Pages

Monday, January 31, 2011

Krisis Mesir - Pelajar Malaysia Kena Rogol?

Umum mengetahui yang dunia kini sedang kecoh dengan krisis yang melanda Mesir. Krisis paling buruk di bawah rejim Hosni Mubarak. Aku sendiri merasa gementar bila mengenangkan nasib mereka di sana. Tambahan ramai pelajar-pelajar Malaysia yang menuntut di sana. Ratusan kawan-kawan aku yang pernah belajar bersama di Maktab Mahmud Alor Star dan Kolej Universiti Insaniah juga ramai yang terperangkap di sana. Belum dikira sanak saudara aku lagi.


Berikut adalah realiti keadaan student Malaysia di Mesir sekarang. Maklumat ini dihantar oleh seorang student yang sempat online di sana sebelum internet disekat sepenuhnya..

- mereka totally lost contact memandangkan internet & mobile network dah kena block.
- balai polis dibom dan penjara telah dipecahkan dan ramai banduan berkeliaran.
- ada rumah student yang kena rompak.
- mereka kekurangan makanan.
- ada pelajar kita dirogol di Cairo.
- they are totally in unsafe condition.


Ada pelajar kita yang dirogol di Cairo? Astaghfirullah.. Aku harap sangat yang itu adalah berita palsu. Aku tak sanggup tahu siapa pelajar yang dimaksudkan tu. Nauzubillah...

Sama-samalah kita berdoa agar semuanya selamat dan baik-baik saja. Mudah-mudahan tiada yang buruk berlaku. Diminta kepada pihak goverment supaya bertindak dengan cepat. Tolong bawa balik students Malaysia. Ini bukan krisis biasa. Turkey, US, India are sending planes to evacuate their citizens in Egypt. Malaysia????

Dapatkan berita terkini mengenai krisis Mesir di blog :


59 360 juta komen:

niesz said...

adik niesz pon ade kat sane.. :'( mak niesz nangis x henti2..mkn pon da xlalu..

tlg bwk adik niesz balik!tggu ape lg gov oiii!geram lak!

apezs shah said...

Salam

Betol tu semoga gomen kita berbuat atau bertindaklah dengan cepat.. Jangan dah jatuh baru nak tergadah,..... nanti xpasal2 sini pulak ada rusuhan kerajaan.

S.3.V.3.N said...

Goverment kita kn tgh bz dgn PRK Dun Tenang...

Fairosza said...

perusuh mesir tu pon apsal la pegi tolong lepaskan banduan2 tu..cari nahas betul..

Eryati said...

alahai ciannya klu berita ni benar..

The Crow Empire said...

Dekat mesir tu agak2 dah istihar darurat x? Kalau belum memang tak dapek la gov malaysia nak bwk dorg balik secepat munkin. tp gov kite mesti buat sesuatu. cume biase lah. Gov kite kan cakap pandai tp Action Lembab.

Sy harap Allah melindungi mereka di sana. Tak sangka, rakyat dan kerajaan mesir jugak kurang ajar. Nak jadi yahudi yg suke mencetus huru hara ke?

Innanie | Ariffin said...

kerajaan cepatlah bertindak. selamatkan pelajar kita kat sana. kesian mereka. bawak mereka dan kumpul kat kedutaan. kite perlu bertindak. mereka mangsa keadaan!

bukan photographer said...

ya Allah...sampai macam ni sekali jadinye.. same-same kita semua berdoa supaya mereka selamat. kalau boleh buat smyg hajat sekali..

Encik MamaT said...

harap semua itu hanya khabar angin.. kasihan pula.. tak bersalah tetapi menjadi mangsa....

acan ketot said...

emp..
trok nye...
lau x blogging mang x twu..
sbb x tgok tb..

Cma Shiema said...

yallah..moga2 mereka yg ada disana selamat..
tq SZ for info..cma tataw pun psl ni..

nuriz said...

begitu serius sekali ni.mintak2 semua rakyat malaysia slamat aminn

kakngah said...

semoga mereka di sana dilindungi Allah SWT....

