Pages

Saturday, February 26, 2011

Doktor Pun Tak Pasti Apa Penyakit Aku?

Salam A'laik.. Bulan ini memang bulan berpenyakit untuk aku. Minggu lepas aku mengalami BENGKAK KELENJAR. Bengkak kelenjar dah ok dah. Tapi 2 hari lepas, aku mengalami bengkak buku lali di bahagian kaki kiri. Bengkak buku lali tu disebabkan luka akibat tergelincir terkena batu. Aku anggap tu hanya luka biasa. Luka tersebut terjadi Jumaat minggu lepas. Kiranya dah seminggu, tapi kelmarin baru start membengkak.

Petang semalam di bahagian bengkak tu, timbul kemerah-merahan. Kemerahan tersebut melarat hingga ke betis. Berbintik-bintik macam gigitan nyamuk. Otot betis dan paha aku pula terasa sengal. Nak berjalan pun sakit. Terhincut-hincut. Terasa kejang.

Tadi aku pergi check kat klinik. Doktor pun tak pasti apa sebenarnya penyakit tersebut. Nak kata denggi, kenapa bahagian kaki sahaja ada bintik merah? Nak kata jangkitan kuman akibat luka di buku lali, pun tak pasti sebab kaki kanan pun ada jugak bintik-bintik merah tu. Last sekali, doktor syak mungkin penyakit PURPURA. Tapi doktor tak sure. Doktor buat surat, besok kena pergi blood test kat hospital. Mudah-mudahan semua selamat dan dihindari penyakit berbahaya.

Anak panah menunjukkan luka di buku lali aku. Dah jadi kuping pun. Tapi, baru bengkak. Dan kemerahan + kebiruan..

SZ : Ada sesiapa tau tu penyakit apa?

64 360 juta komen:

Hishyamuddin said...

bro...semoga sihat2 aje pas ni ok? xde ape2 tu..semoga cpt ok..insyaALLAH

Miss Ran said...

bertabah

aku bkn doc..tpi aku doakan tkde pe y trok

Muslimah Optimis said...

semoga cepat sembuh

Dawa said...

harap2 xde ape2. tkt kena kencing manis je. nauzubillah la. smoga cpt sembuh

sarah-najwan said...

xpenah dgr nyakit tu..
semoga kamu cepat baik solihin..
sabar deh,,

anith chan said...

bro ! get well soon.
pantang mkn sama :)

putERi-kAtEk said...

kenapa tak cuba ikhtiar berubat secara kampung.....huhuhu.....

semoga cepat sembuh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

masyaallah...

anggap la ni ujian dari Allah yer..

teruskan menjadi kuat

ibu.com hidayahamin said...

Allah Hu Akbar... takutnya... semoga kamu dihindari dari sakit yang merbahaya... amin...

Hasnah Abdullah said...

saya pun doakan solihin baik2 je lah...
risau kan...sekarang ni penyakit pelik2 skit. minta jauhkanlah...

cek chun said...

alahai dik..
besok pi lah GH tu
teruk nampaknya tuh

cik ciput said...

Ya Allah, SZ...banyaknya bintik2 ni..ish, risau pulak rasa.

Doa bnyk2 ok. Sebab terkena jangkitan kuman kot..

fara feroza said...

mak ai..sakit ape ni..?? semoga cpat sembuh.jmpe la specials

~S.M.I.LE~ said...

hope cepat sembuh ye!!
(^_^)v

Innanie | Ariffin said...

moga awak sihat dan cepat sembuh. dihindarkan dari sebarang penyakit amin! insya-Allah takde apa-apa! sabar dgn ujian ok!

shahjiehan said...

elergic ke?

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

hope tak ada apa2 lah sakit tu.. get well soon :)

Ayuni said...

Purpura (from Latin: purpura, meaning "purple") is the appearance of red or purple discolorations on the skin that do not blanch on applying pressure. They are caused by bleeding underneath the skin. Purpura measure 0.3-1 cm (3-10mm), whereas petechiae measure less than 3 mm, and ecchymoses greater than 1 cm.[1]
This is common with typhus and can be present with meningitis caused by meningococcal meningitis or septicaemia. In particular, meningococcus, a Gram-negative diplococci organism, releases endotoxin when it lyses. Endotoxin activates the Hageman factor (clotting factor XII), which causes disseminated intravascular coagulation. The DIC is what appears as a rash on the affected individual.

pls rujuk doctor dermatologi, bahagian kulit.....this is serious caSE, sorry, just giving information...

iqbalhakimi said...

aku pun tak tahu pasal penyakit ko ni..hurm..aku doakan ko cepat sembuh..insyaAllah =)

Aimifiqa said...

safakallah. mge sembuh ye~

h A n Y S said...

harap result ospital nanti xde apa2 negatif lah..
insyaallah takde ape2 ye solihin..
:)

Faezah Hannah Al Baj said...

syafakallah~ awk lenkali hati2..

Fariq said...

sampai camtu skali jadinye.. ish. mudah2 cepat sembuh ye bro..

diana said...

risau pulak akak tengok kaki kamu ni..
harap2 tak de yang serius la ye..
semoga semuanye ok2 je..

Faeza Suhaimi said...

insyaAllah tak teruk atau melarat, amin..

arep_lockermonth said...

insyaallah tade pape ok!


arepnakbebel: KAMI SANGAT COMEL! UNDI KAMI!
arepnakbebel: RESPECT HIM!
arepnakbebel: KP ( kuala Perlis )

Cik Miera said...

awak.. bertabah la..get well soon ye

Mohamadazhan hjDesa said...

salam bro,

moga cepat sembuh ya...

