.

Soalan pertama saya kepada tuan dan pembaca2 lain. dah habis baca Quran? cover to cover? dah paham mesej yang cuba disampaikan oleh Allah melalu Al Quran? or does your information or tafsir come from
your prestige Ulama and Ustaz? dah pernah buat research Al Quran dengan terperinci?

Next. Have you ever done proper research about the requirement for woman to wear the Tudung? tau asal usul kenapa tak pasal2 org perempuan di suruh bertudung? boleh beri jawapan secara detail?

Minta tolong quote mana2 ayat Quran yang suruh orang perempuan bertudung.

kalau tuan nak quote hadith yang suruh org pakai tudung, boleh, tapi kene buktikan bagaimana tuan mensahihkan hadith itu.

"And do not uphold what you have no knowledge of. For the hearing, eyesight, and heart, all these you are responsible for" Al Quran Surah 17 Ayat 36.

bwahahaha, kemungkinan aku akan dibanjiri oleh troll-troll kerana soalan2 aku ini.

Sekian

ejoy said...

ayat last tiz tu mcm dah bengang jer ... terserlah perangai sebenar

Farah Shamsudin said...

ermm.. cara teguran awak tu dah betul dahh.. tapi mungkin sebab dia tak boleh nak terima, tu yang tanya soalan yg bukan2 knn.. ego ada dalam hati Tiz tuu..

Rahmad said...

teguran ko memang terbaik lah bro..

mudaH-muadan dengan teguran yg ko bagi makin ramai lah wanita muslim yg tahu jaga aurat..

gud job..tumbs up!

DaHLia said...

oke jer teguran macam tu..
tapi kalo dah ego menebal dalam diri, tak de apa lah jawabnya...

Azri Fathurrahman said...

pehhh .. terbaekkk terbaekkkk .. aku sokong kau lah ! sepatut nya tiz tak payah melenting , kau tegur tu baik2 .. haihh ~

Hazwan said...

wah nak dye rambut pun nak gtau dalam twitter..memang patut kau tegor bro..

Anonymous said...

Ke hadapan Minyak Man,

Nak tanya lah kan, kalau kita sakit then gi jumpa klinik, doktor bagi ubat. Usually apa org biasa buat? Ambil ubat, ikut arahan doktor mkn 3 kali sehari, then balik umah.

Ada ke yg mempersoalkan kenapa bagi ubat ni? apa effect ubat ni kepada saya? apa ingredient ubat ni? doktor ni belajar kat mana? uni mana? sapa lecturer? etc etc. Takde kan?

Jadi kenapa dalam hukum hakam Islam ni perlu ade persoalan yg byk yg terang terang jawapannya masing2 sendiri tahu. Tak perlu dirungkaikan atau ditafsirkan hadis mana mana sedangkan sudah terang terangan ayat Allah dalam surah An-Nur ayat 31 tentang hukum menutup aurat ini.

Sudah terang lagi bersuluh hukum wajib menutup aurat yang ditetapkan oleh Allah, kenapa perlu dipersoalkan lagi? ayat tu cukup direct, even bdk skola rendah pun boleh faham. Kenapa yang dah mumayyiz ni masih tak faham faham?

Mungkin kerana ego. Dan alasan 'kubur masing2' memang tak boleh pakai sbb bila awk dah mati nnt, boleh ke mandikn diri sendiri? boleh kapankan diri sendiri? kalau boleh, takde masalah. hiduplah seorang diri

Hishyamuddin said...

terbaikkk la mu solihin..:-)

Jejaka Terhangat said...

haha..komentar Minyak Man sendiri adalah troll. kui kui..

p/s: bajet mat saleh le tew. =p

Cikgu Fikri said...

pergh..
biar betul kott macam tu dia balas..
tersentak aku..
ni nak kena btau dgn peminat2 nur kasih yg lain ni...

Nafisa81 said...

serius akak bangga dgn dgn sz...kalau akak ada adik secantik dan semulia nur amina...konfirm akak pinangkan utk sz...akak nak shara kat fb akak boleh tak ni...??

