Pages

Saturday, February 5, 2011

Word Verification Lucah dan Berbaur Perkauman

Kebanyakan blogger yang rajin meninggalkan komen pasti kurang menggemari commentbox yang disetting dengan word verification kerana ia menyusahkan, melambatkan dan kadang-kadang menyakitkan mata untuk meneliti huruf-huruf tersebut. Kadang-kadang, jika ber'nasib baik' mungkin ada yang akan menjumpai word verification yang unik, lawak dan lucah.

Tadi, seperti biasa aku menjalankan sesi terjah-menerjah dan membalas komen. Dah jadi tabiat yang aku akan tetap tinggalkan komen walaupun kotak komen tersebut ada word verification. Tapi tadi, aku ada terjumpa satu word verification yang berbaur perkauman. Perkataan yang turut menjadi isu ketika kontroversi Novel Interlok hangat diperdebatkan sebelum ini yang dikatakan menyinggung sensitiviti kaum India di negara ini iaitu perkataan “paria” kerana mereka tidak gemar dikaitkan dengan kasta terendah dalam strata sosial masyarakat India.


Tiga hari yang lepas aku ada terbaca kat blog SisSyira. Dia juga ber'nasib baik' sebab jumpa word yang 'unik' iaitu 'condoms'.


Hahaha... Adeyhh.. Korang pernah tak 'terserempak' dengan word verification yang pelik atau unik? Apa kata, bagi mengelakkan perkara macam ni berlaku, korang tak payah setting word verification kat commentbox korang tu. Mesti lagi seronok kawan-kawan nak komen entry korang. Lancar tanpa sebarang gangguan seksual. Heheh.. :D

Tapi, tu hak masing-masing la. Ini sekadar cadangan. Mungkin dia bertujuan untuk mengelakkan spammer. Tapi, kan bagus pakai ja comment moderation. Dan lagi bagus, setting commentbox cara pop-up window. Itu lebih menjimatkan masa dan tidak membebankan.

Sekian, salah silap harap dimaafi.

SZ : Railah tetamu yang berkunjung ke 'rumah' anda dengan layanan terbaik. Dapat pahala beb!

46 360 juta komen:

f_aRa_aINa989 said...

word verification:

Komenlah anda sebelum anda ditembak... :D


:P

AnahSamsudin said...

parah2..bila kluar word2 yg tak sepatotnya..haha

mia.lia said...

hahaha..memang baik nasib dia..hehe

MAKCEK bukan NENEK said...

haha hari tu ada jumpa jugak
tapi x sempat nk prntscreen.
lupa . mmg agak lucah .hax

decrewz said...

X berapa suka sangat word verification... Tambah pulak kje nak taip satu lagi tempat...

p/s : Lum pernah jumpa lagi word camni..he3

Bulan said...

hahaha.
bahaya tol.

yott said...

prnh...tp..segan ar nak taip kat sini...heheh

qasehraihan said...

haha..pernah jumpa yg 'condom' tu..

stuju..xperlu ada ni..leceh..dh elok taip ingat dh lepas..rupanya nk kena veryfy word pulak..dgn b.band lak lembab..terus klik 'X'...haha..

iwan_dextrous said...

ad jugak kena...tpi mmg x gemar btul ngan word verification nie.hihihi

alkisah69 said...

hahahaha biaq betoi...pasni kalau ada lagi kasi tau ok...aku nak gelak!!!

ibu hidayahamin said...

betul...

miss ANGIN said...

haha . kelaka !

diana said...

akak ni tetamu..
hidang2 la mee kari ka..
cucoq2 tak dak ka?


kalau nak letak kat bloglist pun akak pastikan blog tu mudah di komen..
kalau idak jangan harap nak letak kat bloglist akak..
harap maklum la ye..

. Amiera . said...

betul3.. xsuke ade cmtu.. leceh arr...

Dawa said...

ada jugak wv cmtu rupanya, isk2

sissyira said...

salam

jangan sebut2 paria tu,,nantikan blog solihinzubir.com kena kejar di.................tak pasal-pasal ikut jejak prolog =)



singgah utk kali terakhir disini =( ,jumpa lagi jika panjang umur =)

Solihin Zubir said...

@f_aRa_aINa989 : haha.. tu warning.. ;-p

Solihin Zubir said...

@diana : amboih.. nk mee kari bagai kena mai umah btoi la.. haha.. ;-p

Solihin Zubir said...

@sissyira : hehehe.. jgn pergi buat selamnya plak.. :D

echah mashuri said...

hahaa...tula.katakan tidak pada word verifiction!

