Pages

Saturday, December 4, 2010

Pelayan Kedai Makan Sembelih Pelanggan

Tengah hari tadi, aku ada pergi lunch kat sebuah kedai nasi ayam dekat Stadium Darulaman, Alor Star dengan  ayah aku, adik aku dan seorang kawan aku. Kitorang order nasi ayam 3 pinggan, teh ais 4 gelas. Lepas makan, kitorang panggil la budak laki tu datang kira. Tau berapa? RM21 untuk 3 pinggan nasi ayam dan 4 gelas teh ais. Macam tak logik je. Gerai biasa je kowt. Bukannya restoran. Aku agak pelik la. Nasi ayam biasanya RM3.50 je. Then ayah aku terus tanya dia, nasi ayam dah naik harga sepinggan RM6 ke? Ayah aku perli, "Takpa.. RM30 pun kami sanggup bayaq aih". Baru budak tu gelabah kira semula. Sambil tersenyum macam kerang busuk, dia cakap dia tersilap kira. Harga sebenar RM15 sahaja. Fuhh.. Lari RM6?


Persoalannya, adakah dia betul-betul tersilap kira ataupun saja nak 'sembelih' kami? Agak-agakla nak cari 'side income' pun. Melampau-lampau punya cekik darah. Nak 'sembelih' pun, sikit-sikit dahla. Jangan melampau sangat. Kan dah kantoi. Haha.. Tapi kalau betul-betul dia tersilap, harap jadi pengajaran la supaya jangan kira cincai macam mamak. Kira bagi teliti. Jangan berlagak terer macam otak tu lagi power dari kalkulator.


Kalau makan kat kedai makan tu, hati-hatilah sebelum bayar tu. Kadang-kadang yang tukang kira ni ada taktik tersendiri nak cari 'side income'. Contoh, diorang 'sembelih' seorang pelanggan 50sen pun dah cukup. 50sen masuk poket diorang, dan jumlah bayaran yang sebenar baru masuk laci. Kalau sehari 100 orang pelanggan, tak ke sehari dia dapat 'side income' RM50? Sebulan? Tak ke RM1500? Gila! Lagi tinggi daripada gaji sebenar yang dia dapat tiap-tiap bulan. Kepada sesiapa yang selalu buat kerja macam ni, bertaubatlah. Berhentilah makan duit haram tu.



SZ : Pernah alami situasi macam tu? Apa reaksi korang?

42 360 juta komen:

CaRr JaliL said...

diorang ni..pandai betul cari duit haram ea..
ish2..

cik ciput said...

rasa mc tak pernah je..tapi sy jenis lurus bendul, org tu ckp brpa ringgit pon sy byr..huhu..

cik miera said...

miera penah kene kt kdai mamak..nsb baik pas dier kira tu kan, dier bg resit kan.miera kira balik..pergh lebih rm8..mengong la mamak tu

Faiz Tapit said...

besela tu... aku penah kena
cm cilake

Princess Nur said...

biasa jgk kena camni..mmg ramai peniaga jenis yg sembelih pelanggan neh..

mia said...

uhuhuhu..penah gak kene macam ni..but time tu alone..berani la tgur sbb budak yg jg kaunter..sy mntak buku menu, then kire sndiri..pastu bila tnye, jawapan same..salah kire..grrrr

Rossnie said...

pa nama kedai tu??mmg nk mencekik darah org..sesuka suki dia je nk tmbh byran..igt kfc ke da tax

diana said...

pernah jugak la..
diaorang tak kenal lagi akak ni macam mana..
agaknye tengok muka akak yang lemah lembut ni boleh smbelih kot,.
hahhaha.perasan kejap!!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tak tahu la pernah terkena ke tak sebab jarang makan kat luar..

huhu

Kalamhati said...

ingat sembelih betul!huhu kus semangat..=p

khaiyisah husna said...

haha...adoyai, memang nak kena sembelih pelayan tuh...kira men rambang jer

syrupmasin said...

macam2 care sekarang nih org nk menipu..

Ms sunsWeetz said...

memang serik nk pergi makan..n takan munculkan diri kat kedai tu huhu

New Hope said...

salam

BN barang naik

klik sini: anti ameno

ain said...

solihin:patot kasi maki sedas dua..!!xdek 6hengget xdek 6 jutas!!

sarah-najwan said...

ni mcm kes akak hari kamis tu la..
sepinggan nasi+ikan percik+sayur+ice lemon tea=RM9.70

mahal sesgt...salah kira ke hape..
akak pom xtau..tobat xnk mkn kedai tu dah....

yusz78 said...

uhhhh...sedapnye!

yott said...

sy prnh trkena beli nasi lemak kat pasar tani...satu bngkus nasi lemak biasa..RM5..
bila sy tanya nape mahal sgt nih? dia jwb..mmg biasa hrg tu...owwh bengang betul masa tu..sy pun trckp kat dia...tau lah s.alam ni bandaraya..tp jgn jual mahal tak padan dgn isi nya...salah dari segi agama..
igt kan dia nak kata lah sori ker apa ker..tarik muka masam lak..aihh..

