Pages

Wednesday, February 9, 2011

Seluar Dalam Kuning Janda Anak Lima

Pada suatu petang, Haji Zubir sedang minum di sebuah gerai ais kacang di hadapan rumah beliau. Gerai tersebut adalah milik Haji Zubir sendiri, tetapi disewa oleh seorang janda beranak lima. Janda tersebut walaupun sudah mencecah 30-an, tapi masih bergetah. Pakaian yang dipakai juga seperti gadis remaja. Baju kecik, seluar ketat.

Sedang Si Janda membongkok ingin mengambil ais, Haji Zubir ternampak sesuatu yang tak ingin beliau lihat. Pada waktu tersebut, gerai agak lengang. Lantas Haji Zubir terus memanggil Si Janda tersebut. Si Janda pun jalan terkedek-kedek ke arah  Haji Zubir.

Haji Zubir mengajukan satu soalan yang tak dijangka kepada Si Janda dengan nada perlahan.

"Hang pakai spender kaler kuning ka?"

Terkejut Si Janda. Merah padam mukanya apabila ada yang tahu warna seluar dalam yang dipakainya pada petang tersebut. Dia mula menarik-narik bajunya yang singkat itu.

Haji Zubir berkata lagi.

"Itula. Pakai la lagi baju singkat, seluaq londeh sampai nampak spender."

Si Janda membalas.

"Pak Cik tengok buatpa?".

"Laa.. Bukan aku tengok. Hang yang tunjuk!"' balas Haji Zubir.

Haji Zubir pun mula memberi tazkirah kepada Si Janda. Beliau menasihati Si Janda agar berpakaian dengan lebih sopan jika ingin berniaga dan menyewa kedainya. Tanam perasaan malu dan sedar diri bahawa dia seorang janda beranak lima. Jangan sampai masyarakat pandang serong terhadapnya. Pastikan rezeki yang kita dapat adalah halal. Bukan kerana perniagaan kita laris hanya kerana menayang keseksian body dan aurat kepada pelanggan yang datang sekadar ingin menjamu mata sambil minum kopi.

Begitulah sedikit sebanyak nasihat yang dilemparkan terhadap Si Janda. Alhamdulillah.. Keesokkan harinya, dia mula menunjukkan perubahan. Manis bertudung dengan baju kurung. Mudah-mudahan dia benar-benar berubah dengan ikhlas. InsyaAllah..

suar dalam nyah (sekadar gambar hiasan)

Untuk makluman, Haji Zubir adalah ayah aku. Ini memang kisah benar. Hangpa jangan asyik fikirkan kelucahan saja bila sebut seluar dalam. Ambillah iktibar daripada perkongsian ini. Ayah aku memang seorang yang suka sound direct bila ada kemungkaran depan dia. Tapi tidaklah sampai mengaibkan. Masing-masing ada cara untuk menegur kemungkaran.

Sesungguhnya Rasulullah SAW telah mengingatkan bahawa sesuatu kebenaran itu perlu dinyatakan biarpun pahit dan baginda juga menegaskan,

‘‘Siapa sahaja di antara kalian yang melihat kemungkaran, maka tegurlah dengan tangannya (kekuasaannya). Jika tidak mampu, maka tegurlah dengan lisannya. Jika tidak mampu juga, maka tegurlah dengan hati. Namun, ini adalah keimanan paling lemah.”

Sekian, salah silap harap dimaafi. Sekadar nasihat untuk diri sendiri yang hina ini. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa.

SZ : Amar Ma'aruf Nahi Mungkar.

49 360 juta komen:

oshin said...

i like haji zubir . ngeee . no fon janda tu ado , i nak ngorat dya . lalalal

SyedGraphiX said...

hahahaa. ape la janda tu. teruk btul.
pffftt.

nelly said...

haha ..
sepatutnya biar lah pakai yang sopan ..

miaa spungen said...

ingt kan jnde berhias td huhuu

echah mashuri said...

wah.rilek ja hj zubir itu!:)
yelah.kalau tak dtgur nnti ape nk tgur.

ibu hidayahamin said...

moga kamu mewarisi sifat ayah kamu... mencegah kemungkaran...

cikblurr said...

hahahah....lawok2.....bgus tol la hj zubir tu..mst malu giler jnda tu...

cek chun said...

anak hj zubir pun macam bapak dia gak noo. pandai menegoq dalam lembut/
btw dulu cek kawan ngan zubir gak.. hahaha

yana said...

ermm..smpai cm2 skali ea..hrp2 p'ubhn die b'kkalan..

fara feroza said...

erk, seramnya kena tegur cam tu..tp bila lepastu kena nasihat baik2 syukurla..semoga berkekalan n semoga semua mendapat kesedaran begitu..:)

KAU APAHAL..?

toyolkiut said...

x kira janda ke.. anak dara ke.. warga mas ke..
pakaian kena sopan la..
malu aih..

Miss Yaty said...

alhamdulillah akak tu sudi berubah..semoga Allah tetapkan iman dia agar sentiasa menutup aurat ke akhir hayat..amiin..

shahjiehan said...

bergetah ka belemuih?hehhe

Sham said...

yang penting nasihat tu sampai...

