Pages

Saturday, March 19, 2011

Apa Hikmah Dalam Islam Apabila Bulan Menghampiri Bumi?


Semua orang tahu yang malam ini akan berlakunya Fenomena Supermoon : Bulan Semakin Dekat Dengan Bumi. Namun begitu, adakah kita tahu atau cuba ambil tahu apa hikmahnya dalam Islam apabila bulan menghampiri bumi? Adakah hikmahnya sekadar ingin mengambil gambar dengan DSLR masing-masing? Adakah ini masa yang paling sesuai untuk angkasawan ke bulan kerana tambang dan kos yang murah disebabkan jarak bulan dan bumi semakin dekat?

Pernahkah kita terfikir seperti di bawah?

Bulan adalah tanda Nur Nabi SAW dan seperti yang disebut dalam 200 lebih hadis Sahih Nabi SAW- akan tiba kedatangan Imam Mahdi (AS) Cucunda Nabi SAW - Bernama Muhamad ayahnya Abdullah Ibunya Aminah.

Di zaman akhir ini ianya adalah simbol munculnya Imam Mahdi (AS).

"Sesiapa yang tidak percaya kepada Dajjal mereka akan kafir dan sesiapa yang tidak percaya pada Imam Mahdi mereka akan kafir". ( Maksud Hadis).

Ketibaan Imam Mahdi (AS) di ambang pintu dunia - di nyatakan atau di khabarkan oleh Bulan yang akan menjelma 50,000 Km lebih dekat ke arah bumi.

Dan akan berlakunya segala bencana telah pun disebut dalam banyak hadis -hadis sahih sejak 1,432 tahun lalu. Wahabi telah meringkan perkara-perkara tersebut dari pandangan orang-orang ISLAM.

Hanya wali-wali Allah SWT Sahaja yang mengetahui segala kebenaran ini dan di ilhamkan kepada mereka.

Ketibaan Imam Mahdi ada 111 tanda dan kebanyakan tanda -tanda telah pun muncul seperti yang berlaku baru-baru ini iaitu :

* Kejatuhan semua pemimpin2 zalim di timur tengah memberi laluan kedatangan Imam Mahdi (AS). Dan memberi kebangkitan nafas baru pemimpin2 yang akan membantu Imam Mahdi (AS) pejuang Islam yang sebenar

* Keadaan tsunami di Jepun dan malapetaka di seluruh dunia

* Tsunami di Aceh memperkenalkan satu kebangkitan ummah yang baru membantu agama Allah SWT

* Banjir di Pakistan bulan Ramadhan 2010

* Dan 313 kejadian yang bakal akan berlaku di seluruh dunia - kebanyakan kepada negara2 yang zalim dan yang memusuhi agama Allah SWT

* Dan membuktikan kedatangan nabi Isa (AS) dalam masa yang terlalu dekat.

* Dajjal telah pun bersiap sedia untuk muncul dengan sepenuhnya dengan lengkapnya Dajjal-dajjal kecil yang 40 iaitu sai baba ( yang mengaku dirinya Tuhan). Dajjal yang 41 adalah Dajjal yang asli - sebelum ini adalah Dajjal in the making" -

Wahai Orang ISLAM dan Muslimin seluruh Dunia , Berimanlah dan Bertaqwalah dengan Sebenar-benar Iman dan taqwa sebelum terlambat.

Baca sambungannya di SINI!


Wallahu'alam...

SZ : Adakah kita golongan yang akan mengharungi detik-detik hari kiamat di muka bumi ini? Nauzubillah.. Tak sanggup aku nak hadapi hari pengakhiran yang maha dahsyat tu..

38 360 juta komen:

Miss Ran said...

terima kasih ingtkan

Keyrill Eduardo Willeyhem said...

macam tu ek? thnks for sharing this ...

alyana hamdan said...

=(
hope entry ini memberi keinsafan..

Farid bin Aspar said...

Bagus juga, perkara diebalik kejadian disampaikan. Memberikan peringatan kepada kita bersama.
Terima kasih dari
Minda Insan.

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

Subahanallah, tergamam jadinya.

Miza Yusof said...

subhanAllah. takut rasanya. Kiamat semakin menghampiri kita semua. Cuma masanya kita semua belum tau bila.

IftiMonstaa said...

tanda2 kiamat seperti bulan sabit besar pun dah nampak sekarangkan

si ngokngek said...

masyaalah..cam2 rupanya...tp ramai yg tak sedaq...thanks

diana said...

betul2 menginsafkan..
menakutkan pun ada jugak..

