Pages

Friday, April 8, 2011

Simbol Misteri : Celcom Kolony


Pernah nampak simbol di atas yang sememangnya kecoh sebelum ini? Macam-macam spekulasi dibuat antaranya ramalan tentang Bio War yang akan meletus pada 11 September 2011.  Ada yang cakap petanda Alien nak datang Malaysia. Simbol tu kononnya sangat misteri sebab kadang-kadang muncul di kaca televisyen secara tiba-tiba. Di sawah bendang, celahan menara KLCC, surat khabar, traffic light dan video-video di Youtube. Aku sendiri pun tertanya-tanya jugak apa sebenarnya simbol tersebut sebab kat signboard, bus stop dan merata tempat sekitar Alor Star penuh dengan sticker 'Alien' tu.

gunung keriang, kedah..

KLCC

Apa sebenarnya lambang misteri tersebut?

Rupa-rupanya ini adalah gimik promosi dan iklan oleh sebuah syarikat telekomunikasi gergasi Malaysia iaitu Celcom. Celcom Kolony akan dilancarkan pada Hari Jumaat bersamaan 8 April 2011 iaitu pada hari ini. Lambang Misteri ni sebenarnya adalah lambang untuk satu laman web sosial baru untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dengan kenalan anda dan mencari rakan baru. Laman Web ini bernama KOLONY.

KOLONY adalah rangkaian sosial untuk berinteraksi, tapi tidak terhad hanya pada laman web seperti laman web sosial yang lain. KOLONY ni boleh digunakan melalui telefon bimbit, tetapi perlu ada talian Celcom. Jadi kalau tak ada komputer atau laptop, tak jadi masalah, boleh guna telefon bimbit sebab zaman sekarang semua orang ada telefon bimbit. Rangkaian sosial terbaru KOLONY ni agak menarik sebab ia memudahkan kita untuk berhubung dan berinteraksi walaupun sentiasa bergerak ke sana ke mari.

Apa-apa pun. kita tunggu saja pendedahan rasmi daripada pihak Celcom. Untuk maklumat lanjut, boleh terus ke website kolony.com.my


Juga boleh terus ke lambangmisteri.blogspot.com untuk melihat lebih gambar dan video berkaitan simbol misteri tersebut.

rujukan : mohdfaiz.com, puterikucing.blogspot, faranadyra, azizibashah

SZ : Strategi promosi yang sempoi! Hebat!

48 360 juta komen:

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

sangat bijak betul celcom buat gimik~ sabo je lah

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

sangat bijak betul celcom buat gimik~ sabo je lah

wath said...

ha tu la. sebelum ni ade tengok dalam blog sape ntah. nuffnang pny. nampak pn cam kontroversi. tapi pastu nampak kat 8tv. kehkeh. rupenye celcom ek. ingtkn 8tv pny lambang

budak awam said...

haha bikin panas jew..
papahal memang sempoi la..
kunun alien..

ceh :P

shahjiehan said...

hahahaha... dah agak dah...

depa pi takut tgk benda tu wat pa kan


pantau anak stdy melalui nset je?cam x caya plak...maju dah malaysia kita http://www.sjiehan.com/2011/04/boleh-pantaw-anak-stady-mengunakan-sms.html

hampeh tol... heheheh..

shahjiehan said...

nk p solat

jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet | ! !shahjiehan [dot] com ! !

♥NuR SyAFiQah♥ said...

cehh..bondo ni ghuponye...buek saspen kek den jo -,-

~nsar~ said...

cehs.... patut la dimana-mana.. sy dah pk menda merapu... tettttt...

Sunah Mohammad said...

oooo...baru tau...hehehe...macam2 lah diorang ni kan..kreatif!

FariehanIbrahim [LBC] said...

pernah tgk lmbg tuu, tp xtaw plak tu lmbg kolony celcom. haha! :pp

toyolkiut said...

oh..
trlepas pndang pulak TK tntng iklan ni..
mnarik je bunyinya..

qasehraihan said...

waaaa....baru ingat nk publish pasal ni..hoho..
nt dlu a..hehe

hai SZ..

