Pages

Saturday, April 2, 2011

Identiti Sebenar Lisa, Asyraf dan Farid Kini Dibongkar!

Sambungan daripada entry : Siapakah Jejaka Pilihan Lisa Kini Terjawab!

Salam.. Seperti yang dijanjikan, kali ni aku nak dedahkan siapa sebenarnya Lisa, Asyraf dan Farid yang memegang watak dalam dua entry aku yang lepas? Mungkin ada yang sudah dapat mengagak dan mungkin ada yang langsung tidak dapat meneka. Yang pasti mereka bertiga bukanlah Lisa Surihani, Asyraf Muslim, mahupun Farid Kamil. Heheh..

Yang sebenar-benarnya, watak Asyraf tu adalah aku. Watak Lisa pula adalah Alya, Cinta Monyet aku. Watak Farid pula adalah Mr Y, sahabat lelaki Cinta Monyet aku. Yeah! Memang Asyraf tu sebenarnya aku! Hahaha.. Sadis gila weyh! Kecewa lagi. Hajat nak jadikan Alya sebagai teman hidup terbantut. Nasib badan la. Aku cari dia selama 13 tahun baru jumpa. Tapi, tak sangka begini pengakhirannya. Tapi aku redha sebab pengakhiran ini berlaku dengan aman. Besar hikmahnya.


Apa alasan Alya menolak aku dan memilih Farid?

1- Aku dan Alya sama-sama anak sulung. Rasanya hangpa pun tau kan. Anak sulung ni ego dia lain macam sikit. Bila sama-sama ego, kalau gaduh masing-masing taknak mengalah. Susahla kalau macam tu kan.
2- Dia cakap aku ramai peminat dan kawan perempuan (Sumpah dia yang cakap, bukan aku perasan.. Hehe). Kalau nak diikutkan hati, dia nak suruh aku delete FB dan blog aku. Itulah gambaran betapa kuatnya sifat cemburu Alya. Sebab tu dia takut nak pilih aku.
3- Dia rasa tak layak jadi menantu Mak Ayah aku kononnya family aku alim macam tabligh. Padahal family aku biasa-biasa saja. Aku pun teruk gila kot! Haha..
4- Dan sebab paling utama, dia belum bersedia untuk berkahwin dalam masa terdekat. Sedangkan aku pulak macam orang yang dah desperate nak kahwin. Heheh.. Bukan la.. Mak Ayah aku yang suruh kahwin awal.


Adakah aku frust menonggeng? Jawapannya TIDAK! Sebab?

1- Aku sudah dapat mengagak dia akan memilih Mr Y di saat akhir.
2- Aku sudah matang menangani situasi yang mengecewakan seperti ini disebabkan pengalaman lalu yang banyak mengajar aku.
3- Aku belum lagi declare dengan Alya.
4- Aku rasa aku mungkin keliru dan hanya dihimpit kenangan manis Cinta Monyet dengan Alya dulu.
5- Aku juga dah tak terlalu taksub dengan cinta sebab aku dah set dalam minda yang aku nak siries bercinta lepas kahwin. Bercinta lepas kahwin kan lebih nikmat.

Terima kasih kepada Alya kerana pernah menyayangiku walaupun sekejap cuma. Semoga berbahagia dengan pilihan hatimu. Dan anda semua, jangan menyalahkan Alya sebab kami masih berkawan. Aku taknak lukakan hati sahabatku itu. Mungkin kami tak serasi sebagai teman hidup. Tapi mungkin kami serasi sebagai sahabat. Aku senang dengan Alya sebab dia seorang yang kelakar dan Happy Go Lucky! =)

Kamu yang mahu mencintai aku.. Kamu yang mahu mencintai dia..
Haruskah cinta ini jadi begitu?
Pergilah bersamanya dan biarkan ku sendiri..
Kini ku bebas tanpa bayangmu lagi.. Bebas untuk berlari..
Walaupun tanpamu di sisi.. Aku akan teruskan berlari mengejar impian..

Entry berkaitan :

SZ : Status aku kini 100% single available! Yeah.. Muktamad! Borang kosong banyak lagi ni. Sapa nak? Haha..

56 360 juta komen:

Wani Syara said...

sbr jalh..maybe Allah dh ttpkan yg lbh baik utk kmu~

aida said...

sabaq2..besa le tu..xda jdoh..
emm tp si lisa ni kuat cmburu,cmburu kn tndanye syg..telebih syg le tu yg kuat cmburu..prasaan risau dia tu, juz mainan syaitan je..aisehhh

diana said...

tak pe..
muka ensem..ramai orang nak..
sedangkan adik akak tengok akak brmesej2 dengan kamu kat facebook pun dia tanye..
"sapa tu..?"
"adik2 ja..awatnya?"
"ensem..kirim salam..ada gf dah?"
"gatai..dah ada dah.."

hahahahh

DaHLia said...

bak borang sekeping!
hahahaa...


rileks k...
insyaALLAH akan dipertemukan lebih baik

Solihin Zubir said...

@diana: haha.. hensem lam gambar je kak..
takpa.. pasni bleh ckp, xdak gf lg.. single.. haha.. ;-p

Solihin Zubir said...

