Pages

Wednesday, April 20, 2011

Debat Lelaki dan Perempuan Berkaitan Fesyen

Salam A'laik.. Bayangkan kalau hangpa keluar ke mall atau mana-mana saja, and then terjumpa lelaki bersinglet nampak bulu ketiak dengan gadis cantik sopan ala-ala gadis melayu terakhir macam kat gambar bawah ni, apa yang hangpa nak kata kat depa? Mesti hangpa akan kutuk dan maki hamun lelaki tu kan. "Gila selekeh. Jijik. Ingat elok kot tayang ketiak hitam." Lepas tu, mesti hangpa puji si gadis ayu tu kan. "Ala comeynya.. Anak sapa lani.." Tapi, hangpa rasa la kan.. Antara lelaki dan gadis macam gambar bawah ni, siapa yang lebih mulia akhlaknya?


Ok jawapannya, kedua-duanya tidak mulia. Sebab kalau lelaki tu mulia, tak kan dia nak tayang bulu ketiak dia kat orang ramai kan. Tetapi bagi aku, sekurang-kurangnya martabat lelaki tu jauh lebih tinggi daripada gadis ayu tu. Sebab apa? Sekurang-kurangnya lelaki tu menutup aurat, sedangkan gadis tu mendedahkan mahkotanya yakni rambutnya kepada orang ramai. Ini bermakna gadis tersebut bukan saja tidak mulia akhlaknya malah lebih hina daripada lelaki bersinglet nampak bulu ketiak tu kerana dia melanggar perintah dan hukum Allah.

Kenapa tiba-tiba aku cakap macam tu? Sebab, beberapa hari lepas aku ada terbaca tweet-tweet perempuan yang berdebat mengenai penampilan fesyen lelaki yang selekeh. Sangat annoying tahu! Mereka tak sedar yang sebenarnya mereka lebih selekeh di sisi Allah walaupun indah di mata dunia. Kerana yang mempersoalkan tu kebanyakkannya gadis yang tidak menutup aurat berdasarkan profile pic mereka.


Persoalan ini pada mulanya dicetuskan oleh seorang gadis yang agak popular.. Bukan agak la.. Memang popular pun.. Sapa yang tau, tau la..

Kemudian dibalas oleh mereka-mereka ini.. Ini je yang aku sempat printscreen.. Banyak lagi sebenarnya..




Alahai... Cek Mek Molek.. Tolonglahh.. Bila lelaki mempersoalkan cara pemakaian perempuan, hangpa nak melenting. Bila lelaki cakap perempuan pakai legging buruk, pakai tudung tapi baju lengan pendek hodoh, sanggul tinggi macam menara KLCC, hangpa nak mengamuk.

Lelaki pakai kasut tak pakai stokin hangpa amek kisah. Sedangkan perempuan yang wajib pakai stokin. Lelaki pakai minyak wangi kuat, hangpa sakit hati sedangkan perempuan tak boleh pakai minyak wangi yang bau kuat. Dan aku rasa lelaki pakai slipper pergi wedding lagi bagus daripada perempuan yang pakai gaun macam cinderella.

Tolonglah! Jangan bergaduh lelaki dan perempuan dalam mempersoalkan fesyen. Cuba terima teguran dengan hati terbuka. Bukan melenting dengan membalas dengan point-point yang annoying. Aku akui, ada yang hangpa cakap pasal lelaki tu btoi. Baguslah. Kita sama-samalah terima teguran bagi memperbaiki diri masing-masing.
p/s : Bukan aku sorang ja yang marah. Ada kaum perempuan sendiri yang marah pun ada. Marah btol dia kat pompuan-pompuan kat atas tu. Nak tengok bebelan dia yang dahsyat tu, KLIK SINI!
SZ : Salah silap, terkasar bahasa harap dimaafi. Ada bantahan, pendapat atau teguran, sila kemukakan. Aku bukan nak bajet bagus. Aku juga seorang yang jahil. Aku sedar aku tak layak nak menegur. Tapi, sama-samalah kita memperbaiki diri kita ke arah jalan yang diredhai Allah SWT. InsyaAllah.. Senyum.. =)

55 360 juta komen:

najwa's said...

setuju dgn kamu. sangat betul. sebenarnya pompuan2 ni yang annoying. (-.-') <-- terpaksa ku akui..

Manja (let it be my sweet name) said...

topic yang panas, lelaki and perempuan sama ja, x payah nak mengata tentang masing2 tengok diri sendiri dulu

Mohamadazhan hjDesa said...

haha. garang hang la no bro.marah sakan perempuan ni =)

f_aRa_aINa989 said...

ok, at the same time saya publish entry pasal aurat..tp bukan sbb artis tu la..sy baru tau pasal artistu dr blog awak..hehe...


tp setuju..kenapa perlu persoalkan para lelaki, sedangkan aurat mereka x perlu dijaga dgn rapi mcm wanita..sepatutnya perempuan2 kena tau pakai legging x boleh..pakai sanggul x blh..tp, semua buat dek je..

grrr


p/s: may i know who is the artis solihin??