Nyssa Nuar said...

mne tumpah kuah kalo tak ke nasik..tak gitu tan sri?? hehehehe

zaMir said...

kadang2 ade yg pakai seluar smpai nmpak ape yg x patut nmpak kat blakang tu..*bukan seluar dalam*...seolah-olah dah jadi trend pulak mnde tu...pelik2 je orng zaman sekarang nih...=P

Amna.Qadeeja said...

yup,Amar Ma'ruf Nahi Mungkar.. Alhmdulillah sdh berubah :)

The Crow Empire said...

Terbaik la haji Zubir. heheh. Takpe2, Mungkin beliau berpakaian seperti itu sbb nak tarik perhatian orang. Dia kesunyian tu sebenarnye. Heheh.. Tak pe, nnti abang crow datang.

Kopi Janda satu. keh2..

(^___^)

Solihin Zubir said...

@oshin : haha.. ni awat yg nk ngorat kaum sejenis ni..

Solihin Zubir said...

@ibu hidayahamin : harap2 la.. amin..

Solihin Zubir said...

@cek chun : erk.. anak dia ni teruk sebenarnya.. xlayak nk menegur.. huhu..

Solihin Zubir said...

@The Crow Empire : amnoih! abg gagak gatai.. heheh..

Cma Shiema said...

beruntung sz dpt ayah camtu..tahniah bjaya mnyedarkan kaum hawa yg menutup mata dorng ni..

iqbalhakimi said...

betol2..aku setuju part cara2 nk menegur tu.. =)


bila nak tgk man u?...final CL r..hehe

nub said...

wahaha. kalau ang aku rasa ang layan jaa renung sampai abeh.

wahahaha lariiiiiii

blog-tips-kurus said...

(mane la dia cari pix tu?!! match dengan cerita..)

niDa said...

bagus haji zubir ni.. x sume org bole n berani nk ckp cmtu.

sebab tkt kecik kan hati empunya diri.. huhu~

azwa_amani said...

huhuhu..nak share jugak citer...lebih kurg macam ni lah..kazen amani pakai seluar ketat, baju plak baby t-shrt ...bila duduk, nampak punggung....kazen kami yang lain, pi ambil coin 10 sen, suruh anak buah letak...huhuhuhu.....lawak time tu....pastu pakcik amani cakap, kalau nampak punggung banyak sikit, letak 50 sen, kalau banyak lagi, letak seringgit coin..hehehe..macam tabung plak eh..

Muhammad Syahmi Sabidin said...

itu nasib baek Hj Zubir nampak... kalau anaknya yang nampak...? Apelak yang die buat ek...?
^_^

sarah-najwan said...

lebih baik bgtau terus supaya tidak terus menjadi hal yg panas atau fitnah..

Halimatun Sa'adiah said...

uhh...bagos die menerima tegoran tu..
salunye org susah nk terima tegoran...

fatt said...

nasib baik dia bleh terima. ada setengah org tu klu ditegur terus melenting. moga2 kita semua dilindungi..amin

qasehraihan said...

aiyyyaaa!!!malu jerr
tapi pnties sekadar gambar hiasan tu cntek..ahakss

Nafisa81 said...

haha..terpikir jugak apsal buat citer pakai nama ayah SZ..rupenya mmg ayah yg pegang watak utama..

nuriz said...

solihin curi seluaq janda tu ka..baik pi hantaq balik heheheh

wannurfazrini said...

lps dia pakai tudung tu , laris x perniagaan dia ? :p

Nulia said...

nauzbillah ....begitu ngeri skali perilaku janda tu ...ish3...baguz tindkn Haji Zubir ..... mantap.....^_^

Alin Marlini said...

besar pahala ayah solihin tu...

Qaseh dalia adelia said...

haji subir tengok buat ape haha..kelakar ...

solihin zubir amek kat ne spender uw hahaha..nyah betul

eqbalzack said...

abg eq ada fav kaler utk underwear...tapi rahsia...hahaha

niesz said...

alhamdulillah..trus pkai bj kurung, bertudung lg..hope die btul2 sedar.. :)

sedey nye..jom bc cni :interview untuk cari penguli tepung rupanya..hampeh!!

A'IM said...

ha kan dah kena tazkirah...amik hang

erniemusliana said...

haaa pakai laa singkat2 lagik. huh.
suke entri ni ^^

mie said...

nasihat tu yang penting...
ehheeee

Skype Crew said...

ak suka cara ayah hang solihin.. mmg pahit utk janda tu telan tp hasilnya InsyaAllah baik.

klu kita cane ek? bila tgk kemungkaran cani? meb ade sesetengah kita xbrani nk tegur sbb takut org tu marahla, rasa diri sndri pn xbtl lgla & lain2..xpyh tkt sbb InysaAllah, klu kita tegur dgn cara yg btl org tu akn dgr teguran kita dan jgn lupa utk doakan skali org yg kita tegur tu spy dia berubah.. ;)

Amirrah Zawani said...

haha!!
kena sound direct.. bagus ayah kamu..
:)

f_aRa_aINa989 said...

cara menegur yg bijak..

:)

diana said...

sound direct lebih senang dari berkias2..
orang la ni berkias2 bukan paham pun..
kena buat depa sentap sikit baru depa nak sedaq..

khairunnisa ♥ said...

sometimes nampak gak spender girl di luar sana..

nak tegur.. tapi geng geng dia dikelilingi lelaki.

dapat tutup sebelah mata je time tu tapi dalam hati berdoa dia sedar dan ubah cara pemakaian dia nanti. amin.