Pages

Thursday, March 17, 2011

Sifat Syaitan Yang Patut Dicontohi Manusia

Kita semua tahu syaitan adalah musuh manusia, mereka berjanji dengan Allah untuk menyesatkan manusia dari zaman Nabi Adam A.S sehingga hari Kiamat. Syaitan tidak mempunyai kuasa apa-apa malah makhluk yang lebih lemah dari insan itu sendiri tetapi lihatlah sekeliling kita betapa ramai manusia yang membuat kejahatan bak kata orang tua ‘perangai mengalahkan setan!'.

Namun begitu syaitan mempunyai atitude-atitude yang kita tidak sedari yang mereka amalkan menyebabkan manusia sering kecundang dek hasutan syaitan iaitu:


1. Pantang menyerah

Syaitan tidak mudah menyerah selagi keinginannya untuk menggoda manusia belum tercapai. Sedangkan manusia banyak yang mudah menyerah dan malah sering mengeluh.

2. Selalu Berusaha

Syaitan akan mencari apa cara pun untuk menggoda manusia dan agar tujuannya tercapai, selalu kreatif dan penuh idea. Sedangkan manusia suka rilek, ramai yang malas. Sebab tu ada pepatah di kalangan student “belajar biar ciput, result biar ribut”

3. Konsisten

Syaitan dari diciptakan tetap konsisten pada pekerjaanya, tak pernah mengeluh dan berputus asa. Sedangkan manusia banyak yang mengeluh dan tidak berpuas hati dengan pekerjaannya, padahal banyak manusia lain yang mengaggur.

4. Sepakat

Syaitan tidak pernah saling menyakiti, saling menjatuhkan, bahkan selalu bekerjasama untuk menggoda manusia. Sedangkan manusia, suka menjatuhkan,kedekut ilmu, busuk hati , tidak peduli sesama sendiri malah sering berbunuhan sesama sendiri.

5. Genius

Syaitan itu paling pintar mencari jalan supaya manusia tergoda. Sedangkan manusia ramai yang tidak kreatif, bahkan ramai yang jadi peniru dan plagiat.

6. Tidak berkira.

Syaitan bekerja 24 Jam tanpa mengharapkan imbuhan apapun. Sedangkan manusia apapun harus dibayar.

7. Suka berteman

Syaitan adalah mahluk yang selalu ingin berteman, berteman agar ramai kawannya di neraka kelak. Sedangkan manusia memilih kawan, tengok status, mementingkan diri sendiri dan ego.

credit


SZ : Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan..

47 360 juta komen:

f_aRa_aINa989 said...

ish2, kalau budak tgk..nnt blh jd ayat jum ikut perangai setan!

mak bapak dengar pengsan la nohh..hehe

putERi-kAtEk said...

owh...sejahat2 setan, ada jugak benda baik ye

s h a f i q h a s h i m _____ said...

:) ada gak sifat syaitan yang leh diikot ye.

sekamar rindu said...

salam...

betul apa yg ditulis ini..

intan.maisarah said...

ok ok.
saya takkan menyerah
siapkan asgmnt
belajar
sampai saya puas!
yeah!!

belajar itu ibadah bukan?

TunTeja said...

hahaha.tajuk die tu memang suspen btol :p peringatan yang bagus ;)

puteri ain said...

sikap syaitan yang ni boleh kita contoh..tapi kearah kebaikan lah..jangn gunakan sikap ni ikot cara syaitan lak..

♥yaya suka embun♥ said...

nauzubillah..semoga di jauhkan..


FRESH ENTRY : YAYA DATING DENGAN SIAPA HARI NI? KLIK SINI

YAYA ASAL MANA? : KLIK SINI

NAK LAJUKAN FACEBOOK : KLIK SINI

azwa_amani said...

huhuhuhuhu..best2... :) cik amani suka

diana said...

sesuai tak kalau kita jumpa orang yang rajin berkawan2 ni kita kata gini kat dia..
"wah..ramai nya kawan hang ni..macam setan la.."

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

jangan ikut perangai syaitan..tepis2 jauh2 dari godaannya...

iniialahaku said...

ustazah aku penah kata kat aku dulu...
"hg ni baik baik ckit dari setan"

cmna tu??xleh jadi geng lagi kan??jahaha

cik ciput said...

oh, namaku disebut di atas.."belajar biar ciput, result biar ribut"..ekekeke..

