Pages

Monday, April 25, 2011

Bila Guru Mentafsir Cinta



Cinta.. Apa maksud cinta? Apa itu cinta? Nak tau? Cuba kita tanya guru-guru kat bawah ni.. Apa agaknya yang diorang akan tafsir makna cinta mengikut bidang yang mereka ajar. Heheh..

GURU FIZIK
Cinta adalah merupakan daya tarik – menarik antara kutub positif (lelaki) ke kutub yang tak sejenisnya (tentulah si dia).

GURU BIOLOGI
Cinta merupakan cara mempelajari hubungan antara makhluk hidupan dengan lingkungannya.

GURU KIMIA
Cinta merupakan tindakbalas kimia yang tidak diketahui unsurnya.

GURU MATEMATIK
Cinta adalah satu cara untuk menentukan daerah ketidaksamaan antara dua garis yang tidak sejajar.

GURU PENDIDIKAN ISLAM
Jangan sekali-kali meninggalkan cinta tetapi jangan terlalu dekat padanya kerana hidup ini penuh dengan iblis dan syaitan yang sanggup menggoda manusia untuk membuat dosa dan cinta adalah sasaran dosa.

GURU PENDIDIKAN MUZIK
Cinta adalah ibarat irama dan lagu yang tidak dapat dipisahkan.

GURU EKONOMI
Cinta merupakan keperluan manusia yang harus dipenuhi sama ada secara langsung atau tidak langsung.

GURU SEJARAH
Cinta akan hanya akan menjadi cinta sekiranya ianya tepat dan benar. Tapi jangan lupa jika ada sebab, pasti ada akibatnya.

GURU GEOGRAFI
Cinta adalah seperti 4 musim yang melanda kebanyakan Negara Eropah…. kadangkala berbunga, kadangkala panas, kadangkala dingin dan kadangkalanya luruh.

GURU BAHASA
Cinta dianggap indah kerana di dalamnya ada satu kesatuan yang harmonis antara bentuk bahasa dan isinya.

Yang pasti, tafsirlah cinta mengikut kehendak Allah yang satu… Bertemu dan berpisah semua kerana Allah..
Indahnya cinta kalau agama disertakan bersama… Cinta Allah dan Rasul yang paling utama dan wajib diutamakan. Jangan terpedaya dengan cinta dunia yang sementara..

SZ : Kalau Doktor Cinta itu Qaseh Dalia.. Guru Cinta pulak sapa? Amira Atiya sesuai kot... Sebab dia nak jadi cikgu.. Tak pun, Fara Aina yang memang dah cikgu.. Lagipun depa dua memang jiwang.. Heheh... :D

44 360 juta komen:

Miss Ran said...

hehe comelje...

ske cikgu bahasa..like2

cek chun said...

cikgu BI lak camne.. cikgu bahasa ker

qyqa said...

err...
nak tau gak...
kalau cinta bagi guru pendidikan seks pula apa????
garu kepala kejap..

ok kidding.kang x pasal2 kena cop gatal..hahaha

Cinta itu saling memerlukan antara satu sama lain dan menyempurnakan kekurangan masing-masing. (^_^)

NURUL NADIAH MAMAT said...

sejak dua menjak nie entry cinta aje solihin.....ehehe....

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

haaa sy pun kena ke, guru cinta?

*awk sy dah lari dri bidang cikgu pon.. tak jadi cikgu kot. hahahah...

diana said...

ha..
ni mesti dalam mood cinta ni..kan??
sape dia tu??
cer ceghite..
cer ceghite...

yatie Awang said...

betul juga pandangan dr perbagai segi tu...tapi yang dalam kotak tu yang paling pasti

IMANSHAH said...

aku mencintai kerjaya cikguku

Fariq said...

Cikgu sandaran
- cinta ibarat pokok yang dibela dari kecil dan dibaca hingga menjadi besar.. :p

Latest -
- Setiap Masalah Adalah Peluang

khairunnisa ♥ said...

Guru farmasi cakap,

cinta tu ubat dikala suka

dan racun dikala duka ^_^"

aliarosli said...

hahhahahaha, siap nak kene kan orang

babab kunk

Nyssa Nuar said...

