Pages

Friday, May 27, 2011

Aku Ingin Berubah!

Hello.. Whats up! Lu orang apacer? Suma orang mesti ada kisah silam tersendiri kan? Arini guwa nak citer perangai guwa dulu. Kisah silam zaman jahilliah guwa dulu. Guwa dulu pernah tersasar, culture shock. Nak kongsi ngan lu orang. Mana la tau boleh buat pedoman hidup.

Dulu, ego guwa tinggi mengalahkan Burj Dubai. Asyik nak menang tak nak kalah. Panas baran takyah cakap la. Sikit-sikit nak melenting. Guwa pantang dicabar. Kalau bengang, guwa tak pukul orang. Tapi, guwa suka lepas geram tumbuk terajang almari dan pintu sampai pecah. Tapi, kalau orang touch guwa, memang guwa balas balik. Sekarang, guwa dah berjaya control baran dan ego guwa. Guwa lebih banyak bersabar dan pendam dalam hati selagi terdaya. Sebab, kalau ego dan baran, ramai orang benci dan meluat. Kawan-kawan pun lari. Nanti kubur, gali sendiri.

Dulu, guwa ni sangat pemalu. Nak senyum pun susah. Yela.. Kang kalo senyuman guwa tak terbalas, lagi la malu. Sampai ada yang cakap guwa sombong, poyo, kerek. Sekarang, sifat malu guwa dah tak kritikal sangat macam dulu. Guwa dah banyak bersosial dan tak lokek dengan senyuman. Tapi, lain pulak jadinya. Guwa mula berpeleseran dengan awek-awek. Bertepuk tampar jadi perkara biasa. Mujur guwa tak terlanjur. Nauzubillah.. Sekarang guwa dah tahu. Sentuh babi lagi bagus daripada sentuh awek. Sebab sentuh babi tak berdosa, cuma kena samak. Sentuh pompuan bukan muhrim, takleh samak. Berdosa besar pulak tu.

Dulu, guwa gila artis. Asal ada konsert free kat stadium atau jom heboh, mesti guwa pergi. Dalam bilik, penuh poster artis. Asal jumpa artis, mesti nak bersalam ambil gambar dan autograf. Sekarang guwa dah benci artis. Benci gila-gila. Artis suka keluarkan statement bodoh yang boleh memesongkan akidah bila kena tegur. Artis juga mempengaruhi peminat gila vavi dia buat maksiat. Bagi aku, artis tidak layak dipuja dan diangkat sebagai manusia agung. Artis bukan boleh bagi syafaat.

Dulu, guwa dress-up ganas. Bajet langsi nak jadi gangster. Guwa pakai rantai naga, gelang ala bouncer. Rambut guwa, guwa buat line macam Genji Crow Zero. Tiap malam minggu guwa lepak club, masuk free pakai kabel. Guwa layan lagu, menari shuffle dan tecktonik. Guwa isap rokok dalam club, tapi guwa tak minum air kencing setan. Membe-membe guwa togak arak sampai muntah. Gila busuk! On the way balik, tayar kereta tercabut kat selekoh. Membe guwa mati kat tempat kejadian. Lepas tu, guwa terus tak pergi clubbing. Guwa muhasabah diri, insaf. Guwa bersyukur sebab Allah masih bagi peluang kat guwa bertaubat.

Manusia.. Bila senang lupa Allah. Bila susah baru nak ingat Allah. Kan bagus kalau dari dulu guwa guna ego dan samseng guwa untuk mempertahankan agama macam Umar Al-Khattab. Kan bagus kalau guwa manfaatkan perasaan tak malu guwa untuk keluar berdakwah. Kan bagus kalau dari dulu guwa jadikan Rasulullah sebagai idola, bukannya artis. Kan bagus kalau dari awal entry ini ditulis, guwa tak bahasakan diri sebagai guwa. Perkataan saya kan lebih berbudi bahasa. Lagi bagus kalau dimulakan dengan ucapan Salam A'laik.

Kesenangan yang datang, tak akan kekal selamanya. Bayangkan jika kita sedang leka bermaksiat dan berseronok dengan duniawi, malaikat Izrail datang merentap nyawa kita. Tak sempat nak bertaubat beb. Nerakalah tempat kita. Nauzubillah.. Mati tak mengenal usia. Ajal bisa menjemput bila-bila masa saja. Saat pintu taubat tertutup, tiada guna lagi kita memohon keampunan dari-Nya. Gunakan kesempatan untuk kebaikan. Kang menyesal tak sudah. Lakukan anjakan paradigma agar kita menjadi manusia yang taat pada perintah Allah. Jadikan kesilapan lalu sebagai batu loncatan untuk kita berjaya.

Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yang telahku lakukan. Ya Allah.. Terimalah taubat hambamu yang berdosa ini. Ku akui kelemahan diri. Ku insafi kekurangan ini. Ku kesali kejahilan ini. Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan. Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu. Di hamparan ini ku meminta, moga taubatku diterima. Ya Allah... Terimalah taubatku ini.. Aminn.. - Taubat Seorang Hamba

Don't judge me by my past.. I am not in the past anymore.. Accept who i am today!









Ini adalah contest anjuran blog Muslimah Optimis. Aku telah di'tagged' oleh Farah Aina. Dia cakap dia nak tau sejahat mana aku dulu. Haha.. Cerita di atas adalah kisah benar yang ditokok tambah. Yang mana satu benar, yang mana satu tokok tambah, biarlah rahsia. Ataupun semuanya adalah rekaan semata-semata? Tak kisah la.. Yang penting, semoga dapat memberi teladan kepada semua. Semoga beroleh manfaat. InsyaAllah.. Jom pakat-pakat berubah!

Nak join? Cepat sebab nak expired date dah. Klik Laman Muslimah Optimis!

66 360 juta komen:

Miss Meen said...

Besh betul ayat neyh
"Mati tak mengenal usia. Ajal bisa menjemput bila-bila masa saja."
^_^ mcm pantun laa pulak..

liyana said...

Alhamdulillah..nice entry=)

Puteri Iqa Izyan said...

oh. contest. igt ke apa. huhu.

yg susah senyum tu mesti betul. kot la kan. huhu

Najmah A. M said...

Mr SZ. all the best untuk contest ni. saya masuk jugak. ;)

contest yang sangat hebat sambutannya. ramai kut yang join! ;)

changing for good is not a crime, aite? :)

the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.

better change now, because we don't know how many hours left for us to live. :)

zarazueyin said...

alhamdulillah...
sama2 kita berusaha utk memperbaiki diri...
* sy tak pandai tulis cerita...kihkihkih

Sham said...

dulu lain sekarang lain ye...dah sedar diri tu kira bagusla bro...ada tu kepala dah putih pun tak sedar2 diri lagi...

adrinaqamarina said...

ALLAH akan terima taubat kita selagi matahari belum terbit sebelah barat.


jom, berubah ramai3, kte nak masuk syurga ramai3 kan?

:D

Tulip Putih said...

ske entry nie..:)

afifah said...

Alhamdullilah..

semua orang pernah buat silap..yang penting kita sedar dan insaf sebelum terlambat.. ^_^

seperti biasa n3 SZ memang best!! ^_^

k a k L a m p said...

fes time here.. tercari2 kat ner tempat nak komenn.. heheheee lame kot dok napak sini.. anyway.. sume orag penh buat silap.. sume org ade kisah silam... tapi yang kini kan lebih pentg.. yang real kate org

puteri ain said...

perubahan yg bagus . alhamdulillah .:)

and best of luck :)

Aretikz said...

Pergh ~ Memang expired date nak dekat.. aduhai.. haha..

Sejahat-jahat gua, gua bersyukur masih hidup untuk beramal dan sentiasa bertaubat kerana kalau terlambat maka alamat neraka jadi tempat merempat..

seram.. Astaghfirullah..

The past has leave us, only the future still beyond us.. choose live for good, or life for bad.. <-- hancus.. haha..

sama2lah kita bermuhasabah diri dan saling berpesan2.. ^_^

2 Ibnu Sina 2011 said...

betul ke rambut mcm genji ? XD
alhamdulillah sbb Allah still bg hidayah :)

tomato said...

yess alhamdulillah dah berubah tak kisah la cammane pon kan ..

yg penting selagi ada peluang selagi tu kena manfaatkan . ye tidak ? hhee :)

NuSaNa NoSa 91 said...

pintu taubat sentiasa terbuka utk hamab2-Nya yg ingin berubah.. jom berubah sblm rebah.. hu3~ T_T

RedVixen said...

ko adalah manusia yang super kuat. bukan mudah nak lawan hawa nafsu. tahniah aku ucapkan. keep up :)

nothing stronger than a human's will.

hikari said...

okey, mle2 bce rse mcm dh trmasuk blog org len...hi3
siap tgk balik add kat ats tkut2 kalo btol trslh blog..rpe nye memg xsilap
memang sah SZ pny blog..
Alhamdulillah la kalo btol2 dh brubah..=)
may Allah bless

diana said...

akak jadi juri jap..!
entry ni best...
mesti menang...
akak tau mana yang reka..
part pakai rantai naga tu..
akak tau kamu jambu punye orang mana nak pakai rantai naga2 tu..
heheh

IMANSHAH said...

aku harap aku akan menjadi seperti hang

Fairosza said...

semoga setiap yang diubah menjadi lebih baik. bahaya juga kalau berubah tapi jadi lebih tak baik..