**bab ni mmg den setuju sgt..syaitonirrajim ni mmg pantang mengalah..usaha sehabis daya nak sesatkn manusia..mg lahanat..tpi lagi lahanat manusia yg dok ajak member dia buat jahat..sbb, manusia kn ada otak..boleh pikiaq mana baik mana buruk, setan tu kompem2 dah keja dia buat jahat..

nuriz said...

ada yg baik rupanya boleh diambil dari perangai setan ye hehe

p/s
suka tgk filem ali setan

cik miera said...

betul2...stuju.tp niat dorg tu jahat...

sarah-najwan said...

yg elok2 utk kebaikan kita itu bole ikut tapi jgn terlalu ekstrem..

Panglima Muda said...

ziarah..............

efa said...

janganlah mengikut cara setan kelak kita akan terpesong jauh dan jauh sentiasalah mengingatiNYA

Siti Hajar Masri said...

setuju..yg baik kita ikut yg jahat janganlah ikut..;p

Siti Mashitah Saidin said...

btoi3... buang yg keruh ambil yg jernih....
*tiba2 nyanyi lagu p ramlee plak... hihihi

Amirrah Zawani said...

betull... setan tak penah putus asa kan utk hasut kita =_=

Qaseh dalia adelia said...

amek sifat2 yang baik je ..jgn lak jadi mcm setan hihi ..terpesong akidah t. yg baik kita amek yg buruk kite tolak ...
cth pantang menyerah ..bagi setan dia akan terus menghasut manusia ... so manusia pantang mneyerah dari segi lain kikiki...patang menyerah dari dihasut setan ! ha cenggitu lah

wany said...

jadilah macam setan ek. ehe

kalau study dah ciput, boleh ke dapat result ribut? macam tak je. (",)

sissyira said...

salam

erk..kata kwn sy,,org sekarang perangai lebih teruk daripada setan..huhu

Nafisa81 said...

buat sendiri ke kartun tu..?

qyqa said...

sifat2 setan kat atas tu memang susah nak ada kat manusia..
hohoho

wath said...

haha. takleh masuk geng dia. kite jadik pencabar dia.

boleh? hehe

YOUsoF said...

Hehehe betul la sume tu bro...


Ikutlah perngai positif mkhluk tu selalu kan.!

mie said...

eh!!
jadi seperti setan?
baru paham maksud sebenar..
ehehehee

The Crow Empire said...

btol3. heheh.. tapi ape pun sikap seluruh makhluk tuhan adalah di ciptakan bertujuan untuk mendidik manusia supaya lebih dekat dengannya sekaligus memperhambakan diri padanya.

Dan setiap baik dan buruk hanya dr ketentuan Allah swt. Kalau kata sebab syaitan kita jahat. itu alasan. koh3..

(^___^)

Almy said...

Haha..betul tu..yg negatif pun masih ada positivenya.. ^_^

ct kamila said...

ehh..jgn jadi mcm syaitan...

hehe

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

LIKE

time kecik2 bile mak beli buku asuh, mesti bukak kartun syaiton ni dulu. :D

eh skrang pun

aLya maNip said...

manusia kebanyakannya tak suka berteman. buat baik sorang2. kalau yg bngun kul 3 pagi..besenye jarang yg akan kejut membe bngun skali utk tahjud. :)

ibu hidayahamin said...

hehehe...

gigiAriEma said...

genius n pintar tuh yg boleh ikut tuh.. hehe :P
nak ikut ke?
rasullah lagi3 genius dgn pintar dari iblis.. takut aku ikit depa.. hahha

Sham said...

ada juga nilai2 murni si setan ni yeh...hua hua...

Muslimah Optimis said...

sangat suka entry ni.. jadilah mcm setan...ehhehe...

shahjiehan said...

boleh ke kita contohi??? erkk....

jom baca dan komen Guru menjadi pendidik atau pengajar?

Mohamadazhan hjDesa said...

Sebelum Iblis dilaknat, iblis merupakan guru kepada para malaikat...memang otai dah puak2 ni...manusia mudah tertipu dan terpedaya

Cik Su Life Cycle said...

haha.. ade gak positif dia ek

cek chun said...

sifat-sifat yang baik
memang wajib dicontohi
tapi bukan suruh tiru perangai setan
rosak duniya kang

Manja (let it be my sweet name) said...

betul tu

fRaMe+LenSeS said...

terbaek la SZ. nadh suka. ;) amek pengajaran nih. sifat ni ja. bukan sifat syaitan kan.. ;))

Anonymous said...

nice one,,,:),,,

Ain Zulaikha said...

hahahha boleh pakai gak eh.. hehehe

Dhinai said...

Sat...aku nak keluaq tanduk ni,...