Pages

Sunday, March 13, 2011

Kartun Tsunami Berita Harian Cetus Kontroversi Memalukan Malaysia - CNN

Ada sesiapa baca paper Berita Minggu hari ini?

Akhbar Berita Minggu hari ini mencetuskan kontroversi apabila ia menyiarkan sebuah kartun mengenai kejadian tsunami di Jepun yang meragut nyawa ribuan rakyatnya.

Kartun lukisan Zoy yang disiarkan di muka dalam Berita Minggu - edisi hari Ahad Berita Harian - memaparkan superhero popular Jepun - Ultraman - lari lintang pukang dari ombak tsunami yang besar.

Berikutan itu, ramai rakyat Malaysia telah menyuarakan rasa kesal dan kemarahan mereka - melalui lamanweb sosial dan Twitter - terhadap Berita Minggu, malah ada yang menggesa supaya memboikot akhbar tersebut.

*Maklumat lanjutMalaysia Kini

Tambah memalukan apabila kartun kontroversi tersebut turut mendapat perhatian CNN iReport. Sekaligus, memalukan Malaysia di seluruh dunia.


CNN i-Report


SZ : Sudah-sudah la tu buat lawak sarkas di atas kesusahan orang lain. Kalau Malaysia kena? Nak lukis siapa plak lari macam Ultraman tu?

37 360 juta komen:

intan.maisarah said...

tak pasal aje la

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

ish2...memanglah tak fikir guna otak fikir guna kepala lutut...buat musibah yg orng dpt sbagai bahan lawak~

niesz said...

memalukan sungguh lah dorang ni, bukan nk simpati, ni ke name nye rakyat yg prihatin..perangai mengalahkn budak2..

CikBulat said...

ef. yu. si. key.
wa.. de.. pak..
!EH ! APA KOMEN BH?

f_aRa_aINa989 said...

ptg td dpt tahu pasal ni..mmg sangat2 memalukan..

iqbalhakimi said...

huh..macam2 ...artis pun sama..

mary ann ;) said...

hmmmmm...betul jgk tu..kalau jadi kat malaysia, apa pulak yg nak dilukisnya..

kita dah lah tak ada superhero, takkan nak lukis cicakman pulak kan..hehehe

cek chun said...

baru baca kat blog osip tadi. memang mengong tahap gaban..
tak prihatin betul.

tim said...

kawan saya cakap

"lukis upin dan ipin"

shahjiehan said...

lukis kuangman,xpon cicak man.. hahaha

mie said...

sesetengah isu xboleh dijadikan lawak..
kena la beringat..

fadhdeela said...

bole x bawak ke muka pengadilan org mcm tu!!! memalukannnn bnda2 mcm nie kena nak wat main2..ish marah tol nie..xptt sungguh!

Meh singgah: Gambar Siti Nurhaliza..Canteknyer dia!!

Wan Gerrard said...

memang memalukan~ xprihatin

Anonymous said...

hak ela...katun camtu xde pape la...katun hine nabi xpe plak dorang wat

Fazli said...

it's too much... Malaysia juga yang dapat nama...

iniialahaku said...

mmg xlambat dahla ni gamaknya...pa la..xda otak pnya olang maw pk ini macam pnya isu...

adam said...

salam solihin,,sori sgt2,,lupa nk gtau tercopy gambar kat atas tu,,sori ye,,nk copy kat web akhbar lmbt,,

wannurfazrini said...

haishh sempat lg melawakk tuuuu !

nub said...

pukoi gak perangai pelaq nak mampuih

cik ciput said...

sepatutnya benda mcm tu nk kelaur paper kena la ada tapisan dulu..so frustrating.. =(

*takziah atas bencana yang melanda

ct kamila said...

benda cenggini pon nk buat lawak..sabau je laa..

mirlme said...

tak patut...memang tak patut

Cma Shiema said...

x abis2 ngan lawak cam ni..ari tu artis msia yg bt lawak x kena tempat..ni akhbar tempatan pulak..
hmm..kalo msia menerima nasib yg sama??
camana tu sz??
uh..lamanye x jenguk cni..~

Nor Suhaiza said...

''manalah ultraman n power ranger n doraemon dlm saat2 genting tsunami di jepun----fiz fairuz'' di twitternya

sama je diorang ni...
nak melawak pun biarlah bertempat..
agk terlampau disitu...

Mohamadazhan hjDesa said...

salam

buat lawak apa la BH ni, tak dak rasa simpati langsung.

azwa_amani said...

buat benda tak pernah nak pikir....camtulah jadinyerr

♥yaya budak suka embun♥ said...

cek malu laaaaaaa - -'

qasehraihan said...

dr satu segi katunis tu wat tu sbb mmg jepun tersangat sinonim dengan ultraman..slama ini kita tgk gah sgt citer katun dia nyelamatka bumi..so kartunis mmg jenis org seni yg fikir senang terus jd kartun..

sdgkan ianya snsitif sbbnya mmg sgt dasyat kejdian tu..bkn ckit2 punya kesan..hehe

xpela..dia dh minta maaf..maafkanla..lain x jgn wat lg..hoho

Anonymous said...

Ternyata BH tunduk dan takut pada kuasa ekonomi jepun, suka sangat fitnah dan buli oposisi. Dari satu sudut ternyata malaysia seperti peminta sedekah. Tak perlu mohon maaf kerana banyak darah mengalir kerana penaklukan jepun dahulu.

*Jepun negara yang sombong dan tinggi diri kerana meraka merasakan meraka bijak, moga2 tsunami menyedarakan meraka......

*Akhbar arus perdana mmg sombong dan suka cerita berat sebelah, padan muka terpaksa jilat ludah.

Chief Editor you firedd

nuriz said...

lepas fizz fairuz berita harian pulak ke, yang berita harian pun satu, sebelum nak keluarkan kartun tu, tak tengok dulu ke kartun tu mcm mana. Memang kartunis Zoy ni tak prihatin la, boleh la di berkawan dengan Fizz fairuz tu, mempersendakan orang dalam susah.

Mama Kembar 3 said...

hmm disaat seluruh dunia bersimpati pada rakyat jepun, ada jugak yg buat silap camni, tak pasal pasal nama malaysia buruk.. aduhai apsal laa si kartunis tu tak pk panjang sblm buat kartun tu? and editors BH pun sama naik laa, tak check betul betul sblm publish... hmmm harapnya diorang tak kan ulangi lagi kesilapan camni.

diana said...

lain kali guna otak betul2..
jangan guna otak untuk main2 je..

amran said...

@qasehraihan manusia.. kita pun kadang xterlepas dari melakukan kesilapan.. =P

thomas said...

Kalau di Jepun, sikartunis dan editor dah pegang pedanglah.

Khairil Shahmi Shaidun said...

Biasalah tu...jadi kat orang..kalau jadi kat kita siap nak saman lagi...dunia..dunia...

Amirrah Zawani said...

ya Allah.. mmg memalukan la sian masuk CNN.. adeh orang atasan akhbar takkan tak tapis dulu.. =_=

Jiraiya said...

Saya akan letak tanggungjawab atas kesilapan yg sememangnya memalukan ini pada Boss Berita Harian, Ketua Editor dan kuncu2 yg sewaktu dgn mereka. Shame on U !!!