Hendra Musonif said...

kebanyakan artis semua sama je...kalau kat dalam tv berselubung, belum tentu kat luar pon berselubung skali...tapi saya suka cara anda komen...rasa nya dah cukup lembut la tu...apa hal plak si tiz nak kata bro tegur xbetul cara...hahaha... i loike ur style... :D

Shahrulsite said...

Tarbaeek la bro...selambe je sound

dhilla nazli said...

yg pelik nye.. boley pulah dye bawak watak nur amina tu.. *tapena tgok nurkasih =.='

Mr Rileks said...

btambah x hingin la aku nak tgok nur kasih tu.... bravo bro!!!

.:|kamaryeah|:. said...

salam....
saya cuma nak memberi pandangan saya yang tersendiri~
saya faham niat saudara utk tegur..
memang bagus utk saudara perlakukan yang demikian...
namun dalam Islam sendiri ade carenya..
mungkin cara saudara tegur boleh mengaibkan beliau~
bukankah ade tergaris adab untuk membuat teguran?
lebih manis kalau teguran tersebut adalah secara private...
mungkin die lebih menerima...

wallahu'alam...
maaf dari saya...saya cuma insan jahil...cuma ingin mmberikan pendapat~

MaiRa QuEeN said...

moga die terbukak ati berubah...

alexa yussida said...

teguran ini utk smua..artis2 lain patut amik iktibar juga..even yg bukan artis pon sbb mnutup aurat mmg WAJIB..takde sunat harus..:)

AZRUL AZMI said...

saya kurang setuju la kalau kita nak pertikaikan aurat di luar dari watak nur amina itu... bukan saya mempermainkan hukum agama disini... saya juga bukan menyatakan bahawa menutup aurat itu sebagai pilihan... agama itu tidak dinilai dari aurat sahaja... masih banyak lagi... Islam adalah agama yang menyeluruh... Jika anda ingin mempertikaikan dia tidak menutup aurat semasa di luar kenapa anda tidak mempertikaikan pergaulan bebasnya semasa dalam filem nur kasih itu... adakah pergaulannya di dalam nur kasih; watak seorang isteri kepada seorang suami yang pada hakikat bukan halal bagi Tiz itu boleh dihalalkan dengan tiz memakai tudung??? Persoalan itu pula yang timbul... Adakah tangan Tiz Zaqiah yang dipegang Remy Ishak itu dihalalkan apabila diterjemahkan dalam filem atau drama...???

Kalau saya pun tidak suka ditegur atas satu paksaan dan tekanan... Kita sebagai seorang yang menegur ini perlu berhikmah... Kita kena tahu bukan semua teguran kita boleh diterima oleh orang; itu adalah konsep dakwah dalam Islam... La Ikro Ha fiddin... Tiada paksaan dalam agama Islam (untuk memeluk agama Islam la)... Dalam teguran tersebut, sepatutnya kita bergarap bahawa orang yang kita tegur tu dapat berubah... kita tak boleh paksa dengan bende2 yang terlalu (hardcore) berat... secara psikologi, orang itu tidak akan berubah...

Saya tidak berpihak kepada sesiapa pun... Saya tidak memendam sezarah benci pun terhadap anda... Cuma saya hanya menegur saya seperti apa yang anda luahankan kepada Tiz Zaqiah... Saya tidak berpihak kepada tiz zaqiah jugak kerana dia tiada apa2 kaitan dengan saya... Saya puji keberanian awk menegur tiz... mungkin cara nya sedikit salah... Niat yang baik tidak pernah menghalalkan caranya... By the way, nice blog... love the header!!!!

p/s: maaf jika anda merasakan bahawa tindakan saya diatas keterlaluan...