Encik Siput said...

minta izin utk share yea.

fiz mr.beloved said...

sama2 la kita bdoa agar ksemua rakyat Malaysia selamat..

John01 said...

semoga semuanya selamat dan pelajar2 malaysia y kt sna dilindungi olehNya~

John01 said...

semoga semuanya selamat dan pelajar2 malaysia y kt sna dilindungi olehNya~

senydream said...

ya Allah selamatkan mereka sume..amin.

Ayuni said...

Ya Allah, takutnye dgr, dhlah kwn bnyk kt saner, Gov Malaysia x wat sesuatu ke nk kuarkn student kte dr saner?

Nafisa81 said...

harap2 diorang tak apa2kan student luar...

miss ANGIN said...

salam ziarah sambil follow . masya allah . teruk sungguh keadaan d mesir . mujur abg saya yang belajar d al azhar cawangan damanhur sudah pulang le tanah air . ape ape pon . doakan semoga .rakyat malaysia d mesir selamat /

Hishyamuddin said...

ya ALLAH, sampai rogol2? nape la krjaan xleh nk slmtkn pljr2 kite ni cpt..huh

khairunnisa ♥ said...

doakan diorang selamat kat sana =.=" amin.

Anonymous said...

Jangan melenting bila dikhabarkan banduan di Mesir dilepaskan.
Ikhwanul Muslimin juga ade dipenjara jadi banduan.beribu reformasi Ikhwanul Muslimin di penjara di Kaherah.

shahzik said...

cian kot .. yg x tahan kne rogol tuh ..
harap2 bnde tuh palsu la :'(

Nyssa Nuar said...

kesian!
same2 la kite berdoa spy sume student m'sian slamat.
hrp2 kwn nysa pon slmt..
amin..

Budak Botak said...

Ya Allah lindungi lah mereka di sana...

Ain Zulaikha said...

astaghfirullah.. risaunya... apa dah jadi sebenarnya ni.. emm.. harap dia orang semua selamat kat malaysia..

wanie m'nJ said...

sepupu saya bljr medic kat sana jugak.dia 22 jan lps mmg blik winter break.tp dia x tau plak nak jadi krisis rusuhan skrg ni.alhamdulillah..dia dah ada kat m'sia.tak tau bila blik mesir blik.maybe delay kot klu keadaan masih x reda..kesiannya tengok keadaan student & rakyat kita kat sana.bila lah gomen nak hantar bantuan..

diana said...

ish..
menakutkan la..
semoga semuanye selamat..
jom ramai2 buat solat hajat..berdoa semoga dunia kita kembali tenang..
tak tahan dah dengar sana2 orang memberontak..

ibu hidayahamin said...

mudah-mudahan mereka dilindungi Allah dari apapun malapetaka... Amin

f_aRa_aINa989 said...

semoga Allah s.w.t melindungi mereka semua...aminnnnn....

RuSh D said...

semoga semua selamat..malaysia nie bila pulak nak antar plane..

cik ciput said...

Ya Allah, semoga semuanya selamat..

Mohamadazhan hjDesa said...

keadaan makin tenat ni...

Amirrah Zawani said...

ada yg kena rogol??
Ya Allah.. harap2 mmg berita palsu lah tu.. harap2 semuanya selamat..

Anonymous said...

cerita karut ... macmana org muslim sanggup rogol perlu muslim jugak???? Berita palsu la ...

nur aisya humaira said...

seriau tgk kan...semoga family dieorg tabah hadapi dugaan ni...
keciannye ade yg kne rogol..

aliefcmoi said...

semoga mereka selamat.amin....
--> http://aliefcmoi.blogspot.com/

Solihin Zubir said...

@Anonymous : alahai cik anon.. kat malaysia pon ramai muslim yg merogol2 ni..
tp aku pon harap tu berita palsu.. tak sanggup dengar siapa mangsanya..

miss ANGIN said...

blog solihin telah d tag d blog saya . jom jalan jalan sana :)

sissyira said...

salam pagi selasa =)


ada juga yang kejam.....pm mana, gomen mana,,, dulu siapa yang pilih depe, la tanggung la kan..huhuh..

