Pages

Monday, February 14, 2011

Ada Yang Tak Tahu Pengertian Maulidur Rasul?

Salam A'laik.. Ada yang tak tahu apa itu Maulidur Rasul? MasyaAllah.. Aku mintak maaf pada yang masih lagi tak tahu apa itu maksud Maulidur Rasul ataupun Maulud Nabi. Ingin aku katakan, adalah amat memalukan sekali sebagai seorang Muslim jika kita tak tahu dan tak ingat tarikh yang paling “besar” dan bersejarah dalam Islam.

Hakikatnya, ramai yang hafal tarikh birthday Mawi. Ramai yang ingat birthday Siti Nurhaliza. Ramai yang tahu bila Justin Bieber keluar dari perut mak dia. Ramai yang tulis dalam organizer tarikh lahir Lisa Surihani. Ramai yang set kan birthday awek atau pakwe di handphone masing-masing. Tapi adakah anda ingat tarikh lahir junjungan besar Nabi kita, Muhammad SAW?

Yang sedihnya, ramai yang menganggap hari Maulidur Rasul ni tak ubah seperti public holiday yang lain. Maaf andai ada yang terasa. Aku bercakap ni bukan nak kutuk sesiapa. Aku sedar aku bukannya bagus sangat. Aku bukan orang alim. Tapi, tak salah rasanya kita nak perbaiki diri kita ke arah yang lebih baik. Saling ingat memperingati.

Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan Maulidur Rasul?
Maulidur Rasul adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad SAW. Hari kelahiran Nabi jatuh pada pada hari Isnin, 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 20 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah SWT.

Rupanya sudah hampir 1500 tahun Nabi Muhammad meninggalkan kita. Mungkin disebabkan itu kita lupa tarikh lahir kekasih Allah itu. Hinanya kita sebab melupakan Rasulullah yang merupakan utusan Allah kepada umat Islam. Nabi terlalu kasih dan cintakan umatnya sehingga saat baginda hendak menghembuskan nafas terakhir. Kita? Adakah kita cinta dan kasih kepada Rasul kita? Umat Islam jenis apakah kita ini?

Sempena Maulidur Rasul ini, sama-samalah kita muhasabah diri kita. Banyakkan berselawat ke atas Rasulullah setiap hari. Jangan hanya ghairah menyertai perarakan ketika Maulidur Rasul, tetapi kita terus lupakan baginda SAW selepas hari tersebut. Marilah kita berpegang kepada Sunnah dan ajarannya. Mudahan-mudahan kita akan beroleh syafaat daripada baginda serta mendapat keredhaan Allah SWT di dunia dan akhirat. InsyaAllah..

Sekadar nasihat untuk diri sendiri. Salah silap harap dimaafi.


SZ : SALAM MAULIDUR RASUL 1432H!

34 360 juta komen:

KELI OH KELI said...

betoi2..aku setuju dengan hang...ramai lani dok makin lama makin lupa apa yg perlu kita ingat...

baguih apa yang solihin utarakan kali ni...sama2 lah kita sedaq apa yang kita silap...tq ..solihin sbb ingatkan!

zaMir said...

semakin ramai yg lupa tarikh nih...
pelik betul...artis2 diagung2an selalu...kekasih Allah (Rasulullah s.a.w)hanya diingati pada hari maulidur rasul saja...lepas tu dilupakan....

eddy syrol said...

salam maulidurrasul :-)

ibu hidayahamin said...

salam maulidur rasul 1432H untuk semua muslimin muslimat...

Chenal said...

Solihin : Entri yg baik! Lagi baik kalo hang buat entri Maulidur Rasul Vs Valentine Day...(entri sblm nie + yg nie)
Hari mana yg lebih diraikan oleh org kita skrg????
Good Job Solihinnn..

tomato said...

nasihat yg baik .. mmg ramai yg lupa..bagus saling memperingati :)


p/s -- ok tak blog ceq ?

The Crow Empire said...

Bende ni wajib ingat jika benar berpegang pada sunnah Muhammad. Tapi dalam entri bro, tetibe sy pun baru perasan. Sy lupe apakah cerita di sebalik hari isnin yg di sunatkan berpuasa sempena hari kelahiran nabi muhammad.