Sidratul Muntaha said...

dia mmg dulu pkai tudung.zmn dia bru jdi pelakon.ibgt x citer impian ilyana?
ashraf muslim pun ade time tu.
dia ilang ingatan la tu.
esok lusa Allah ilangkan btul2 bru thu.

wanie m'nJ said...

rasanya klu sy pun akn melenting klu org dok babitkan perihal mak saya tetiba..

tiz...tiz.... untg i minat nur aminah je... keh3

freeman said...

kontroversi kontroversi.. boleh tambah UV ni

Muhamad Zaki Zafir said...

azrul azmi, tiada paksaan dlm agama tu utk benda2 mcm memaksa org bukan islam utk terima islam.tp kalau bab aurat, byk kali islam stresskan psl aurat, xkn la bnda tu blh jd pilihan pada kita nk buat ke x, xblh dipaksa2?

& islam agama menyeluruh.tp jgn slh konsep.benda2 lain dlm islam tdk blh tmpung bnda2 wajib yg kita abai dlm islam mcm tutup aurat.& org pertikai knp pki tdg tp prngai teruk, baik lg org xpki tdg tp hati baik.sbnrnya pakai tdg + hati baik, itu satu pakej.xblh ade slh 1 je.tu yg kita slalu miss.

conclusionnya perlu menegur, tp cara tarbiah perlu betul.solihin did it, terpulang pada tiz utk terima atau x.tiba2 libatkan mak org kenapa? :)

[sutera kasih] said...

errr..tak sangka dia akan 'melatah' camtu kat social network..sbgai public figure, you dh kira milik public, so kena terima whatever kritikan dgn profesional..

apa2pun, awk dh jalankan kewajipan awk, for me, apa yg awk ckp tu tiada kata2 yg kasar..kalau org yg dtegur boleh terima dgn baik teguran tu, no need org tu nk panjangkan hal tu kan..btw, ikhlas tak ikhlas ni bukan kita yg tentukan..biasalah kalau nk buat something yg betul ni org susah nk terima kan..

Anonymous said...

aku rse ko pun salah..ko tegur die thru twitter sampai sume org tau psl ko tegur die...itu da kire public humiliation even though ko betul pun..at least klo nk tegur pun biar r face to face ke kan..anta email ke, pm ke..x leh r jatuhkan maruah die dpn org ramai..da r die artis..

Everlasting Eternity said...

Salman al Farisi mengatakan,

“Sungguh jika Allah berkehendak untuk membinasakan seseorang maka akan Allah hilangkan rasa malu dari diri orang tersebut. Jika rasa malu sudah tercabut dari dirinya maka tidaklah kau jumpai orang tersebut melainkan orang yang sangat Allah murkai. Setelah itu akan hilang sifat amanah dari diri orang tersebut. Jika dia sudah tidak lagi memiliki amanah maka dia akan menjadi orang yang suka berkhianat dan dikhianati. Setelah itu sifat kasih sayang akan dicabut darinya. Jika rasa kasih sayang telah dicabut maka dia akan menjadi orang yang terkutuk. Sesudah itu, ikatan Islam akan dicabut darinya.”

#Na'uzubillah..Buat Renungan...

aLya maNip said...

waa...alya baru terbaca entri nie..hebat la soklan dia. da org tegur elok2..leh plak tnye cmtu..adoii..
sabar je la solihin.. tapi rajin lak awk melaya krenah die..huhu

aLya maNip said...

waa...alya baru terbaca entri nie..hebat la soklan dia. da org tegur elok2..leh plak tnye cmtu..adoii..
sabar je la solihin.. tapi rajin lak awk melaya krenah die..huhu

Hisyam Nozi said...

Kalau tutup aurat rasanya hilang periuk nasi dia. Sebab tu melatah camtu, aku sokong ko 10000000% bro.

WanFadhilah said...

tak berapa suka dengan Tiz, tapi sya suka watak Nur Amina. :D

Zahari Mohamad said...

ape ko nih bai?
tegur publicly kat tweet, pas2 post kat blog. Nk tunjuk alim sgt ape? xpon ko nk naikkan site visit? ko ckp teguran ko ikhlas? shame on you who bring shame to Islam by doing that. retarded dowh. pegi blaja balik cara2 berdakwah. ko buat camtu sape nk dengar. ko x rse ke macam ko mengapi2kan kebencian org terhadap seorg yang lain? n ko dh mintak maaf kat dia kn? apesal x padam post ni? btw, ko sebat org publicly so this what u get back.

