Pages

Saturday, April 30, 2011

Cakap Kuat Macam Duduk Sebatu

Bila korang tengah berbual-bual, pernah tak berdepan dengan situasi orang yang bercakap dengan nada kuat melebihi had sepatutnya? Padahal duduk sebelah-menyebelah saja. Orang kata, "cakap macam duduk sebatu". Kalau boleh, nak semua orang dengar apa yang dibualkan. Apa pendapat anda dengan orang macam ni?


Bila duduk berdekatan tu, cakap slow-slow ala kadar dah la. Bukannya kawan kita tu pekak ataupun sound trouble. Nanti, silap haribulan pecah pulak gegendang telinga dia dengar suara lantang kita tu. Lagipun, bila yang muda meninggi suara daripada yang tua, nampak macam kurang ajar. Silap-silap makan pelempang. Tambahan pulak kalau perempuan. Meninggi suara daripada lelaki kan tak elok. Suara kan aurat bagi perempuan.

Aku cukup pantang kalau orang cakap kuat-kuat macam duduk sebatu. Control la sikit volume tu. Aku bukannya pekak lagi. Ini sampai satu dewan dengar suara dia saja. Tak pasal-pasal semua mata memandang. Dan aku rasa orang yang cakap menengking ni adalah biadap dan sangat menyakitkan hati. Sory to say.

Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang. -Wasiat Imam Hassan Al-Banna

Kawallah nada suaramu setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu. Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakitkan hati orang lain pula! Luqman Al-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai! Surah al-Isra' ada menyebut... Jangan keraskan suaramu dalam solat. Tapi jangan pula merendahkannya. Carilah jalan tengah di antara keduanya.

SZ : Nak cakap menjerit, cakap dalam air! 

39 360 juta komen:

IMANSHAH said...

Kalau mengajar?Suka ckgu yg nyaring ke lembut suaranya??

khairunnisa ♥ said...

dia ada masalah bahagian telinga kot solihin ^_^ sebab tu, dia tak tau nak control voice dia depan orang lain. orang ada masalah telinga tak tahu either orang boleh dengar suara dia or tak.

Kalau sengaja tu, hm..baik jangan amalkan ^_^

have a nice day.

... said...

as salam..
hehe
dah biasa =)

bila rasa tak selesa je baru tegur.
jangan jadi gaduh sudah. huhu

cantekk said...

;-p alamak,,,kdg2 pon cakap kuat, tp sje nk bgurau..
insya Allah lepas da kna nasihat ni, kurang la volume tu..hihi

mekasih.

nub said...

betoi2. cemuih aiyh jenih lagu ni.. kita dok seblah jadi malu...kalau dalam ktm dok cakap macam takdak org lain dok dengaq... haha

Muslimah Optimis said...

hihihi.. mujur tidak terasa.. hohoho... tapi jangan pulak cakap pelan sangat sampai rasa nak cubit2 mulut orang yang cakap pelan sangat tu..heheh

MamaEma said...

lebih2 lagi bila org cakap dalam telefon...mcm nak org luar ni dgr jer cakap apa...huhuhu

qyqa said...

kadang2 org yg cakap kuat ni x sedar kot..
dy ingat suara dy perlahan tp sebatu bole dengar..
^^

yatie Awang said...

rasanya ramai jugak orang mcm ni,

f_aRa_aINa989 said...

CAKAP KUAT2? saya pantang kalau cakap sebelah2 tp ckp mcm nk bg 1 rumah dgr. X suka2...

Nur Misnan said...

hahahaha.. standard lah tuh bro

SyedGraphiX said...

aiiikk...ape plak nak ckap kuat2 ckap dalam air.. mane bleh.. mane ade org dgr. krohhh. ape laa.

errrrr...nak mintak pendapat ni. loading slow tak? rasenye ok tak blog syed ni? tolongg tolong .. :'( http://www.syedgraphix.com/2011/04/syedgraphix-tampil-lebih-simple.html

The Crow Empire said...

Tang ni mmg menyampah. Kalau duduk kat warung. Orang2 tua suka cakap kuat2. Tu takpe lg. Yang buat jiwa rasa nak berparang bile ade orang indon duduk sekumpulan. kalau bercakap macam kawasan tu dorang punya. Cakap kuat2. Gelak kuat2. Dah la guna bahasa jawa tottok dorang. pergh.. panas telinga.

(^___^)

miss coklat said...

setuju2... lpas ni kena jadi bisu la... setuju sangat2... lpas ni teruskan entry anda tentang hal2 atau isu2 macam ni agar suma orang termasok saya dapat melakukan perubahan, ya????

