Pages

Tuesday, March 22, 2011

Giliran Blog Aku Kena Hack?

Salam.. Ada sesiapa yang datang nak melawat blog aku tadi, tapi tak boleh nak buka? Pagi tadi aku buka blogger.com untuk update aku punya blog. Bila nak preview, tak boleh. Alamak.. Aku dah mula cuak. Aku fikir mungkin sebab browser. Aku guna Google Chrome. Jadi aku cuba guna Mozilla plak. Tapi, tetap loading failed. Aku cuba berfikiran positif lagi. Mungkin sebab masalah internet kat tempat aku. Tapi, bila Syed Graphix tegur aku kat Twitter bertanyakan sebab apa blog aku tak boleh nak bukak, aku makin cuak. Alamak! Maknanya satu dunia tak boleh tengok blog aku. Arghhhh.. Memang tension.

1- url blog aku tak boleh nak loading sprt biasa
2- blog aku masih boleh dilihat, tetapi terpaksa menggunakan cached copy.

Takkan blog aku kena hack macam Izamir Ridzwan jugak kot? Tapi, nak kata kena hack, dashboard aku boleh log in dan update macam biasa. Cuma tak boleh nak preview. Jadi, aku pun try la godek-godek kat bahagian Setting. Dan aku tengok benda alah kat bawah ni.


Aku rasa, sah ni masalah domain. So, aku pon hantar email kat syarikat yang menguruskan domain aku untuk bertanya mengenai masalah tersebut. Diorang pun reply seperti di bawah :
Due to some problem, some of our customer will have problem with their domain.. We are very sory for the problem cause by our company and we will solve this problem as soon as possible.. All the problem is on the way to be proceed... We are very sorry because we cannot give any time frame when the problem will be solve... As we detect the problem only affect the domain that has been register in Asia only.. Other country like US and Europe dont have this problem... Thank you...
Ternyata memang benar masalah domain. Semua domain yang berdaftar dengan syarikat tersebut menghadapi masalah yang sama. Lega la sedikit. Aku ingat aku sorang saja yang bermasalah. Tapi, tension tetap tension. Nak maki, tapi sabar sajalah. Dugaan. Nak buat macam mana.

Alhamdulillah.. Sekarang dah ok semula. Dah puas aku bermaki-makian. Tension woo!! Tangan ni dah gatal nak update isu panas. Waduh! Traffic kompom jatuh merudum hari ni. Penat aku maintain selama 2 minggu ni. Dugaan btoi! Hilang sekejap mood blogging! Susah jugak pakai domain sendiri ni eh. Heheh..

18 360 juta komen:

Amna.Qadeeja said...

heheh sib baek xgne domain..
psstt pssstt gosip panas? cm besh je nih ce citer ce citer ahaha ;D

cek chun said...

k chun dah kena sekali. sebab virus apa ntah. rasa kelam duniya sat

f_aRa_aINa989 said...

kalau tiba2 awak update post pasal gambar lucahke..yg teruk2 baru saya percaya awak kena hack..hehe...

alhamdulillah blog dah sihat!!

=D

CikBulat said...

takutnya kalau blog CB kena. boleh gilak T__T

FariehanIbrahim [LBC] said...

lorh, pkai domain pom de mslh gak er. adeh!
xpe2, cobaan jer niee.. hehe! ^^

SyedGraphiX said...

hahhaa. sian. ehh. domain ni under ape? ihosterz ke netkl?

mia.lia said...

cuak dah..haha

shahjiehan said...

hahahha.. sabaq ja la... aku punya domain x cek lagi lor..camne nk cek??

http://www.sjiehan.com/2011/03/good-luck-to-all-spm-candidates.html

shahjiehan said...

hahahha... aku tgh riso jugak ni.. hg buat kat net kl ke?? camne ngan www.sjiehan.com ni.. lalalallala

jom baca dan komen ! !shahjiehan [dot] com ! !: 7 perkara ganjil yang menimpa mayat

Solihin Zubir said...

@SyedGraphiX : jiwahost..

Budak Botak said...

he3, men2 lak domain ni ye...

Miza Yusof said...

alhamdulillah. dah boleh bukak dah :)

The Crow Empire said...

Tak sangka pulak pkai domain pun bermasalah. Tapi takpe lah. Kadang2 je jadi kan? kalau kerap, melampau gak la. heheh..

Sabo eh bro. Ape pun peminat blog ni tetap datang bertandang juga. Blog ni cool!

(^__^)

shahjiehan said...

camna taw tu adek aku?? waaahaha..terkantol la plakkkkk



jom baca dan komen Good Luck to All SPM candidates

sarah-najwan said...

akak buka blog kamu pagi tadi
mmg xle..xtau nape

igt mcm kes akak
akak buat n3..pastu rasa cam berkenan..akak delete

tapi tajuk n3 tu tetap timbul kat blog yg letak blog akak dlm list dorang..tapi bila klik tajuk n3..xle bukak..ehhe

xpe la da ok..

Nur Misnan said...

selalu kes bergini terjadi

p.s. selalu tukar pswd every 2 mth..
takut der...

Izamir Ridzwan said...

aiyokk tak tau.. hehe xpa nsib baik kejap je tuh

Cik Miera said...

nasib baik xde pape kan....huhu kalau miera pun cuak jugak..