Pages

Wednesday, March 9, 2011

Lelaki Semua Sama! Aku Benci Lelaki!

Salam A'laik.. Semalam kita dah baca entry-entry kipas wanita sempena Hari Wanita Sedunia kan? Sekarang ni aku nak bahaskan satu isu yang agak sensitif dan mungkin akan membuatkan sesetengah pihak tidak berpuas hati dengan kenyataan ini. Sila hayati apa yang cuba disampaikan dengan tenang. Jangan terus bertindak melulu mengecam aku.

Sesetengah perempuan.. Apabila sedang hangat bercinta, seluruh alam nama pakwenya dijaja. Dalam facebook dan sidebar blog penuh dengan gambar pakwe dia. Bila dah terlampau sayang, kentut pakwe dia pun wangi. Justin Biebier mengorat pun buat bodoh je. Setia la katakan.

Tapi, kalau putus? Seluruh kaum Adam dipersalahkan. Dicaci makinya. Statement wajib yang akan keluar ialah, "LELAKI SEMUA SAMA! AKU BENCI LELAKI!". What the duck? Apehal kau nak salahkan semua lelaki kat dunia ni? Statement tersebut terlalu umum. Aku cukup pantang dengan statement tu. Seolah-olah bapak dan tok wan dia tu bukan lelaki. Para nabi, rasul bukan lelaki? Bila aku tegur, hang suruh aku fikir secara matang mengikut keadaan. Awat? Statement macam tu matangkah?

Hello cik adik! Cakap jangan sebarang cakap. Jangan main lepas dan terlalu mengikut perasaan. Takkan kerana jantan setitik, habis rosak lelaki sebelanga? Hang cakap seolah-olah hang dah pernah kenal semua lelaki kat dunia ni. Bercakap macam seekor ikan dalam akuarium yang kenal semua spesis ikan kat dalam 7 lautan. Tak semua lelaki berperangai bangsat macam jantan yang hang kenal tu. Aku tahu hang terlalu emosi masa tu. Tapi, gunalah akal dengan waras. Sekurang-kurangnya, cakap hang benci bekas-bekas pakwe hang dahla! Bekas-bekas? Wow!


Apa kata kalau aku buat statement, "POMPUAN SEMUA SAMA SAJA! AKU BENCI POMPUAN!". Hangpa rasa nak kata apa kat aku? Rasa nak maki tak? Cakap macam orang takdak akai! Mak aku pompuan jugak! Aku pun pernah jugak dikecewakan, frust menonggeng. Tapi takdela nak persalahkan semua kaum pompuan. Lelaki pun sama! Kalau rasa tak mampu nak berikan sepenuh kasih sayang, janganlah bagi harapan dan lukakan hati seseorang perempuan tu. Perempuan kan sensitif. Kalau dah gatal nak bercinta sangat, salinglah memahami. Jangan habis madu, sepah dibuang.

Lagi satu, jangan terlalu obses dengan kaum masing-masing sehingga nak dijadikan perdebatan siapa paling hebat. Wanita selalu cakap, kalau diorang takde, kita semua tak dapat dilahirkan. Tapi harus diingat! Hawa dijadikan daripada tulang rusuk Adam. Pendek kata, kita saling memerlukan dan melengkapi antara satu sama lain. Tak payah nak SEKSIS sangat.

Ampun maaf dipinta. Salah silap harap dimaafi. Sebarang teguran amatlah dialu-alukan. Sekian..

SZ : Wanita bukan dijadikan dari tulang kepala untuk dijunjung. Tapi, wanita dijadikan daripada tulang rusuk lelaki yang dekat dengan lengan untuk dilindungi dan dekat di hati untuk dicintai.

58 360 juta komen:

safura zahari said...

betol2.even i gurl.i pon tak suke.masa bercinta bagai nk rak.masa putus pon bagai nk rak gak.hehe

Miss Ran said...

sengal..pompuan cmtu memalukan je...
kate anti lelaki..
cari pengkid kunun memahami jiwe...

padahal suke pengkid tu sbb die gaya cm laki kn? laki gak

Ceh hate it...MALU kaum je wey

bun said...

tol3
setuju

putri noor syamimi said...

fuiyoh, inche solihin zubir mengamukkah?
yup, amalan give-and-take mmg sgt penting. =)

sarah-najwan said...

sebab tu ada akal fikiran kita kene guna..baik L atau P..sama sahaja..

antara L dan P mmg saling berkaitan..xde salah satu mmg xlengkap..jgn tipu ckp yg tak kawin2 tu sb xkisah..cakap kat mulut bole la kan..dlm hati sapa tau..

L+P= kehidupan

The Crow Empire said...

keh3.. Memang ramai girls mcm tu. Ni realiti. Byk girls yg sy kenal bila bercinta pergh.. tak hengat alam dah.

Time tu klau sy mengata sikit psl boyfie dorang, mmg sy yg kene ketuk balik.

Tapi bila girls dah putus cinta, sy baru ja nak kutuk. Dorang dah siap buat statement. Sy, ex boyfie dia dan semua lelaki sama ja. sob3.. tak adil..