UNA budak BAEQ said...

itulah manusia kalao nak mengutuk laju jeh padahal sama je tak berapa nak mulia jugak . alahai .
nak tegur salah tapi bila dorang 'menegur' tak pe plak .tepuuk dada tanya iman .

DENDAM POSITIF

Izamir Ridzwan said...

itu baru seksi.. hahah seksa mata tgk..

Kalamhati said...

Saya setujut!!

hukum tetap hukum..kena terima tanpa ada pertikaian..
kena pandai beza antara yang hak dan yang batil

Sunah Mohammad said...

LIKE 100%!

angah said...

terbek...
mai baca entry nie..khas tok owg nk exam..
http://angahshark.blogspot.com/2011/04/doa-peperiksaan-selamat-mencuba-ikhlas.html

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

Ini dia entry di nanti. Amik, pedas betul tu. Hahaha. Tegurang dari perempuan tak nak dengar. Amik teguran dari lelaki. Ngeee sep sikit awk.

*thanks for link :)

adan said...

aku tgk komen2 pompuan tu mcm bajet hot je..

Nyssa Nuar said...

tan sri mcm marah jew...jgn marah2..t x ensem..

Shira Afya Hashim said...

LIKE entri ini :)
manusia kalu tak bertelagah tak sah..

asybedazzle said...

hanis zalikha punye soalan tu kan. hehe. tula, terima la lelaki seadanya, nak yg perfect jee. susah la macam tu :D

dina darwina said...

sabar yerw..:)

zacky ~786~ said...

hang btoii ~
suka ayat hang " selekeh di sisi Allah , indah di dunia "

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

eh kejap, awak kata saya bebel sangat dahsyat eh.. amboiii :P

Kumbang Jingga said...

setuju solihin dengan semua point..di dunia maybe dorang nampak cantik..nampak cantik di mata manusia tapi di mata tuhan bagaimana pula kan....

efa said...

like entry ni,kita perlu terima teguran dengan hati terbuka jgn mudah melenting dgn setiap teguran mcm2 lahai kan ish2 sabar ja la btw SZ blog ang lani tabah2 lawa tp2 takdo la dah ijou2 tu ah lawa header hehe

fatt said...

kesimpulannya sblm mengata org cermin dulu diri...ntah2 org pun mengata kita tapi kita je tak tau..kannnn?

diana said...

entry kali ni betoi2 akak suka..
hahahahah..
sesekali kena bagi sedas dua..

nulhazwany abdul malik said...

setuju dengan entry ni.. chantek !...
keburukan orang senang je nak nampak, tapi nak ubah diri sendiri tak hingat.

Amirrah Zawani said...

siapakah yg antar twwet begitu?? nak tau gakk.. tegur untuk kebaikan tak salah :)

nub said...

lelaki ka perempuan ka,, nak jadi mulia janganlah langgaq hukum2 agama... =)

gabanMorka said...

urgh...taste komen2 perempuan2 di dalam post tu sungguh high class

kalau aku follow je ape mereka mahukan, kompem aku jadi bukan aku, which isn't good.terus jadi metroseksual

luqman zakaria said...

bagus ah entry nih...conclusionnya..masing masing tak perfect..so..terima teguran dengan hti terbuka jer..kan senang,,kalau nk gaduh ..sampai bile pon tak habes~

gabanMorka said...

err..ayat kau yg bawah tu, yg ni, ".....Aku bukan nak bajet bagus. Aku juga seorang yang jahil. Aku sedar aku tak layak nak menegur..."

komen dari aku yg aku ambil dari satu blog ni,

"Maulana Hamid Chin kata tidak tsabit larangan dari nabi untuk satu orang yang bahkan baru masuk islam untuk pergi dakwah kepada kaumnya."

maksudnya, dakwah tu tuntutan. xkesah la ko black metal ke ape, selagi ko Islam, dakwah tu wajib. even ko sendiri tak berapa betol

stereotaip malaysia akan cakap,
"ko sendiri pon xbetol, nak dakwah orang lain"

itu bodo namanya. atleast die ingatkan kau kat tuhan.

dakwah berbeza dgn pengajaran,begitu juga sebaliknya

stereotaip malaysia akan cakap lagi,

"aku dah buat dosa semua, n still buat, xkan aku nak solat kot?"