Sunah Mohammad said...

alhamdulillah... sangat suka dengan olahan dari awal sampai akhir...terutama part "Manusia... Bila senang...sampai habis perenggan..."

moga ada yang terbuka hatinya untuk berubah..ameen..

Terbang Bersamaku said...

berubah ke arah kebaikan adlaah yg paling terbaik..Alhamdulilah..semoga entry nie menjdi pedoman pd yg lain...nice entry...(^___^)

Terbang Bersamaku said...

berubah ke arah kebaikan adlaah yg paling terbaik..Alhamdulilah..semoga entry nie menjdi pedoman pd yg lain...nice entry...(^___^)

f_aRa_aINa989 said...

saya rasa macam nk buat karangan kat bhgn komenni...tp tgh fikir apa dia..nnt saya komen balik..hehehehehe..

Mohd Ridhuan said...

aku masih memperbaiki kekurangan dan kelemahan ni..
moga2 dikuat iman dalam menempuh arus kehidupan...
amin...

Mr Syafiq said...

sama la, dulu aku pon jahat jugak. tapi sekarang ni, well, pengalaman mematangkan, so kiranya aku dah berubah siket2, tak berapa jahat macam dulu, apa2 pun nice entry bro :)

Hansyirah Takezur said...

naiss.. alhamdulillah.
semoga kita sentiasa looking forward to hidayah Allah. :)

shahjiehan said...

berubah la solihin zubir...hahahha


good luck.. aku pon masuk jugak....

ibu hidayahamin said...

saya membaca tampalan ini...

azwa amani said...

bagus entry ni...betul atau tidak..belakang kira..semoga berjaya dalam cntest dan pling pntg berjaya berubah dan mengubah org lain :)

Fariq said...

susah nak cam mane satu betul mane satu tak ni,, tapi mcm bak kata kak diana tu, mungkin bab rantai tu kot yg tak benar.. ye la.. kang tak pasai kena ngan cikgu zubir kang.. hehehe

Kak Aya said...

setiap orang ada sisi gelap masing-masing, terpulang kepada diri sendiri untuk keluar dari kegelapan itu.

sarah-najwan said...

ye ke kisah benar kamu ni solihin??

akak cam xcaya ajo..

apa2 pom..semoga berjaya dehhhh....

syukur sb kalu citer ni ada yg benar..kamu sudah insaf...ini adalah hikmah belaka..

Mohamadazhan hjDesa said...

entri yang menarik bro!

Entri terbaru : Cerita Orang Kampung Kita...[Part 4] | Kopi Tarik dan Nasi Lemak

Nafisa81 said...

ni bukan kisah benar kannn..kann..kannn..

mia said...

nice entry SZ..all da best ya (^^,)

Nor Suhaiza said...

SUKA AYAT NI:

Sentuh babi lagi bagus daripada sentuh awek. Sebab sentuh babi tak berdosa, cuma kena samak. Sentuh pompuan bukan muhrim, takleh samak. Berdosa besar pulak tu...
-SZ-

betul gak pe awk kta tu..bru tfikir..
erm..tahniah ats penghijrahan awk ni.semoga diberkati...

blog-tips-kurus said...

semua org ade sejarah silam.. aku rase aku lagi teruk!!

wanie m'nJ said...

ingatkan entri ni x bleh komen psl x jumpa tmpt nk klik. haha.

suka entri ni!! manusia ingat Allah time susah je...