At the end. Cari pengganti pun dgn lelaki jgk. koh3..

(^___^)

shahjiehan said...

ala..slalunya cakap kat mulut je.. dalam hati, nk kawen ngan laki juga... hehehe... kan kannnnnnnnnn


jom baca dan komen ! !shahjiehan [dot] com ! !: Tutorial Pasang CommentLuv Di Blogspot

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

yeah sgt setuju 100%
sy pon pernah dikecewakan tapi tak pernah pulak kata lelaki tak guna..
hmm kadang2 bila broken heart mereka memiliki kelebihan berfikir menggunakan kepala lutut pulak..sigh~

nub said...

sintailah ALLAH nescaya kamu takan dikecewakan.. =)

angah said...

x semu laki cm 2 bro...

bun said...

huwaaa, pinjam jap
sangat kene masenye

masuk entri

diana said...

ni entry lepas geram kan??
gaduh dengan sapa ni??
cer ceghite..
cer ceghite...

Sham said...

masa sayang semua 'benda' sanggup bagi...hu hu...

sItI hAniSaH said...

tu ikot sgt emosi pape pown cuba berfikir sebelum bertindak.. dan x nagikan ramai ja yg cakap lepas dan sgt x setuju la kerana nyamuk sekor, 1 kelambu nak bako.. up kezz daa

shahjiehan said...

klo x ubah, hg malaih nk komen... hahahhaa

CikTomyam said...

sokong NUB :

nice entry^_^

Fariq said...

betul tu.. mmg penah jumpa org camni.. penah gak guna ayat, macam bapak ko ngan bapak aku bukan laki je kan.. kehkeh.. adeh.. nasib memember.. :p

latest -
-Blogwalking Sekarang Dah Tak Boleh Pakai??

eiela said...

setuju jugak dengan pendapat awak. jangan kerana nila setitil rosak susu sebelanga, tak semuanya jahat hanya yang sewaktu dengannya sahaja, perempuan pun sama.

Latest Entri :
Alhamdulillah, dah selamat bersalin

Solihin Zubir said...

@diana : x gaduh ngan sapa aih.. cuma ternampak seseorg yg update status ngan statement camtu.. heheh..

echah mashuri said...

masa bercinta semua suka.dah putus semua celaka.adoii..xleh ah gitu.huhuh..nanti nak khawin cari laki gak.heeee

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

hhah..benci sunguh2 nie..
opss!! pakwe sy pon laki gak ek...hehe..aihh

h A n Y S said...

aku pon super duper pelik dan menyampah bila pompuan bagi statement gitu,ble dah tak suka ngan laki, mulalah sampai ada yg sanggup becinta ngan pompuan, ada yg sanggop tuka dr pompuan ayu jd pengkid, ms becinta dl, hambooooi, lelaki semua baik belaka.. aku pon pnah gak kecewa ngn laki tp xde lah aku nak pk cenggitu, kang andartua aku kaaannnggg.... ehehehehe..
;D

fadhdeela said...

btol2..selalu dengar perkataan 'semua sama jer!!' hahahaha ngah marah kot tu yg kuar perkataan tu.. :P

Meh singgah: Anda Stress!! Meh Baca nie!!

sissyira said...

salam

nak buat onar juga la...aku benci laki,..haha

benci pada lelaki yang salah tak payah, jangan benci pada semua lelaki y tak berkaitan sudah..huhu

Cik Miera said...

statement untuk org yg terlalu kecewa kot

Syazwan Sarawak said...

kebiasaan zaman sekarang. haha
anyway nice entry dude :D

aLya maNip said...

betul2..seme tanak kalah..masing2 nak menang je..kononnye nak bekap kaum..alya sdiri pon x suka hal nie..masing2 nak emo..:)

Fatira Ilmar said...

Haha. lawak la die ni. tp betul la semua tu :')

Muhammad Syahmi Sabidin said...

stuju sangat. mmg diorg ni otak letak kat lutut. bila ditegur, xleh nak terima kenyataan.

diorg ni iman dah hilang...

Chenal said...

Gitu la kalo dah emosional sgt...
kalo takut d lambung ombak jgn la berumah tepi pantai. Itu Dugaan namonyeee

qasehraihan said...

xmenilai smua org sama dgn yg pernah sakiti kita..tp kalau dh fobia mmg a kan..huhu

hai SZ..morning

Siti Hajar Masri said...

wpun aku pompuan aku sokong entry kau ni..salahkn org yg buat salah sudah..:)

ct kamila said...

btol...

so, sygilah sesama sendiri..

ecehhh

:P

diana said...

@Solihin Zubir
oo..
akak ingtkan gaduh dengan jiran..:p

cik ciput said...

emo lerr tu gaduh dgn boipren..tu la, len kali ada boipren pon, senyap2 sudah..xyah canang merata..

k-artz chasez said...

anda ditag....http://khaiartzfar.blogspot.com/2011/03/kenapa-aku-suka-blog-mereka-part-1.html

sicomot-comel said...

huhuhu..
entri berbaur amarah??
yeah,,mmg patut pown..

statement yg terlalu umum lah..tak semua lelaki jahat,dan tak semua perempuan jahat..

semuanya tak sama. dan tak samalah yang saling melengkapi hidup kat dunia ni..

alyana hamdan said...

