Pages

Thursday, April 14, 2011

Arab Saudi Bakal Bina Bangunan Tertinggi Dunia 1.6 KM di Jeddah


1 - Keluarga di-Raja Arab Saudi bakal membina bangunan paling tinggi di dunia, Kingdom Tower dengan kos AS$19.52 bilion (RM59.11 bilion)

2 - Bangunan itu setinggi 1.6 kilometer iaitu dua kali ganda lebih tinggi dari bangunan Burj Khalifa di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) yang kini menjadi bangunan paling tinggi di dunia.

3 - Akan dibina di Jeddah dan mengandungi hotel, apartmen mewah dan sebuah pusat beli-belah.

3 - Masa untuk tiba di menara bangunan itu ialah 12 minit dengan menggunakan lif dan mempunyai 275 tingkat.

4 - Projek pembinaan itu dibiayai syarikat Kingdom Holdings Company (KHC) milik keluarga diraja Arab Saudi yang dipengerusikan Putera Alwaleed Bin Talal.

5 - Syarikat Emaar yang membina Burj Khalifa difahamkan memenangi kontrak untuk mendirikan bangunan berkenaan.

credit : sjiehan.com

1.6 KM? Bayangkan betapa tingginya..
klik imej untuk melihat dgn lebih jelas

Lagi petanda kiamat yang jelas. Apabila pak Arab berlumba-lumba meninggikan bangunan. Lihat hadis petanda kiamat di entry Menara Jam Tertinggi di Mekah Petanda Kiamat.

31 360 juta komen:

pena rozie said...

Org byk duet asyik pikir gelemour kot. hi..hi..hi...

rara pinkmafia said...

Ya Allah takutnya.nk buat apa lah sume2 tu.

syzwnsrwk said...

mashaAllah.. memang dah nak dekat kiamat ni..

Encik Suami said...

Perghhh..tinggi giler?
Klu keje atas tue..mau muntah hari2..sbb gayat.

jemput terjah new entry

1) (>.<) Fenat..Tapi, Dpt Berita Gembira (>.<)

Myaby said...

mak oi tinggi nye. tau tau runtuh je kang. kehkeh

padin said...

confirm aku tak pergi, gayat huu

Cma Shiema said...

mmg tinggi..bole ke tu??

yott said...

salam SZ,
sstngh org dah x tau nak buat apa dgn duit dah..

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

Tanda nak kiamat, manusia berlumba nak bina banggunan tinggi2

LiFe KaMi said...

memang dunia nak kiamat..
smakin byk bangunan pencakar langit..
bila le dpt gi sana kan..

KELI OH KELI said...

wah...senibina yang amat menarik! semoga kekuatan kita juga seiring dengan prasarananya..inshaALLAH.

Qaseh dalia adelia said...

tanda2 kiamat banyak bangunan tinggi2 dibina..huhu .. semakin dekat dekat dan dekat ..takutnya solihin emm

wath said...

bape taun agaknye ntah nk siap. ish ish ish

diana said...

tu dia..
pakat dok lawan sapa panjang sapa pendek..
bangunan untuk apa tu??
kalau kaya jadi lagu ni pulak..
yang miskin depa tak mau pulak belumba nak bantu.

hanizatul.amira.amran said...

salah satu tanda-tanda kiamat smakin hampir, manusia berlumba-lumba utk mbina bangunan pencakar langit~

mizzura said...

masya allah..dengar je terus rasa..apa nak jadi dengan dunia sekarang..

|Make-Up Artist Tak Mekap Artis Je|

Fariq said...

pergghhh.. 12 minit nak sampai tingkat atas.. kalo pempuan bersalin tu dah slmt kat situ dah. hoho..

p/s: wah smart template ni..

latest -
Ban URL Di Shoutmix Bagi Mengelakkan Spam

Hishyamuddin said...

macam2 la skrng ni..huhu

h A n Y S said...

ohoii~gayatnyaaaaa~

btw,tanda akhir zaman..byk sgt dah tandanya sekarang ni..huhu~

Nulia said...

sayangnya , patutnya duit berjuta-juta tu bantu palestin ke , negara2 yg memerlukan ... tak pun bina universiti ke ? library yg dipenuhi kitab2 yg besejarah ke baru best ~~~~ barulah menonjol islam sgt mementingkn ilmu pegthuan..ni nape nak bina2 pula......bazir2 ...hurm... Allah

adan said...

tanda2 semakin jelas kelihatan...

pena said...

12 minit nak sampai atas.. tinggi betul!

banyak betul duit diorang..

Yaa said...

Antara tanda-tanda kiamat kecil :

13) Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih Muslim

ibu hidayahamin said...

dunia dah nak kiamat ni....

cek chun said...

penat mampoih kalo time earthquake, mau menapak turun tinggi macam tu

Wan Gerrard said...

takut lak..tobat2 :)

shahjiehan said...

mana warna hijaunya??? berpaling tadah ke?? hahah.. spa buat ni? nk jugak!

Hafriz Mohamad said...

erk? bru prasan.. sudah bertmplate baru..hehe..

huhu... ade lg yg nk ditinggikan?
ape ke jadahnye la.. aduss... dunia2.

aLya maNip said...

nauzubillah..~

erm, blog da jadi hitam da..hehe

toyolkiut said...

mcm2 skrg orang buat..
tinggi2 smuanya..

f_aRa_aINa989 said...

x faham kenapa perlu tggi2...