Pages

Tuesday, January 25, 2011

Anonymous Pengecut Yang Paling Bebal dan Biadap Ditemui


Kebanyakkan blogger pasti akan berdepan dengan masalah si pengecut Anonymous yang suka membuat provokasi. Anonymous kategori itu selalu sangat cuba menjatuhkan seseorang blogger tersebut dengan komen-komen yang langsung tidak membina, teguran yang biadap, penuh dengan kata-kata keji dan cacian.

Tadi aku ziarah blog Sissyira.com . Dan aku tertarik dengan satu entry beliau mengenai seorang Anonymous yang memberi komen yang bangang dan ternyata menyerlahkan kebodohannya sebagai seorang pengecut. Cuba baca komen tersebut kat bawah.

klik imej untuk paparan lebih jelas

Apa korang rasa bila baca komen tersebut? Rasa macam nak pijak-pijak tak? Komen dia menunjukkan dia seorang yang tidak tahu apa-apa tentang blogging. Hanya tahu melancarkan provokasi sahaja. Bodoh sombong.

Antara komen Si Anon tu, dia suruh SisSyira ni berhenti blogging. Sebab followers dia lambat bertambah. Haha.. Lawak tak? Padahal aku tengok followers Sissyira ni dah nak cecah 1000. Err.. Kalau blogging memang kena ada followers ribu-riban eh? Memang followers kena bertambah laju-laju eh? Tak tau plak aku. Dah tu dia hina Sissyira sebab terlalu rajin komen blog orang, tapi orang langsung tak balas jejak dan komen dia. Aik? Rajin komen pun kena jugak? Aduh! Sah dia ni mental. Lepas tu dia hina family Sissyira tak bahagia dan sia-sia hidup tanpa pakwe. Adeyhh.. Apakah jenis virus kebodohan yang menjangkiti beliau? Kenapa dia sakit hati sangat dengan Sissyira? Takkan sebab cinta dia terhadap Sissyira ditolak kot?

Aku pun pening dengan perangai Anon yang tak habis-habis berhasad dengki. Apa masalah sebenar diorang? Adakah disebabkan kurang kasih sayang? Adakah sebab mereka gembira menambah dosa yang sedia ada berbakul-bakul tu? Mungkin juga diorang tak ada blog, jadi mereka dengki dengan blog kita? Jika ada blog, kenapa mesti menjatuhkan rakan perjuangan dalam arena blog? Ataupun dah terlalu bosan dengan hobi mengumpul setem, lalu terpaksa menjadikan aktiviti provokasi sebagai hobi baru? Adakah Anonymous ni ada persatuan diorang sendiri?

Blog aku ni pun pernah jugak ada Anonymous yang tinggalkan komen biadap. Tapi, bagi aku, hang cakap la apa pun, aku wat donno je. Takdenye aku nak mental down. Lagipun, apa aku boleh buat? Kau hanya Anonymous pengecut yang sangat bacul. Kalau ada Anonymous yang sakitkan hati korang, tak payah nak dilayan sangat. Makin dilayan, lagi la diorang seronok. Kalau gentle, face to face la kan. Apa barang sorok-sorok?

Walaupun berjuta-juta Anon yang singgah di blog ini, aku takkan disable fungsi Anonymous tu. Aku bukan pengecut. Kalau aku disable, camna kawan-kawan aku yang tak ada blog nak tinggalkan komen serta luahkan pendapat. Walaubagaimanapun, jutaan terima kasih aku ucapkan pada Anonymous yang memberi kritikan membina. Ada juga yang memberi teguran di atas beberapa kesilapan fakta dalam entry aku terdahulu. Terima kasih aku ucapkan.

Ehem.. Maaf kawan-kawan. Saja bikin panas sikit. Aku nak tengok jugak, ada tak Anonymous yang prihatin nak provok aku dalam entry ni pasni. Hehehe.. Silakan wahai pengecut.. =)

Nak tengok apa yang Sissyira balas kat Anon tu? Sila KLIK SINI! Memang kaw2 si Anon tu kena paku buah keras.

SZ : Biaq muka huduh, tapi jangan jadi Anonymous yang pengecut!