Assalamualaikum...yana baca entry ny smlm..n bukak balik arini..yana ada buat entry utk entry abg y ny..
boleh baca ny if abg rasa yana copycat..

http://nuraliaadrina.blogspot.com/2011/03/lelaki-semua-samaaku-benci-lelaki.html

=)

RuSh D said...

setuju... x bole kata semua sama..laki ada yg baik ada yg jahat..sama mcm pompuan gak..so,pandai2 ler menilai sesorg..huhu..

Qaseh dalia adelia said...

bila berdepan dgn keadaan yg sgt menyedihkan otak yg ade akal xleh guna dgn elok tapi emosi yg berlebihan sbb tu jadi mcm tu .. so bila putus2 cinta n tak putus cinta pun ingat Allah ... jgn pernah mmbenci org yg pernah mmbhgiakan kita

~nsar~ said...

sokong.. almost mcm ni.. tapi kan lepas dah hilang marah 2 3 minggu.. p ushar mamat lain plak... kekeke

2dia orang pompuan... tettt

Amna.Qadeeja said...

jap2 nk pkir,sy penah x wt statement cmnih?grrr seram je statement cmtuh hahah.. penah jgk dlu dlm ati berprasngka cmni tp xla heboh2 cmtu hi3..skang sy xleh idup tnpa lelaki waahhh!!

ksmpulannya lelaki n pompuan dua2 sme ahahha.. relaxla der xmo emo2 ag ngee ;D

Nulia said...

marah nmpk ya solihin ??? relex2..i hate it too ... mengada-ngada pompuan gitu...mana nak taruk muka nie bila kaum hawa bgitu di dunia ... =='''

Eja Razif said...

kenapa saya suka entry ini...sebab sy seorang wanita....;')

f_aRa_aINa989 said...

mungkin dia keluarkan statement macam tu sbb dia ada pengalaman yg teruk dgn lelaki, dan mungkin benda yg sama berulang..

tp kalau kata baru sekali kena pastu nak cakap kaum lelaki macam tu memang sangat x fair lah kan?

kalau dah putus, anggap xde jodoh sudah. Mungkin jodoh kita dengan orang yang lebih baik daripada si dia....

Nyssa Nuar said...

NN tk taw nk slh kn sape..
ye la..da tgh marah..abes sume kua..wuwuwuwuwu... tp bg NN tak sume laki same.. kalo la NN pon kategori gurl tuh, musti NN single smpai ke tua..muahahahahahaha...NN pon pnh kecewa..tp ttp cuba m'cari yg ssuai & memahami.. see... ttp m'hrpkn jodoh! dan jodoh nye dah tntu lah kaum adam..=)

ibu hidayahamin said...

Allah nak bagi kita merasa nikmat dan azabnya bercinta... dah kita sendiri yang ingin dicintai dan mencintai... jadi apa-apa yang terjadi kena la redha... Allah nak uji tu...

ciknabil-a said...

tak semua lelaki sama la.. tue lau yg marah sgt smpai ckp ayat laki semua sama. huhu..

Wan Gerrard said...

lelaki semua memang samalah, xleh disamakan dgn perempuan :P

ain fathihah said...

eloknya bersederhana lah kan. sayang berpada, tak sayang pun berpada.

The Bee And The White Roses said...

ayah seorang lelaki..Mak seorang wanita..bengong pulak rasa bila ada yg nak anti2 lelaki dgn wanita ini. hidup jgn hipokrit..^^

Dekcik said...

hahaha...mrh btol cik solihin nie..
x semua laki mcm 2 kan..
wat ape nak hina nak maki owg yg penah kite syg btol x??just think + right..=)

yana said...

wowww!!hot entry ni..hahaha..:)
prkra normal kn ble emosi dh mnguasai kte b'pk scra rasional..
lelaki n prmpuan memg sling mmrlukan.klmahan kte mgkin klbihan utk sblh pihak..tp,kne la fhm.

toyolkiut said...

kita saling mmerlukan..
nk tngok jg, yg buat kenyataan tu akhirnya kawen ke tak.. klau ia x kawen pun, bukan sbb ia benci lelaki tu, tp llaki tu x suka perangai ia kot..
hehe..
payah tau kalau dlm umah ni llaki xde.. mesti nk jg d temani llaki..
rasa slmt sikit.. ayah ke.. adik ke.. kan? kan?
cm lelaki jg.. kalau dlm umah tu pompuan xde, mcm ada yg x kena je kan??

cek chun said...

cek tak benci sapa-sapa..
senang cerita

azwa_amani said...

ceq tak benci eh laki.. :).huhuhuhu

TheChekJah said...

oh ho... moral of the story... girls and guys out there, think before you speak.. kalau marah sgt pon diam dulu.. x perlu kata apa2.. diam... bila dah waras nanti baru la bg komen.. mungkin pmpn diatas dlm keadaan yg sgt tertekan.. tet... maafkan la dia..

Anonymous said...

HUHUHUHUHUU