Zahari Mohamad said...

bru aku tau. ko ni bole thn camsial gak dowh. ko main moderate comment, pastu ko approve comment org lain yg hentam ko pastu ko tuduh dorg tegur x secara private ek? padahal bole je kalo ko x allow comment tu. serius ko retarded.

p/s:gua bkn bekap tiz pon. aku xsuke org cam ko.

mrs redzuan said...

saya suka watak Nur Amina tapi saya bukan peminat Tiz. hm hm..

Hamba Allah said...

Assalamualaikum..

saya puji cara awak menegur, biar ape orang nak kata, jnji kita tahu ape niat kite...

biar tuhan yg menjadi pengadil:-))

go solihin go!!!

Faris Al-Muhandisu said...

biasalah bro, dari dulu hingga kini tugas dakwah pasti ada tentangan. buat dulu. diterima atau ditolak bukan tugas kita tp tugas Allah. Thumbs up!

kaizen said...

mungkin ego??

Jemari MonteL said...

nih mmg retis yg tol2 retis nihhh

thewunan989 said...

"Kubur masing-masing,” adalah slogan kelompok manusia sebegini.Jika sombongnya di tahap itu, pesan sahaja kepadanya, “mati esok pergi ke kubur sendiri, masuk ke liang sendiri dan kambus sendiri. Kami ada kerja lain yang perlu diberi perhatian!

Anonymous said...

i dont givva shit bout tiz zaqyah, social girl with unimaginable acts. holy crap upon her yeah!

Anisa Hang Tuah said...

camni la org pemes..
kalau kita tegur siket.
melenting,
hiks.

chunli said...

ahak.. #kalautakdetwitter gua tak tau artiz punya respon XDDD ..

Anonymous said...

waw. in this game, i will side by zahari mohamad. I am not the fan of tiz zaqyah ler, tapi i rasa u mcm nak menarik trafik ker blog u. well, blog u pun dah ramai pengunjung kannn. Even me pun dtg sini. Something like this x perlu ler nak citer. it's good sebab you berani tegur tiz.tp stop kat twitter saja. but bila u tulis pasal ni kat sini, your entry mcm menunjukkan u riak sedikit kerana mampu menegur tiz. Even though tiz x layan. And you pun bangga ler sebab most of this comment sokong you.

perhaps next time, you dont have to make an entry about this? I rasa mcm sama pulak entri budak xde dara itu.If you get what I mean :)

GR33N said...

pada sy, anda telah tegur secara baik, nasib baik anda pndi mengawal suasana, klau tak bole jd gaduh besar.


jika kita meminati seseorg artis, dan artis tu semakin menyinar, adakah kita akan turut dipertanggung jwp kan diakhirat atas menggalakkan maksiat?

zac said...

dalam banyak2 orang kat dunia ni kenapa kau nak tegur ARTIS? dah namanya pun artis, diorang nak experience life as an artis, kau nak diorang ikut cara hidup kau tu dah kenapa? biar la dia dgn hidup dia, dan kau pun betul kan la diri kau tu dulu yang kononnya BAIK tu.. entry mcm melebih-lebih. aku tak kenal tiz pun tp aku pernah jumpa dia. she's normal. at least tak riak mcm kau. no wonder she's not in twitter anymore sbb asyik kena baca komen bajet bagus macam kau ni. kalau aku jadi dia pun aku menyampah. nak bercerita pasal maksiat tp asyik online memanjang tu bukan maksiat ke sbb asyik tgk gamba perempuan tak tutup aurat? pandai pulak kau ye nak cover?

Anonymous said...

@zac

like.

Anonymous said...

@Anonymous

like.