Fariq said...

haha,, kawan pun selalu jumpa yg pelik camni,, siap boleh gelak2 lagi,, nak buat entri rasa tak patut plak.. sebab benda camni bukan bley buat suka2 walopon mcm lawak..

AIMAN said...

aku dah besa kena paria tu.. kalau Indian yang kena apa perasaan depa? hurmmm

Nyssa Nuar said...

pnh je NN kne paria tuh...
agk tak suke word verification sbenanye..
sbb melambat kan mse..
nk2 ble tenet ngek2...
huhuhu..
tp bak kate tan sri sz..
2 hak msing2 kan..

The Crow Empire said...

owh tidak. sy pun terkena. tu sbb skang dah buang bende tu. kah2.. tapi bile pikir2 balik. Word tu random generate kan? tapi byk jugak perkataan2 unik keluar kan? aneh2. heheh..

Tapi popup window plg best. takde la refresh page time klik komen dan after post. berat2.. huhu

(^___^)

naulofah said...

haha..lawak2..tak jadi comment kalu ade word verification..penat nak membaca..dahler dah rabun..bertambah la power spec ni nanti nak tengok bnda yang cenonet kecik2 tuh..

nub said...

ang mmg loqlaq. gahaha.

aku penah dapat kambeng!

perhh gelak besaq aku

khairunnisa ♥ said...

setakat ni tak pernah jumpa lagi :P

IMANSHAH said...

haha aku pernah jumpa GEMUK..

ceh mengata orang lain tu

nabila faryzza said...

haha! kelakar la pulak bila kuar notification word yg mcm tuu. tapi, sy takpernah jumpa lagi laa. ;D

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ni tetamu mai ni... cepat hidang ayaq n makanan..

kata nak bagi layanan terbaik?

ahahaha =P

ct kamila said...

haha..pernah jugak ah kna dengan word2 yg pelik tuu..

tp dah lupa..

kehkehkeh

:P

sarah-najwan said...

lum pernah jumpa gini..

**akak baru smpai nih solihin..hidang air teh 0 sket..

efa said...

bahaya wv ni huhu dulu ada set wv lps tu dak dh huhu..tp spjg aku comment blog org yg ada wv tu tak da lg la yg cmtu hoho

Ain Zulaikha said...

ain ada gak dapat, tapi kan, bukan bentuk tu.. tapi nama orang, nama muslim lah tapi.. ehehehe unik sangat.. tak terfikir lak nak buat entry pasal ni.. hheehe

nuriz said...

suka suka hati depa no nak bubuh word apa..ada tujuan lain ke haaaa??

najihah sahami said...

setuju la tu..kan senang kalau buat popup window..sebab kalau la blog tu dah loading berat. then, nak kena loading lagi untuk komen,. aih...membazir bandwith untuk pengguna broadband je. hehe. tp nk xnak..tetap nak tinggalkan komen kan.

:p

cek chun said...

Apesai bila akak nak cita pasai sesuatu benda, mesti ko yg buat dulu. Tak pueh ati betoi tau. Iskkkk :p

Adakah mind kita dah di in sync kan. Kohkohkoh marah tiq zakiah nti.

haneyzatul.amira.amran said...

uishhhhh
bhye2
pkataan plik2 kua
hihi

aLya said...

betol2..seyes kurang ske ngan word verification nie..bnyak buruk dr baek..huhu

tp stakat nie tak jupe agie pkataan pelik2 atau alya yg memang x amek pot ape prkataan tu..tulis jek..hehe

bukan photographer said...

dah macam2 perkataan pelik aku jumpe..adeh...

Cma Shiema said...

heh heh..
cma pun ade tersempak ngan wv cam ni .
sengel je..

Wan Gerrard said...

pernah jumpa gak cmni, paling best dpt nama sendiri tp tulis GERAD..layan je :P

cik ciput said...

selalunya kalau jumpa word verification ni, terus termati hasrat nak komen..huhu

niesz said...

hahahhaa..pnah gak..tp wat bodo jer...tp kadang2 tu ayat die mmg klakar..

Nafisa81 said...

fungsinya nak memastikan yg bg komen tu manusia kan...bukan robot...blogspot kan dah tolong tapis spamm...kalau blog yg datang ribu riban ye jugak nak verify..tapi sehari nak dapat 20 UV pun senak siap dgn word verification bagai...

CIK TOM said...

uiks...word verification yang ntah apa2..better xyah letak..nak komen pun senang ;)