Mr. TN_SkY said...

Eh??solihin..risau aku dgr nie bro..ramai oo mmber2 kt sne..yg kes rogol tuh memang kesian la..harap2 berita palsu..aku doakan semoga semuanya selamat...

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

mie said...

gue pun baru tahu tentang ni...
merbahaya betul..

ahsfantasy24 said...

Semoga rakyat kita di sana dilindungi Allah..
dan semoga urusan mereka dipermudahkan Allah..
sama2 kte brdoa..

Terbaru:
-TERKINI: KRISIS DAN DARURAT DI MESIR, BUTAKAH KITA?
-HARGA MINYAK NAIK LAGI PADA 1 FEBRUARI 2011

aLya said...

seyes seram baca entri ni. keadaan sana makin teruk..kerajaan plak wat cam tak nmpak..seyes tak faham

CIK TOM said...

ya Allah lindungilah semua rakyat malaysia kat sana...cik tom ada sepupu yg study kat sana..hurm..

Solihin Zubir said...

@Mr. TN_SkY : tu la pasai... budak skolah kita ramai kowt kat mesir tu... mudah2an semua selamat..

Solihin Zubir said...

Aminnn.. Ya Rabbal Alamin...

Wan Gerrard said...

bahaya di sana..harap mereka selamat pulang ke sini..amin~

Miss Yaty said...

masyaAllah...kesiannya mereka yang tak bersalah....

marilah kita sama2 buat solat hajat malam ni..

Anonymous said...

@The Crow Empireda code oren da pon.. tinggal naik code merah jer..

Arooraa")) said...

ingat keadaan biasa2 saja disana
x sangka lebih drpd tu..
harap teman mengaji aku yang buat medik slmat pulang..

dunia islam akan bangkit kembali !

hasrul hassan said...

Salam ... sama-sama kita berdoa.

Hakikatnya .. awalnya kerajaan Malaysia teragak2 juga nak bawa balik mereka - sebab jumlah yang sangat besar dan melibatkan kos tinggi.

http://hasrulhassan.blogspot.com

tenangsudey said...

Mari lihat dan baca Benarkah Amerika Mencari Jelmaan Hosni Mubarak di Mesir dan kaitannya dengan Krisis Darurat di Mesir

fadhdeela said...

ciannyer pelajar kita kat sana!! bwk la diaorg blk cepat!!!!

meh singgah: Kenangan Zaman Sekolah Teknik!!

Anonymous said...

heran gak tgk gambar perbualan kat atas tu dan kenyataan “Berikut adalah realiti keadaan student Malaysia di Mesir sekarang. Maklumat ini dihantar oleh seorang student yang sempat online di sana sebelum internet disekat sepenuhnya.” ..cuba search nama diorang ni kat dalam facebook….via celcom lak tu rm2 satu msj…(Fieq Eum : …ktrg mula pukul 4 xkuar dah) maksudnya perintah berkurung..tetapi perintah berkurung ni bermula pada hari jumaat jam 6 petang hingga 7 pagi esoknya sedangkan internet dah terputus dari awal pagi jumaat begitu juga line telefon…lagi pula kejadian bank kena rompak, penjara kena pecah, tentera ambik alih, banduan lari semua ni berlaku pada ketika internet dan line telefon dah terputus, macam mana dia blh hantar berita nihh….heran bin ajaib……

hafizal said...

nak keluarkan 11,000 orang Malaysia dr bumi mesir tu bukan senang seperti bercakap, cuba pikir sikit pasal mobiliti yg diperlukan untuk menampung orang seramai tu dengan segera.....

Anonymous said...

berita palsu ja ni..kalo pon ada yg nak rogol tu bukannya banduan sebab macam satu komen kat atas tu sebut, reformasi ikhwanul muslimin yang dilepaskan dr penjara..agak mustahil untuk mereka merogol. dan kalo betul kena rogol, kenapa sy yg ada kat mesir ni xtau apa2..hmm musykil2