@Wani Syara : thanx.. insyaAllah..

Solihin Zubir said...

@aida : cemburu tnda syg.. kalau terlampau cemburu, susah jugak jdnya.. heheh..

Solihin Zubir said...

@DaHLia : amek kat kaunter.. :D

shahjiehan said...

hahahha.... gagal dalam percintaan tidak bermakna kita x bleh kawen kan... kan... hahahha

bak mai borang jugak!... nk isi jadi adek ipaq~!


huahuahuahuaha


jom baca dan komen Kesan Buruk Telefon

jom baca dan komen Makcik ni suruh undi.

Afifah said...

sabar ye..mungkin jodoh awak dgn orang lain..saya pula yang rasa sedih..huhuhu..dah terbayang macam dalam novel plak..hehe..

aida said...

telampau cmburu le byk kes pelik2 blaku..hoho

diari hidup said...

Masa mula-mula baca pasal kisah ni, saya dah agak penulis mesti salah seorang pemegang watak dalam kisah ni..tak pe...bila mencintai ade dua kemungkinan yang akan kita dapat...satu, cinta itu dibalas...kedua, cinta itu tak dibalas.. ade borang kosong lg...nak try isi...mane la tau klau berjaya...=)

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

awak???

Oh okey, just memang kalaulah pasai ramai peminat tu perempuan rasa tergugat..pastu orng tu punya family alim.. rasa tak layak.. pernah alami dan sebab tu undur diri..itu dululah..skrng freee~

Tak apa lambat atau cepat ada jodoh awak dgn yang lebih baikkan...

hari tu kata nak masuk kaunter 9 :P

hahahha

f_aRa_aINa989 said...

weeewiit...ada orgtu single..haha..

ok, mood serius skang..

kepada solihin zubir, bercintalah selepas kawen. Cuma pastikan masa nak kawen tu dialah isteri yg akan menemani awak bukan setakat di dunia, malah di akhirat. =)

Ehem, betoi ka mak ayah awak suh kawen awal? Kalau betoi pi la suh mak cik Liza crkan cikgu kat sek dia tuuuu..hehe..

**sy pun bakal cikgu jugak..muahaha..

ok serius balik..

semoga awak dpt brjumpa dgn bakal isteri secepat mgkin.. xkan sy kena kawen dulu kot? hehehe..ok gurau..

*wink2, chill out my friend.. :)

p/s: ok, sy rasa bila masuk bab asyraf ni mst sy komen pjg..haha..

and lastly, dh terungkai dh sape alien tu..hik..

FariehanIbrahim [LBC] said...

susah gak jdik orang ensem nie kan..
ahahaa xD

xpa2, teruskan mengejar impian.
sampai masa, Allah akn tunjuk lar knn. ^^

toyolkiut said...

alahai solihin..
kita kawen berdua nak?
ofer ni..
hehe..

Manja (let it be my sweet name) said...

wahhhh relax bro
>>>>>> nak jadi scandal boleh? huahaha

macam biasa ayat yang M, cintanja nak bagia x semestinya bersama lol

[cucu Hj Hassan] said...

mati2 saya ingat kamu umur 18 tahun.hahahahahaha !! dah tua rupanya -___-"

Solihin Zubir said...

@[cucu Hj Hassan] : aik.. knapa ingat sy umur 18? nmpk kebudak-budakan sgtkah? ahahhaa..

Solihin Zubir said...

terima kasih semua..

f_aRa_aINa989 said...

@Solihin Zubir sama2 kasih asyraf.

:P

sarah-najwan said...

org ensem tak dak hal..ramai yg dok beratur nak..

tapi kamu jgn lak pilih mcm beli ikan kat pasar..pilih yg betul2 bercirikan wanita yg sesuai utk menjadi pasangan hidup kamu..

cek chun said...

hohh...ramalan ku benar belaker
yg pasti memang ko hensem pun solihin. k chun baru perasan ni. selalu dok tengok pic ko pakai spek tu. tak nampak sangat aura hensem tu.

u go slow la. nanti jumpa la yg seswai.lagipun kalo kawen dengan kita, kena kawen dengan famili gak.

alifzikri said...

sedara umur berpa?

Amna.Qadeeja said...

hehe relaxla pak cik ! bunga bukan sekuntum kan? kan awk byk plihan,kwn pompuan pn rmai yg duk kejar 2 haha..

doakan kebahagian dia, ade hkmah semua ni Insyaallah :)

wawa said...

hhhehehe.. agak sedih n kelakar cite ni...... dont worry jodoh akan samapai juga klu berniat baik..==))

n satu lg rasanya.. kenangan manis zaman kanak2 dgn "cinta" adalah 2 keadaan sgt2 berbeza.. may be anda terlalu obses dgn kisah kanak2.. ;p

Solihin Zubir said...

@sarah-najwan : nak cari bini bkn senang mcm cari awek.. heheh...

Solihin Zubir said...

@cek chun : u make me kembang.. haha..

Solihin Zubir said...

@alifzikri : belum lg cecah 25.. :D

Solihin Zubir said...