82 360 juta komen:

Umie Nadhirah said...

chillin'

Miecyber said...

Provokasi Blogger patut kita boikot jer...

Masalah juga sebab mereka Anonymous.

Uruguay kawal penggunaan internet

ibu hidayahamin said...

banyak udang, banyaklah garamnya... banyak orang banyaklah ragamnya... kena sabar je le... kita pun bukannya dapat puaskan hati semua orang, betul kan? jadi kita buat je, asalkan kita tidak ganggu orang tu... biarkanlah dia denga hatinya yang sakit, berpenyakit tu... hehehe

sarah-najwan said...

huhu..setakat akak berblog nih
xde lagi komen dr cik anon yg mendownkan akak..

jika ada cik anon tu..tu mmg kawan akak atau hubby akak..hehe..

harap2..berilah komen yg membina..yg bole memberi manfaat pada seseorg..xsalah jika beri tapi dgn bahasa yg elok dan sopan..

tak ada rugi buat camtu..jika tulis yg kureng sopan ni..org baca pun sakit hati..

Eryati said...

ngahahahah...mmg pengecut la...tp malas la nak gaduh dgn nonimous ni...xnak gaduh wat aku xdapat tdur jd bek x suh dia komen kat belog aku...

Izamir Ridzwan said...

disable je anonymous.. IR pon dh kena td.. dok mai kutuk IR.. tp IR diamkn je..

diana said...

hahah..
akak setuju..
kenapa tak nak letak nama ye..
kalau pun dia tak de blog untuk dia tinggal kan link
kan elok dia letak nama ..pun ok jugak kan...

lagi satu selalunye orang ada blog je yang selalu komen2 gini..
dia betul2 pengecut la..
kesian...

red said...

kan boleh setting supaya avoid komen daripada anonymous??

Biasak laa tu... org ni ada mcm2... sentiasa ada yg dengki dgn kita... aku nasehatkan supaya kalau x berani terima kritikan, jgn set supaya anonymous boleh mengomen... biar org yg ade ID google, or blog or user yg ade identiti jer yg mengomen....

Hehehehe

f_aRa_aINa989 said...

nasib baik anonymous saya romantikjela setakatni...hehehe

cek chun said...

i don't think anon tu a guy.
apapun, cara yg paling baik ialah diam dan delete.
ataupun buat jer macam ben - tak baca trus delete.
dalam bidang apapun, musuh yang tak dicari memang akan tetap muncul.
tambah lagi dalam alam maya yang tak perlu bersemuka. lagi galak boleh mengata.
kuatkan semangat semua :)

nulhazwany abdul malik said...

uish marah2...
kuang ajaq tol anonymous tu. tak suka betul la orang yang suka bikin panas kat blog ni... jadi xseronok nak berblogging.. aish...

Citarasa Rinduan said...

kesiannya syira....

benci pada anon yang tak ada MALU..

Fariq said...

wah,, baru la bukan pasal cinta,,
sepanjang berblogging ni takde masalah dgn anon,, heh,, dan minta diteruskan sampai bila2., anon yg dtg komen tu ade,, tapi tu semua yg dok sebar web haram la,, mmg tak la nak kuar kat page aku.. papepon,, entri yg mantap!!!

Aku Hampir Jadi Super Hero

alkisah69 said...

wow solihin memang power la entry nie...kat blog aku pon ada jugak yang dok komen guna Anonymous
memang semua yang guna Anonymous mesti nak caci dan maki kita....musibat betoi...

CheQ PP JoY said...

fy slalu jgk dpat komen dr anon..tp xdekla sampai wat karangan menjatuhkan org..byk2 fy dpt pon spam..sian empunya blog y kne mcm tu..

p/s: betul nk pakai libresse? nnt fy bg ok?

puanbee said...

anon tu saja nk memalukan syira je sebenarnyer..ntah lah ..bodoh gak sebenarnyer anon tu menunjukkan ketakmatangan diri sendiri..

sissyira said...

salam

alahai,setuju dengan awak, walaupun kena kutuk macam-macam syira takkan sesekali disiblekan comment for anon setelah syira open :(...