Nak taip google. Tapi macam menyedihkan je sbb lupa. sob2.. Manusia ni mmg cepat alpa. Sehinggakan lahirnya manusia di gelar 'insan'.

Sebab itu rasulullah bg tahu. Berpesan pesan lah. Macam ape yg bro buat dalam blog ni. Thanx so much. Mudahan di rahmati Allah. Insyaallah..

(^___^)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Di sana sini dari tadi Fifiey baca artikel penulisan tentah haramnya Valentine's. Ni dia baru artikel tentang Rasulullah! apapun, baguslah untuk kesedaran semua

btw, salam Maulidur Rasul buat SZ, dan lainnya umat seisi sejagat!

akema yazid said...

brader, salam maulidur rasul. (:

Ayuni said...

birthday mawi n ct, sye x tau...

diana said...

dulu masa umur 7,8 tahun akak tak tau maulidur Rasul ni hari apa.lepas tu naik darjah 5 akak masuk pertandingan nasid kat sekolah..
jadi penyanyi utama tu..
hehhe..
lagu gini..

tercipta satu lembaran sejarah
ditanah suci kota mekah..
hari yang mulia penuh saadah..
bermula lah sebuah kisah..

malam isnin subuh yang indah 12 rabiulawal yang cerah..
20 april tahun gajah lahir lah zuriat yang saadah..

ha..gitu la lagu dia..
sejak tu baru tau maulidu Rasul tu hari apa..
hehehe

nelly said...

salam maulidur rasul Nelly ucapkan ..

cek chun said...

thanks atas peringatan.
salam malidur rasul dan penuhi cuti dengan benda yang berfaedah

Anis izyan Abd Rahman said...

sgt suke !

f_aRa_aINa989 said...

sebab nak hormat maulud nabi, jd xnak gaduh dgn kamu..hehe..

solihin..salam maulidur rasul..

:)

iwan_dextrous said...

salam maulidur rasul..same2 kita meriahkan majlis di masjid2 esok..

Sham said...

salam maulid...

isyh3x...itu macam pun ada ka...?memang sedihla beb...!

shahjiehan said...

hhehehehe...salam maulidurrasul...

qasehraihan said...

selamat meyambut maulidul Rasul solihin~!

gud entry..syabas~!!

asybedazzle said...

salam maulidur rasul

RuSh D said...

salam maulidur rasul...mmg byk org lupa..byk dh dilalaikn...

FasiHaH SupiaN said...

betul tu SZ...tahu cuti sahaja..apa sebenarnya Maulud tak tahu...hmm,sebab itulah pendidikan bermula daripada rumah...kena selalu diingatkan...

azrinrahim said...

perkongsiaan yang menarik..incya-Allah menbawa manfaat bersama..selamat menyambut maulidul rasul..semoga kita sama-sama menghayati perjuangan nabi dalam menagakkan islam dahulu

AIMAN said...

memang bermakna..! kita patut agungkan dan hayati hari maulidur rasul..

khairunnisa ♥ said...

Salam Maulidur Rasul.

sissyira said...

salam

remaja hari ni lebih fikir keseronokkan semata-mata..

ekspidisi balas dendam BW.huhu

Nyssa Nuar said...

Salam Maaulidur Rasul Tan Sri SZ! =D

niesz said...

salam maulidur rasul..mari la sama2 kite meningati n berselawat ke ats junjung nabi kite.. :)

jom bc cni : sabtu+ahad+isnin

Wan Gerrard said...

salam maulidur rasul ^_^

Qaseh dalia adelia said...

salam maulidur rasul solihin

sarah-najwan said...

selawat ke atas junjungan kita..

semoga kita sama2 menghayati perjuangan dan peribadi Rasulullah (saw)..

ct kamila said...

nice entry..

slm maulidur rasul.

:)

Anonymous said...

betol ape yg anda kate tu..salam maulidur rasul..

Hafriz Mohamad said...

nice sharing!

salam maulidurrasul dr blog perisai mahkota.. jg dr isteri n anak2..
^_^ truskan brselawat..insyaAllah.