@Amna.Qadeeja : sy sentiasa doakan kebahagian dia.. =)

Solihin Zubir said...

@wawa: uik.. ada jugak klakarnya? haha..

oshin said...

errrr . okay no komen . Miiahahahha ;) semoga menjumpai jodoh yg sesuai buat diri awak ;)) wink wink * sedap betol pizza tadi . HAHA

CikTomyam said...

pperghhh...mesti bnyak yg akan masuk meminang u lepas nie kan..haha

nelly said...

alasan tu tak boleh pakai ..hahahaha

Nyssa Nuar said...

sabo ye tan sri.... mungkin org laen jodoh tan sri..=)

wawa said...

Experience is what you get when you don't get what you want...hehhee..

apapon.. redha and doa adalah yg terbaik...==))

3r1k4 ::1ry4n1 said...

sabo bebnyk :p

The Crow Empire said...

Dah agak. keh3.. Takpe bro. Bunga bukan sekuntum. Kedai bunga pun byk. Ape pun sy nasihatkan selepas bro putus cinta ni, bro jangan guna khidmat agensi cari jodoh k. bahaye. koh3..

Kite hensem bro. Mesti dapat jodoh yang baik. heheh.. Insyaallah...

(^____^)

shahjiehan said...

hahahha..pntang nmpk awek cun..!!

awek tu dak medix, uitm s.alam. umo 22.. mau ka'??? hahhaa

Woofer Storm said...

sabar bro..bunga bukan sekuntum,bro kan ensem..kalau nak sngat kwin,pilihlah aku sebgai pacar..hahaaaaaaa

*gurau^^

Miss Ran said...

wah sad ending..lame tak bace sal 3 org ni..

tp mmg da agk y asyraf tu hang

sng detect..jiwe lbih kat situ...

mcm wtk utama y kesedihan

nuriz said...

satu pergi sepuluh marii..hehehe

qasehraihan said...

mak iah...sadisnya..hukhuk

xpe SZ
1)ensem
2) baik ati
3) anak yg baik
4) family org baik2

maka kamu pasti akan dpt yg baik
org yg baik utk org yg baik..hehe

nak kenalan ngn adik saya x??hoho

ciknabil-a said...

hmm dah agak dah. asyraf tue msti abg solihin. haiii sabar ea abg. huhu.. byk lagi pumpuan len. hmm pastu nanti ckp la kat mak, laki tak pew kawen lewat. hik3!

Qaseh dalia adelia said...

dah agak asraf tu solihin ~ hehe .. cinta dulu dan lain sekarang ..dulu hati berbunga2 dan belum matang .. dan sekarang masa dah lama 13 tahun tu boleh mengubah soal hati dan perasaan ~ 13 tahun terlalu lama untuk membangkitkan kembali cinta lama ..kalau alya tu masih kesorangan maybe dia akan terima solihin kan .. tapi dah ada mr Y .. cinta tak semestinya memiliki..sabar lah ada seorang insan di luar sana untuk kamu ..dan alya n mr y tu pun sdg merancang ,..lupa kah Allah yg menentukan ?hehe ada jodoh ada lah ..kalau xde dengan dia .. untuk org lain ~ yg penting nnt bila dah dapat someone jgn terus dibuai kenangan lama..hargai lah dgn seikhlasnya

bukan photographer said...

lisa memilih farid..?asyraf adalah SZ..?
sebulan aku tak bukak blog..mcm2 cerita aku tertinggal...papepon sabor jela bro...hidup ni kalau tak penuh dengan dugaan, bukan hidup namanya..
klu mak hang suruh kawen cepat, suuh la mak hang yang carikan..hehe..

alkisah69 said...

saber je la bro ...mugkin ada hikmah sebaliknya

Cara Nak Tengok Youtube Tanpa Ada Internet"

Meniru 100 Suara Watak Orang Dan Kartun "

Myra Ayreen said...

dia yang menyesal sebab tak pilih SolihinZubir nih .. chill je .. mungkin dia bukan jodoh :)

diana said...

lepas ni banyak kan entry2 cinta lagi ye.
mnenarik..
hahhaha

yana said...

huhuhu..sy dh agk msti awk ad dlm wtk 2..sbb cre awk cte mcm awk yg ad dlm stuasi ni.org yg xpnah alami stuasi ni xkn ley cte sbaik org 2 sndiri ye rse.(based on experience)..

xpe,sbr k.ad hikmah 2 n mgkin ad yg lbih baek dh d'tntukn.kn cnta 2 xsmstinya mmliki..:))

K2r~90 said...

hehe tu da macam teka teki kehidupan,, x pe der.. tu tnde anda n die x sesuai kot ade y lebey baek ..

ayt mcm frust nongeng je hehe

iniialahaku said...

hahahaha....bgus2 klu bleh trima

cekpeanut said...

lex la.. susah2 sgt suh mak ayh cri kn jer :)

Hani Abdullah said...

alhamdulilah anda masih lg bersangka baik dan sentiasa mendoakan kebahagian owg lain...bagus2...

Miz MiM said...

bpe kali solihin bercinta ea??hehehe...=P

azwa amani said...

amani terjumpa entry ni....sadis citer lu beb.. :)