Pages

Sunday, December 12, 2010

Maksud Sebenar Open Relationship di Facebook

Aku tengok ramai antara kita yang letak open relationship kat status. Aku sendiri tertanya-tanya, apa maksud Open Relationship tu. Yang aku faham, skandal. Sekarang kita tengok maksud sebenarnya.


Dipetik daripada wikipedia

An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

Yang bermaksud

Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.

Maka dalam erti kata lain, orang yang meletakkan Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun, maka amat menyedihkan apabila umat Islam sendiri menggunakan status ini.

Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.

Harap Maklum.

dipetik dari : Carigold Forum

Credit : Milo Suam


SZ : Tak payah la nak mengada-ngada letak semua tu. Dah kahwin, letak je dah kahwin. Single, letak je single. Jangan buat orang celaru dengan status kita. Aku nak mengorat pun susah. Hehe..

55 360 juta komen:

Ayuni said...

haah, btul, mmg mcm tu pun tp org kte ske2...

Izamir Ridzwan said...

haha betol2.. bahaya betul kalau tak paham maksudnya..

Mohamadazhan hjDesa said...

tak dak fb la pula nak tgk.hehe.nnti lah buat akaun

Si Gadis Semasa said...

hoho . baru tau mksdnye . thankz thankz :D

aNnE said...

benda ni . ramai orang suka buat . umur 16 tahun pun ada yang status married . HAHA

ct kamila said...

lg senang, xyah letak status pape.

mcm den ni haa

hahaha

:P

cek chun said...

ada yg kata maknanya sapa2 yang lagi hebat, org tu la akan jadi partnernya nanti. so sapa2 pon ada chance to mengorat orang cam gini :P

zaMir said...

x pernah tukar dr dulu lg...tetap 'single'..hahaha

ANATI SOKI said...

dah fllow kamu smula.. wahaha.. nice entry..! anat pernah kot leta status open. igt kot ideologi "skandal" aje..hehe.. tak fhm g time tuh.. hehehe.. :) adooooih.. ahaha.. thanks for the info :)

TunTeja said...

Hahaha.betul tu.setuju sangat!

http://dyatunteja.blogspot.com/

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

ehem2..saya single..hehe .. :P

by de way susah la kalau org tak paham open rship tu..nnt mat salleh tengok, diorg fikir lain lak kat org islam ni :)

QaRr JaliL said...

hah? ye ke..
bru aku taw..

nseb bek x wat..:D

. Amiera . said...

sangat3 setuju.. b^__^d

cik miera said...

betul2...tp yg ayat last tu, agak klaka lak..haha

Budak Botak said...

ha3, btol tu, kalo single ltak single, jgn mengada-ngada...

Cik Tom said...

oh ye ke?/cik tom pun single status..hehehe

mia said...

xpenah pon tahu ape mksud status tu, n xpenah buat pon..heh..tq ek sharing dis

ijatnuar87 said...

isk,baru la tau maksud benda alah nih...ingtkn open tu mksdnyer cam blh terima hubungan dengan saper2...

zacky ~786~ said...

ooo.. gotu gamakyerr

zacky ~786~ said...

ooo.. gotu gamakyerr

Solihin Zubir said...

ur welkem.. kdg2 kita mmg tak tahu maksud sebenar di sebalik sesuatu perkataan..

err... sapa yg single tu? mai sini nak ngorat.. haha..

.shazanat. said...

dis entry cool!
patot tempek kat ur wall or notes ke..
bru ramai yg alert.
he~

fatt said...

suka status "its complicated" sbb mmg asik complicated pun...hahaha

diana said...

nak share kat fb la..bagi manusia2 yang tak paham bahasa tu baca..
hahahha

Amirrah Zawani said...

pernah tgk ramai juga org yg letak..
aku tak tipu2 punya.. aku in relationship sudah.. :)

miss minn said...

haha...part nak ngorat susah tu takleh blah...! sempoi ah bro!

ainatiqa said...

betoi betoi :)

amboi amboi sempat pulak ckp nk ngorat pn susa ek ? AHA

ahsfantasy24 said...

using single,
so simple! hehe..

Nyssa Nuar said...

nyssa single, xde pon own ngorat..hahaha

Ms sunsWeetz said...

kalo Ms x yah letak status lagi senang..setakat kawan ..kwn je la x yah nk lebih2x

umie athirah said...

lol..aku baru taw..hehehehe...bguslah entry yg nie..hmmm...eh..kalau sudi...do follow okie:)

WAHIDA ALIAS said...

ouhh...begitu ke..slalu jugak tgk member2 bt status ni..igtkan skandal ke ape

Mama HidayahAmin said...

ala solihin... kalau nak ngorat tu... terus terang je... kalau dia nak bohong... itu sendiri cari pasal... ingat je dengan hukum karma...

