Pages

Friday, February 18, 2011

Hukum Menampar Muka Adalah Haram

Hukum memukul muka adalah haram walau dengan apa jua tujuan sekalipun, samada dalam hudud, takzir, denda anak, denda anak murid atau tujuan2 yang lain.

Nabi saw bersabda :

( إِذَا قَاتَلَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيَجْتَنِبْ الْوَجْهَ ). رواه البخاري (2560) ومسلم (2612) واللفظ له ، وفي رواية له بلفظ: ( إِذَا ضَرَبَ أَحَدُكُمْ ... )

" Apabila sesorang kamu hendak memukul saudaranya (dengan tujuan dibenarkan syara') hendaklah dia menjauhi dari memukul mukanya." - Hadis sahih Bukhari dan Muslim

Imam Nawawi berkata:

هَذَا تَصْرِيح بِالنَّهْيِ عَنْ ضَرْب الْوَجْه ; لِأَنَّهُ لَطِيف يَجْمَع الْمَحَاسِن , وَأَعْضَاؤُهُ نَفِيسَة لَطِيفَة , وَأَكْثَر الْإِدْرَاك بِهَا ; فَقَدْ يُبْطِلهَا ضَرْب الْوَجْه , وَقَدْ يُنْقِصُهَا , وَقَدْ يُشَوِّه الْوَجْه , وَالشَّيْن فِيهِ فَاحِش ; وَلِأَنَّهُ بَارِز ظَاهِر لَا يُمْكِن سَتْره , وَمَتَى ضَرَبَهُ لَا يَسْلَم مِنْ شَيْن غَالِبًا ". انتهى "شرح النووي على مسلم " (16/165) .

Ini adalah tegahan yang jelas terhadap memukul muka kerana;

1. muka ada anggota lembut serta menghimpunkan segala kebaikan.
2. Anggota yang ada padanya sangat bernilai.
3. Anggota yang ada padanya ada anggota panca indera seperti mata.
4. Pukulan boleh merosakkan anggota penting ini , mengurangkannya, menghodohkannya atau cacat.
5. Kerosakan akibat pukulan di muka tidak boleh disembunyikan kerana ia adalah anggota yang jelas.

Imam Ibnu Hajar asqalani berkata:

وَيَدْخُلُ فِي النَّهْيِ كُلّ مَنْ ضُرِبَ فِي حَدّ ، أَوْ تَعْزِير ، أَوْ تَأْدِيب ". انتهى من فتح الباري (5/183)

" Termasuklah dalam larangan adalah setiap pukulan ke muka ketika dalam hukuman hudud, takzir dan pukulan didikan."

Imam Sun'ani berkata (pengarang kitab subulus salam):

" وهذا النهي عام لكل ضرب ولطم من تأديب أو غيره ". انتهى "سبل السلام" (1/236).

" Pengharaman pukulan dan tamparan di muka ini merangkumi semua keadaaan samada untuk mendidik atau sebagainya."

KESIMPULAN

Oleh itu hendaklah kita menjauhi memukul muka samada kepada isteri, anak, pelajar, orang bawahan atau pun yang lain. Mungkin sebab anak-anak atau anak murid semakin nakal dan susah hendak menghafal kerana tindakan memukul muka mereka.

*Tulisan asal Ust. Salman Maskuri




SZ : Tamparan manja takpe kot.. Heheh..

44 360 juta komen:

Siti Hajar Masri said...

bagus info ni..baru tahu..

"Che Ain" said...

treima kaseh..skurg2nya sy blajar sesuatu yg bru,,
http://ainlaxmana.blogspot.com/

honey amour said...

nice info...oke sekarang tanak pukul/tampar/lempang sape2 lagi..hehehe :p

fadhdeela said...

uikkk yeke??good info la!! xpernah tau..kalo tampak manja boleh kot :P

meh singgah: Kashaf Imani..Cite yg Terbaiikkk!!

arep_lockermonth said...

ade tamparan manja ke?

Bulan said...

sakit woo kene tampor kt muka.
pakwe/makwe pn xleh tampor2 gak.
haram!

Puteri Iqa Izyan said...

selalu tampar pipi member. tp tampar se slowww yang mungkin.. hehe..

ala2 ayu.. hek :D

Izan Ishak said...

bagus perkongsian hari ni.
masalahnya kalau tgk citer melayu mmg akan ada adegan tampar2 muka ni time gaduh2... tak suka!

nuriz said...

bila dah marah..api kemarahan tak dpt dikawal maka terjadi la tamparan..(bukan lagu tamparan wanita)
terlupa dah semua sebab marah sgt..
memang bahaya le kat muka tu takut silap silap kena kat telinga pecah gegendang tu..

