Pages

Monday, April 18, 2011

Perhatian! Blog Yang Tidak Menggunakan Akaun Google Akan Dihapuskan!

Blogger.com merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google. Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma tersebut, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun 2011 nanti. Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun lama tersebut.

** untuk maklumat lanjut, klik : buzz.blogger.com , kujie.com , dan kancilbiru.com


Setahu aku, ramai yang menggunakan Blogger.com sebagai platform kan? Mesti kebanyakannya menggunakan akaun Yahoo. Bagi pengguna blogger/blogspot yang menggunakan akaun selain akaun Google untuk log-in ke blog, wajib menukarnya dengan kadar segera bagi mengelakkan blog anda dihapuskan.

Contoh : pakpandir@yahoo.com ditukarkan ke pakpandir@gmail.com!

Bagaimana nak tukar email login ke blog? Ikuti langkah-langkah di bawah!


1. Create akaun gmail

Mula-mula, create akaun gmail dulu. Kalau dah ada, ikuti langkah seterusnya.

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan. Ada notis "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions >ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

Kalau ada 3-4 blog lain, ulanglah langkah di atas sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.

credit : kujie.com


Bagi yang belum tahu, bertindaklah segera jika anda menggunakan akaun selain akaun google untuk log-in ke blogger. Bagi yang menggunakan wordpress, hosting sendiri atau atau apa saja selain blogger.com sebagai platform, anda selamat! Heheh..

UPDATE : PEMBETULAN

Ada sedikit penambahan...sila rujuk artikel di buzz.blogger.com...dalam artikel tersebut Google telah mengatakan bahawa mereka tidak akan support sebarang Akaun Blogger baru yang tidak menggunakan Google Account selepas 25 Jun 2011... Dan bagi pengguna yang menggunakan akaun selain Google tetapi tidak aktif selepas 2007, maka blog mereka akan diremove/dipadamkan... Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka yang menggunakan akaun Yahoo untuk log in ke dalam akaun Blogger mereka asalkan mereka aktif selepas tahun 2007. 

Tapi, better tukar je la untuk keselamatan jangkamasa panjang. Bukan apa.. Kalau korang mati? Takkan nak biar blog korang pun terkubur jugak dengan korang kalau blog korang boleh memberi manfaat kepada orang lain. Dapat jugak pahala walau dah mati? Ye tak? Sebab itu harta Google. Tak mustahil nanti dia akan paksa semua blogger daftar akaun Gmail nanti.

SZ : Aku pakai platform blogger n log-in pakai akaun yahoo.. So, nak kena tukar jugaklah nampak gayanya.. Demi keselamatan..

51 360 juta komen:

Miza Yusof said...

maaf tak berapa faham. erm, untuk blog, miza guna email gmail. kiranya tak payah tukar ke ?

rynna said...

k thnx for de information! rina pun guna yahoo kowt. fuh naseb bek! :)

AnahSamsudin said...

thanks for the info ! ^^

qasehraihan said...

owh..eh????mksih cikgu..
sbb sy pun guna yahoo..hihi

Amirrah Zawani said...

thank bg tau.. i guna yahoo.. kena tukar lah pasni :)

shahsyaz said...

mcm mne nk buat???

syAfA said...

hoho.mekaseh berkongsi info!

samela.jom bertukarrr!!

SEO itu,saya sudah ngerti..mekaseh..hihi.mmg xtau b4 nie.malu ase~haha!

z a k w a n said...

tak jadi la solihin. tak de pun grant admin privileges.

cik heroin said...

baru je tukar 10 minit lepas.hihi

azwa amani said...

tengs sebab bagitahu...dah tukar dahhh :)

misz myza said...

nsb bek mmg dah guna gmail.. hehehehe..

mia.lia said...

errr.. kalau yahoo boleh sign up blogger.com er ? bru tau.. ehhehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

tu la nasib aku memang gune gmail sejak kewujudan blog aku ni ;)

Dawa said...

so far saya masih setia dgn akaun Gmail dari dulu lg. lebih mesra pengguna. Alhamdulillah bila dah jadi situasi camni, lega xperlu pk nak change akaun :)

fRaMe+LenSeS said...

SZ : maceh for the info. ;)

zarra nazura said...

hahah baik en.solihin tukar awl..kang x psl2 x leh nengok blog en.solihin lagi...peace

YOUsoF said...

Serius.. mula² terbaca tajuk aku dah rase cuak Lihin..


nasib baik tak leceh yang macam aku jangka.. THANX Lihin!! ;)

Eryati said...

huhuhu..sy kengkadang guna gmail dan selalu guna yahoo..okey baiklah..lepas ini tobat akan guna semula gmail itu

dhilla nazli said...

dah siap..
aduiy.. punye la letih na kee sign in..
sign out lagi..
bayak2 kali... btw thanx =.='

Izamir Ridzwan said...

pakat kalut dahhhh

dhilla nazli said...

@mia.lia

boleh.. da ramai bwt. =P

afifah said...

nasib baik memang guna gmail..hehe..apapun thanks untuk info ni..

p/s: thanks coz tinggalkan komen di blog saya :)

Pendekar Berkuda said...