syira tak kisah mana pun dia nak kata macam-macam..sebab malas nak ambil kisah..memang syira tak tahu siapa dia, tapi dia tu kan memang follow up n take care gila apa yang syira tulis..

sebelum kenal blog solohinzubir lagi, anon tu pun menganas juga bila syira tulis pasal keluarga syira...tapi syira tak kisah pun,sebab kita sedar..keluarga kita memang mcm tu. tapi syira dah delete la semua entry tu..biarlah dia jadi sejarah je..

cuma kali ni syira agak geram sebab dia kaitakan semua benda..sampai siap malukan blogger lain..syira malas nak hukum dia, biar orang lain sajalah yang buat penilaian....

happy blogging ;)



p/s : patut pun sorang datang dua datang tiga datang cakap datang dari solihinzubir =) .heheh

Solihin Zubir said...

@Miecyber : setuju! setiap org mesti dftr dlu sebelum nak komen.. tak kisah ada blog ke tak. pakai email pon boleh.. :D

Muhammad Syahmi Sabidin said...

saya dah baca entri SisSyira... memang bagus ayat yang digunakan tuh...

kalau di anon tu tak terasa, tak taulah nak kata apa...

Solihin Zubir said...

@ibu hidayahamin : setuju.. kita tetap dgn cara kita.. :D

Solihin Zubir said...

@sarah-najwan : btol.. nak tegur pun ada caranya.. :D

Solihin Zubir said...

@Eryati : bergaduh pon buat apa kalau kita si anon ni main sorok2.. hehe..

Solihin Zubir said...

@Izamir Ridzwan : diam lebih baik kan.. :D

Solihin Zubir said...

@diana : kesian kan kt pengecut macam tu.. hehe..

Solihin Zubir said...

@red : mmg bleh setting.. tp sy sngaja xnk avoid..
nak gak tgok komen2 tak matang drp anon ni.. :D

Solihin Zubir said...

@f_aRa_aINa989 : sy tak romantik ke? haha..

Solihin Zubir said...

@cek chun : mereka hanya berani disebalik nama anonymous.. :D

Solihin Zubir said...

@nulhazwany abdul malik : yupp! yg penting mental kita kena kuat.. jgn layan sbrg provokasi.. :D

Solihin Zubir said...

@Fariq : haha.. berhenti jap mood jiwang.. mood marah plak.. ehehe..

Solihin Zubir said...

@alkisah69 : haha.. lumrah! manusia tak lpas drp PHd..

Solihin Zubir said...

@CheQ PP JoY : ok.. nnt pos eh! haha.. ;-p

Solihin Zubir said...

@puanbee : yupp.. sian anon tu kan.. lom matang.. :D

Solihin Zubir said...

@sissyira : heheh.. sabar byk2 ye..
tu semua dugaan..
yg penting, mental kena kuat..
happy blogging ok.. :D

ms_sykin89 said...

hye, saya ade amek banner anda, jom exchange banner ok :) tq

Miranisa =) said...

tp saya tak suke anonymous :p
stuju dengan entry ni!!

akmalhilmi said...

tu dugaan sbgi seorang blogger
mesti ada orang yg PHD yg anon nieh
kdg2 dowank ckp tak serupa bikin je
n pmkiran dorang sgt smpit je tgk
heh

ada anon yg baek ada jugak anon yg kolot otak

hope so blogger tu chill je
ignore about that

new entri :)

http://bit.ly/gMoyPQ lepas kene panggilan hangit semalam...today dapat pergi dinner lakx...aawwwww

hamzah ian said...

buat bodo je.. lg dilayan lg bertambah

fatt said...

solihin,
kebetulan bro..kebetulan. ko buat entry meluahkan apa yg aku pun sama alami..masalah pengomen yg kuang hajo ni..ape2 pun, si anon yg kutuk si syira ni mmg aku rasa jenis yg suka provoke org..aku rasa life dia suck sgt sbb tu dia dengki kat org..kan??

The Crow Empire said...

Anon said...

Saye tgk blog syira tu gempak je. xde masalah pun. Ade jgk yg nak pertikai. Ni tak lain, mesti mamat tu syok kat syira.