Solihin Zubir said...

untungla jadi artis... buat salah pun ada org back-up.. buat dosa pun dikatakan normal.. untung.. untung... =)

eira said...

tahniah..
komen berani kena kutuk!
hmm..
sbgai umat Islam,tgur-mngur ke arah kebaikan amat perlu
sprti dalam surah al-Asr..
da slesai tugas kte sbg umat Islam utk mngur,
terpulang pada org 2 nk time or not..
xde mnusia y perfect..
time nsihat/tguran y diberi..
cuba muhasabah diri sendiri..
berfikir sejenak tentang keajaiban Allah/muhasabah diri adalah lebih baik..

sabar ye SZ dgn dugaan Allah..
bkan sng nk dakwah..

Anonymous said...

salam...
ini pendapat saya saja... :)
menegur kesalahan org lain sememangnya perbuatan yang sangat baik...
namun begitu... dalam menegur ada banyak cara... yg di galakkan menegur dengan hikmah dan fatonah... kene lihat tempatnya... keadaannya...
cara ni tak begitu berkesan.. kerana tegur secara terbuka.. semua orang dapat baca.. dan memalukan pihak yg cuba di tegur.. dan lebih memalukan lagi bila ia dihebah2kan pula di blog... jika benar2 ikhlas untuk menegur... tegurlah melalui private mesej.. tak tutup aurat tu memang berdosa... mengaibkan orang pun sama berdosa jugak... peace!!

Solihin Zubir said...

@Anonymous : salam.. err.. ni nak panggil saudara ke saudari ni?

cik anon.. lain kali, ltak ler email ke.. sng nk refer balik.. senang nk reply balik.. harap2 cek anon bleh cek n baca ni..

http://www.solihinzubir.com/2011/10/blogger-berlagak-alim-tegur-artis.html

ada jenis mengumpat yang dibolehkan.. dan teguran sebegini adalah dibolehkan.. =)

Anonymous said...

hmmm...

aku peminat watak nur...dan aku seorang lelaki..pelik bile org macam anda follow twitter die..bukankah sebaiknya dijaga pandangan mata dari melihat auratnya...jika benar minat, tengok nurkasih sahaja, tak perlu ikut twitter beliau.

zard_msc@yahoo.com

Anonymous said...

@Anonymoussetuju...

tarik orang datang blog, dapat untung...huhu..meraih untung atas keaiban org...

wandisini said...

salam.
mantap lah bro berdua. dapat tegur aris and ada respon. orait tu bro. kira dalam hati dia dah tercuit tentang kewajipan seorang islam

Anonymous said...

bagi teguran sesama Islam kerana hendak menjaga syiar Islam tidak mengapa,walaupun menyingung perasaan orang yang ditegur dan ia tidak berdosa.

teguran berlandaskan Islam itu da'wah, dan berdak'wah perlu tebal muka.

Anonymous said...

melayu hipokrit..bila korang nk terima yang setengah orang memang xnak jadi apa yang korang nk tue..stengah orang nk rasa diri dia sexy..lantak pi la..nk dye rambut dia..lantak pi la..kalau nk tegur atau kasi nasihat..cuba la tegur benda yg boleh mendatangkan susah pada kau ngan orang lain..cam rasuah ker..tiga line ker...ini pompuan nk color rambut yang tkder kena ngena pun ngan hidup kau..kalau gua pun panas

misz aisya said...

haha kau ni pon, agak2 lah nak tgor..kalau aku jdi Tiz pon, nak mengamuk.yelah, dah lah xknl, tetibe nak sembur aku..

nway, myb dgn pujian/bgitahu Tiz cntik bertudung, akan buka pintu hati dia..siapa tahu kan? hati perempuan sensitif beb, xsme cre tegur dgn lelaki..

niat ko baik, cume kne ubah stail pendekatan, ok? teruskan berdakwah..Allah yubarik fik

chocolate lover said...

sungguh berani saudara..
tp tak pe..skrg-krgnye saudara dh wt sesuatu...jrg sekali dpt peminat yg mampu menegur secara terangan...^_^
mgkin blm smpai hdayah kepadanye..doakan yg terbaik pada insan yg kte syngi or org yg kte suke..mudh-mudhn pntu hatinye terbuka..