Pages

Saturday, May 14, 2011

7 Fakta Menarik Kekayaan Bill Gates


1. Setiap saat, Bill Gates menjana pendapatan sebanyak US$250 (RM750) setiap SAAT. Iaitu bermaksud US$20 Million (RM60 Juta) dalam sehari, US$140 Million (RM420 Juta) dalam tempoh 1 Minggu dan US$7.8 Billion (RM23.4 Bilion) dalam setahun!

2. Jika US$1,000 tercicir dari poket Bill Gates, itu bukannya masalah besar bagi dia. Dia akan memperolehi jumlah tersebut dalam masa 4 Saat sahaja.

3. Kerajaan Amerika menanggung hutang berjumlah 5.62 trillion. Jika Bill Gates sudi menjelaskan hutang tersebut, dia cuma memerlukan 10 tahun sahaja untuk melakukannya.

4. Andai kata, dia mensedekahkan US$15 (RM45) kepada setiap orang di dunia ini, dia masih memiliki US$5Million (RM15 Juta) dalam simpanannya.

5. Jika Bill Gates di anggap sebagai sebuah negara, dia merupakan negara yang ke 37 terkaya di dunia. Lebih kaya dari Malaysia ke? Not sure.

6. Katakanlah Bill Gates menukarkan kesemua wangnya menjadi wang kertas US$1 dan menyusunkan wang tersebut dari bumi hingga ke bulan. Kita memerlukan perjalanan ulang-alik sebanyak 14 kali dan memakan masa tanpa henti selama 1,400 tahun serta memerlukan sejumlah 713 kapal terbang BOEING 747 untuk membawa wang tersebut.

7. Usia Bill Gates sekarang dalam lingkungan 50an. Katakanlah dia boleh hidup 25 tahun lagi, dia perlu membelanjakan US$6.78 Million (RM20.34 Juta) dalam sehari utk menghabiskan wangnya sebelum dia meninggal dunia.

[sumber]

SZ : Gila btoi! Kalau aku kaya macam Bill Gates, memang aku dah beli blogger dengan google. Tak payah la bengang sangat bila komen-komen aku hilang. Macam mana nak balas jejak ni? Harap faham ye kalau aku terlepas pandang..

25 360 juta komen:

The Crow said...

Fuh kaya... Kalau bill gates ni meninggal. Mau semua pihak berebut nak ambil alih. RM60 juta sehari tu beb. fuuhh..

Dawa said...

fuh, terkesima membaca fakta2 bill gates ni. tapi rezeki smo Allah bg. kalau nk diikutkan, ada 1juta pon xcukop. nafsu manusia ni besar. huhu

Siti Mashitah Saidin said...

sehari belanja 20 juta? dasyat~~

sarah-najwan said...

yg kamu punya pom hilang gak ke komennya solihin??

bukn kamu da guna domain eh?..igt yg guna blogspot je hilangnya..huhu

Amirah Adnan said...

speechless!

gile kaye bill gates nih!!!

Puteri Iqa Izyan said...

huh. setiap saat tuhhhh..
hebat gile =.='


entah die watpe lah ngn duit die yg x terkira tuh ^_^

dhilla nazli said...

giler bapak ah die ni kaya..
kalau la die islam.. mesti dia boleh tolong org2 arab tu kan...

Aretikz said...

Pergh ~ apa yg dibeli sampe sehari mcm tu? hoho..

diana said...

bestnya kaya..
tapi akak tak mau la kaya sangat..
kat malaysia ni kalau kaya sanagt2 pendek umur..
heheheh

MasZuber said...

kaya benor dia.

nazirulhazwan~ said...

Aku miskin sket je dari die.hehe

wath said...

klau dia bagi aku 10k pn takpe weh..tak byk. 10 k je..cam korek idong je bagi dia 10 k tu kan......

MyZone~theUn4given said...

mmg best ar..kaya gilee

MyZone~theUn4given said...

mmg best ar..kaya gilee

Mohamadazhan hjDesa said...

kasi Malaysia pinjam buat Menara warisan pun bagus.haha

khairunnisa ♥ said...

waa 0_0 banyaknya..

Syuxer said...

bapak ar kaya dia..huhu..:)..rezeki dia boh..tpi jeles ar kat dia.heheh..kalau dia islam..lagilah power islam di mata dunia..semoga Allah s.w.t mengurniakan hidayah-Nya kepada Bill Gates ni..

Ain Zulaikha said...

gila lah , kaya kot bill gates ni.. kalau ain dapat peluang ain nak kerja dengan dia.. 1 saat dapat rm5 pun jadi lah.. hahahaha

IMANSHAH said...

salam

semoga dia mendapat hidayah, dan membangunkan umat islam nanti..insyaallah

adan said...

pergghh.. baru tau pasal kekayaan mat salleh ni.. kaya woooooooooooooo...

alexa yussida said...

perghh..sapela yg buat calculation sume nih..ehe

SyedGraphiX said...

hahahaha, aku pn tak dapat nak balas jejak utk komen yg hilang tu XD

pilotHans said...

superb kaya......baru2 ni dia derma more then half kekayaan dia ke bill gates foundation + bini dia...

shah said...

pinjam entri erk..
hehehehe..
menarik fakta nie..

GamUHU said...

gila! tapi takpa. biar miskin asalkan berbudi bahasa. keh3x.