Sy pun tak guna watak sebenar sy. Mungkin The Crow juge sama seperti anonymous. Tapi sy ade akal yg waras.

(^__^)

h A n Y S said...

selalunya org macam ni ada penyakit, penyakit JELEZZ!jeles org lain lebih dr dia..ntah2 dia sebenarnya blogger, tp buat anon, ntah2 blog dia sikit followers, then nak jeles kat blog org, haish..

aku pon sebenarnya nak disable anon2 sekalian alam..tapi reason macam kau jugak, ada member2 yg takde blog, nanti susah dorang nak komen..
and aku dah prevent awal2 dengan gunakan moderated comments, eheheee..
;D

Skype Crew said...

masalah org putus cinta nie solihin..huhu..da clash snyp2 jela kn. bknnye sekuntum bunga kt dunia nie. adeshh..memalukan kaum Adam btlla bdk nie..

gaya mcm laki tu xde xde blog jer..ckp mcm zero jer dlm dunia blogging nie..hahaha..

klu ade komen drp anony, ak lyn je sbb kdg2 drp komen dorangla kita dpt tahu isi hati org yg sbnrnya sbb dorang xkn bermuka2 mcm yg anony yg xtahu malu komen kt blog sissyira tu..huhu..

Jarak Masa Yang Diperuntukkan Di Antara Azan & Iqamah

~~su manje~~~ said...

hak mereka juga kenepikirkan.....
yg penting suka blogging..
dan kita anggap yg positif sudah...

Syed Hilmi Syed Yahya said...

rasenya,anonymous ni kurang kasih syg,,,jd dia nk dpt kn kasih syg dari perhatian org lain...mcm nie ar salah satunye,,klau dia buat mcm nie,baru ar ade org perhatikn dia,,,hahaha

eszol said...

this is common in the internet

chill la

sape suruh jadi blogger

ni lah risiko nye

so,adapt,cope n accept

btw,anon tu gua confirm gegurl jgak

brani ptg jari

Fairosza said...

tak best la ada anon kat komen...nak tau jugak sapa yang komen tu...

Ellen said...

adoii...ada juga ya orang cam ni dik...tu mesti pasal tak cukup kasih sayang..miahahhaaha...apa pun jangan kita teladani benda cam tu...aik..melalut plak komen akak ni...

seriyes, sedih baca komen macam tu, kalo akak dah meraung menangis..salute ngan syira sebab dia tabah.harap2 anon tu akan dapat balasan setimpal dengan apa yang dia buat ni...

ika~~ said...

anon ni sebenarnya manusia prihatin thats why dia bce satu2 entry kite n cube cari mistake kat situ...
*aku cuba positifkan minda*

Iman said...

Adesss ada gak orang yang macam tu yer...apa salah sissyira tu pada dia sampai sanggup meninggalkan komen macam tu....Bayangkan lah macamna perasaan kita bila dilemparkan kata2 macam tu....Mintak dijauhkan....

ct kamila said...

anon ni dengki pasal dia xde blog kot. kita ade.. hua hua


:P

Nafisa81 said...

lagi dilayan lagi seronok cik anon tu...agaknya dia tertunggu tunggu apa yg syira akan balas

Siti Hajar Masri said...

solihin,ko percaya tak anos yg komen kat blog sissyira ni adalah org yg kenal dia dan org sekeliling dia..satu je org tu ada phd pd sissyira..berhati2lah pd anos ni..Alhamdulillah blog aku suci dari anos ni wpun aku memg bg anos ni komen kat blog aku..

Cik Moon said...

huhu..mcm2 hal.. biasa laa.. budak tu mesti kes xpuas hati laa tu..

mia said...

alahaii si anon..sy xrespek anon yg begini..hehhee..

echah mashuri said...

kalau jenis kedengkii..macam tulahh..grr

mie said...

gue ada juga terbaca di blog syira...
apa ke hal la semua ini..
isk isk..

Imran nyambek said...

gua rase bengang.aarrggh

aLya said...

uishhyg nie seyes mental. tp macam die admire sissyira 2.hahaha
lau tak, takkan la seme bnd sal sys 2 die amek tahu..hehe

takot lak bile bace..huhu

wannurfazrini said...

err, speecheless . buat bodoh jelah! mulut senang nak ckp !

niesz said...

niesz ade gak bc entry syira psl nie..sakit gak la ati ni bile bc..kalau da libt kan fmily mmg da lebey sgt la tu..xpe, ALLAH tu MAHA MENGETAHUI..

