Pages

Thursday, February 24, 2011

Malam Pengantin Yang Dahsyat! Bersediakah Anda?

Untuk semua...
Pada suatu masa yang ditetapkan
Kita pasti dirisik
Pertunangan sejak azali

Di hujung hidup nanti
Berlangsungnya perkahwinan dengan maut
Hantarannya...sakit dan nazak
Tamu bertandang menghadiahkan esak tangis

Pengantin dimandikan...
Dipakaikan baju cantik putih bersih
Wangian gaharu dan cendana
Keranda jadi pelamin
Pengantin bersanding sendirian

Diarak keliling kampung
Berkompang azan dan kalimah kudus
Akad nikahnya bacaan talkin
Berwalikan liang lahad

Saksi pula batu-batu nisan
Siraman air mawar
Keluarga terdekat menepung tawar
Tiba masa pengantin
Menunggu sendirian

Malam pertama bersama kekasih
Di kamar bertilamkan tanah
Dan DIA menuntut janji
Sucikah kita tatkala berpadu

Pernahkah taubat sepanjang hayat
Atau terkubur bersama dosa-dosa
Dan Dia kekasih itu
Menetapkanmu ke syurga
Atau melemparkan dirimu ke neraka....

39 360 juta komen:

CikTomyam said...

^_^

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

=,(

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

=,(

nub said...

jom kawen solihin. hahaha

Puanbee said...

erk d terlebih bersedia kot! haaa

diana said...

seram lak akak baca..
huhu..
sedih pun ada..
takutttt yang pasti..

delarocha said...

insaf........sekejap

cek chun said...

Bersediakah kita?

TheChekJah said...

*_*

mie said...

fuh!!!
adakah gue dah bersedia?
heehee

Nyssa Nuar said...

seram sejuk.........
berdebar2 bile bace...
serius rse takut...
kalah perasaan takut tgk citer antu thailand..

Wan Gerrard said...

hmm menginsafkan~

Izan Ishak said...

akhir2 ni selalu je teringat pasal mati... mati tak kira usia kan~

qasehraihan said...

sungguh insaff..
bagus entry2 awak ni..
anak yg baik..gud2..hehe



http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/kecewasakit-hatipernahkah.html

Dawa said...

uish mmg insaf dan tersentap gak la hati ni bila baca.,,

Izamir Ridzwan said...

seram je bacanya

Ayuni said...

terfikir sesuatu...

Nor Suhaiza said...

xready ag kawin yg ni..
amal ibadat x cukup lagi...

cik ciput said...

tak bersedia lagii..huhu

Fariq said...

takut.. amalan belum cukup sempurna lagi..

latest -
-Apa Kata Mereka Tentang Blog Lucah

qyqa said...

insaf...

niesz said...

takut nya :( masih kurang lagi amalan..n masih bnyk lagi dosa yg belum di tebus..

misz jue said...

nice entry, salu pikir nak kawen kat dunia je, yang akhirat selalu lupa..
T_T

CIK TOM said...

solihin bila nak kahwin??gaya dah xlama lg tue...huhu ^_^

Mohamadazhan hjDesa said...

siapkan bekalan :)

Anonymous said...

Insaf SZ..terima kasih kerana sudi mengingatkan sesama kita..

aLya said...

bnyak ag yg kene betulkan b4 kawen..
hope kita semua dalam redhaNYA :)

ibu hidayahamin said...

tengah fikir la ni... apa yang nak disediakan pada 'malam pertama' nanti...

nelly said...

Wah ..ayat mendalam . .

Faeza Suhaimi said...

kiasan nyata, timbul rasa insaf.

terima kasih sbb saling ingat-mengingatkan antara saudara Islam.

Hafriz Mohamad said...

tme kaseh krn sudi brkongsi..
slagi entri ni mlekat, slagi tu mmpu jd saham akhirat.

Hafriz Mohamad said...

eh, lg satu...
nak gtau yg nama bro Solihin dh di tag pada satu contest yg sy join.
Sudi2 jenguk, komen dan sertai sama-sama nt yer.. thanks.. ^_^

Zaza said...

cantek kate2 ni

Chenal said...

MATI ITU PASTI
Kawen? Insya Allah...
Solihin nie bla nak kawen?? calon dah ada...

RuSh D said...

mmg seram tol..sila lah bersedia

Amna.Qadeeja said...

huhu :(

nama.aku.lynn said...

yes,mati itu pasti..niceeee etnrii SZ!;)

f_aRa_aINa989 said...

bersedia atau tidak?
sedang tanya soalan yg sama pd diri..

....

Qaseh chenta said...

syahdu tul baca mlm2,insap jap.....
bersedia @ tidak kita kena tempuhi la...sama2 la bykkn amal ibadat tuk bekalan di akhirat...