Pages

Sunday, March 20, 2011

Koleksi Gambar Supermoon Yang Menarik Dari Seluruh Dunia

Salam.. Semalam ada sesiapa yang tak dapat tengok dengan mata sendiri Fenomena Supermoon? Pada mulanya semalam, langit di kawasan rumah aku dilitupi awan mendung. Sehinggalah pukul 1.00 pagi baru awan yang melindungi bulan mula beredar. Aku sanggup tunggu sebab tidak mahu melepaskan peluang melihat sendiri kebesaran Allah dengan mata kasar aku. Fenomena ganjil yang jarang berlaku.

Aku ada ambil gambar. Tapi sebelum layan gambar-gambar yang aku tangkap, apakata kita layan dulu koleksi gambar supermoon atau bulan besar dari seluruh pelusuk dunia pada 19 Mac 2011 semalam. Sangat cantik. Subhanallah..


Revellers stand beside St Michael's Tower on Glastonbury Tor, Somerset, watching the moon as it is at its closest point to Earth for two decades
The moon as seen from the end of Worthing Pier in Sussex, looking east towards Beachy Head
The moon is seen behind the top of the radio and television tower 'Funkturm' in Berlin
View of a full perigee moon over Manila, Philippines
The moon rises over east London
The full moon is seen as it rises near the Lincoln Memorial, in Washington DC
Moonhattan: The oversized moon adds to the lights of New York City as it rises over the city skyline
A rugby match in Headingley, Leeds is bathed in an orange glow
Lihat lagi gambar menarik di dailymail.co.uk


Cantik kan? Jom tengok gambar supermoon yang di ambil dari area rumah aku di Pokok Sena, Kedah. Heheh.. Aku guna kamera digital cikai saja. Belum mampu nak pakai dslr macam hangpa. Aku upload ni pun sebab Farah Aina yang suruh. Sebab dia cakap aku ada bakat jadi photographer profesional. Ahahaha.. ;-p


lingkungan pukul 1.00 pagi
lingkungan pukul 1.00pagi
lingkungan pukul 1.00pagi..
lingkungan pukul 7.00 pagi
lingkungan 7.00pagi
pukul 7.20pagi. Dah macam matahari aku tengok..


SZ : Subhanallah.. Speechless..

38 360 juta komen:

alkisah69 said...

YA ALLAH CANTIK BETUL BULAN TU!

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

cantiknye :)

iqbalhakimi said...

nice photo bro.. kebesaran Allah swt.. =)

De'din said...

cantik !
tanda kebesaran ilahi

Nur Misnan said...

Hai brother solihin..
i like... cantik2 gambar diorang shoot

kau punya bulan tuh bro
memang superb coz ada daun2 buluh (betuk ker)
menjadi frame gambar supermoon..

sissyira said...

salam

walaupun berbeza, cantiknya tetap terserlah..

Tulisan syira--Tutorial open new tab | link di buka dengan window baru

Manja (let it be my sweet name) said...

CANTIK CIPTAAN ALLAH S.W.T

Cik Sara said...

Betul3x..Sangat indah..Jom usha dekat sini pula..

http://cintakuntumansyurga.blogspot.com/2011/03/oh-bulan.html

Supermoon yang di ambil live dari UTM, JB

Miss Ran said...

cantik bulan..cntik gambar anda ckp..cpt2 beli dslr oke..sy doakan

Mohamadazhan hjDesa said...

subhanallah cantik!

tu pun tak mau pangkah bulan.hehe
ops, politik pula.hehe

Izan Ishak said...

subhanallah...mmg cantik sangat!!

shahjiehan said...

hehhee... tapi tgk semalam, cam biasa je.. tp perasan la jugak, bulan ni besar, act mmg dah lama bulan ni besar, mase kite kecik2 dulu, aku tgk bulan ni kecik, lani dah makin besar, mungkin sbb makin dkt ngan bumi... jeng3 ....

cek chun said...

cantek pic hg ambik solihin
memang ada bakat pun
err...pagi tadi bangun pukul baper

Solihin Zubir said...

@cek chun bangun pukul 5.45.. heheh..

f_aRa_aINa989 said...

Subhanallah...Bulan yg cantik...Semalam duk tgk bulan sedap2 dr tgkap, pas2 housemate sy ckp kwn dia nmpk hantu penanggal, terus tutup tingkap langsir suma bnda...x dpt tgk lg..

nasib ada org tu tgkap..ahaha..xde kena mengena..

p.s: asah lg bakat awak..=D

FariehanIbrahim [LBC] said...

subhanallah, cantik kn! >.<

kagum lh Incik Solihin dpt tgkp smpai ke pagi. hehe gud job! ^^

Woofer Storm said...

cukup indah la..perghhh layan,tapi btul2 tak tgk sndri coz lupa..ermmmm

Muslimah Optimis said...

subhanallah sangat cantik sangat kan.. credit kepada tukang amik gambaq..heheh...

Muslimah Optimis said...

subhanallah sangat cantik sangat kan.. credit kepada tukang amik gambaq..heheh...

qasehraihan said...

cantekk!!
subhanallah..mmg kita tau keangungan kejadian Ilahi yang tak terbanding

Cma Shiema said...

mmg speechlesss...
mmg terrrsgt cantik ciptaan allah ni..

wahh..sz ade bakat jadik potograper la,,,

Haz said...

besarnya bulan..
subhanallah..

ctiza said...

sangaaat cantik! harap dapat tengok lagi fenomena ni akan datang. 2 dekad lagi???

Rossnie said...

subhanallah..indahnya ciptaan Ilahi..
sy pun da tgk gak..sgt cantik :)

ct kamila said...

lawanyaaa...

bulan!

heheh

Siti Hajar Masri said...

cantiknya..Allah itu maha kuasa..:)

toyolkiut said...

TK x tngok la pulak fenomena ni..
ujan la kt sini..
x nmpk bulan..

Wan Gerrard said...

cantik, ada bakat jd photographer..:P
bulan cantik mlm td gak

Cik Su Life Cycle said...

berbeza2 ek.. tpi menarik..

alyana hamdan said...

cantik nye...
=)

SZ snap pon dpt gitu jek ea.?
sama lah..yana snap pon dpt camtu..xclear..
tapi okey lah..nak upload malu..haha..
=)

cik ciput said...

Subhanallah..Indahnya ciptaan Allah.

qyqa said...

subhanallah cantik gila..
syg nya x perasan pun...

Qaseh dalia adelia said...

lawanya ... paling suka tengok bintang n then bulan ..matahari lak xleh tgk lelama nnt kan buta ..time matahari terbenam je lah leh tgk..cantekkk terasa romantik je haha..
ciptaanNya tiada tolok banding !

azwa_amani said...

sesunguhnya setiap kejadian Allah menunjukkan kebesaranNya...nice picture.. :)

puteri ain said...

cantiknya !! :):)

tapi tak sempat nak tengok..:(

a.samad jaafar said...

hujan lebat di sini.. rasa frust jgk sebab tak berpeluang nak tengok..

Amirrah Zawani said...

subhanallah.. mmg cantik :D

Miss Yaty said...

subhanaAllah...cantik nya permandangan di bawah sinaran bulan...