MAKCEK bukan NENEK said...

memang heboh gila la kan pasal ni .
dah la dekat iklan pon ada .
tetiba bukak tv iklan tuh muncul .igt kn dah kena attack virus ke hapa .
sengal betol .heh

CikTomyam said...

udah2 le tu..yang perlu kita takut adalah pada yang Maha Esa..kalau wat entry macam nie mungkin ada yang menakutkan sesetengah pihak..n ada pihak yang dok fikir pasai tu ja..pastu mula sebarkan fatwa2 sesat..juz peringatan utk saudara ^^

cek chun said...

masa heboh kat blog, im very sceptical about it. bila tengok bukti, lagi bertambah kukuh apa yg k chun rasa.

the so called alien ke tak kan tunjuk sampai terang-terang macam tu kalau dia nak serang bumi. hehehe.. sian pada yg percaya. ada yg kata nak kiamat, walhal tanda-tanda kiamat yg disebut dalam Quran dah terang-terang depan mata.
gelak sorang-sorang je la. takkan nak pi marah depa kot.

Izamir Ridzwan said...

keh3.. sb tuh IR tak kepoh2 benda ni dulu... biar korang tahu sendirinya

Miss Ran said...

senget

ingt pe la dr ritu ag

Dawa said...

cara promosi celcom kolony ni agak unik sbb bagi org tertanya2 dan curious :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam zubir, tu la pasal...mula2 tak tahu apa..heheh

Hishyamuddin said...

alien dtg...lariiiiI!!!!
hahaha..hbt ah dia wat promosi cmtu..

D i n said...

ooo...celcom rupanya haha..bikin confius saja wahah :D

Fairosza said...

belum dilancarkan officially pon dah ramai join...hebat2..

ishiko said...

lorr... ye keee... ingat kan ape daa... -_-"

nuriz said...

amboi kat bendang pun ada lambang kolony ni hehe..memang besar besaran betui depa buat. promosi gempak lagi

Farra Rosse Earhart said...

thanks for the credit SZ :)

Solihin Zubir said...

@CikTomyam : alahai... ni apsal serang melulu ni.. itulaaaa... baca entry xnak smpai habis.. terus komen je.. =)

naulofah said...

waaa..lamanyer tak singgah dtg komen pakcik ni..heheh...hmm bile org wat promosi..kiter angguk pale jela..hehehe..

ibu hidayahamin said...

hehehehe...

anfarhana said...

owh..la ye ke..celcom punya angkara ke..yg part creative tu ok la..but this week my hubby punya bising..katanya dia nampak org tampal lambang tu sana sini..kat tiang traffic light , kat tembok, kat dinding, kat tiang lampu..e..merosakkan pandangan betul!! adakah lepas habis promo ni pihak celcom akan cabut balik steaker yg diorang dok tampal tu...?? hmm..i dont think so..moral of the story..kalau nak promo biarlah dgn cara yg betul..wallahua'lam..

sicomot-comel said...

oh,,

aku dah lame tak guna celcome.
tah kemane tah tercampaknye sim card tu ~,~"

Cik Su Life Cycle said...

ape motif lamabang nie..

KELI OH KELI said...

itu rhopanyerrr..teman ingat alien....bila plak batman nya lambang nk muncul yerrr....

khairunnisa ♥ said...

nervous baca mula mula.. haha.. celcom rupanya..

sarah-najwan said...

oo..simbol celcom
igt mende..ni strategi kreatif..

Fariq said...

uit social network baru.. ntah la.. bagi aku lak. fb ngan twitter pon dah memadai.. malas la nak join yg lain.. :p

latest -
Terminal Bersepadu Selatan Memang Style

diana said...

heheh...
ada orang baca entry tak habis daaaa....
tu la..lain kali baca bagi perabius la..teringat lak entry yang akak pernah buat baru2 ni..:p

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

buat suspek je lambang ni..haha

shahjiehan said...

bro!!

shahjiehan said...

nk jadi atas sekali bleh x?

jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet

shahjiehan said...

hahahaha....

shahjiehan said...

yeahahahha.. dah no 1 jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet

shahjiehan said...

tembak2..peng peng peng


jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet

Miss Yaty said...

kwn yaty baru je gtaw tu lambang kerajaan..hihi..dia pn salah paham simbol ni..

yaty pasan simbol ni kat kotak elektrik dpn tmpt yaty keje..huhu

shahjiehan said...

dua lagi.. jom baca dan komen 10 Fakta menarik. (Part 3)

iniialahaku said...

2la...aku pon trtipu gak 1st time dulu benda ni..aku buka blog sapa ah,,trus naik gmbar bnda alah ni...cuak aku..igatkan virus ke jadah pa...

Qaseh dalia adelia said...

takut pulak tgk lambang tu hik2..dinggg

Faeza Suhaimi said...

scarynye logo dia o_O

The Crow Empire said...

Tah hape2 la celcom ni. Budjet ciput kot. Takde idea nak buat simbol yg lebih kreatif. dah macam logo biohizard je tgk.

(^___^)