Solihin Zubir said...

@mama : ala mama.. kalo sy termengorat bini org cmne? hehe..

nuriz said...

suka hati mak bapak tiri pereka facebook ni le...nak reka apa sj buleh aje, depa kan mat salleh , mcm mcm yg pelik duk adaaaa

sarah-najwan said...

im married..hehe

itulah status kat FB akak solihin
siap list nama 4 anak lagi..

**ada gak kwn akak..anak da lebih sorang letak single.. kalu isteri/suami dia xde perasaan xpe lah..hhe..

Kalam Addin said...

la...baru sy tau..ish, nsib baik xguna status tu..hu3, pape pn, thanks for the information...

kalam addin disini :
http//arrizk.blogspot.com

Sephi Sephia said...

Ayat warna oren tu tak boleh hadam!
Ketawa aku...

Solihin Zubir said...

@nuriz : tula pasal.. kita nie, terpaksa berhati2 dgn agenda tersembunyi diorg..

@kak sarah : kalau psgn dia tau, mau kecik aty jugak la.. hehe..

@kalam : ur welkem.. :D

@sephia : hahaha... betul la kan.. nk ngorat pon susah.. hehe..

Kalamhati said...

hehe tak payah la letak..kalu yg kahwin tu bleh la letak married..open2 ni takyah lah..nnt salah intepretasi lak..nayaa

Amna.Qadeeja said...

hye awk,sy single ! err,pecah sudah rhsia bwahahah ;D

p/s : 50 ! 50 ! 50 ! jgn lupa oke lalalala ;D

AmenoWorld said...

Ramai mengamuk.. hahahah.. MILO SUAM best friend Ameno World. hahaha

Ain Zulaikha said...

nasib baik saya buat saya widowed, boleh la saya kena ngorat dengan teruna macam solihin... kah kah kah..

Yaya Zamimi said...

agknya, dyorg egt, open relationship ni, mcm kwn dgn sume org kot...

nsib stat sy single... :D
ish3..menakutkan... -.-"

New Hope said...

itu definisi barat, ada definis timurnya,

LKS 4 TPM

Nafisa81 said...

bahaya kalau tak paham bahasa org putih ni...

azwa_amani said...

owhhhhhhh macam tu ke..seb bek takde fesbuk...hehehe

Cik Su said...

ye ke ni solihin.. nseb bek ck su tak guna

Everlasting Eternity said...

klu it's complicated plak apa mksdnya?haha~ =P

Anonymous said...

aku x letak status pn..patut xde orang ngorat aku...huhuhuhu..

Afrah Yasin said...

Minta maaflah ya kalau saya suarakan pandangan. tapi definisi open relationship dlm wikipedia tu tulis "romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated." dan translasi awak dalam bahasa malaysia berbunyi "hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi."

ada kekeliruan di sini. in english definition it was clearly written 'OR' which in malay means 'ATAU' and not 'DAN'. and i think all of us know the difference between 'OR' and 'AND'. Maksudnya, ia boleh jadi hubungan seksual ATAU boleh jadi hubungan romantis. (bukan DAN) translasi ini tidak tepat. dan ini menambahkan kekeliruan. harap penulis semak kembali. thank you.

Solihin Zubir said...

@Afrah Yasin : ye.. mungkin ada sedikit kesilapan.. terima kasih di atas teguran saudari.. =)
walaubagaimanapun, kita tetap tak boleh guna status tu.. kan.. :D

sarah :) said...

mintak share diblog :)

Anonymous said...

Just nak komen kepada Afrah Yasin.
Saya rasa hubungan romantik tu dah cukup untuk membawa maksud yang sama dengan hubungan seksual tu. Tu pada pendapat saya lah. Lagipun wikipedia tu kita tak tau siapa penulis dia. Tapi yang pasti, ideologi dia rasanya diilhamkan oleh orang diorang ni la.
In a way, dia letak 'or' tu untuk menjelaskan lagi maksud "romantic relationship" tu yang bersamaan dengan "sexual relationship".

Ye ke tak? Sape setuju? Just a comment. No offense ye? :)

Salam 1 Malaysia~

FIRDAUS HUSAIN said...

...
dunia sekarang senang mudah di salah tafsir dan di tokok tambah,sehingga kebenaran susah benar untuk kita ketahui...
sy ingin berkongsi info di sini,ada seorang pelawak yg cerdik drp USA, GEORGE CARLIN berkata '' jangan menonton televisyen dan jangan baca suratkhabar''
kenapa dia berkata begitu ?
sebab utama ialah peranan media adalah sgt besar untuk menguasai sesuatu..