Artduyasi said...

nice entry.....mase tgh ang dok taip ni...ak skodeng dri jauh...aper la entri SZ yg terbaru.....last skali...samer2 kita brubh bro...kita bnyk kngn....yg tokok tmbh 2....ak taw sngt....nk citer kt cni x ? ^_^

cantekk said...

erm tu la,,, smg Allah ampunkan segala dosa2 aku jgk... Amiin

hoyahadis said...

suka entry ni..member keinsafan.. patut di sebarkan.. he..he.. share kat facebook lah..(^_^)

Qaseh dalia adelia said...

alhamdulillah :)

shahjiehan said...

hahaha....



baru nk ajak g club... aduh...


tp bagus la
hg dah berubah...



tahniah...

bukan semua org dapat hidayah..


aku doakan tiz dpt hidayah~ huhuhuhu

adan said...

thanks bro.. suka entri ni.. tak fikir contest dah.. memang ada penyampaian..

cucu umie said...

betol3x..Allah akan sentiasa mendengar taubat hambanya..tapy kena taubat nasuha lh..jgn hnay sekdr ckp ttpi tidak melkukan.. itu baru taubat yg sbnr.. nice story bro..

chemay said...

chemay dlu.
baikkkk..
sekarang pon baikkkk
ekekeke
:P

TheChekJah said...

alhamdulillah.....

aFiQ aiMaN aZNaN said...

jom sama2 berubah,. dari yg xbaik kepada yg baik, dr yg baik kepada yg lebih baik,.

berharaqp sgt abang solihin dpt bace ni

aFiQ aiMaN aZNaN said...

jom sama2 berubah,. dari yg xbaik kepada yg baik, dr yg baik kepada yg lebih baik,.

berharaqp sgt abang solihin dpt bace ni

aFiQ aiMaN aZNaN said...

jom sama2 berubah,. dari yg xbaik kepada yg baik, dr yg baik kepada yg lebih baik,.

berharaqp sgt abang solihin dpt bace ni

aFiQ aiMaN aZNaN said...

jom sama2 berubah,. dari yg xbaik kepada yg baik, dr yg baik kepada yg lebih baik,.

berharaqp sgt abang solihin dpt bace ni

heartless gAL said...

aser cam insaf jap bile bace entry ni tapi hati ni tak tetap susah tol..bile bace entry ceni insaf bile da lame2 aty jd xtentu alik..susa btol aari2 nk kne motivate aty ni.hurrmmmmm

Siti Mashitah Saidin said...

wua... gud luck!~!

cik azeya said...

wow. ini sudah bagus. saye bace dari awal sampai akhir. semoga menang. gud luck SZ. :)

cik azeya said...

eh kejap, saye dulu teringin nak masuk club tak tahu nak cari ape entah. bile bace dekat sini, ouh. mujurlah saye tak masuk. menakutkan sungguh di dalam sane.. neraka lagi takott yang pasti. -_-"

delarocha said...

sebagai manusia

sentiasa belum terlambat untuk berubah.

tapi ironinya, kadang2 tu insaf cuma sehari dua, pastu ulang habit lama semula

zaMir said...

terkejut jugak bila ko citer sume nih...huhu...rupa2nya ada tokok tambah...lega sikit....

*kisah yg mnarik dan sesuai utk djadikan tlada wlaupun ade tokok tambah...hahaha

CikBulat said...

nice ! i-Allah u will be done ! BarakaLLAH ! :)

cik pha said...

asmlkm. bersyukurlah Allah telah memilih ekau untuk diberikan hidayah sebelom ekau menotop mato..hidayah milik si PEMILIK BUMI.iaitu Allah.hya DIA sipenentu kepada siapa hidayah y hendak dia bagi.

Hanim Mahali said...

lah...rupanya de tokok tambah...tetiba teringin nak tau yang mana tokok tambah tu..Hee
BTW, cerita yang bagus untuk dijadikan tauladan...Gud Luck!

aLya maNip said...

setiap org de past masing2. perjalanan yg ALLAH sediakan utk kita tersangat indah.

papepon, sama2 la doa hope kita sntiasa dalam redha dan hidayahNYA..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

good luck SZ...
best jln ceritanya.tak perlu diselidik mana yg ditokok tambah.tp keinsafan dlm diri kita tu yg penting.akak pun ingin berubah menjadi insan yg lbh baik di masa akan dtg

CassiaSiamea said...

aku x suka artis..
mengarut!!

FasiHaH SupiaN said...

salam sz, hari tu sy pun ada join dan buat entri mengenai aku ingin berubah...apapun, yes, be who you are now and make it better for life..not only here..but here after...

Muslimah Optimis said...

errrrrrr........terkesima membaca entry ni.. benarkan kisah silam SZ macam ni??hihi.. apa pon alhamdulillah jika SZ dah sedar dan dah kembali ke pangkal jalan.. semoga terus istiqamah dengan perubahan yang dilakukan..ameen

apa pon terima kasih sebab sudi join..sebarang update terkini akan dimaklumkan di Laman MO..tq