Pages

Saturday, February 12, 2011

Hosni Mubarak Sah Letak Jawatan Sebagai Presiden Mesir


Hosni Mubarak akhirnya sah meletakkan jawatan sebagai Presiden Mesir selepas 18 hari demonstrasi dilancarkan oleh ratusan ribu penunjuk perasaan anti-kerajaan. Naib Presiden Omar Suleiman mengumumkan pengunduran tersebut di televisyen negara dan mengatakan bahawa ia memindahkan kuasa kepada Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata untuk "menjalankan urusan negara."

Alhamdulillah.. Akhirnya Mesir bebas daripada pemerintahan kuku besi Hosni Mubarak selama hampir 3 dekad.  Mudah-mudahan peralihan kuasa baru di Mesir akan menjana kebangkitan Islam di seluruh dunia. AllahuAkbar!

source : The Star

SZ : Malaysia bila lagi? Heheh..

21 360 juta komen:

Izamir Ridzwan said...

bgus2.. moga aman lepas ni

diskriminasihati said...

kenapa? mau pak najib letak jawatan ka?

Solihin Zubir said...

@diskriminasihati : why not.. tukaq angin.. haha..

f_aRa_aINa989 said...

tunggu tan sri muhiyiddin yasin naik jd pm ka??

shahjiehan said...

tu diaaa... 3 dekat 30 tahun... kita 5 dekat...tu diaaa!

Faeza Suhaimi said...

alhamdulillah!! :D sangat happy bagi pihak saudara Islam kita kat sana!

FariehanIbrahim [LBC] said...

akhirnya...
moga2 aman damai lh lpas nie.

Jejentik said...

tu la tengah tunggu ni bila la '1malaysia' ni pula yang nak turun...

The Crow Empire said...

Yes!! Tapi ape pun, mesir tetap berhadapan dengan cabaran dari kerajaan baru kelak. Semoga mereka di rahmati Allah.

@diskriminasihati : why not.. tukaq angin.. haha..

Setuju!

(^_______^)

suhaiza said...

akhirnya...alhamdulillah..
hope pas ni keadaan kat sana akn berubah.
malaysia bila lagi?
nak sok pak ajib turun takhta ke?

echah mashuri said...

moga semuanya akan ok!:)

Woofer Storm said...

tukar angin??kalau angin monsun macam mna??takut bergelora je..hehheee

Nur Misnan said...

rasanya masih belum lagi brother
separuh kuasanya baru diserahkan
kepada sulemiman yg tali barut Israel tuh..
akhir tahun nih baru dia berabussss

semua kerajaan mesir no balls...
kecuali Ikhwan Muslim..

Nur Misnan said...

alhamdulillah.. aku baru baca berita
selanjutnya...
moga2 selepas ini Mesir aman
dan jauh lebih baik...

alexa yussida said...

dkt tv russia pon tnjuk bite ni..mmg hangat di dunia news ni..Allahuakbar..Alhamdulillah happy 4 em'

cik ciput said...

Alhamdulillah...semoga mesir akan mendapat pemimpin yg lebih berwibawa.. =)

khairunnisa ♥ said...

moga diorang aman kat sana ^__^ dan dapat pemimpin yang baik..

diana said...

najib nak tunggu jadi macam mesir kot..
upsss!!sorry..
tershashul...

Chenal said...

Setia pada kerana Pemimpin. atau Setia Pada negara? tepuk dada tanya akal..heheh
pemimpin boleh tukar ganti..tp negara tetap kita duduk!

Ain Zulaikha said...

semoga Mesir dah ok selamanya n pelajar yang lain boleh mula belajar balik..

cek chun said...

kalau solihin yg bertanding, baru akak bangkit merusuh