LiFe KaMi said...

macam teruk je kaki ko ni,
mudah-mudahan ko cepat sembuh,
bykkan berdoa..

eiYja_cHum3yl said...

nt pg blood test ye...harap2 nye xde ape2...cume sakit yg biase...bpantang mkn ye...

qasehraihan said...

ujian Allah untk menguji hambanya..
tabah yerr..
sedih pulak saya tengok, berat mata memandANG bert lg bau memikul..huhu

yana said...
This comment has been removed by the author.
yana said...

errr..teruk'ny..hope xd kaitan ngn ape2 pnyakit yg bhya..get well soon..

yana said...

errr..teruk'ny..hope xd kaitan ngn ape2 pnyakit yg bhya..get well soon..

alkisah69 said...

semoga bro sz cepat sembuh....jangan lupa besok pi check kat hospital..


Salah Satu Sebab Nape Ramai Askar Terbunuh Ketika Berperang~ "

Kurangkan Panas"

Kantoi Dengan Isteri "

Cendawan Beracun "

qyqa said...

macam teruk jer ni...
x per x per..
moga2 chat..
syafakallah..

Nyssa Nuar said...

Tan sri...semoga cepat sihat taw!!!!! =)

little_sister said...

:: seems painful...i may know how it feels like...but hang in there, brother, Allah is merciful, there will be an end to this...be strong, hope you'll get better in time, AMIN... ::

naulofah said...

hmm..macam purpura..betul la tuh cam doktor tuh kata..tapi kene wat blood test baru leh confirm..tapi purpura nih selalu time budak2..kamu dah besar..hmmm..takut celulitis la solihin..tapi celulitis tak camtuh lak..ehmm tapi memang cam idiopathic thrombocytopenic purpura..better gi hospital cepat2 yer..

f_aRa_aINa989 said...

ok..nampak serius..x kira..kena pegi cek blood test jugak!

nur aisya humaira said...

uishh,teruk gak nampk..jdi biru camtu..

Sham said...

alergy kot bro...?apa2 pun take care..mudah-mudahan semua selamat dan dihindari penyakit berbahaya.

sissyira said...

salam

ngerinya tengok, semoga cepat sembuh.

lurve lavender said...

ya allah knpe 2 awk...kite doakn smoge awk tabah tw...smge cpt smbuh..:(

Amna.Qadeeja said...

Ya Allah kamu, nmpk mcm teruk nih riso plak arp2 xde pape..

semoga cpt sembuh.. sy doakan yg terbaek tuk kamu byk2 sbar k..

aLya said...

moga cepat sihat n blood test nnt xde pape..insyaALLAH :)

ahsfantasy24 said...

ya allah.. cmane ley jdik cam tu?
smoga cpat smbuh k..

Terbaru:
Bila Cinta Diibaratkan Sebiji Limau
Yang Aku Mahu, Hanya Kamu

ciknabil-a said...

keciannya tgk kaki solihin.. pg jumpa doktor pakar la. huhu..

KUREKURE COMEL said...

cepat sembuh ye....sabar tau...
ujian tuhan..

a.samad jaafar said...

sabar ye solihin.. ayuni memberikan penjelasan yg tepat.. doktor tu x pasti sebab bukan kepakaran die kot.. moga cepat sembuh..

SyedGraphiX said...

erkk.macam sakit je..xpe.. sakit tu mghapus dosa. byk2 bsar eh bro ;)

Kumbang Jingga said...

kalau ikut cakap org2 lama..luka lambat baik tu disebabkan kencing manis..tapi tak tahu lah kan..erm..try g ke sensei..maksud aku g kedai ubat akar2 kayu cina..dulu time aku kecik2 doktor ada gak tak dpt ubatkan aku punya penyakit..pas mkn ubat chinese terus baik..yg halal je lah kan hehe

❀aRaBeLLa❀ said...

rujuk la kt hospital cept2..takut makin parah lak..

oshin said...

ada kencing manis kahh ? Miahhaaaa . semoga awak cepat sembuh lepas tu blanja sy mkn mee tomyam berapi lagi ehhh . miihaaaaa

efa said...

erk mcm alegic ja, ko ada alegic pd bnda seafood tak?better pergi check tkut melarat karang,get well soon erk

haneyzatul.amira.amran said...

siannye awk!
get well soon! :)

Jiraiya said...

Takziah..semoga kembali sehat seperti biasa, cheers !

Miss Yaty said...

Ya Allah...kecian solihin..sabar ye...dugaan Allah tu...

dah dpt result blood test?? semoga sakit solihin ada penawar dan cepat sembuh...amiin

toyolkiut said...

dh buat test darah nnti tau la kot punca nya..
moga cepat sembuh..
kifarah tu..

Cikgu Tie said...

semoga cepat sembuh.

The Crow Empire said...

kenapa blh jadi mcm tu ek? misteri sungguh. Sekarang dah ok tak? Penyakit ape tu?

(^__^)

Ameera.Alias said...

idiophatic thrombocytopenia purpura...abnormal decrease plateletes in blood(immune system attack overall cell)...but cause unknown...elakkan bt aktiviti yg bolej menyebabkan injured...:)

Anonymous said...

salam, bro dah baik belum?aku dulu mcm ni jgk,doktor pun pening,dh test blood.aku try ubat kampung, ko ambik mengkudu yg dh masak,belender bg ada jus,tp jgn tapis.minum tiap 1 cwn pg,1 cwn ptg.mula2 xlalu,masuk fridge biar sejuk.tp ubat punya pasal minum jgklah.alhamdulillah,lps 1 minggu ada perubahan.cuba2 lah bro.thx.

Solihin Zubir said...

@Anonymous alhamdulillah.. skrg dah ok.. itu cuma kesan sampingan alahan ubat.. juz stop mkn ubat yg doktor tu bg je.. trus ok.. =)