Cma Shiema said...

uh..haram rupanya..
macih for info sz..

mie said...

itu la..
gue pantang main2 bahgian kepala ni..
eheheeee

Fariq said...

thnx for the info sz... nmpknya kak diana terpaksa melupakan niatye nak pang aku la.. kehkeh.. suka2

Eryati said...

ye ke..baru tau...tenkiu..

Ayuni said...

hm, bagus jugak, klau x org teruskn menampar...

ch!natsu said...

klu muka sndiri? hehe thanks 4 sharing.. =)

cek chun said...

kutey perut boleh tak

adam bin ismail said...

Great! Good information to share with others,i like it very much,thanks....

http://black-eyed-peas-team.blogspot.com
http://nascar-2011.blogspot.com
http://digital-cameras-stores.blogspot.com
http://computer-desktop.blogspot.com
http://view-cyber-shot.blogspot.com

Fairosza said...

huh,tamparan manja tu plak camna ya lihin?

Nur Misnan said...

selalu tampar muka sendiri
sewaktu guna toner di muka.. hu3

thanks solihin.. info yg bagus utk diingati
dan berpesan2 pada kebaikan...
alhamdulillah... =)

kembatolo™ said...

mekaseh mekaseh..
baru tahu kot.. haha

Jejentik said...

tak pernah tahu pula yang tampar muka haram...lepas ni memang kena berhati-hati la, lebih2 lagi bila time tengah hot..hehe

iniialahaku said...

ish2..nsib baik aku xsuka penampaq org..pnumbuk boleh kan??tettt...hehe...

nicelah..lehla aku pkai dalil ni bila2...

RuSh D said...

wah cikgu ak dulu berdosa..slalu lempang org ..hahaha...

FiqRie Skeleton said...

oh.. x pnah taw pun sebelum ni.. thanx coz bgtaw :)

CIK TOM said...

oh baru tau...tahnks ye untuk info ni sz...

fuh lama xjenguk sini...sori ye..

p/s: sori br berkesempatan singgah ;)

ibu hidayahamin said...

saya setuju... kerana kecantikan zahir salah satunya dimuka... nanti muka cacat... apamacam? sekadar memberi pandangan...

LiFe KaMi said...

betul tu tak baik memukul menampar muka,
tapi kalau tgk drama skang semua main tibai muka je, itu yg boleh jadi ikutan..

applemasam said...

ouhh....hurmm..tgh pk ni pnah tmpar org ke x ek..hihi

Mat Ganu said...

nice shearing bro...tQ

qasehraihan said...

kagum dgn awak ni..

saya xpernh sntuh murid sy tau~!!

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/dilema-boyfriend-lebih-muda.html

alkisah69 said...

Tampar2 manja boleh leh...hehehe..

5 Tanda Tangan Termahal Di Dunia "

shahjiehan said...

bola tamparan x pe kan?hehehe...

psst: bekas pelajar tu la yg membuatkan rekod prestasi stabil dan hebat. heee

Sham said...

pernah gak tampar manja kat budak2 sekolah...huhu...

diana said...

akak cubit kaki je..
tak pun kat peha..
situ banyak sikit isi maisara..

cik ciput said...

so maksudnya, kita takleh menzalimi diri sendiri..tampar muka tu kan kira zalim kt diri sendiri..

**sayangi wajah anda..

sarah-najwan said...

tq solihin..ada gak time temper terlepas sket..rasa cam nk cubit2 pom ade..


ada gak mak mentua akak bgtau..xle tmpr muka khasnya di kwsn hmpir mulut sb nati xlalu makan katanya..

aLya said...

ishh..baye betol..tapi kan, sebaik-baiknya pape pon jadi betulkan secara berhemah..ngeee

ciknabil-a said...

agaga tampar manjew blh ek?
lau org yg suke men atau tolak2 kepala plak ada hukum2nya x abg zubir?

Siti Mashitah Saidin said...

owh? baru tau nih.. gud info la...

*suka tampar ex-bf bila putus cinta... hahahaha

Qaseh dalia adelia said...

pernah kena tampar uhuuu

f_aRa_aINa989 said...

tp majoriti mak bapak mst tampar anak...dr zaman dulu2 lg kan...

Miss Yaty said...

miss yaty penah dgr pasal ni...tapi tak penah jmpe dalil2 cm ni..thanks for sharing..

memang mak ayah ada sesetengah bahagian tak leh pukul anak2..

sesungguhnya apa yang islam haram kan semua nya ada hikmahnya...

Miss Yaty said...

miss yaty penah dgr pasal ni...tapi tak penah jmpe dalil2 cm ni..thanks for sharing..

memang mak ayah ada sesetengah bahagian tak leh pukul anak2..

sesungguhnya apa yang islam haram kan semua nya ada hikmahnya...

BLADE EDGE said...

salam...

mungkin saya lambat dpt info ni, tp timakasih jugak sbb share.

anyway mintak kebenaran tuan blog utk copy artikel ni. saya letakkan backlink skali ke blog ni utk artikel ni...