RuSh D said...

kuat btol sembelih...tue yg kena check bil bila dpt...

Cik Su said...

huyooo..cekik darah..

Oda Alill said...

memang pandai diorang ni carik jalan singkat nak kayo..

Nur Misnan said...

salam... sebab itu
kita harus tahu harga sebenar
makanan yg kita makan..

bukan saja rest jer
malah pasaraya seperti Giant, Tesco dan lain2 pun
ada silap mcm nih..
kat tag letak harga lain
bila scan lain harga... nayaaaaa

Wan Gerrard said...

seeloknya ada resit bila nak bayar tu, boleh check semula kita bayar berapa..

cek chun said...

solihin, pasni awk sua kat dia calculator lak :)

sekamar rindu said...

salam...

kalau terlampau mahal..alamatnya hanya sekali tu je laa singgah nya..

buat la lagi..nanti tutup kedainya nanti...

Solihin Zubir said...

patot cekik ja kot org yg kuat cekik darah ni nowh.. hehe..

suffiakmal said...

hehe~ biasa la tu kan.
orang yang memang dah tak syukur.

tak puas dengan apa yang dpt. nant bila dah Allah tarik balik baru nak gelabah.

Amirrah Zawani said...

hohoiii..
sembelih kaw2 aih..
agak2 r.. carilah rezeki yg halal :D

nadey said...

PENAH AKU G MKN MAMAK BIASE LA....KT U KALO XG MAMAK TIPU
SIANG MLM AKU G SANE,,,,,,

DORG KIRE KDG2 MMG SETAN
GUNE KALKULATOR.....DAN2 AKU CEK....KALKULATOR TU XDE BATERI....BABI TOL MAMAK TU,,,,MMG KENE HENTAM LA

biskut said...

ahh..memang dowank main semelih jer tuh.sekarang nih kebanyakan kedai ker restoran ker warong ker sama jer sumer.tuh tak kira lagi restoran mamak...setahun buka restoran kat malaysia dah tumbuh 3 restoran kat india...depa kaya kita duk alam maya...

Izamir Ridzwan said...

eh tggl kt alor star eh?? kat mna??

apih el nino said...

Hari tu aku yang sembelih pelayan. restoran dia ada wifi, aku minum 2 orang. sepatutnya harga RM3.90 tapi tengok bil RM14.00. RM10.00 sebab guna wifi, member aku bawak laptop. Terus kena sound pastu baru terketar-ketar ambik RM4.00. Cekik darah giler la.

*Laut China Selatan* said...

huishhh. jahat2. bukn tak penah kene, mayb xsdr ditipu ! HAHAHA

bulat said...

kdai 2 kt na?? bulat pn duk a.star jgk.. nme kdai??
:)

rieyana ynn said...

singah jap....;d/ngamuk tak dpt mum nasi ayam...ahaks...;d

n.hasleena said...

betul tu...
akak kalau makan kat kedai akak dah congak2 dulu dalam kepala..
kalau perbezaannya ketara sangat dengan perkiraan dia akak akan tanya..
sbb kadang2 mmg diorg boleh buat silap...
mcm solihin cakap mgkn sengaja..mgkn jugak sengaja...
kalau sengaja...berganda gaji dia termasuk gaji tetap yg dia terima kan..
apapun mmg kita kena peka jugak.. :)

wannurfazrini said...

huish bahaya tu , skrg org suka amik kesempatan so tugas kita berhati2 , kalau was2 mmg kene tanya cpt , kalau tak mmg kene kencing laa !

Qaseh dalia adelia said...

ingatkan kene sembelih betul2 terkejut hehehe...owh cekik darah betul....xpernah lagi kena mcm ni..hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

just have to be careful.. ramai yg nk kelentong dan cekik drah org sekarang! alang2 mahal, baik yg puas hati terus makannya betul tak?

Solihin Zubir said...

@nadey : tekan kalkulator xbateri? ahaha.. lg sengal!

@IR : aku tinggal kt pokok sena..

@bulat : kedai tu kt stadium darulaman.. nama kedai terpaksa dirahsiakan atas sebab2 keselamatan.. hehe..

Izamir Ridzwan said...

ooo.. rumah sewa sy taman pknk blkg giant tu.. Sewa dgn kawan2

Nyssa Nuar said...

hahaha..
kalo dpt customer cm nysa mmg dy kaye..