NN cikgu ape?????

qasehraihan said...

waaa...cne awak dpt idea ni??hehe

shahjiehan said...

tu dia!!! sebut nama awek2 je kan kan.. hahahhaa


bila la nk sebut nama aku ni~




hehehe

Sunah Mohammad said...

saya nak jadi anak murid cinta...:D

f_aRa_aINa989 said...

jiwang? Hak. 1st time org ckp saya jiwang. Kalau romantik tu saya akuilah. Hahaha.

Tp org ckp siapa lahir bulan 8 romantik tau. Org cakaplah.

p/s: Cikgu x main tampar2, kan awak ada buat post, pasal tampar tu. Hik.

Solihin Zubir said...

@cek chun : akak cikgu BI kan.. cer akak yg translatekan tgok.. ;-p

Solihin Zubir said...

@qyqa: haha.. noty eh..

Solihin Zubir said...

@diana: hahaha.. asal sy wat entry cinta je, akak ckp sy dlm mood cinta.. hehe.. mana da..

Solihin Zubir said...

@Fariq : haha.. btul jugak ckp cikgu sandaran ni..

Solihin Zubir said...

@khairunnisa ♥ : err.. itu doktor cinta kot.. heheh..

Solihin Zubir said...

@Nyssa Nuar cikgu korea.. ;-p

Solihin Zubir said...

@qasehraihan : idea dri pesbuk ja.. haha..

Solihin Zubir said...

@shahjiehan tunggu ang wat pembedahan tukaq jantina.. heheh..

Solihin Zubir said...

@Sunah Mohammad : sy pon.. ;-p

Solihin Zubir said...

@f_aRa_aINa989 : sy bulan 8.. so, sy romantik gak la eh.. ;-p

Solihin Zubir said...

@AMIRA ATIYA MYRA_ZOE : aik.. tukar bidang plak? kata nk ikut mama? ;-p

kimiez said...

kalau cikgu add math : mesti die ckp "cinta tue rumit, tapi banyak formula untuk selesaikan kerumitan tue.."
http://freedomismine-kimiez.blogspot.com/

aLya maNip said...

nk cg economy la..hihi

boleh ke?

cinta, masing2 ada pndangan sdiri kan..hehe

k e y r i said...

@amira zoe dokter cinta? wakakaka. btw,mintak kebenaran curi header anda ok? :)

azwa amani said...

kalau cikgu kaunseling mcm mana pulak?????..huhuhuhu..

anah samsudin said...

cikgu pendidikan jasmani macam mana pulak eh ? hahaha =P

azrinrahim said...

wah2x..ayie suka bhgian yang cikgu math ,fizik kimia _ bio..lala tapi kita perlu thu, cinta yang agung adlh cinta kita dgn Allah..tiada galang gantinya..hehe

cik heroin said...

jiwang plak dia ! hahaha, tp comel je ni. amek mna?

sarah-najwan said...

selamat bercinta jika sudah datang cinta kamu...

Yan Saflina said...

cikgu fizik paling bez!hahahah...kreatif giler...

a.samad jaafar said...

guru silat : cinta adalah tentang tendangan dan tumbukan yg padu untuk pasangan yg kuang ajo.. huishh.. ganas tuh !

Cma Shiema said...

hehe...cikgu pilihan..cikgu cinta..
lalala...cinta??en sz dah dilamun cinta kah??
jeng jeng jeng..

Ain Zulaikha said...

kata guru memasak, cinta ibarat seperi sambal belacan, kalau pedas pun nak makan lagi ya.. hehe

cik ciput said...

cikgu kemahiran hidup:

cinta ibarat paku dan tukul..tanpa tukul, paku tak berguna, dan begitulah sebaliknya.. :p

FariehanIbrahim [LBC] said...

pergh! tu bru makna cinta bagi cikgu..
belom lagi artkitek, tukang msk, tukang kebun, akauntan, pemandu bas DLL..ahahaa :pp

Wan Gerrard said...

hahaha lain guru lain pndangan :P

Qyra Yuuri :) said...

nk copy artikel ni boleh tak ?
:)

Anonymous said...

wah cikgu aina la ni jiwang + romamtik ye =) (rndu sama kamu cikgu aina)