"i ase i belom ready lagi nak pakai tudung, tu yang i x pakai2"

itu semua bodo jugk.sama mcm konsep dakwah, solat n tutup aurat tu wajib! even ko byk dosa ke pe

okey, sekian.keh3

nur aisya humaira said...

dieorang tak nampk salah sendri, duk nampk cri silap org lain...

parah laa org macam ni...:)

azrinrahim said...

bgus entry nie bro.. apa2 pon kita kena kembali kepada ajrn islam yg menganjurkan pemakaian yg sesuai untuk seorang muslim dan muslimah itu.. jom kita ikot cara islam berkaitan dengn pemakaian..

aLya maNip said...

haha..ni la mentaliti manusia or lebih tepat masyarakat kita skunk..sama cam kes sam bunkface gie conference pakai singlet n kene banned ngan media sebab dikatakan xde adab lam majlis tapi ade sorg artis pompoan tp da lupa nama dia pakai baju smp nampak yg kat atas terang2 xde lak kene kutuk ngan media..satu geng la ngan girl2 kat atas tu..

firdaus aziz said...

haha..bdebat smpa esk pom xabih..apapapun nice entry..nice post.. i follow your blog

yott said...

yup2 kena terima teguran yg baik dgn hati yg terbuka..

ibu hidayahamin said...

Benar.... sama-samalah kita memperbaiki diri kita ke arah jalan yang diredhai Allah SWT. InsyaAllah..

Dawa said...

sgt setuju dgn pendapat bro. makin teruk pemahaman org kita skg. xtau nk bezakan kesopanan dengan aurat.

anah samsudin said...

terpaksa setuju sebab mmg betol.sepatotnya perempuan yang kena pakai stokin and fully cover the aurah.ni lelaki tak pakai stokin ,pakai selipar yang nak dipertikaikan..haila..
btw , nice entry..4.5 bintang..hee :)

fiq. said...

wsalam
haha.lawak weh.
but if kita tegur ngan baik, mesti semua akan sedar salah sendiri + berubah.

Woofer Storm said...

bro nub,l luv u boleh??hahaaa

**memang power entry beb,sy stju 115%..mmg nak tembak orang senang je,tanpa sedar diri banyak kelemahan..lain kali kalau tak tahu nak buat,diam2 sudaaaahh..
apa pun entry terbaik ni beb...thniah

Cma Shiema said...

setuju!nk tgur2 org..tgk diri senduri jugak..

Jejaka Terhangat said...

macam mana lelaki tertarik pada perempuan..macam tu jugak perempuan tertarik pada lelaki..so, walaupun diorang kutuk2 lelaki, point2 diorang kita perlu ambik dan nilai. dan kalau perlu, kasi upgrade diri kita supaya nampak segak di mata diorang. kahkah..

(ada kalanya kita perlu penuhi permintaan cik gadis, selagi permintaan tu tak terbabas drpd landasan agama, apa salahnya..)

azwa amani said...

setuju...... :)

Jue said...

terbaekk.. sangat2 setuju ngan entry ni, tak kisah le lelaki tu pakai selipar ke t-shirt je ke, tp tetap menutup aurat..

sedar la kaum hawa.. peace.. :D

K2r~90 said...

manusie sntiase x pueh haty hehehe

~nsar~ said...

saya sokong entry ni... terbaek...

Miecyber said...

Yang penting kita semua mestilah menutup aurat masing masing..

Robot halus

shahjiehan said...

depa perasan law je buat cam tu... caitt....

Qaseh dalia adelia said...

huih banyak nya tak puas hati pasal laki .. sekali bukak kelemahan org kelemahan diri sendiri terbukak luas

Far8 budak baik said...

haha aku pakai boxer je..
jadi terasa arrr..tq..
berubah berubah..hihi

sarah-najwan said...

seelok2nya..baik lelaki atau pompuan..hiasilah peribadi dan fizikal dgn cara pemakaian yg sempurna mengikut syariat..

era_zierah said...

sgt2 setuju ngn entry ni ... ;)

cantekk said...

betul tu,,,
aku plak terasa sbb kdg2 tutup aurat tak sempurna..
mekasih krn mengingatkan..

Miss Yaty said...

datang nak mengamuk gak..haha

mUm_tAz said...

bagus entri ni..slalu terserempak makhluk2 perasan comel ngn closed minded...

Silent said...

ye ah..tapi lelaki pun ramai tak tutup aurat
dan aku memang nak pesoalkn..
hakhak

eh.lelaki aku bukan ratu dari cordova

Faie Terunggul said...

Saya amat tidak suka bersembang dgr=n rakan sebegini dan sungguh menyakitkan hati , bila saya tak mau tlalu berfesyem mereka akan kata saya mcm orang tua ,sye tak kisah sbb saya suka ! <3

Anonymous said...

pendek kata, kita semua kena berpakaian kemas...kaum lelaki, tak kisah la diorang pakai selekeh tp dikira menutup aurat, sbb aurat lelaki adalah sedikit berbanding perempuan, tapi ada lagi baik kalau jaga penampilan dan terutamanya KEBERSIHAN

sama jugak macam perempuan, pakaian mesti kemas dan bersih serta proper

jangan dok nak menghentam sana sini masa first impression...kena tengok diri kita macam mana dulu...kemas ke tidak, proper ke tidak sebelum nak bagi komen kat orang

saya tak menyebelahi mana2 pihak, tapi saya seorang yang amat mementingkan pemakaian kemas dan proper

kesimpulannya, diri mesti bersih, kemas dan proper. itu sahaja