Cma Shiema said...

siapelah agaknye cik anon tu..baling batu semunyik tgn..

Nafisa81 said...

yg kelakarnya bila dia kata follower lambat bertambah...nak tambah cepat bukan susah pun..buat aje GA kasik hadiah grand2..pastu suruh follow..kejap jer bertambah...

yoi said...

keji gila cik anon tu. ape masalah die? even malaysia is a free country la. apa masalah die nk kutuk org. n entry balas dr sissyira tu mmg sgt COOL ok. cayalah~

ciknabil-a said...

cuba tgk kat blog kwn nabila nie. ada anon jugak kat shoutbox dia. slalu kacau2. mmg mngacau org jew keje. huhu. nasib blog nabila xda cam tue.


http://fatinamaninashafee.blogspot.com/

Jiraiya said...

hhmmm...dah nk masuk 3 bulan aku berjinak-jinak merpati dgn dunia blog nie...dan aku bangga..stakat ni x de lg org yg nk jadi follower aku...HAR3 !!! aku harap Anon tadi sudi2 lah kutuk dan maki aku supaya aku tutup blog...silakan, silakan...

Solihin Zubir said...

@fatt: btol! spesies anon ni mmg sgt kasihan..

Solihin Zubir said...

@The Crow Empire : xpe.. sekurg2nya bley tau yg anda ada blog.. :D

Solihin Zubir said...

@h A n Y S : pelik.. watpe nk jeles smpai camtu kan?

Solihin Zubir said...

@Skype Crew : haha.. btol! gaya seorg looser.. :D

Solihin Zubir said...

@Ellen : itulakan.. mmg salute gak kt syira..
smoga anon tu akan dpt balasan yg stimpal..

Solihin Zubir said...

@Siti Hajar Masri : hehe.. btol! anon ni mmg org disekelililng kita je sbnrnya...

Solihin Zubir said...

@Nafisa81 : ngee~~~ makan dalam.. hehehe..

Solihin Zubir said...

@Jiraiya : nampaknya aku org pertama follow blog ko! hehehe...

Nafisa81 said...

ala..kesiannye jiraiya...meh nnt kite folo...

nuriz said...

pengomen tu dia ada masalah dgn cik blogger yang dimaksudkan solihin tu, dari komen nampak sgt sakit hati..ish2 nape la sakit hati kat orang, dengki pulak tu.

serangan secara psikologi la tu..dgn niat nak sakitkan hati org.
tumpang simpati la dgn mangsa yg kena tu.

Sephi Sephia said...

Dah naik lali dengan pengecut macam ni...selalu mencari kesalahan orang untuk dihentam. Buat tak tahu sajalah. Usah dibalas.

Wan Gerrard said...

hahaha baru baca komen tu..mental kot anon tu..kesian

whitecappuccino said...

dah baca jugak..anon tu tak der keje kot tu yg dia sampai komen sampai gitu skali..sakit tu!

Miss Yaty said...

kesiannye sissyira..

miss yaty mengaku miss yaty pengecut sebab tak buat komen de anon sebab miss yaty tak sanggup dapat komen macam ni...

Jiraiya said...

@Solihin Zubir

Thank U..!!! (terharu sambil mata berkaca...) isk..isk..isk..

bukan photographer said...

dah baca..memang tiptop jawapan SisSyira..

Woofer Storm said...

ni anon nak dtg kutuk2 la kat sini,,hehee
dah baca entry syira tu,memang bodoh betul smpi kutuk2 fmily ni..kalau sndri kena baru pdn muka...ermmm,manusia2

S.N.A said...

mmG bTL...keliling saye byk org2 mcM ni..xth dh nk buat ape..
n lagi satu, ade gak yg xth awal n hujung cerite dh memandai sampuk2, ape ek nk bt kat org mcm ni. asyik sy je kne, pnas gak kdg2. sje ty pndapat.. :)