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

Hahahah, siapa yang ckp dgn awk mcm sebatu tu.

Izan Ishak said...

kak izan pun tak suka org suka cakap kuat2 nih. nak bagi semua org dengar lah tu. satu lagi kalau ckp kat phone kuat2...dengar butir sebijik2~

Far8 budak baik said...

tu ar pasal..aku pun kadang terckp kuat gakk sbb x pasan pakai earphone dgr lagu hahaha..
mesti bercakap ayu je pasni hak3..
slow2 sikit lembut je

puteri ain said...

kalau cakap dalam air.. tertelan la air tu.. padan muka orang yang suka ckp kuat tu :P hehe

Wan Gerrard said...

org tu sound problem sikit..huhu

Qaseh dalia adelia said...

HAHA PERNAH SGT DALAM SITUASI CAMNI .. DOK DEKAT JE LAUNG2 MACAM XDE ADAB .. KALAU QASEH RASA MALU NAK CKP KUAT2 HUHU.. SABO JE LAH

Mohamadazhan hjDesa said...

itu lah , budak2 pun kdg2 cakap dgn cikgu lebih kurang ja

liyana said...

wasiat imam hassan al-banna..tq for sharing

Miss Ran said...

internet lembab mmbuatkan hamba meraba blog ttuan hamba..

rabe2 br jmpe cik post komen
betol la

mak den slalu cakap sebatu dgr haha

~nsar~ said...

orang yang cakap kuat-kuat ni memang anoying.. tapi ada jugak.. habit dia camtu.. jenis cakap kuat2...

zacky ~786~ said...

btol3.. ~ aku ada member sorang nie.. suke bercrita..tapi ckp "cm duk sebatu" huhu.. bengang pn ada.. p bila lama2 biase daa... so jln pnyelesaian.. jgn bg die bercrite.. hahahaa.. nk bercrite jer cpt2 tukar topik.. huhuu

ika~~ said...

pnh!
my mom ckp kuat..kdg2 tego gak,ckp 'mak,pelanla sikit..ckp cam org jauh sebatu'..
mgkin stail dia kot..
hehehe

hanizatul.amira.amran said...

hahaha
teringat lak jiran sblah bilik dulu~
bising gler! beborak sampai nak bg 1 blok dgr.
tension2! hahah

aFiQ aiMaN aZNaN said...

erm,. sbenanye suara perempuan itu menjadi aurat apabila ianya dialun2kan, dilenggok2kn, dimanja2kan, serta diperdengarkan kepada lelaki ajnabi,. bukan aurat secara total dan semua keadaan

ibu hidayahamin said...

betul tu... kadang2 bengang kita jadinya... macam pekak pula... hehehe

Amna.Qadeeja said...

bajet suara dyer merdu cm buluh perindu kan2? slow2 dahla huuu

mia.lia said...

nenek lia suke ckp terjerit2 T_T dalam telefon pn ckp jerit2.. siyes.. susah nk tido.. hahaha

GreenAppleKu.com said...

Ada juga yg cakap kuat2 ni sebab nak tarik perhatian. Tapi berdasarkan gua punya pengalaman, konfem gua minta mereka memekak kat tempat lain. huhu..

Amirrah Zawani said...

hari tu pg makan.. ada org meja sebelah dok cakap kuat2.. menyampah gila.. bajet bagus.. =_=

cik heroin said...

mama n kwn2 sy ckp, sy ni ckp kuat. kdg2 xsdar pn actlly kita ni ckp kuat HAHA. so jgn slahkan kami tau. wahaha. semulajadi.

diana said...

orang perempuan kalau cakap kuat2
biasanye dia kurang rasa malu..
:p

aida said...

rmai gak kwn2 sy style suka ckap kuat2..yg pling syok,time ngumpat pn dia nk ckap kuat2..hohoho

qudwa said...

tgh dngar mmbe cakap...eh ingtkn ko pkai mic td...hahah..XD

azwa amani said...

lama tak ke sini..rindu untuk mencari ilmu... :)

si macho said...

haa tau tak pe .rase mcm nak pelompang je org yg ckp kuat nau nih

sepak kang marah -,-"

yg remaja pempuan nih kalo naik bus nampak budak laki kat belakang mula lah nak tergedik2 cite kuat2 nau .dye tak tau bebudak jate tuh meluat dgn dye rse nak bunuh sekor2 =.=" *ok ter emo lak larikkkk ~~