Siti Hajar Masri said...

maknanya dunia dah nak kiamatkan..takutnya aku..

fatt said...

betul tu solihin, pelik aku tgk org yg fanatik nak amik gmbr supermoon ni..dorg mcm tk boleh faham the other way round ke, mcm seronok excited gila..apa2 pun...semoga makin ramai umat islam yg tersedar dan kembali pd jalan Allah. amin~

Cik Ila said...

semoga dgn entri2 mcm ni,dpt buat kita ambil pengajaran utk hari2 seterusnya.huhu

Qaseh dalia adelia said...

hurmm solihin ... :( qaseh pun tak sanggup nak hadapi :(

Nur Misnan said...

hai solihin.. kita sama2
memperbetulkan diri
dan dekatkan diri pada Allah

❀aRaBeLLa❀ said...

semua orang akan menghadapi kiamat termasuk yg telah mati akan dibangkitkan semula pada waktu itu..wallahualam

Faezah Hannah Al Baj said...

syukran di atas peringatan :)

cek chun said...

thanks

qasehraihan said...

semoga memberi keinsafan kepada kita semua..
sharing is caring..
hai..solihin..

The Crow Empire said...

Kebesaran Allah swt. Ramai yg cakap bulan dekat dgn bumi menakutkan. Tapi bukan ke bulan yang kelihatan besar tu lebih cantik berbanding biase. heheh.. ape yg nak di takutkan? adeh..

Semoga kita semua termasuk dalam golongan yg di pimpin Imam Mahadi as kelak.

(^___^)

aLya maNip said...

semua tanda2 makin jelas..semoga kita sama2 dalam lindungan dan hidayahNYA.

cOnfuSeME said...

nauzubillah..minta kita sentiasa dilindungi Dia...

azi nur said...

arini banyak sangat bace entry keinsafan...bebtul2 buat kita pikir balik...oopss dan bertindak! nasihat untuk diri sendiri juga~ :)) nice info!

qyqa said...

takut.
tapi selalu lupa diri...
huhu

Miss Yaty said...

subhanaAllah..sesungguhnya kuasa Allah memang tiada tandingan..thanks sebab mengingat kan..

f_aRa_aINa989 said...

keinsafan dtg dlm kerisauan, tp trtanya dptkah keinsafan itu sntiasa berada dlm diri yg kerdil ini..

Ya Allah, semoga kau ampunkan dosa2ku dan dosa kawan2ku...Amin Ya Rabbal Alamin...

nuriz said...

bukan moon twilight saga kan

skrg dah akhir zaman, byk benda benda yang tak pernah terjadi dah berlaku..

FariehanIbrahim [LBC] said...

nice en3, sgt menginsafkan..
kita nie umat akhir zaman,
nauzubillah, tak sanggup nk hadapi hari kiamat..(-.-")

niesz said...

takut nya, rasa mcm menggug masa je skrg ni, tnda2 semua dah jelas..moga kite sentise ingt mengingati n sentiase berada di jalan NYA..

Mohamadazhan hjDesa said...

dunia akhir zaman,

manusia makin jauh dengan pencipta

penaGlow said...

manusia mudah lupa..bersungguh2 melakukan kepelikkan kt dunia..ermm...

pena said...

SubhanAllah..

malam ni bulan mmg nmpk besar..

trima kasih atas perkongsian ni..

Woofer Storm said...

takut baca entry ni,betul kat sz ni...adakah ke kita ni ummat yng akan menghrugi dtik2 hari kiamat terjadi..moga2 dijauhkan..

ibu hidayahamin said...

terima kasih atas ingatan...

Cik Su Life Cycle said...

huhu.. terima kasih sebab info.. takut2

ct kamila said...

allahuakhbar..

yg plg penting. jaga solat. iman pengukuh jiwa..

amin

ciknabil-a said...

takutla nak baca citer cm nie. huuu..
papn thanx utk info nie.

alkisah69 said...

wow terima kasih bro tolong ingat kami supaya insaf!!
x dapat aku bayangan =kan hari khiamat!

Makanan Ringkas Hanya Di Jepun "

Lukisan Kartun Kumpulan R2 "

Kisah Kes Mat Komando "

MAN !!! Juara Raja Lawak Ke-5 "

Wan Gerrard said...

terima kasih ingat-mengingati