Ada sedikit penambahan...sila rujuk artikel ini... http://buzz.blogger.com/2011/04/important-note-about-legacy-accounts.html ...dalam artikel tersebut Google telah mengatakan bahawa mereka tidak akan support sebarang Akaun Blogger baru yang tidak menggunakan Google Account selepas 25 Jun 2011... Dan bagi pengguna yang menggunakan akaun selain Google tetapi tidak aktif selepas 2007, maka blog mereka akan diremove/dipadamkan...

Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka yang menggunakan akaun Yahoo untuk log in ke dalam akaun Blogger mereka asalkan mereka aktif selepas tahun 2007...jika tidak... PADAAAAAAAAAMMMMMMMM....Miyahahahahaha~!!!

D i n said...

nasib baik ko bgtau kalau tidak aku langsung tak tau = _=" trimas!~

Fadah said...

kena xepat tukor gak nie...
fadah pun guna account yahoo gak uk login blogger.com nie...
naya....

wath said...

terpakse create acc gmail la plak pas ni..tapi ngah takde mase nk wat mende2 tu. nnt la. pas opis hour. hu~

rara pinkmafia said...

owh kalo i pakai gmail mmg tak yah buat pape eh.hehehe ok2.thnks.

qyqa said...

kalau dah tukar emel, nuffnang kena tukar gak ke tak payah????

thanx 4 da info.. (^_^)

Fadah said...

thanks solihin..
fadah dah tukar ke gmail dah....
memang penting nie

NURUL NADIAH MAMAT said...

kena buat jugaklah nie....huhu...
pakai yahoo....

diana said...

ooo..
ye ke??
mujuq memang sedia pakai akaun google..:p

LiFe KaMi said...

baru je minggu lepas kami buat combine email yahoo dgn gmail, fuhh selamat..:)

sarah-najwan said...

solihin...akak guna @yahoo.com ni..huhu..
tapi menurut pendekar berkuda..yg akak faham..jikalau aktif selepas 2007..xpe kan kalu tak tukar ke gmail...ce citer betul ke tak yg akak faham ni...huhu..

kamu reply komen ni deh..nati akak terjah balik...tenkiuuuuuu

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

baru tahu ni, tq atas info..nasib baca cpt

puteri ain said...

nice info..thanks :)

Wan Gerrard said...

hmm orait, dh memang guna gmail..tak takut :P

f_aRa_aINa989 said...

tp kan, kalau baca english version punya mcm lain tau yg dia ckp..

aLya maNip said...

tukar da lepas baca sini tapi seme blog yg alya follow kat dashboard lama..uwaaa...:(

cayrol said...

dari mane sumber nie? aku tak tahu pun... ape2 pun kena cepat2 tukar nie... huhuhuhu

Malaysia paling cekap berbahasa Inggeris di ASia

qin said...

knape sye buat xmnjadi,blog dah xde kt dashboard la..ala,ni rse cam nak nngis ni..bile sign in by acc google,kne buat blog bru..mcm mne ni?

Mohamadazhan hjDesa said...

tq bro.aku try ni =)

Woofer Storm said...

yeke bro??so selamt la ni,sy guna gmail...yahooooo

YuYun@HanleeYun a.k.a KuLaT_NaKaL said...

thanks..aku dah tukar akaun aku semalam jugak!!

Qaseh dalia adelia said...

tipu je neh ... delete yang xlogin sejak 2007 lah salah fakta neh

Solihin Zubir said...

@Qaseh dalia adelia fakta ni tak tipu.. Tapi, better tukar je la untuk keselamatan jangkamasa panjang. Bukan apa.. Kalau korang mati? Takkan nak biar blog korang pun terkubur jugak dengan korang kalau blog korang boleh memberi manfaat kepada orang lain. Dapat jugak pahala walau dah mati? Ye tak? Sebab itu harta Google. Tak mustahil nanti dia akan paksa semua blogger daftar akaun Gmail nanti.

Cma Shiema said...

cma ade gmail...hehehe

aLieF si Muncung ManiS said...

bro..,minta tolong boleh tak??? urgent ni..huhu..bro,,sebelum ni saya guna akaun yahoo.com..tapi sekarang saya dah tukar gmail sperti yang bro suruh kat atas ni..tapi,,saya tersekat dekat step ke-5..dimana dia suruh klik grant admin privilage..tak ade pun klik admin privilage tu..huhu..dan setiap kali aku sign in guna akaun yahoo aku,,dekat dashboard sebelah atas dia tulis email gmail aku..aku musykil..macam mana aku nak dapat grant admin privilages tu?huhu..

bloggergirl said...

bro maap la ye mengganggu plak. tapi saya dah buat sama jugak kesudahan nya macam alief si muncung manis ni. tak da grant admin privilage. account yahoo pn ayik tukar account gmail. macam mana ye?

si macho said...

err abg hensem (kipas sikit )

kalo .hotmail boleh tak ???

C!k LaYLa PiPi GeBu said...

salam..hope dapat tolong saya !!!

saya dah buat step1 sampai 4...but saya tersangkut sampai step5..sbb bila saya masuk kat setting then permission..sy dah lost..tak dpt pe yg awk bg instruction.can u help me??
plss email me..
delailah_89@yahoo.co.uk
TQ...sangatsangat memerlukan pertolongan anda..

noor said...

thnkz for this info..thnkz a lot..kini noor bleh brnafas lega..thnk ye:))