Pages

Tuesday, March 8, 2011

Hari Wanita Sedunia 2011 | Sejarah dan Asal-Usul

Assalamualaikum.. Hari ini, 8 Mac 2011 adalah Hari Wanita Sedunia yang ke-100 tahun. Tema Hari Wanita Sedunia untuk Tahun 2010 ialah "Equal Rights, Equal Opportunities : Progress for All". Begitu juga pada tahun 2011 iaitu "Kesamarataan peluang terhadap pelajaran, latihan, sains dan teknologi : Laluan kerjaya terpuji untuk wanita".


Sejarah dan Asal-usul Bagaimana Wujudnya Hari Wanita Sedunia?

Kenapa Hari Wanita Sedunia diraikan? Sedangkan tiada hari khas untuk lelaki. Ia sebenarnya adalah simbolik kepada kejayaan wanita seluruh dunia yang berjuang untuk persamaan hak, keadilan, keamanan, dan kemajuan dalam kehidupan mereka.

Tanggal 8 Mac 1857 iaitu 153 tahun yang lalu, satu mogok besar-besaran telah diadakan oleh beratus wanita yang menjadi buruh di kilang kain dan pakaian di New York. Mereka melancarkan mogok kerana menentang kezaliman majikan dan masyarakat kapitalis yang mengekploitasi keringat dan tenaga dengan bayaran gaji yang amat rendah, masa kerja yang panjang serta keadaan suasana tempat kerja yang tidak berperi kemanusiaan. Lima puluh tahun kemudian di bulan Ogos 1910, Persatuan Wanita Sosialis Antarabangsa telah memilih tarikh ini sebagai Hari Sambutan Wanita Sedunia. Pada tahun 1975 , Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mula mengiktiraf 8 Mac setiap tahun sebagai sebagai Hari Wanita Sedunia. (sumber: Perutusan Wanita Sedunia). credit : Teratak Usang


SZ : Selamat Hari Wanita Sedunia diucapkan buat semua kaum Hawa. Bapok-bapok serta mak nyah, terkecuali. Heheh.. Kepada kaum Adam, hentikan penindasan terhadap wanita. Sayangi dan hargailah mereka. Kerana, Adam pun sunyi tanpa Hawa.

29 360 juta komen:

honeymadu said...

Wahhh HM pun wat entry pasal ni XDDD samela kite ^^ meh tgk http://ihoneymadu.blogspot.com/2011/03/happy-womens-day.html

nelly said...

Yeah ..wanita sedunia .
=)

amira najwa said...

terima kasih kerana menggalakkan kaum adam untuk berhenti melakukan penindasan terhadap wanita.. tanpa kaum hawa mesti dunia ni sepi... hehehehe..

putri noor syamimi said...

cenggitu rupenye~ :)

nub said...

selamat hari awek!!

Cik Miera said...

yes..!! haha selamat hari wanita sedunia untuk semua wanita termasuk saya..ekeke

Nyssa Nuar said...

yea2!!! saye wanita!!! haha

diana said...

kan bagus kalau hari ni
semua wanita2 diberi cuti..
mesti penuh shoping kompleks..
hehhe

Syed Fairus said...

Saya ada tulis special entry bersempena sambutan Hari Wanita Sedunia.

Jika rajin, silalah bertandang ke:

http://ditelanzaman.blogspot.com/2011/03/setem-sambutan-hari-wanita-antarabangsa.html

nur aisya humaira said...

Terima kasih...:)
tetibe je kan??hak2

Dawa said...

bapok2 tu yg akan celebrate lg sakan dr wanita2 asli ni. hehe

aLya said...

selamat hari wanita sedunia untuk wanita-wanita di luar sana..hehe

mekaseh untuk entri nie :)

wawa said...

bangganya menjadi wanita..==))

qasehraihan said...

selamat hari wanita sedunia..

kalau xde wanita..maka xdela lelaki..hehe..

hai solihin...lama xjeguk dia..sori..bz..huhu


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/apa-ku-buat-di-balai-polis-ni.html

Ayuni said...

betul, hawa untuk adam,....

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

suka ayat last tu "adam pun sunyi tanpa hawa" :)

CaDLyNN said...

oh..itu ceritanya ye..baru tau asal usul hari wanita ni

Amna.Qadeeja said...

thanx tuk entri penghargaan nih.. selamat hari wanita tuk semua kaum hawa ! :)

sarah-najwan said...

hehe..adam yang ada blog hijo ni pom memerlukan hawa tu..lagi cepat lagi baik..heheh

jgn lupa jemput via blog deh..hhee

ibu hidayahamin said...

gembira bila wanita dihargai...

Siti Mashitah Saidin said...

selamat ari perempuan jugak~

mizzura said...

ala..tak best takde orang nak bagi bunga..tak terasa pun hari wanita...huh..

Wan Gerrard said...

Gerrard mmang pencinta wanita,
selamat hari wanita :P

cek chun said...

saya bangga menjadi wanita

cek chun said...

ohh ya..
saya juga bangga mengenali lelaki seperti anda :)

cik ciput said...

bangga kerana diri ini seorang wanita.. =)

sissyira said...

salam

tak tahu pun kewujudan hari wanita sampailah maxis hantar mesej =)

f_aRa_aINa989 said...

selamat hari wanita sedunia buat semua wanita..

:)

ciknabil-a said...

nabilah tataw lak sai hari wanita sedunia nie. abg solihin lak yg tahu. kui3!